Το τεχνολογικό newsletter του Nema, τεύχος #2

Η εβδομαδιαία μας βουτιά στον κόσμο της τεχνολογίας.

Χρόνος ανάγνωσης: 12’

 

1. Η απάντηση του Reddit σε Clubhouse, Facebook Live Audio Rooms και Twitter Spaces

Ακολουθώντας τις επιταγές της αγοράς, η Reddit Inc. ανακοίνωσε ότι πρόκειται κι αυτή να ενσωματώσει στην δημοφιλή διαδικτυακή πλατφόρμα της ένα προϊόν ανοικτών τηλεδιασκέψεων, το Reddit Talk. Στόχος της εταιρείας είναι να ανταγωνιστεί τόσο το δημοφιλές Clubhouse, όσο και παρόμοια προϊόντα που αναπτύσσονται από άλλους κολοσσούς του χώρου, όπως τα Live Audio Rooms του Facebook και Spaces του Twitter.

Όσον αφορά στη λειτουργικότητα, το Reddit Talk θυμίζει αρκετά το Clubhouse, αφού οι χρήστες θα μπορούν να δημιουργούν εικονικά δωμάτια, ή να συνδέονται σε τέτοια που έχουν δημιουργήσει άλλοι. Ο Peter Yang, product manager της εταιρείας, επισημαίνει ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη υλοποίηση διαφοροποιείται από τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της, αφού η μερική ανωνυμία που προσφέρει θα επιφέρει ως αποτέλεσμα αυθεντικότερες συζητήσεις.

https://twitter.com/petergyang/status/1384178554309472260?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1384178554309472260%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fthenextweb.com%2Fnews%2Freddit-talk-clubhouse-clone-live-audio

Προς το παρόν, καθώς το Reddit Talk ακόμα δοκιμάζεται, δυνατότητα δημιουργίας τέτοιων “δωματίων” έχουν μόνο οι moderators κοινοτήτων της πλατφόρμας, οι οποίοι μπορούν επίσης να αποβάλουν χρήστες από συζητήσεις, σε περίπτωση που κριθεί ότι αυτοί παραβιάζουν όρους της κοινότητας, ή παρενοχλούν άλλους συμμετέχοντες.

Διαβάστε περισσότερα:


2. Ηνωμένο Βασίλειο: Φρένο στην εξαγορά της Arm από την Nvidia

Σε προσωρινή παύση έθεσε την διαδικασία εξαγοράς της Arm από την Nvidia η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, με στόχο την διεξαγωγή έρευνας “για λόγους δημοσίου συμφέροντος σχετικά με την εθνική ασφάλεια” από την CMA (Competition and Markets Authority), την επιτροπή ανταγωνισμού δηλαδή της χώρας, με σχετικό αίτημά της.

Σύμφωνα με την Nvidia, η ύψους $40 δισ. συμφωνία για εξαγορά της Arm δεν εγείρει ζητήματα εθνικής ασφάλειας για το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η αμερικάνικη εταιρεία δεσμεύτηκε να συνεργαστεί στενά με τις αρμόδιες αρχές. Η CMA αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες της έως τις 30 Ιουνίου 2021.

Ας σημειωθεί ότι, καθώς η Nvidia σχεδιάζει, κατασκευάζει και εμπορεύεται μικροεπεξεργαστές, αρκετοί εκ των οποίων βασίζονται σε σχεδιάσεις της Arm, αρκετές εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Microsoft, Google και Qualcomm, εκφράζουν ανησυχίες ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα οδηγήσει σε αθέμιτο ανταγωνισμό.

Διαβάστε περισσότερα:


3. Ρεκόρ επιδόσεων για τους νέους AMD Epyc

Η τελευταία γενιά επεξεργαστών Epyc 7003 “Milan” της AMD, που βασίζονται στην μικροαρχιτεκτονική Zen 3 και προορίζονται για χρήση σε servers και εξειδικευμένα workstations, αποκαλύφθηκε πρόσφατα και ήδη εντυπωσίασε με την ισχύ της.

Πιο συγκεκριμένα, η AMD, αξιοποιώντας ένα motherboard αναφοράς ικανό να ενσωματώνει δύο τέτοιους επεξεργαστές και χρησιμοποιώντας τυπικό σύστημα ψύξης με αέρα, κατάφερε να επιτύχει βαθμολογία 113631 πόντων στο multicore test της γνωστής ρουτίνας μετρήσεων του Cinebench R23. Το σύστημα της δοκιμής βασίστηκε σε δύο επεξεργαστές Epyc 7763 και κατάφερε να ολοκληρώσει την μετρητική διαδικασία σε λιγότερο από δέκα δευτερόλεπτα!

Τα συγκεκριμένα ολοκληρωμένα είναι 52% ταχύτερα από τις αντίστοιχες προτάσεις της Intel, του μεγαλύτερου ανταγωνιστή της AMD στον χώρο των CPU, όντας μάλιστα οικονομικότερα: Η προτεινόμενη τιμή για τον ταχύτερο Milan είναι $7.890, την στιγμή που ένας Intel Xeon Platinum 8380, η ισχυρότερη δηλαδή υλοποίηση της Intel, τιμολογείται στα $8100.

Διαβάστε περισσότερα:


#Σύντομα νέα

1. Περιορισμένες οι αποστολές φορητών υπολογιστών λόγω έλλειψης εξαρτημάτων

Η αυξημένη ζήτηση για laptops και τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και παραγωγής είναι σίγουρα μερικά από τα… συμπτώματα της πανδημίας. Η έλλειψη εξαρτημάτων δυσχεραίνει το έργο των κατασκευαστών, που αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τις αγοράς: Για το δεύτερο τρίμηνο του 2021, οι αποστολές φορητών υπολογιστών εκτιμάται ότι είναι 50% λιγότερες από τις παραγγελίες, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα.

Διαβάστε περισσότερα:

2. Έτσι θα μπει σε τροχιά το “διαστημικό Internet” της Amazon

Με την βοήθεια της United Launch Alliance, μίας σύμπραξης των Boeing και Lockheed Martin, σκοπεύει να… εκτοξεύσει η Amazon το νέο της πρόγραμμα “διαστημικού” Internet, που τιτλοφορείται “Project Kuiper”. Πολλά μένει να διευκρινιστούν σχετικά με το φιλόδοξο εγχείρημα, όμως ήδη είναι γνωστό ότι η εταιρεία, χρησιμοποιώντας πυραύλους τύπου “Atlas V”, σκοπεύει να θέσει σε τροχιά περισσότερους από 3.000 δορυφόρους έως το τέλος του 2026.

Διαβάστε περισσότερα:

3. Χρηματοδότηση €70.4M εξασφάλισε η Dott

Μπορεί να μην δραστηριοποιείται ακόμα στη χώρα μας, όμως η Dott είναι αρκετά γνωστή σε όλη την Ευρώπη, χάρη στα χαρακτηριστικού χρώματος ηλεκτρικά scooter της. Η εταιρεία μικροκινητικότητας, που έχει την έδρα της στο Άμστερνταμ, θα επεκταθεί σύντομα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία, μετά από το σημαντικό κεφάλαιο που κατάφερε να εξασφαλίσει.

Διαβάστε περισσότερα:


#Ξεχωρίσαμε από τα Social Media

Σημαντικές βελτιώσεις στο Microsoft Visual Studio 2022

Το δημοφιλές περιβάλλον ανάπτυξης λογισμικού της Microsoft αναμένεται σύντομα να περάσει σε μια νέα εποχή. Η επόμενη έκδοση έρχεται με εγγενή 64-bit λειτουργία – τέλος λοιπόν ο περιορισμός στη μνήμη RAM που μπορείτε να αξιοποιήσετε, ενώ υπόσχεται επίσης αλλαγές με στόχο την βελτίωση της παραγωγικότητας και την υποστήριξη υπηρεσιών Cloud.

https://twitter.com/VisualStudio/status/1384179998727106567

#Προτείνουμε από το Web

The new lawsuit that shows facial recognition is officially a civil rights issue

Από το MIT Technology Review

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου θα μπορούσε να γίνει σημαντικό εργαλείο για τις αρχές επιβολής του νόμου, επιτρέποντας τον γρήγορο εντοπισμό υπόπτων, την αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών και, γενικότερα, τον έλεγχο της εγκληματικότητας. Όμως, κανένα σύστημα δεν είναι τέλειο. Ποιες θα μπορούσαν να είναι οι πρακτικές και ηθικές συνέπειες ενός “λάθους των μηχανών”, όταν μια κοινωνία αρχίσει να εμπιστεύεται περισσότερο την ΑΙ, αμφισβητώντας ακόμα και το τεκμήριο της αθωότητας;


#Μάθε πώς

Διαχειριστείτε συνδρομές εφαρμογών στην Android ή iOS συσκευή σας

Το παραδεχόμαστε: όσο καλά κι αν γνωρίζουμε τα gadgets μας, η διαχείριση συνδρομών στα διάφορα apps που έχουμε εγκαταστήσει, αποτελεί… μπελά. Η Caitlin McGarry του Gizmodo μας υπενθυμίζει πώς μπορούμε να δούμε και να ακυρώσουμε συνδρομές εφαρμογών στα Android και iOS.

Διαβάστε περισσότερα:


#Joypad

Oldschool διαπλανητική κυριαρχία

Οι παλαιότεροι μάλλον θα θυμάστε την σειρά παιχνιδιών στρατηγικής Homeworld των Relic και Sierra. Μπορεί η “χρυσή εποχή” των RTS να έχει παρέλθει, όμως το επερχόμενο Homeworld 3 μας κάνει να ελπίζουμε για το μέλλον του genre. Απολαύστε το πρώτο video που δημιουργήθηκε με την game engine του τίτλου:

https://youtu.be/fCbgqM4CuOs
Αφήστε μια απάντηση
Διαβάστε επίσης

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ειδήσεις για να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει