Τι ισχύει για το εμβόλιο της ΑstraΖeneca;

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (EEE) ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι το εμβόλιο θα χορηγείται από εδώ και στο εξής στους άνω των 60.

Tι ισχύει από εδώ και στο εξής:

  • Όλοι όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου πρέπει να προσέλθουν και στη δεύτερη, σύμφωνα με την ΕΕΕ, καθώς οι παρενέργειες μετά την δεύτερη δόση είναι σπάνιες. 

  • Από εδώ και στο εξής όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca πρέπει να είναι 60+, χωρίς να αποκλείονται όσοι κάτω των 60 χρονών θέλουν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο. 

Γιατί άλλαξε η ηλικιακή ομάδα; 

Η ανακοίνωση της ΕΕΕ αναλύει τους λόγους για την αλλαγή της σύστασης της για το εμβόλιο της AstraZeneca. Οι συστάσεις της διευκρινίζει είναι συναρτημένες πάντα με τον κίνδυνο από Covid-19, που με τη σειρά του είναι συναρτημένος με την κυκλοφορία του ιού στη χώρα, η οποία πριν λίγους μήνες ήταν υψηλή ως μέτρια και τώρα είναι μέτρια προς χαμηλά. 

Μιλώντας στο NemaMedia μέλος της Επιτροπής εξηγεί ότι «καθώς έχει μειωθεί η συχνότητα της νόσου και η κυκλοφορία του ιού αλλάζουν οι ισορροπίες στη ζυγαριά του οφελους απο το εμβόλιο σε σχέση με τον κινδυνο από αυτό».

Στον πίνακα που περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση της ΕΕΕ παρουσιάζεται σύνοψη της συγκριτικής εκτίμηση του οφέλους από το εμβόλιο σε σχέση με τον κίνδυνο από αυτό μετά από την 1η δόση του εμβολίου της AstraZeneca με βάση τα αναλυτικά δεδομένα του ΕΜΑ. Από τα δεδομένα του Πίνακα φαίνεται ότι με μέτρια ή υψηλή κυκλοφορία του ιού υπερτερούν τα οφέλη από τον εμβολιασμό για άτομα 30 ετών και άνω, ενώ με χαμηλή κυκλοφορία του η ισορροπία αυτή μεταβάλλεται.

Links: Τι λένε για το εμβόλιο της ΑΖ

Αφήστε μια απάντηση
Διαβάστε επίσης

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ειδήσεις για να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει