Το τεχνολογικό newsletter του Nema, τεύχος #3

Η εβδομαδιαία μας βουτιά στον κόσμο της τεχνολογίας.

Χρόνος ανάγνωσης: 12’

#Editorial

Το Clubhouse και η επερχόμενη αλλαγή παραδείγματος στα social media

Του Νεκτάριου Α.

Στον κόσμο της τεχνολογίας έχουν ξετυλιχτεί πολλές φορές τα ίδια καρρέ: Ένα καινοτόμο (ή, αν προτιμάτε “καινοτόμο”) προϊόν εμφανίζεται από το πουθενά και ταράζει τα νερά της αγοράς, τα ΜΜΕ το υπερπροβάλουν χαρακτηρίζοντάς το ως “το επόμενο μεγάλο πράγμα”, οι early adopters σπεύδουν να το δοκιμάσουν, μέχρι που το hype αρχίζει σταδιακά να φθίνει και το εγχείρημα καταλήγει τελικά, άδοξα, στο νεκροταφείο ιδεών. Παρότι ορισμένες κι ορισμένοι θα διαφωνήσετε, είμαι πεπεισμένος ότι το Clubhouse δεν θα έχει τέτοια τύχη. Το αντίθετο, εκτιμώ ότι όχι απλά θα αποτελέσει επιχειρηματική επιτυχία, αλλά θα αναδειχθεί και σε καταλύτη για ριζικές αλλαγές στον χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Για όσες κι όσους δεν γνωρίζουν, το Clubhouse είναι μια νέα πλατφόρμα, που συνδυάζει τη λειτουργικότητα των social media με αυτή των εφαρμογών τηλεδιάσκεψης, επιτρέποντας την διεξαγωγή ζωντανών online συζητήσεων, με την πρόσβαση σε αυτές να είναι ελεύθερη. Ο χρήστης μπορεί να ανακαλύπτει τέτοιες κουβέντες – rooms βάσει της επίσημης ορολογίας – είτε κατόπιν δικής του αναζήτησης, είτε ύστερα από σχετική πρόταση του αλγορίθμου.

Παρότι η εφαρμογή βρίσκεται ακόμα σε στάδιο beta, διατίθεται μόνο για iOS και προς το παρόν απαιτείται πρόσκληση από κάποιο ήδη εγγεγραμμένο μέλος για να την χρησιμοποιήσει κανείς, τους τελευταίους μήνες η δημοτικότητα της αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό. Σ’ αυτή την τάση οπωσδήποτε συνέβαλαν οι ειδικές συνθήκες της πανδημίας, που ώθησαν αρκετούς από εμάς στην αναζήτηση ανθρώπινης επαφής δια… της ψηφιακής οδού, αλλά και η έμμεση προώθηση από διασημότητες και influencers, όπως οι Elon Musk και Terry Crews.

Είναι πάντως σε κάθε περίπτωση τόσο μεγάλη η δυναμική του φαινομένου Clubhouse, που δεν άφησε ασυγκίνητους ούτε τους μεγάλους παίκτες της Silicon Valley, οι οποίοι τρέχουν πανικόβλητοι να εξασφαλίσουν μερίδιο της αναδυόμενης αυτής αγοράς, παρουσιάζοντας ανταγωνιστικές υλοποιήσεις ο ένας μετά τον άλλο: Το Facebook πρόκειται σύντομα να λανσάρει τα Live Audio Rooms, το Twitter πειραματίζεται με το Spaces, ενώ στο παιχνίδι μπήκε πρόσφατα και το Reddit, ανακοινώνοντας το Reddit Talk. Η λίστα δεν σταματά βέβαια εδώ, αφού πολλές ακόμα εταιρείες, μικρές ή μεγαλύτερες, αναπτύσσουν ανάλογες λύσεις, ή αναμένεται να ενσωματώσουν σχετική λειτουργικότητα σε ήδη διαθέσιμα προϊόντα τους.

Για να επανέλθουμε όμως στο κυρίως θέμα, αυτό που με κάνει να… παίζω τα ρέστα μου στο Clubhouse, είναι η ομοιότητά του με το συμβατικό, αγαπημένο και, πάνω απ’ όλα, αθάνατο ραδιόφωνο: Τελικά, παρά τις όποιες επιφανειακές τεχνικές ομοιότητες, η πλατφόρμα δεν πρέπει να συγκρίνεται ούτε με τα υπόλοιπα social media, ούτε με εφαρμογές τηλεδιάσκεψης. Νομίζω ότι περισσότερο αποτελεί μετεξέλιξη, ή αν θέλετε επανεφεύρεση, των ραδιοφωνικών εκπομπών λόγου που γνωρίζουμε κι αγαπάμε, εμφανίζοντας μικρή μόνο συγγένεια με τα στείρα κοινωνικά δίκτυα που κυριαρχούν τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Αυτό ακριβώς είναι το “killer feature” του συγκεκριμένου προϊόντος: Το είδος μας είναι γενετικά προγραμματισμένο να επιζητά και να απολαμβάνει την ακρόαση ανθρώπινων φωνών. Ίσως το YouTube και τα podcasts να μπορούν ως ένα σημείο να καλύψουν αυτή την πρωτογενή ανάγκη, όμως τελικά καμία “κονσέρβα” δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια οργανική συζήτηση, ειδικά εάν αυτή προάγει την αλληλεπίδραση των συντελεστών με το κοινό.

Ίσως είμαι υπερβολικά αισιόδοξος, όπως ειλικρινά πιστεύω ότι η αμεσότητα των συζητήσεων στο Clubhouse μπορεί να αναδείξει, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, την περισσότερο αυθεντική έκφραση, να συμβάλει στον περιορισμό της διαδικτυακής λογοκρισίας και, εντέλει, να αποτελέσει σημαντικό βήμα για τον εκδημοκρατισμό του κυβερνοχώρου. Συμπαρασύροντας αναπόφευκτα τα υπόλοιπα social media σε ένα ανανεωτικό ντόμινο θα λειτουργήσει, τελικά, ως το έναυσμα για μια αναγκαία αλλαγή παραδείγματος.


#Σύντομα νέα

Bitcoin mining στον Commodore 64; Κι όμως γίνεται!

Η “εξόρυξη” κρυπτονομισμάτων, προκειμένου να είναι κερδοφόρα, πρέπει να είναι αποδοτική. Δεν είναι τυχαίο που εκτός από συμβατικές GPU, οι “κρυπτορύχοι” αξιοποιούν επίσης εξειδικευμένα συστήματα επεξεργασίας, που επιταχύνουν σημαντικά τέτοιες διεργασίες. Ωστόσο, μερικοί δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το χρήμα, αλλά τους νοιάζει μόνο η δόξα και η χαρά της δημιουργίας. Αυτός είναι και ο λόγος που πλέον υπάρχει αλγόριθμος bitcoin mining για τον θρυλικό… Commodore 64! Όχι, δεν είναι η πιο γρήγορη μέθοδος, είναι όμως μια από τις πιο εντυπωσιακές.

Διαβάστε περισσότερα:

https://youtu.be/JGNaeLMS1ZI

#Από τα Social Media

Δημιουργήστε περιεχόμενο για την δημοφιλέστερη διανομή Linux

Αν είστε δημιουργοί περιεχομένου, όπως βίντεο, οδηγών και άλλων πολυμέσων, που σχετίζεται με την Ubuntu, σας ενδιαφέρει να αναλάβετε κάποιο τέτοιο project, ή απλά θέλετε να δείτε την δουλειά άλλων, τότε απαντήστε στο κάλεσμα της Canonical.

https://twitter.com/ubuntu/status/1384916132960866305

#Από το Web

Surely We Can Do Better Than Elon Musk

Μεγαλοφυΐα ή… ταχυδακτυλουργός; Οραματιστής ή μισάνθρωπος; Διανοούμενος ή συνομωσιολόγος; Σε αυτό το -όχι και τόσο κολακευτικό- άρθρο του για τον Elon Musk, ο Nathan J. Robinson του Current Affairs επιχειρεί να σκιαγραφήσει την σκοτεινή πλευρά του μεγιστάνα της Silicon Valley, θίγοντας παράλληλα ζητήματα όπως αυτό των “cults of personality” στον ευρύτερο χώρο της τεχνολογίας.


#Tips & How-to

Καθαρισμός της προσωρινής μνήμης DNS στα Windows

Όταν πληκτρολογείτε μια διεύθυνση URL στην μπάρα διευθύνσεων του αγαπημένου σας browser, ή ακόμα κι όταν κάνετε κλικ σε κάποιο υπερσύνδεσμο, ο υπολογιστής σας δεν ανοίγει απευθείας την ιστοσελίδα προορισμού. Αυτό που αρχικά θα κάνει, είναι να αναζητήσει την συγκεκριμένη διεύθυνση σε έναν DNS (Domain Name System) server, ο οποίος αντιστοιχίζει το URL με την διεύθυνση IP του server που φιλοξενεί το website που θέλετε να προσπελάσετε.

Σκεφτείτε το ως εξής: Αν ζητήσετε από έναν φίλο να σας συναντήσει “έξω από το Six Dogs”, αν αυτός δεν γνωρίζει την τοποθεσία, θα αναζητήσει τη διεύθυνση του καταστήματος σε κάποιο τηλεφωνικό κατάλογο.

Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι η σάρωση ενός τέτοιου “τηλεφωνικού καταλόγου”, μπορεί να είναι εξαιρετικά χρονοβόρα. Προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία, ο υπολογιστής σας αποθηκεύει προσωρινά τέτοιες πληροφορίες στην DNS cache.

Όπως καταλαβαίνετε, η DNS cache είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Για παράδειγμα, malware μπορεί να παρέμβει στις εκεί αποθηκευμένες πληροφορίες, με στόχο να ανακατευθύνει τα αιτήματα του browser σε κακόβουλες ιστοσελίδες.

Aν λοιπόν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη σύνδεσή σας στο Internet, πριν δοκιμάσετε κάποια δραστικότερη λύση, μπορείτε ως πρώτο διαγνωστικό βήμα να προβείτε σε καθαρισμό της DNS cache.

Όποια έκδοση των Windows κι αν χρησιμοποιείτε, ακόμα και τα “αρχαία” XP, ο καθαρισμός της cache μπορεί να πραγματοποιηθεί με μια απλή εντολή. Για την εισαγωγή της θα πρέπει, αρχικά, να εκκινήσετε τη γραμμή εντολών, είτε από το εικονίδιο της εφαρμογής στο Start Menu, είτε – αν εργάζεστε σε περιβάλλον Windows 10, πληκτρολογώντας “cmd” στην μπάρα αναζητήσεων.

Προσοχή! Για την ορθή ολοκλήρωση της διαδικασίας, με όποια τρόπο κι αν καλέσετε την γραμμή εντολών, θα πρέπει πρώτα να κάνετε δεξί κλικ στο εικονίδιο της και να επιλέξετε “εκτέλεση ως διαχειριστής”.

Όταν η εφαρμογή ξεκινήσει, πληκτρολογείστε:

ipconfig /flushdns

Αν η διαδικασία ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα προβληθεί σχετικό μήνυμα στο παράθυρο της γραμμής εντολών, όπως φαίνεται παραπάνω.


#Joypad

Αυτά είναι τα 50 καλύτερα παιχνίδια του Nintendo Game Boy

Τα σημερινά gaming PC, ή ακόμα και οι… ταπεινές παιχνιδομηχανές νέας γενιάς, έχουν τη δυνατότητα να οδηγούν εκατομμύρια pixels στην οθόνη σας και να συνθέτουν τεράστιους τρισδιάστατους κόσμους, που θυμίζουν τον πραγματικό. Ορισμένοι όμως από εμάς θα τα ανταλλάσσαμε όλα αυτά για λίγες νοσταλγικές ώρες μπροστά από την πράσινη οθόνη ενός Nintendo Game Boy. Να ξανανιώσουμε είναι απίθανο, όμως τουλάχιστον μπορούμε να θυμηθούμε τις εποχές της αθωότητας μέσα από το εξαιρετικό αφιέρωμα του Nintendo Life.

Διαβάστε περισσότερα:

Αφήστε μια απάντηση
Διαβάστε επίσης

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ειδήσεις για να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει