«...Παραπέμπει στις σκοτεινές εποχές της χούντας»
Η κρίση μετά τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές συνεχίζεται. Τα Εξάρχεια μπροστά στην ανάπλαση. Πάλι εγκλήματα στα σύνορα της χώρας μας. Αλλαγή σελίδας στην Κολομβία με Μάρκες και Μπολιβάρ
Η υπόθεση των υποκλοπών που απασχολεί την κοινή γνώμη από την προηγούμενη εβδομάδα, είναι η πιο σοβαρή πολιτική κρίση με διεθνή αντίκτυπο: ο τίτλος του newsletter αυτού προέρχεται από το ρεπορτάζ των New York Times. Κλονίζει την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, έχει ανοίξει διάπλατα την συζήτηση για το κράτος δικαίου, μοιάζει να αναδιατάσσει το πολιτικό τοπίο στην χώρα και, παρά τις διαψεύσεις, ενδέχεται να φέρει τις επόμενες εκλογές πιο κοντά.
Η αντίδραση στην αποκάλυψη των υποκλοπών υπήρξε σχεδόν εξίσου προβληματική με τις ίδιες τις αποκαλύψεις. Από τη δήλωση του πρωθυπουργού πως δεν ήταν παράνομη η παρακολούθηση του ευρωβουλευτή και υποψηφίου Προέδρου του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, μέχρι τη δήλωση του βουλευτή της ΝΔ, πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης και πρώην Πρoέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σχετικά με τη νομιμότητα της παρακολούθησης βουλευτών με ειδική αναφορά σε Έλληνες μουσουλμάνους βουλευτές.
Σημασία όμως έχουν και όσα δεν λέγονται:
Καμία αναφορά δεν έχει γίνει από την κυβέρνηση ή τον Πρωθυπουργό για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ως να μην οφείλεται εξήγηση για το γεγονός ότι ένας δημοσιογράφος που κάλυπτε, την εποχή που παρακολουθείτο από την ΕΥΠ, το οικονομικό ρεπορτάζ και το σκάνδαλο της υπόθεσης της Τράπεζας Πειραιώς στοχοποιήθηκε για λόγους «εθνικής ασφάλειας».
Δεν υπάρχει αναφορά στο λογισμικό Predator (προφέρεται Πρέντατορ) το οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει αρνηθεί πως έχει αγοράσει, αλλά η έρευνα έχει δείξει παράξενους συνδέσμους του Μαξίμου με την εταιρεία Intellexa που εμπορεύεται το Predator.
Δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση για τους λόγους που κατασκοπεύτηκε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, αφήνοντας να οργιάζουν εικασίες και συκοφαντίες για τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Δεν έχει συζητηθεί καθόλου το ποιος άλλος πολιτικός, δημοσιογράφος ή και πολίτης παρακολουθείται, μιας και από ό,τι φαίνεται η επίκληση της «εθνικής ασφαλείας» είναι μαγική και επιτρέπει την παρακολούθηση του οποιουδήποτε για τον οποιονδήποτε.
Τέλος δεν αιτιολογήθηκε, πόσω μάλλον δεν καταργήθηκε, ο νόμος του Μαρτίου του 2021, συμπτωματικά λίγες ημέρες αφότου ο Θανάσης Κουκάκης κατήγγειλε την παρακολούθησή του, που απαγόρευε την ενημέρωση των παρακολουθουμένων μετά την λήξη της παρακολούθησής τους.
Διαβάστε:
Ανάρτηση του Θοδωρή Χονδρόγιαννου των Reporters United για τη σιωπή γύρω από το Predator
Inside Story | Το Predator στην Ελλάδα: Το χρονικό των αποκαλύψεων
Εντύπωση προκαλεί και το εύρος της κατακραυγής: η μετρημένη αλλά όχι συνηθισμένη για τη θέση της τοποθέτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, η καταγγελία του Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά και της Άννας Διαμαντοπούλου, η σκληρή δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και του Αλέξη Τσίπρα, που δείχνουν πως πάμε σε ένα σκληρό αντιπολιτευτικό τοπίο μετά τον Δεκαπενταύγουστο.
Θα πρέπει επιτέλους να συζητηθεί η έκταση των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ διαχρονικά και να υπάρξουν σοβαρές δικλείδες ασφαλείας. Παράλληλα θα πρέπει να εξετασθεί η προστασία των πολιτών από την υποκλοπή μέσα σε ένα τεχνολογικό, γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που πολλαπλασιάζει συνέχεια τους κινδύνους:
Πλέον το θέμα έχει αποκτήσει, όπως είπαμε, διεθνείς διαστάσεις, με την ευρωβουλευτή του φιλελεύθερου D66, της ευρωομάδας Renew να θέτει ορισμένα αμείλικτα ερωτήματα:
Σύσσωμος, πάντως, ο διεθνής Τύπος καλύπτει εκτενώς το σκάνδαλο, καθώς αγγίζει μείζονα ζητήματα παρακολουθήσεων. Ενδεικτικά:
New York Times | A Greek Scandal Reverberates as Eavesdropping Expands in Europe
Washington Post | ‘Greek Watergate’ wiretap scandal throws government into turmoil
Politico.eu | Pressure builds on Greek PM Mitsotakis, despite vow to clean up spy agency
Le Monde | En Grèce, un scandale d’espionnage secoue le gouvernement Mitsotakis
Η ανάπλαση των Εξαρχείων
Σε μία προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας από την σημαντικότερη κρίση του πολιτικού συστήματος από την Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, κυβερνητικοί παράγοντες προσπαθούν να «στριμώξουν» τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του στο ζήτημα του σταθμού του Μετρό στα Εξάρχεια και τα βάζουν με το κίνημα για τη διατήρηση του χαρακτήρα της περιοχής. Η υποδαύλιση της έντασης στα Εξάρχεια λαμβάνει χώρα επίσης και στον λόφο του Στρέφη, όπου καθημερινά ΜΑΤ συλλαμβάνουν διαμαρτυρόμενους κατοίκους, που αμφισβητούν τις προθέσεις της ανάπλασης του λόφου από τη νυν δημοτική αρχή.
Ενώ τα έργα προχωρούν κανονικά στη Γραμμή 4, στα Εξάρχεια συνάντησαν τη σφοδρή αντίδραση των κατοίκων, οι οποίοι απαιτούν τη μετακίνηση του σταθμού από την πλατεία στην οδό Τοσίτσα, ανάμεσα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Πολυτεχνείο, ώστε να μην κοπούν τα δέντρα της πλατείας, αλλά και προκειμένου να διατηρηθεί ο δημόσιός της χαρακτήρας. Τα πλεονεκτήματα της μεταφοράς του σταθμού μεταξύ ΕΜΠ και Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου παρέθεσε ο καθηγητής ΕΜΠ και πρώην Πρόεδρος της Ανάπλασης Αθήνας Α.Ε. Νίκος Μπελαβίλας σε ανάρτησή του στο Facebook, μαζί με τις άλλες δύο εναλλακτικές για τον σταθμό αυτό. Πράγματι η Ανάπλαση είχε παρέμβει στη συζήτηση για την χωροθέτηση του σταθμού στα Εξάρχεια το 2018.
Πάλι στην ευρύτερη περιοχή: σε διαμαρτυρία προχώρησαν οι εργαζόμενοι-ες της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΥΠΠΟΑ στην Μπουμπουλίνας. Τις τελευταίες μέρες, τρεις κλούβες και η αύρα της Αστυνομίας βρίσκονται μονίμως παρκαρισμένες έξω από το κτίριο του ΥΠΠΟΑ, το οποίο γεμίζει καυσαέριο από τις εξατμίσεις, έχει μόνιμο θόρυβο, ενώ όλο το κτίριο έχει μετατραπεί σε παράρτημα του αστυνομικού Τμήματος, με τους ένστολους να μπαινοβγαίνουν στους ορόφους, πολλοί από αυτούς οπλισμένοι!
Η σελίδα των κατοίκων που διαμαρτύρονται: Όχι ΜΕΤΡΟ στην πλατεία Εξαρχείων
Σκοτώνοντας πρόσφυγες
Παρότι περνάνε απαρατήρητες από τα ΜΜΕ και ιδίως τα τηλεοπτικά κανάλια, τα εγκλήματα και οι τραγωδίες στο Αιγαίο και στα σύνορα της χώρας συνεχίζονται.
Σε μια νησίδα του Έβρου βρίσκονται παγιδευμένοι πρόσφυγες, σε άθλιες συνθήκες από τα μέσα Ιουλίου, έχοντας ήδη καταγγείλει εγκλήματα κατά τις ανθρωπότητας από τις Ελληνικές αρχές. Τη Δευτέρα, ένα κοριτσάκι πέντε χρονών πέθανε αβοήθητο στη νησίδα, από τσίμπημα σκορπιού και παραμένει μέχρι σήμερα άταφο. Άλλο ένα εννιάχρονο κορίτσι μένει χωρίς περίθαλψη με υψηλό πυρετό. Η Ελλάδα ρίχνει την ευθύνη στην Τουρκία και η Τουρκία στην Ελλάδα, αλλά 40 πρόσφυγες βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης και η ζωή τους κινδυνεύει.
Παράλληλα, η Aegean Boat Report προχώρησε σε μια νέα βαρύτατη καταγγελία για ξυλοδαρμό προσφύγων, επαναπροώθηση και πέταγμα στη θάλασσα με χειροπέδες, κάτι που οδήγησε στον πνιγμό τουλάχιστον τριών εξ αυτών.
Στα ανοιχτά της Ρόδου το πιο πολυάνθρωπο ναυάγιο του Αιγαίου για φέτος με 60-80 ανθρώπους πάνω στο σκάφος, και 29 διασωθέντες, ενώ η έρευνα και η διάσωση συνεχίζεται και εκφράζονται φόβοι πως οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους επιβάτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στο σκάφος.
Διαβάστε:
The Wire | Shreya Parikh: Blue Borders, Dark Bodies: The Mediterranean as a Site of Racist Murder
Αλλαγή σελίδας στην Κολομβία
Ορκίστηκε την Κυριακή ο πρώτος προερχόμενος από την αριστερά Πρόεδρος της Κολομβίας, ο Γκουστάβο Πέτρο. Στην τελετή παρέστησαν πολλοί ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής, αλλά και ο Βασιλιάς της Ισπανίας, ο μόνος από τους επισήμους που δεν σηκώθηκε κατά την παρουσίαση του σπαθιού του Σιμόν Μπολιβάρ, του απελευθερωτή της Λατινικής Αμερικής στις αρχές του 19ου αιώνα, η συμβολική παρουσίαση του οποίου ήταν και ένα μήνυμα ενότητας για την ήπειρο. Οι αντιδράσεις των παρευρισκομένων στην ανακοίνωση των επισήμων ήταν ενδεικτική του κλίματος.
Το Jacobin έχει αναρτήσει το πλήρες κείμενο της πρώτης ομιλίας του νέου Προέδρου της Κολομβίας μεταφρασμένο στα αγγλικά. Με αναφορές στα 100 χρόνια μοναξιά του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο Πέτρο υπόσχεται να φέρει την ειρήνευση, να περιορίσει την διαφθορά, να δημιουργήσει κράτος πρόνοιας και κράτος δικαίου και να εξομαλύνει τις σχέσεις της χώρας του με τις υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ήδη ο νέος Πρόεδρος έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις της Κολομβίας με την Βενεζουέλα και την Κούβα. Ο προκάτοχός του, Ιβάν Ντούκε, που έφυγε από την εξουσία ως ο αντιδημοφιλέστερος Πρόεδρος όλης της Αμερικής, βρήκε ήδη πάντως δουλειά στο Wilson Center - μια δεξαμενή ιδεών (think tank) στις ΗΠΑ.
Είδαμε - Διαβάσαμε:
O David Patrikarakos γράφει στο Unherd για την κατάρρευση της δημοκρατίας στην Τυνησία, για την οποία είχαμε γράψει σε παλιότερο τεύχος του Νήματος, με τον “προκλητικό” τίτλο: The EU has created a new dictatorship The death of Tunisian democracy will soon backfire
Λιβανέζος μπαίνει σε τράπεζα απαιτώντας τα λεφτά του, και κρατά αιχμάλωτους τους εργαζόμενους και τους διευθυντές, σε μια χώρα που βρίσκεται σε οικονομικό κραχ, πριν από τον πόλεμο ήδη, και έχει απαγορευθεί η ανάληψη μεγάλων ποσών. Ο άνθρωπος χρειαζόταν τα λεφτά για να κάνει εγχείρηση ο πατέρας του. Η ένοπλη κατάληψη αποτέλεσε εστία διαμαρτυρίας καθώς εκατοντάδες Λιβανέζοι έσπευσαν έξω από την τράπεζα για να του συμπαρασταθούν. Στο thread της δημοσιογράφου Joyce Karam μπορεί κανείς να “διαβάσει” την κατάρρευση της οικονομίας της χώρας
Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη προσγείωση στον κόσμο, καθώς μεγάλα αεροσκάφη αναγκάζονται να προσγειωθούν περνώντας κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια των παραθεριστών στη Σκιάθο: