Πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο της AstraZeneca;

Καθώς μειώνεται η συχνότητα της νόσου και η κυκλοφορία του ιού αλλάζουν οι ισορροπίες στη ζυγαριά του οφέλους απο το εμβόλιο σε σχέση με τους κινδύνους επιπλοκών που αυτό επιφέρει

H ανακοίνωση της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ) ότι σταματά να χορηγείται στη χώρα το εμβόλιο της AstraZeneca στα άτομα κάτω των 60 ετών στην αρχή της εβδομάδας έγινε αφορμή για σπέκουλα – στα όρια του κιτρινισμού – από πολλά ΜΜΕ, κυρίως τηλεοπτικά κανάλια. Η είδηση άγχωσε, φόβισε, όργισε μικρούς και μεγάλους που ήδη έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και πλησιάζει το ραντεβού τους για τη δεύτερη δόση.  

Τι ισχύει λοιπόν για το εμβόλιο της ΑstraΖeneca;

  • Όλοι όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου πρέπει να προσέλθουν και στη δεύτερη, σύμφωνα με την ΕΕΕ, καθώς οι παρενέργειες μετά την δεύτερη δόση είναι σπάνιες. 

  • Απο εδώ και στο εξής το συγκεκριμένο εμβόλιο συστήνεται μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών. Σημειώνεται, πάντως, πως και αν κάποιο άτομο κάτω των 60 επιθυμεί να λάβει το συγκεκριμένο σκεύασμα, αυτό δεν θα απαγορεύεται.  


Διαβάστε ακόμα: #Φάκελος 2: Είναι ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca;


Γιατί άλλαξε η ηλικιακή ομάδα; 

Η ανακοίνωση της ΕΕΕ αναλύει τους λόγους για την αλλαγή της σύστασης της για το εμβόλιο της AstraZeneca. Οι συστάσεις της διευκρινίζει είναι συναρτημένες πάντα με τον κίνδυνο από Covid-19, που με τη σειρά του είναι συναρτημένος με την κυκλοφορία του ιού στη χώρα, η οποία πριν λίγους μήνες ήταν υψηλή ως μέτρια και τώρα είναι μέτρια προς χαμηλή. 

Μιλώντας στο NemaMedia μέλος της Επιτροπής εξηγεί ότι «καθώς έχει μειωθεί η συχνότητα της νόσου και η κυκλοφορία του ιού αλλάζουν οι ισορροπίες στη ζυγαριά του οφέλους από το εμβόλιο σε σχέση με τον κινδυνο από αυτό».

Στον πίνακα που περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση της ΕΕΕ παρουσιάζεται σύνοψη της συγκριτικής εκτίμησης του οφέλους από το εμβόλιο σε σχέση με τον κίνδυνο από αυτό μετά από την 1η δόση του εμβολίου της AstraZeneca με βάση τα αναλυτικά δεδομένα του ΕΜΑ. Από τα δεδομένα του πίνακα φαίνεται ότι με μέτρια ή υψηλή κυκλοφορία του ιού υπερτερούν τα οφέλη από τον εμβολιασμό για άτομα 30 ετών και άνω, ενώ με χαμηλή κυκλοφορία του η ισορροπία αυτή μεταβάλλεται.

Θα πληγεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα; 

Η oμόφωνη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ) έγινε αφορμή να ξεκινήσει και μία ενδοκυβερνητική διαμάχη. Υπό το πρόσχημα της συνεπούς κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στον εμβολιασμό αμφισβητήθηκε η αναγκαιότητα της ανακοίνωσης. 

Για τους κορυφαίους επιστήμονες που απαρτίζουν την ΕΕΕ ωστόσο «θα ήταν βαθύτατα αντιδεοντολογικό να μην γίνει η ανακοίνωση για το εμβόλιο της ΑstraZeneca», μας λένε και προσθέτουν: «Μελετώνται συστηματικά τα επιδημιολογικά δεδομένα του ιού SARS-CoV-2 της χώρας και με τη γνώση των κινδύνων από τα εμβόλια επικαιροποιούνται οι συστάσεις για τον εμβολιασμό των πολιτών».


Αφήστε μια απάντηση
Διαβάστε επίσης

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ειδήσεις για να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει