Το ψηφιακό όνειρο ράγισε

«Αυξήσεις μισθών είναι η σωστή απάντηση στην ακρίβεια» – Η έκθεση DESI κατατάσσει την Ελλάδα χαμηλά στον χάρτη των ψηφιακών δεξιοτήτων – Η συζήτηση για τη CISCO είναι η λάθος συζήτηση

«Αυξήσεις μισθών είναι η σωστή απάντηση στην ακρίβεια» – Η έκθεση DESI κατατάσσει την Ελλάδα χαμηλά στον χάρτη των ψηφιακών δεξιοτήτων – Η συζήτηση για τη CISCO είναι η λάθος συζήτηση

ΝήμαNov 19

Η φίλη Κ.Ρ. μας γράφει για το θέμα της ακρίβειας που δημοσιεύσαμε την περασμένη εβδομάδα:

«Οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και αγαθών πρώτης ανάγκης μειώνουν την αξία του χρήματος αυξάνοντας το κόστος ζωής. Εκτός από όσους επιδοτούνται υπάρχουν και άλλοι που δεν επιδοτούνται αλλά είναι μέσα στον κυκλώνα και φτωχοποιουνται ή βρίσκονται υπό την απειλή πτώχευσης ενώ οι μισθοί τους παραμένουν ίδιοι η μειώνονται! Αν αντί για τις αυξήσεις τιμών, αυξάνονταν οι μισθοί θα αύξανε η αξία του χρήματος και δε θα είχαμε αύξηση του κόστους ζωής και επομένως πτωχεύσεις η φτωχοποιηση».

Προφανώς, συμφωνούμε. Ακόμη, ευχαριστούμε όσους μπήκατε στον κόπο να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο μας ή να μας στείλετε παρατηρήσεις. Εν συντομία, απαντήσατε σε ποσοστό 20% και μας παροτρύνατε να επιμείνουμε περισσότερο στα αφιερώματα, να συνεχίσουμε να συνθέτουμε ανασκοπήσεις με τρόπο πλουραλιστικό, δίνοντας τη δυνατότητα να βρίσκετε σε ένα σημείο πιθανόν διαφορετικές απόψεις και να εντάξουμε στο μενού των υπηρεσιών μας multimedia αυξάνοντας τη διάδραση.

  • Την Κυριακή θα δημοσιεύσουμε (με καθυστέρηση) το αφιέρωμα στα φάρμακα κατά του κορονοϊού.

Επικαιρότητα

Ξορκίζεται η πανδημία με τηλεοπτικά διαγγέλματα;

Η επιλογή της κυβέρνησης να συνεχίσει την ήπια διαχείριση της πανδημίας θα βοηθήσει μάλλον να αποφευχθεί η ανάγκη νέων χρηματοδοτήσεων στις αποκλεισμένες ομάδες, όχι απαραίτητα όμως και τη δημόσια υγεία.

Τα επίπεδα θανάτων προσεγγίζουν πλέον εκείνα του τραγικού περσινού Νοέμβρη, αλλά με εκθετικά μεγαλύτερη διασπορά του ιού. Το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν σίγουρα μια κίνηση που στόχευε στον ψυχολογικό κατευνασμό.

Την ώρα που η Αυστρία προχωρά σε ολικό lockdown και η Σλοβακία κλειδώνει μέσα τους ανεμβολίαστους, η κυβέρνηση αποφασίζει να ταλαιπωρήσει τους ανεμβολίαστους κάπως παραπάνω, χωρίς να προχωρά ούτε στον αναγκαστικό εμβολιασμό των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού, ούτε στην απαίτηση πιστοποιητικού εμβολιασμού στον κλειστό χώρο των εκκλησιών.

Αυτά, αφού επέβαλε με τρόπο ανεύθυνο την ατομική ευθύνη ως ορίζοντα της δημόσιας υγείας σε ένα ασθενές σύστημα και ένα αδύναμο κοινωνικό κράτος. Η αντίφαση αυτή έφτιαξε τους αντιεμβολιαστές που τώρα προσπαθεί να «καλοπιάσει»

Πώς θα είχαμε αποφύγει όλα αυτά; Αν είχε δοθεί προτεραιότητα π.χ. στην ενίσχυση του ΕΣΥ, την αύξηση των δρομολογίων ΜΜΜ, την αποσυμφόρηση των τάξεων, τους ελέγχους στους χώρους εργασίας και την υποχρεωτική εγκατάσταση εξαερισμού, όταν έπρεπε.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, σε μήνυμά του αμέσως μετά το διάγγελμα Μητσοτάκη, δεν είχε παρά να επαναλάβει τα αυτονόητα. Και εμείς να επαναλάβουμε ότι καταλαβαίνουμε την πανδημία σαν έναν γεγονός έμφορτο πολιτικής. Η αντίθεση μας στα φαινομενικά λογικά μέτρα της κυβέρνησης στηρίζεται στο ότι θέλει να αναγάγει θέματα που χρήζουν κοινωνικής αντιμετώπισης σε ζητήματα ατομικής επιλογής.

Το νόημα του Πολυτεχνείου σήμερα

Η παρουσία της οικογένειας του δολοφονημένου από την αστυνομία Νίκου Σαμπάνη στην πορεία του Πολυτεχνείου, με πανό, διστακτικά στην άκρη, δείχνει παραδόξως πως το συμβολικό φορτίο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ζει, ακόμα. Φωτό: Αγγελος Καλοδούκας

Ψηφιακά

Χαλασμένη δείχνει η ψηφιακή πυξίδα της χώρας στο δείκτη #DESI

Ο πίνακας είναι από το ρεπορτάζ της Euractiv για το θέμα. Ο δείκτης ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας του 2021 (DESI) αξιολογεί τις ψηφιακές επιδόσεις των 27 κρατών μελών. Η φετινή έκδοση του δείκτη προσαρμόστηκε ώστε να αντικατοπτρίζει τα τέσσερα βασικά σημεία της «ψηφιακής πυξίδας»: δεξιότητες, υποδομές, ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων και δημόσιες υπηρεσίες. Και μαντέψτε που βρίσκεται η Ελλάδα. Το θέμα της απουσίας της χώρας όμως από τις εξελίξεις στην ψηφιακή τεχνολογία είναι ένας κατ’εξοχήν πολιτικός αναχρονισμός που στηρίζεται σε ένα βαθύ συντηρητισμό.

Το πρόβλημα της τηλε-εκπαίδευσης δεν είναι απλώς η CISCO

Στην υπόθεση της Cisco που ήρθε πάλι στην επικαιρότητα αυτές τις μέρες συγκρούστηκε μία έκτακτη ανάγκη μία πάγια παθογένεια του ελληνικού κράτους.  Αυτό που φάνηκε καθαρά είναι πόσο πίσω είναι η χώρα στην ψηφιακή τεχνολογία ώστε το κράτος να μην καταλαβαίνει καν ποια είναι τα διακυβεύματα και πως πρέπει να τα συζητά. 

Έτσι για παράδειγμα είναι σαφές πως το ΥΠΑΙΘ δε θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της τηλεκπαιδευσης εάν είχε ακολουθήσει το νόμο περί δημοσίων συμβάσεων, ενώ από την άλλη πλευρά είναι εντυπωσιακό ότι δεν κανείς στην Κυβέρνηση δεν σκέφτηκε την πιθανότητα να πρέπει να δημιουργηθεί μία δημόσια υποδομή τώρα, η οποία να εγγυάται και να εξασφαλίζει την ασφάλεια των δεδομένων, να αντιλαμβάνεται το λογισμικό σαν υπηρεσία που μπορεί να είναι δημόσια και φυσικά να τροφοδοτήσει και την οικονομία, ενσωματώνοντας την καινοτομία στην ίδια του την πρακτική.

Διεθνή

Εκτόνωση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας με θύματα αθώους και το διεθνές δίκαιο

Η φωτογραφία από τους N.Y.Times

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες διώχνονται από τα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία και αίρεται η κατάσταση συναγερμού η οποία οδήγησε στο θάνατο ενός μωρού ενός έτους και τουλάχιστον 14 άλλων ανθρώπων. Είναι αμφίβολο αν ο Λουκασένκο κέρδισε αυτά που ήθελε, αλλά το ότι η ίδια η (έστω υπηρεσιακή) καγκελάριος Μέρκελ επικοινώνησε μαζί του για να βρει μια λύση, δεδομένης της απομόνωσής του, είναι ένας πόντος υπέρ του στο παιχνίδι με τις ζωές των απελπισμένων. Μένει να φανεί πόσο έχει κουραστεί η Μόσχα από τις πρωτοβουλίες του Λουκασένκο. Εμείς δεν μπορούμε παρά να παρατηρήσουμε πως όλη η συζήτηση αφορούσε στον “κακό Λουκασένκο” στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων και στα ΜΜΕ.

  • Δεν υπήρξαν πολλές συγκρίσεις με τη στάση του Ερντογάν
  • Δεν υπήρξε καταγγελία των συνθηκών άκρας μυστικότητας που επέβαλαν οι Πολωνοί απαγορεύοντας την πρόσβαση των ΜΜΕ στην περιοχή των συνόρων
  • Παρότι διεκτραγωδείτο η ταλαιπωρία των μεταναστών ή προσφύγων, η συζήτηση περί ανθρωπισμού σταματούσε πολύ πριν από την πιθανότητα να τους παρασχεθεί όντως άσυλο

Οι ζωές των θυμάτων των δυτικών πολέμων, έχουν άλλωστε μικρή αξία είτε στη χώρα τους, είτε ως ικέτες, όπως έχουμε δει και εδώ

Ινδία: Η μεγαλύτερη αγροτική κινητοποίηση στην ιστορία της ανθρωπότητας νίκησε

Δεκέμβρης 2020, διαδηλωτές στον Δελχί: Φωτό: Anindito Mukherjee/Getty Images

Μια από τις μεγαλύτερες αγροτικές κινητοποιήσεις στην ιστορία, με συμμετοχή σε απεργίες αλληλεγγύης προς αυτές 250 εκατομμυρίων ανθρώπων, έληξε σήμερα με νίκη των αγροτών. Οι αγρότες της Βορείου Ινδίας, βρέθηκαν επί ενάμιση χρόνο αντιμέτωποι με το αυταρχικό κράτος του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι προκειμένου να ανακαλέσει τρεις νόμους για τη γεωργία οι οποίοι, κατά τους αγρότες, έδιναν το δικαίωμα στις μεγάλες εταιρείες να ορίζουν μόνες τους τις τιμές των αγροτικών προϊόντων και καταργούσε τις εγγυημένες από το κράτος κατώτατες τιμές. Η τεράστια κινητοποίηση, παρά την τρομοκρατία της κυβέρνησης και των οπαδών της, που είχε σαν αποτέλεσμα 750 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, μοιάζει να θριάμβευσε σήμερα καθώς οι αποκλεισμένοι δρόμοι γύρω από το Δελχί και η γενικευμένη δυσαρέσκεια στην αγροτική Ινδία, έθεταν σε κίνδυνο το ακροδεξιό BJP του Μόντι σε επικείμενες εκλογές.

Ο Μόντι, λοιπόν, ανακοίνωσε σήμερα πως αποσύρει τους αγροτικούς νόμους. Οι Ινδοί αγρότες παραμένουν στα μπλόκα τους, μέχρι να δουν τον νόμο να αποσύρεται στο κοινοβούλιο.

Χιλή: «Πινοσέτ» εναντίον «Αλιέντε» 2.0 στις κάλπες

Στην τελική ευθεία οι εκλογές στη Χιλή, ο πρώτος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί μεθαύριο Κυριακή, στις 21 Νοεμβρίου. Μετά από δυο χρόνια κοινωνικής αναταραχής και διαμαρτυρίας που ανέκοψε μόνο προσωρινά η πανδημία, φτάνει η ώρα των γενικών εκλογών.

Μετά τη νίκη της κομμουνίστριας υποψήφιας δημάρχου Ιρασί Xάσλερ στο Σαντιάγο, οι αλλεπάλληλες επιτυχίες ενός ισχυρού λαϊκού κινήματος στη Χιλή, που επέβαλε την αλλαγή του Πινοσετικού Συντάγματος και εξέλεξε προοδευτική πλειοψηφία στη συνταγματική εθνοσυνέλευση ενδέχεται να αναστραφούν.

Οι τελευταίες μετρήσεις έδειχναν πως θα περνούσαν στον δεύτερο γύρο ο 35χρονος υποψήφιος της συνασπισμένης αριστεράς Γκαμπριέλ Μπόριτς απέναντι στον υποψήφιο της ακροδεξιάς Χοσέ Αντόνιο Καστ (με ατζέντα νόμου και τάξης). Στον δεύτερο γύρο στις 19 Δεκεμβρίου εμφανίζεται ο Καστ να έχει μικρό προβάδισμα, με μεγάλο όμως ποσοστό αναποφάσιστων

Ο Frederic Lordon, είναι μάλλον ο τελευταίος μεγάλος κομμουνιστής θεωρητικός στη Γαλλία και σε αυτό το άρθρο με τίτλο In search of luxurious communism, πραγματεύεται ένα κλασσικό θέμα: «Στη φαντασία μας, ο καπιταλισμός έχει το μονοπώλιο του χρώματος, του φωτός, ακόμη και της ίδιας της ζωής. Αυτό πρέπει να αλλάξει, καθώς καταστρέφει τα πάντα: τον πλανήτη, τα σπίτια (όλων εκτός από τους πλούσιους), τη σωματική υγεία (εκτός από αυτή των πλουσίων), την ψυχική υγεία (και αυτή των πλουσίων, αν και με διαφορετικό τρόπο). Αν ο κομμουνισμός είναι ποτέ δυνατό να είναι βιώσιμος, εννοιολογικά και πολιτικά, πρέπει να τα διεκδικήσει όλα αυτά. Πρέπει ν’ αξιώσει ακόμη και την πολυτέλεια – αφού lux σημαίνει φως. Και αυτό είναι το ζητούμενο: το φως στη ζωή μας». Έχει πράσινο σε διάφορες αποχρώσεις η εικονογράφηση της Le Monde Diplomatique, έτσι; Δεν το βλέπουμε μόνο εμείς! Ευχαριστούμε την Μ.Ρ. που μας το έστειλε
Το Νήμα είναι μια ανεξάρτητη προσπάθεια για ένα νέο Μέσο ενημέρωσης προσαρμοσμένο στα δεδομένα της ψηφιακής εποχής. Η συμμετοχή των αποδεκτών των newsletters μάς είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξή του. Περιμένουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας.

Photo by Sajad Nori on Unsplash

Αφήστε μια απάντηση
Διαβάστε επίσης
Περισσότερα

Ανάμεσα στη Σάμο, τη Γλασκώβη και το Μινσκ: Ακρίβεια, κλιματική κρίση και πρόσφυγες

Πέφτει η θερμοκρασία (παρότι ο πλανήτης υπερθερμαίνεται), όμως ανεβαίνει η πολιτική αντιπαράθεση καθώς σε όλα τα βασικά μέτωπα φαίνεται πως η κυβέρνηση πράττει... ανάποδα
Περισσότερα

Πόσο κοστίζει η ζωή ενός Ρομά;

Κινητοποιήσεις και γεωπολιτική στις προβλήτες του Πειραιά. Η επίσκεψη της Μέρκελ. Η ατέρμονη δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ και η ατέρμονα θανατηφόρα πανδημία

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ειδήσεις για να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει