Το τεχνολογικό newsletter του Nema, τεύχος #1

Η εβδομαδιαία μας βουτιά στον κόσμο της τεχνολογίας.

“Zεστό χρήμα” μοιράζει η Uber σε οδηγούς

Με μισθολογικό “εμβόλιο” $250 εκατ. θα επιχειρήσει η Uber να… τονώσει το ηθικό των οδηγών της στις ΗΠΑ, αλλά και να προσελκύσει νέους, προσπαθώντας κατ’ αυτό τον τρόπο να δώσει τα απαραίτητα κίνητρα για αύξηση των δρομολογίων που εκτελούνται για λογαριασμό της υπηρεσίας.

Η πανδημία και τα lockdowns που επέβαλαν οι κυβερνήσεις πολλών κρατών επέφεραν σημαντική μείωση στην μίσθωση οχημάτων της Uber. Ο μειωμένος τζίρος, σε συνδυασμό με ορισμένες αμφιλεγόμενες πολιτικές της εταιρείας, φαίνεται ότι ανάγκασαν αρκετούς οδηγούς να αποχωρήσουν από αυτή και να αναζητήσουν εργασία αλλού.

Παρότι τα όποια χρηματικά μπόνους σίγουρα θα αυξήσουν το ενδιαφέρον των οδηγών, όπως επισημαίνει ο Dennis Cinelli, αντιπρόεδρος της εταιρείας, δεν μπορούν να θεωρούνται τίποτα παραπάνω από μια βραχυπρόθεσμη ευκαιρία. Καθώς τα εμβολιαστικά προγράμματα κατά της Covid-19 θα προχωρούν και η κανονικότητα σταδιακά θα επανέρχεται, οι μισθοί των οδηγών της Uber αναμένεται να επιστρέψουν κι αυτοί στα προ πανδημίας επίπεδα.

Διαβάστε περισσότερα:


Ενώνουν τις δυνάμεις τους AMD και Xilinx

Στην οικογένεια της AMD αναμένεται να έχει προσχωρήσει ως το τέλος του 2021 η κατασκευάστρια ημιαγωγών και παραγωγός λογισμικού σχεδιασμού ολοκληρωμένων κυκλωμάτων Xilinx, αφού οι μέτοχοι της δεύτερης ενέκριναν την εξαγορά της από την πρώτη έναντι $35 δις σε μετοχικό κεφάλαιο.

Η στρατηγικής σημασίας αυτή κίνηση θα δώσει στην AMD την δυνατότητα να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε τομείς όπως τοCloud computing, η τεχνολογία 5G και τα αυτόνομα οχήματα, επιτρέποντάς της να βελτιώσει ακόμα περισσότερο το ήδη ανταγωνιστικό πορτφόλιο προϊόντων που διαθέτει.

Ας σημειωθεί ότι η Xilinx συνεργάζεται με εταιρείες όπως οι Northrop Grumman, Boeing και Raytheon – που συμμετέχουν σε αμυντικά προγράμματα των ΗΠΑ, ενώ παρέχουν άλλα προϊόντα και υπηρεσίες διεθνώς.

Διαβάστε περισσότερα:


Κρυμμένο έργο σε πίνακα του Πικάσο “αναστήθηκε” από ΑΙ

Με την βοήθεια Τεχνητής Νοημοσύνης, η συλλογικότητα καλλιτεχνών Oxia Palus κατάφερε να αναπαραστήσει ένα κρυμμένο έργο ζωγραφικής, που επικαλύπτεται από το Miséreuse Accroupie του Pablo Picasso για σχεδόν 120 χρόνια.

Το κρυφό σχέδιο ανακαλύφθηκε το 2018, όταν η εξέταση του διάσημου πίνακα με την μέθοδο της φασματοσκοπίας φθορισμού ακτίνων Χ αποκάλυψε μια αμυδρή εικόνα στην επιφάνεια του καμβά και κάτω από τα χρώματα του Picasso.

Ιστορικοί της Τέχνης εικάζουν ότι πρόκειται για πόνημα του Santiago Rusiñol, φίλου του Picasso και πρωτεργάτη του κινήματος του Καταλανικού Μοντερνισμού, που απεικονίζει ένα πάρκο κοντά στην Βαρκελώνη.

Η αναπαράσταση του κρυμμένου έργου επετεύχθη συνδυάζοντας τεχνικές φασματοσκοπικής απεικόνισης, Τεχνητής Νοημοσύνης και Εκτύπωσης 3D. Η Oxia Palus αποκαλεί την μέθοδό της “neomastic process” (νεολαστική μέθοδο σε ελεύθερη μετάφραση).

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η σύγχρονη τεχνολογία και συγκεκριμένα η Τεχνητή Νοημοσύνη, χρησιμοποιήθηκε για να αναδειχτούν κρυμμένες πτυχές έργου του μεγάλου Ισπανού εικαστικού: Το 2019, με την βοήθεια αλγορίθμων Βαθιάς Μάθησης το University College του Λονδίνουσυνέβαλε στην αναπαράσταση πρωτότυπου έργου του Picasso, το οποίο εντοπίστηκε στον πασίγνωστο πίνακά του, The Old Guitarist.

Διαβάστε περισσότερα:


Κακόβουλο λογισμικό βάζει στο στόχαστρο το LinkedIn

Ως “Δούρειο Ίππο” χρησιμοποιούν επιτήδειοι το LinkedIn με στόχο την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού σε συστήματα χρηστών της πλατφόρμας, σύμφωνα με την εταιρεία παροχής λύσεων κυβερνοασφάλειας eSentire.

Ο κακόβουλος κώδικας κρύβεται σε αρχείο τύπου .zip, το οποίο αποστέλλεται στο θύμα “μεταμφιεσμένο” ως πρόταση για συνεργασία. Άπαξ και εκτελεστεί, μπορεί να μολύνει το σύστημα με άλλο κακόβουλο λογισμικό, όπως ransomware, ή απλά να επιτρέψει στους hackers να αντλήσουν ευαίσθητες πληροφορίες.

Διαβάστε περισσότερα: 


Άνακαμψη της αγοράς ημιαγωγών παρά την πανδημία

Η Semiconductor Industry Association (SIA) ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι τα έσοδα από πωλήσεις ημιαγωγών για τον Φεβρουάριο του 2021, ανήλθαν σε $39,6 δις, αυξημένα δηλαδή κατά 14,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, όταν δηλαδή και η πανδημία της Covid-19 είχε αρχίσει να εξαπλώνεται.

Τα νέα είναι οπωσδήποτε ενθαρρυντικά, αφού η αγορά ημιαγωγών είναι μία από τις πλέον επικερδείς, με χιλιάδες εργαζομένους να απασχολούνται άμεσα στον τομέα και πολύ περισσότερους να εξαρτώνται από αυτόν έμμεσα.

Διαβάστε περισσότερα:


#Από τα social media

Η Intel επενδύει στην κοινωνία

Επικοινωνιακό τέχνασμα ή αλλαγή σελίδας για τον κολοσσό της Πληροφορικής; Σε κάθε περίπτωση, το Intel RISE Technology Initiative είναι μια πρωτοβουλία που αξίζει να παρακολουθούμε.

https://twitter.com/intelnews/status/1379890185857605633

#Joypad

Νέα παιχνίδια στη συλλογή του Apple Arcade

Με πολλούς νέους τίτλους εμπλουτίστηκε το Apple Arcade, η συνδρομητική δηλαδή gaming υπηρεσία της Apple. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται το πολλά υποσχόμενο Fantasian, που υπογράφει ο δημιουργός του Final Fantasy, αλλά και δημοφιλή παιχνίδια για φορητές συσκευές, όπως τα Monument Valley και Mini Metro.

Το κόστος συνρομής στο Apple Arcade είναι €4.99 ανά μήνα και οι συνδρομητές έχουν πρόσβαση σε όλους τους τίτλους που φιλοξενεί η πλατφόρμα, χωρίς κάποιο επιπλέον κόστος και χωρίς να είναι απαραίτητη η αγορά τους.

Διαβάστε περισσότερα:

Αφήστε μια απάντηση
Διαβάστε επίσης

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ειδήσεις για να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει