Ψηφιακά πιστοποιητικά και ελευθερίες

Η αποκάλυψη ότι πολλοί από τους υγειονομικούς που ασθένησαν από κορωνοϊό δεν είχαν εμβολιαστεί αναζωπύρωσε τη συζήτηση για την θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε για υποχρεωτικό εμβολιασμό στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Ο πρωθυπουργός συνέδεσε το θέμα με το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid-19 και έκανε λόγο για διευκολύνσεις και προνόμια όσων εμβολιάζονται, έναντι όσων δεν εμβολιάζονται.

Δεν πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί αποκλειστικά τη χώρα μας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν κίνητρα προκειμένου να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν. Μάλιστα ορισμένα από αυτά είναι ιδιαίτερα ευρηματικά: ένα δωρεάν τσιγαριλίκι από την πολιτεία της Ουάσιγκτον!

Διαβάστε στο site: Υποχρεωτικός ή εθελοντικός εμβολιασμός; «Ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται μόνο εμβολιασμένους εφόσον καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός»

Όπως εξηγεί η Ντάνι Βέργου, τα Ηνωμένα Έθνη επιμένουν ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά της νόσου θα ήταν λάθος επιλογή, προσθέτοντας ότι υπάρχουν παραδείγματα από το παρελθόν, υποχρεωτικού εμβολιασμού, τα οποία το μόνο που κατάφεραν είναι να ενισχύσουν την αντίθεση στον εμβολιασμό. Με τη θέση του ΠΟΥ και των Ηνωμένων Εθνών συντάσσεται επιπλέον και το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Γερμανία, η οποία θέτει σε εφαρμογή αύριο το ψηφιακό πιστοποιητικό, ωστόσο οι χώρες της Δύσης αναζητούν τρόπους να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν. 

Διαβάστε στο site: Τι αλλάζει στην καθημερινότητα μας από αύριο; Τα μέτρα που τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή απο αύριο και έως τα μέσα Ιουλίου

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Τάσου Τέλλογλου υπάρχει δικαστικό προηγούμενο και μάλιστα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που επιτρέπει τη διαγραφή παιδιών από παιδικούς σταθμούς εξαιτίας της άρνησης των γονέων τους να τα εμβολιάσουν, στο οποίο θα μπορούσε ίσως να στηριχθεί νομικά η υποχρεωτικότητα. Το ψυχολογικό όριο που έχει θέσει η κυβέρνηση φαίνεται πως είναι η πρόσβαση όλων σε όποιο εμβόλιο προτιμούν. Στο μεταξύ χαλαρώνουν σημαντικά τα μέτρα από αύριο και ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον, θέμα το οποίο θίξαμε και εμείς την περασμένη εβδομάδα. 

Διαβάστε σχετικά: Ανεμβολίαστοι οι πλέον ευάλωτοι στην Ελλάδα

Αν ανοίξει κανείς το πρίσμα βλέπει μια διάσταση που δεν συζητείται, όμως θεωρούμε πως είναι σημαντική γιατί ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια της αντιμετώπισης του κορονοϊού και επεκτείνεται στην ρύθμιση του δημόσιου βίου συνολικά. Η χώρα μας εξαιτίας ίσως της τεχνολογικής της υστέρησης, δεν παρακολούθησε την συζήτηση που αφορά το κοινωνικό point system που αναπτύσσεται σταδιακά στην Κίνα εδώ και δέκα χρόνια. Ο κορονοϊός λειτουργεί σαν επιταχυντής της ψηφιοποίησης επιμέρους λειτουργιών του κράτους και της αγοράς, όπως έχει ειπωθεί επανειλημμένα, όμως εγκαθιδρύει και τις διακρίσεις μεταξύ υγιών και ασθενών.

Αυτό είναι κάτι για το οποίο προειδοποιηθήκαμε νωρίς, ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Ήταν τότε που μπήκανε και οι βάσεις για αυτό που δήλωσε τότε ο Πρωθυπουργός και εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση: Μια νέα σχέση με τη διοίκηση. Πρόκειται για μια σχέση, όπου κατ’ εξαίρεση στερούμαστε τα καθολικά εγγυημένα ατομικά δικαιώματα ή μήπως όπως ισχυρίζονται πολλοί, συγκλίνουμε σε κοινωνίες μεγαλύτερης επιτήρησης;

Κυβερνοασφάλεια και κυβερνοελευθερία

Επιστρέφοντας στα καθημερινά της ψηφιακής διαχείρισης στη χώρα μας, την περασμένη εβδομάδα ανέκυψε ένα ζήτημα που αφορά την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και που αναδεικνύει την έλλειψη ψηφιακής αντίληψης της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα:

Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος προέβη σε καταγγελία για κενό ασφαλείας στην ψηφιακή πύλη gov.gr και πιο συγκεκριμένα στο σύστημα έκδοσης και επαλήθευσης υπεύθυνων δηλώσεων. Σύμφωνα με την ΕΠΕ, το συγκεκριμένο πρόβλημα θα μπορούσε να εκθέσει προσωπικά δεδομένα πολιτών σε τρίτους και χρήζει άμεσης επίλυσης. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης φέρεται να μην έχει ακόμα απαντήσει επίσημα στην ΕΠΕ, ωστόσο εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου, το οποίο αποτελεί απάντηση σε ένα πολεμικό άρθρο της ΕφΣυν με τίτλο “Τρύπιο το GOV.GR”. Όπως γράφει ο Νεκτάριος Αξιώτης, όταν μία πλευρά ισχυρίζεται ότι “όλα πάνε καλά” και μια άλλη κάνει λόγο για “τρύπιο σύστημα”, δημιουργούνται στους πολίτες εύλογα ερωτήματα, ειδικά όταν αυτοί δεν έχουν – και δεν υποχρεούνται να έχουν, άλλωστε – προηγμένες γνώσεις πληροφορικής, για να κατανοήσουν την επιχειρηματολογία των εμπλεκόμενων φορέων. Δεν θα έπρεπε όμως να είναι αντικείμενο διαμάχης η υπόθεση της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων. Η δική μας έρευνα λέει ότι πρόκειται περισσότερο για ένα πρόβλημα νοοτροπίας και λιγότερο για ένα τεχνικό πρόβλημα.

Διαβάστε στο site: GOV.GR: Κενό ασφαλείας ή κενό νοοτροπίας; Ο θόρυβος που ξέσπασε για την ασφάλεια της κεντρικής κυβερνητικής πύλης gov.gr ανέδειξε ένα υπαρκτό πρόβλημα, ήταν όμως άστοχος στην ουσία του.

Διαχρονικά το ελληνικό κράτος αντιμετωπίζει τους πολίτες σαν ανταγωνιστές μέσω μιας γραφειοκρατίας η οποία είναι κατά κανόνα χάρτινη και φέρει υπογραφή. Η ΕΠΕ υπερασπίζεται την ψηφιοποίηση της διοίκησης με ψηφιακούς όρους. Η κυβέρνηση φαίνεται πως μεταφέρει την γραφειοκρατία και τα πρότυπά της στον ψηφιακό κόσμο. Άλλωστε ήδη μπορούμε να μιλάμε για ψηφιακή γραφειοκρατία της ελληνικής διοίκησης με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Αυτό άλλωστε προσπαθεί να θεραπεύσει το gov.gr

Ακόμα:

  • Ξεκίνησε πριν λίγες ώρες η Σύνοδος των G7 στην Κορνουάλη, η οποία αναμένεται να αποφασίσει την επιβολή του παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15%. Αντιρρήσεις έχουν εκφράσει χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Κύπρος και η Ιρλανδία αλλά και πολλές Αμερικάνικες επιχειρήσεις. Η ομάδα των εφτά αναμένεται να δεσμευθεί ότι θα διαθέσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων για την καταπολέμησης της πανδημίας.

  • Το facebook μπήκε στο μάτι του κυκλώνα για το moderation περιεχομένου, το instagram βγαίνει δημόσια να εξηγήσει πώς δουλεύει η Υπηρεσία Κοινωνικής Δικτύωσής του.

Διαβάστε στο site: Για τους αλγόριθμους του Instagram

  • Η χθεσινή επιτυχημένη, ομολογουμένως, απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είχε σαν στόχο, μεταξύ άλλων, να αποτρέψει την κυβέρνηση να αλλάξει τον εργασιακό νόμο, καθώς και να υπερασπιστεί το δικαίωμα στην απεργία και τον συνδικαλισμό. Σήμερα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων παρενέβη στην συζήτηση επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή της πως η μεταρρύθμιση Χατζηδάκη «κλονίζει τη συνταγματική ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και στην υποχρέωση του Κράτους να μεριμνά για την “ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου πληθυσμού” και να διασφαλίζει την ανεμπόδιστη άσκηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα το δικαίωμα στην απεργία». Ο Μιχάλης Παναγιωτάκης επικαλείται τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και στοιχεία ποσοτικών ερευνών που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει ασφαλέστερος δείκτης ανάπτυξης της μεσαίας τάξης σε μια χώρα και ισομερέστερης διανομής του πλούτου από την ισχύ των συνδικάτων.

Διαβάστε στο site: Απεργίες, συνδικάτα, δημοκρατία και ανισότητες. Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, δεν υπάρχει ασφαλέστερος δείκτης ανάπτυξης της μεσαίας τάξης σε μια χώρα από την ισχύ των συνδικάτων. 


  • Θλίψη για τον Δημητράκη ή την Δήμητρα της Λέσβου που χάθηκε πριν δύο μήνες. Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό μα δεν την αναζήτησε κανείς. Παρέμεινε δύο μήνες στα αζήτητα του νεκροτομείου…


Μια νέα συλλογή τραγουδιών εξέδωσε σήμερα η Νεφέλη Φασούλη σε συνεργασία με τον Φοίβο Δεληβοριά και βίντεο σε σκηνοθεσία του The Boy. 

«Ο Κόσμος σου» είναι ένα τραγούδι που έχει μετανιώσει γι’ αυτά που είπε. Αν δεν τα είχε πει, δεν θα ήταν τώρα εξόριστο στην απογευματινή κλασική κιθάρα του. Όμως τα είπε και τώρα πια είναι αργά και θα τα μάθουν όλοι στις πλατφόρμες και στα ραδιόφωνα που ακούγονται από τα ανοιχτά παράθυρα. Γράφτηκε για τη Νεφέλη και τη φωνή της και τον κόσμο της». 


***Μη χάσετε την Τρίτη την Τεχνοπολιτική, μια ειδική έκδοση του Nema Media για την διεπαφή τεχνολογίας και πολιτικής

Καλό Σαββατοκύριακο 🙂

Αφήστε μια απάντηση
Διαβάστε επίσης
Περισσότερα

Το ψηφιακό όνειρο ράγισε

«Αυξήσεις μισθών είναι η σωστή απάντηση στην ακρίβεια» - Η έκθεση DESI κατατάσσει την Ελλάδα χαμηλά στον χάρτη των ψηφιακών δεξιοτήτων - Η συζήτηση για τη CISCO είναι η λάθος συζήτηση
Περισσότερα

Ανάμεσα στη Σάμο, τη Γλασκώβη και το Μινσκ: Ακρίβεια, κλιματική κρίση και πρόσφυγες

Πέφτει η θερμοκρασία (παρότι ο πλανήτης υπερθερμαίνεται), όμως ανεβαίνει η πολιτική αντιπαράθεση καθώς σε όλα τα βασικά μέτωπα φαίνεται πως η κυβέρνηση πράττει... ανάποδα
Περισσότερα

Πόσο κοστίζει η ζωή ενός Ρομά;

Κινητοποιήσεις και γεωπολιτική στις προβλήτες του Πειραιά. Η επίσκεψη της Μέρκελ. Η ατέρμονη δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ και η ατέρμονα θανατηφόρα πανδημία

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ειδήσεις για να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει