Υποκλοπές: από το Μαξίμου μέχρι το Σουδάν μέσω Ισραήλ
H αρχή ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ και η αγωνία για τη δημόσια υγεία • ο ΔΕΔΔΗΕ υπονομεύει τις ενεργειακές κοινότητες • Οι διαδηλώσεις στην Κίνα έχουν ιστορικό βάθος
Όπως ήταν αναμενόμενο οι αποκαλύψεις στην υπόθεση των υποκλοπών συνεχίζονται. Την περασμένη εβδομάδα οι New York Times αναρωτιόντουσαν πόσο ελεύθερος είναι ο τύπος στην κοιτίδα της δημοκρατίας. Η ισραηλινή Haaretz έκανε πρωτοσέλιδο την έρευνα που διεξήγαγε μαζί το Inside Story και το Lighthouse Reports σχετικά με τη πώληση του Predator σε επικίνδυνες πολιτοφυλακές στο Σουδάν. Εκεί φαίνεται πραγματικά για ποιο λόγο το spyware δεν είναι απλώς και μόνο παιχνιδάκι στα χέρια διεφθαρμένων Ελλήνων πολιτικών (αν υποθέσουμε ότι κάποιος θέλει να υποτιμήσει την πολιτική διαφθορά στην Ελλάδα), αλλά ένα πολύ ακριβές όπλο καταστροφής και δολοφονίας. Την Κυριακή που μας έρχεται τη σκυτάλη παίρνει το Documento παρουσιάζοντας ξανά στοιχεία για την παρακολούθηση, όπως λέει, εθνικών παραγόντων. Άλλη μία καλή σύνοψη για όποιον δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τον καταιγισμό των αποκαλύψεων, έγινε από το Σταύρο Θεοδωράκη και το pod.gr με τον Τάσο Tέλλογλου να εξιστορεί από την αρχή το πολιτικό σκάνδαλο. Προηγήθηκε συνέντευξη ενός εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης, του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου στους Reporters United.
Την ίδια ώρα, η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ξεκίνησε διοικητική έρευνα για να διαπιστώσει πώς και από ποιον διέρρευσαν φορολογικά δεδομένα του Reporters United…
Δείτε: Ο Τάσος Τέλλογλου δεν αισθάνεται πια τόσο μόνος
Διαβάστε
Eteron | Δημήτρης Τσαρπατσάνης: Υποκλοπές και Απόρρητο: Θεσμικό Πλαίσιο και προτάσεις Πολιτικής
Ενεργειακές κοινότητες που υπονομεύονται από τον ΔΕΔΔΗΕ
Η περίπτωση του δήμου του Άργους Ορεστικού, ενός ακριτικού δήμου που έσπευσε, και μάλιστα με επιτυχία, να εκμεταλλευτεί το πλαίσιο για τις ενεργειακές κοινότητες ώστε να εξασφαλίσει ενεργειακή αυτάρκεια και εξοικονόμηση, θα έπρεπε να είναι πρότυπο για την χρήση των ενεργειακών κοινοτήτων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αντ’ αυτού, ένα ολοκληρωμένο και εν πολλοίς υλοποιημένο πρόγραμμα κινδυνεύει να ακυρωθεί (και να χάσει τα λεφτά του ΕΣΠΑ, ~10 εκατομμύρια €) επειδή ο ΔΕΔΔΗΕ που όταν ξεκίνησε προ τετραετίας το πρόγραμμα είχε δώσει το ΟΚ, αλλά και ο ΑΔΜΗΕ, ισχυρίζονται πως τα δίκτυα στην περιοχή είναι υπερφορτωμένα και δεν υπάρχει χωρητικότητα για να συνδεθούν - συν τοις άλλοις λόγω δεσμεύσεων για μη-υλοποιημένα έργα από ιδιώτες. Τα περιγράφει αναλυτικά ο δήμαρχος του Άργους Ορεστικού, σε μια εξωφρενική περίπτωση πράσινης υπανάπτυξης.
Δείτε την συνέντευξη του Δημάρχου Πάνου Κεπαπτσόγλου στην ΕΡΤ:
Διαβάστε:
Έθνος | Τίμος Φακαλής: Ο πρώτος ενεργειακά αυτόνομος δήμος της χώρας…βραχυκύκλωσε: Τα φωτοβολταϊκά στο Άργος - Ορεστικό δεν συνδέθηκαν ποτέ στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ
Η απαρχή της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ…
Όπως είχαμε ήδη σημειώσει στην προηγούμενή μας ανασκόπηση, το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που συζητήθηκε αυτές τις ημέρες στη Βουλή υπονομεύει την δημόσια περίθαλψη στην Ελλάδα, και έχει απέναντί του το σύνολο σχεδόν των φορέων της δημόσιας υγείας. Μπορεί η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα να υπερασπίζεται τις αλλαγές που φέρνει η ΝΔ, ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας όμως, σε παρέμβασή του προειδοποιεί ότι από μόνη της η αλλαγή της εργασιακής σχέσης των γιατρών γυρίζει την δημόσια υγεία στις δεκαετία του ‘50, του ‘60 και του ‘70. Την απόρριψη του ν/σ συμμερίζεται και ο ιατρικός κόσμος στην πλειονότητά του, ο οποίος βγήκε στους δρόμους για να εμποδίσει την υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του Κ. Βελόπουλου που μίλησε περί άλλων θεμάτων, ήταν απολύτως απορριπτικά: ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε πως μια προοδευτική κυβέρνηση θα καταργήσει την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, ο Μιχάλης Κατερίνης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εξέφρασε την έντονη αντίθεση του κόμματός του απέναντι στο νομοσχέδιο, απηχώντας τις θέσεις του Προέδρου του, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε για “νομοσχέδιο-έκτρωμα”.
Παρόλα αυτά, με τις ψήφους των κυβερνητικών και μόνο βουλευτών ο νόμος Γκάγκα, υπερψηφίστηκε σήμερα Παρασκευή
Το Νήμα δέχεται τώρα εθελοντικές συνδρομές!
Διαβάστε πώς μπορείτε να συνδράμετε στην ανάπτυξη του εγχειρήματος,
εδώ
Συγκλονιστικές μαρτυρίες στη δίκη για το Μάτι
Η δίκη των υπευθύνων για την μεγάλη και φονική πυρκαγιά στο Μάτι της Αττικής τον Αύγουστο του 2018 έχει ξεκινήσει από τις 30/10 και συνεχίζεται. Στις τελευταίες συνεδριάσεις οι μαρτυρίες των επιζώντων και των συγγενών των θυμάτων είναι συγκλονιστικές:
TVXS | Δίκη για το Μάτι: Η συγκλονιστική μαρτυρία της Ιωάννας Πεταλά για τις «σκηνές αποκάλυψης»
Libre | Δίκη για το Μάτι: Συγκλόνισε με την κατάθεσή της η Βαρβάρα Βουκάκη – Σηκώθηκε όρθιο το ακροατήριο
Αντι-λοκνταουν διαδηλώσεις κλονίζουν πλέον και την Κίνα
Υπάρχει ένα ευρέως διαδεδομένο στερεότυπο στη Δύση, ότι η Κίνα είναι κρυμμένη πίσω από ένα μεγάλο Σινικό τείχος. Το τείχος αυτό είναι στην εποχή μας υποτίθεται ψηφιακό και τείχος καταπίεσης και φυλάσσεται σθενάρα από τους φρουρούς του κομμουνιστικού κόμματος. Ωστόσο, οι διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας δείχνουν ότι ίσως δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα (δείτε όμως και το πρώτο σχόλιο στο κείμενο). Για την ακρίβεια, εργατικές, περιβαλλοντικές, κινητοποιήσεις γίνονται συνεχώς. To κύμα απεργιών π.χ. που σάρωσε την βιομηχανική Κίνα από το 2008-2015 περίπου ήταν ογκωδέστατο, δυναμικό, και είχε αποτελέσματα. Αυτό που φαίνεται ότι ισχύει είναι ότι η καταστολή συνήθως εντείνεται όταν οι διαμαρτυρίες αφορούν τον πρόεδρο και το κόμμα, ή αφορούν σε υποθέσεις εθνικής ασφάλειας, όπως αυτή της μειονότητας των Ουιγούρων. Δεν διαφέρει αυτή η αντιμετώπιση, από την αντίστοιχη σε πολλές χώρες της Δύσης.
Το έναυσμα για το ξέσπασμα των διαμαρτυριών που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδες, έδωσε η αδιάκοπη πολιτική “μηδενικού Covid” του ΚΚΚ. Όπως και σε πολλές χώρες της Δύσης, έτσι και στην Κίνα ο πληθυσμός και ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι προετοιμασμένοι για μία ακόμα έκρηξη πανδημίας κορονοϊού. Τα ποσοστά εμβολιασμού στους μεγαλύτερους παραμένουν σχετικά μικρά, τα εμβόλια κατάτι λιγότερο αποτελεσματικά από τα δυτικά, και το επίπεδο ζωής σε πολλές περιοχές είναι χαμηλότερο από ότι στη Δύση, με αποτέλεσμα οι αρχές να φοβούνται υπερβολικά τη διάδοση του ιού. Η Κινεζική κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα δίλημμα: να χαλαρώσει την εφαρμογή των λοκντάουν για να εκτονώσει την πολιτική δυσαρέσκεια σε έναν κουρασμένο πληθυσμό, επί ποδός αντιπανδημικού πολέμου εδώ και τρία χρόνια και να βρεθεί μπροστά σε ένα υγειονομικό τσουνάμι και το χάος που θα προκαλέσει, ή να έχει να αντιμετωπίσει δυνητικά αποσταθεροποιητικές και ολοένα και πιο οργισμένες διαδηλώσεις; Όπως και να έχει η Κίνα - που με το ένα τέταρτο του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει το ένα διακοσιοστό των θανάτων - βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, μεταξύ της αναταραχής εναντίον των περιορισμών και της αναταραχής εξαιτίας των συνεπειών της άρσης τους.
Οι μαρτυρίες από τη Σαγκάη το περασμένο Σάββατο λένε ότι η κλιμάκωση λεκτικά στο δρόμο πέρασε από τον κορονοϊό στον πρόεδρο Σι προσωπικά, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για τις πολιτικές αυτές και από εκεί στο κόμμα και τις ατομικές ελευθερίες. Ένα γεγονός που επιτείνει την ανησυχία στις Κινεζικές αρχές για διεύρυνση των κινητοποιήσεων, είναι ότι τις ίδιες μέρες πέθανε ο πρώην πρόεδρος Ζιάνγκ Ζεμίν. Τα γεγονότα αυτά πάντοτε ανασύρουν βαθύτερες μνήμες και φέρνουν στην επιφάνεια ευρύτερες διεκδικήσεις οι οποίες παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Ο κορονοϊός έγινε το εφαλτήριο για την εφαρμογή αυταρχικών πολιτικών και βαθιών μεταρρυθμίσεων σε όλο τον κόσμο όπως αποδεικνύει η μεταρρύθμιση που φέρνει στην υγεία η συντηρητική κυβέρνηση στην Ελλάδα. Και για την Κίνα η οποία κατηγορήθηκε για το ξέσπασμα της πανδημίας αυτή ενδέχεται να είναι μια ιστορική στιγμή με βάθος, που θα κρατήσει αρκετό καιρό και ίσως έχει εκτεταμένες συνέπειες.
Η συγκατοίκηση διαφορετικών ιδεολογικών αντιλήψεων μέχρι τώρα στην Κίνα, υπό την εποπτεία του ΚΚ Κίνας, σήμερα τίθεται εν αμφιβόλω καθώς η Κινεζική κοινωνία αναδιοργανώνεται. Όσοι είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν το Ethnofest την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, είδαν την ταινία της Trinh T. Minh Ha για την Κίνα, γυρισμένη μέσα στην πανδημία, στην οποία φαινόταν ανάγλυφα ότι γίνεται μια έντονη συζήτηση εντός των κινεζικών ορίων για το παρόν και το μέλλον μιας απ’ τις μεγαλύτερες δυνάμεις του πλανήτη.
ΝΒ: Οι διαδηλωτές εναντίον της καραντίνας στη Δύση και οι αμφισβητίες των λοκντάουν ήταν ακροδεξιοί και ψεκασμένοι για τις κυβερνήσεις και τα περισσότερα Δυτικά ΜΜΕ. Οι ίδιες ακριβώς διαμαρτυρίες στην Κίνα είναι αγώνας για τη Δημοκρατία στην Κίνα, για τις ίδιες κυβερνήσεις και ΜΜΕ.
Διαβάστε:
Global Times | Chinese society is moving forward while West has lost perspective of future
Hong Kong Free Press | Timeline: Key dates in China’s ‘blank placard’ zero-Covid protests
Foreign Affairs | Xi Jinping in His Own Words
Νήμα | Μιχάλης Παναγιωτάκης: Η Κίνα μεταξύ Μαρξ και Κομφούκιου: από τον τούρμπο-καπιταλισμό στην Κοινή Ευημερία
Στο μεταξύ την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε το πλαίσιο προτάσεων που ανοίγουν το δρόμο για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού οικοσυστήματος κατασκευής ημιαγωγών στα πλαίσια της ανησυχίας για πιθανές εξελίξεις στην Ταϊβάν, και της “κρίσης των μικροτσίπ”, που οδήγησε και τις ΗΠΑ σε προστατευτικά μέτρα για την ανάπτυξη της δικής της βιομηχανίας
Κινητικότητα κατά της έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ από την Βρετανία στις ΗΠΑ
Η υπόθεση Ασάνζ, ο απηνής διωγμός του για την αποκάλυψη των μυστικών και των εγκλημάτων των ΗΠΑ μέσω των Wikileaks, ο οποίος διαρκεί πλέον πάνω από δέκα χρόνια, είχε περάσει στα ψιλά των μεγάλων εφημερίδων, συγκριτικά με τη βαρύτητά της, παρότι η υπόθεση βρίσκεται στον πυρήνα και της ελευθεροτυπίας στις ΗΠΑ, αλλά και της παρεμπόδισης της παγκόσμιας ερευνητικής δημοσιογραφίας διεθνώς από την υπερδύναμη. Οι ΗΠΑ απλώνουν την δικαιοδοσία τους όλο και πιο επιθετικά ακόμα και σε ανθρώπους που δεν διέπραξαν κάποιο έγκλημα στη χώρα τους.
Για αυτό είναι ευχάριστη είδηση η κοινή δήλωση - έκκληση για την μη έκδοση του Ασάνζ από την Βρετανία στις ΗΠΑ (όπου αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι… 175 ετών σε φυλακές υψίστης ασφαλείας), από πέντε μεγάλες διεθνείς εφημερίδες:
The New York Times
The Guardian
Le Monde
Der Spiegel
El País
Επίσης ο πρόσφατα εκλεγείς πρωθυπουργός της Αυστραλίας, χώρα της οποίας ο Ασάνζ είναι υπήκοος, αποκρίθηκε τελικά στις εκκλήσεις της συζύγου και της οικογενείας του Τζούλιαν Ασάνζ και ζήτησε την απόσυρση των κατηγοριών εναντίον του από τις ΗΠΑ. Ανάλογη δήλωση έκανε και ο Λούλα, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Βραζιλίας υπέρ της καμπάνιας για την απελευθέρωσή του. Η στήριξη του Λούλα στον Ασάνζ είναι άλλωστε υπερδεκαετής.
Διαβάσαμε/Είδαμε
Είναι ο νόμος του Moore νεκρός;
Μια νεκροψία για την "Συμπίεση περισσότερων εξαρτημάτων σε ολοκληρωμένα κυκλώματα"" - το άρθρο με τη μεγαλύτερη επιρροή κατά τον 20ό αιώνα.
• Wired magazine | Virginia Heffernan: Is Moore’s Law Really Dead?
Ιοί ζόμπι από τη Σιβηρία
Οι επιστήμονες επανέφεραν στη ζωή διάφορους "ιούς ζόμπι" που είχαν παγιδευτεί στο μόνιμα παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας για χιλιάδες χρόνια - συμπεριλαμβανομένου ενός που είναι σχεδόν 50.000 ετών.
• Science Alert | Scientists Revived Ancient 'Zombie Viruses' Frozen For Eons in Siberia
“Λόνδρα, Παρίσι, Νιου Γιορκ, Βουδαπέστη, Βιέννη, μπρος στην Αθήνα, καμιά μα καμιά σας δε βγαίνει”
Το Νήμα δέχεται τώρα εθελοντικές συνδρομές!
Διαβάστε πώς μπορείτε να συνδράμετε στην ανάπτυξη του εγχειρήματος,
εδώ