Υποχρεωτικός ή εθελοντικός εμβολιασμός;

Ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται μόνο εμβολιασμένους εφόσον καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Την ώρα που ο κόσμος προσέρχεται εκούσια στον εμβολιασμό κατά Covid-19 – 4.130.796 πολίτες έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις – η κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού επαναφέρει το ζήτημα της υποχρεωτικότητας. 

Που βρισκόμαστε; Αρχή καλοκαιριού, αφού έχουν ανοίξει τα πάντα για χάρη του τουρισμού μετά απο ένα αέναο κλείδωμα της κοινωνίας που διήρκησε από τις αρχές Νοεμβρίου 2020 μέχρι τα μέσα Μαίου 2021, ενώ η χώρα διανύει την αργή αποκλιμακωση του σφοδρότερου τρίτου κύματος. 

Ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος είναι 1.056 επιβεβαιωμένα κρούσματα την ημέρα, υποχωρώντας σημαντικά για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. 

Οι διασωληνωμένοι έχουν πέσει κάτω από τους 400, τα κρούσματα κάτω από τα 800 και οι θάνατοι στους 25 σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Ο πρωθυπουργός μίλησε στη Βουλή για υποχρεωτικό εμβολιασμό στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. 

«Πρέπει να το λέμε εμφατικά. Αποτελεί τεράστια επιστημονική επιτυχία το γεγονός ότι αναπτύξαμε εμβόλια μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Είναι θαύμα της επιστήμης. Σε λίγο, την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία θα τη διαδεχθεί και η επίσημη θέση για το ζήτημα υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Η κυβέρνηση θα αποφασίσει με ευαισθησία και σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι αναμένεται η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής την οποία έχει αιτηθεί ο ίδιος. 

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών ΠΟΥ, Ηνωμένα Εθνη, Συμβούλιο της Ευρώπης και Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στις 7 Δεκεμβρίου 2020 πήρε θέση υπέρ του εθελοντικού εμβολιασμού: το να πειστούν οι άνθρωποι για τα πλεονεκτήματα ενός εμβολίου Covid-19 θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό από το να προσπαθήσουμε να κάνουμε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό. Και τα Ηνωμένα Εθνη επιμένουν ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά της νόσου θα ήταν λάθος δρόμος, προσθέτοντας ότι υπάρχουν παραδείγματα από το παρελθόν υποχρεωτικού εμβολιασμού που το μόνο που πέτυχαν είναι να ενισχύσουν την αντίθεση στον εμβολιασμό.

Με τη θέση του ΠΟΥ και των Ηνωμένων Εθνών συντάσσεται και το Συμβούλιο της Ευρώπης, που συστήνει να διασφαλιστεί «ότι οι πολίτες ενημερώνονται ότι ο εμβολιασμός ΔΕΝ είναι υποχρεωτικός και ότι κανείς δεν πιέζεται πολιτικά, κοινωνικά ή με άλλον τρόπο να εμβολιαστεί, εάν δεν το επιθυμεί» καθώς και «ότι κανείς δεν υφίσταται διακρίσεις για το ότι δεν έχει εμβολιαστεί, λόγω πιθανών κινδύνων για την υγεία ή που δεν θέλει να εμβολιαστεί».

Δεν είναι υποχρεωτικά τα εμβόλια στη χώρα μας, γενικά αλλά και ειδικά για τον κορονοϊό, υπογράμμισε πρόσφατα η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, απαντώντας σε ερώτηση. «Ούτε έχει συζητηθεί η υποχρεωτική επιβολή του εμβολιασμού κάποιων ομάδων ή ατόμων», ξεκαθάρισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ερχονται προνόμια/διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους; 

Ναι. Ο πρωθυπουργός που προτιμάει τη λέξη «διευκολύνσεις» ανέφερε πως «η συζήτηση θα ξεκινήσει σύντομα και η επίσημη αφετηρία είναι η χρονική στιγμή που όλοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν να κάνουν. Ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει πχ σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται μόνο εμβολιασμένους. Θα ξανακαλέσω τους συμπολίτες μας σε ένα νέο εμβολιαστικο κύμα».

Τι λένε οι αριθμοί;

Επιχείρηση «Ελευθερία»

Αφήστε μια απάντηση
Διαβάστε επίσης
Περισσότερα

Νέα φάρμακα για την COVID-19, τεράστια κέρδη για τη βιομηχανία. Υπάρχει εναλλακτική;

Ποια είναι, πώς δουλεύουν, πώς θα επηρεάσουν την εξέλιξη της πανδημίας τα νέα φάρμακα που πρόκειται να κυκλοφορήσουν, πώς οι φαρμακευτικές έκαναν την κρίση ευκαιρία και ένα ελπιδοφόρο αντιπαράδειγμα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ειδήσεις για να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει