Προϋπολογισμός και μετά εκλογές;
Τα λεφτά του Κατάρ συνταράσσουν Ευρώπη και Ελλάδα. Ήταν δυστυχώς δολοφονικός ο τραυματισμός του 16χρονου. Βαρβαρότητες που δένουν η μια με την άλλη. Αναταραχή στο Περού. Σε κίνδυνο η Αρμενία
Αύριο το βράδυ (Σάββατο 17/12) ολοκληρώνεται η πενθήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023 με αγορεύσεις των πολιτικών αρχηγών και ονομαστική ψηφοφορία. Η αγωνία των πολιτικών συντακτών πάντως δεν αφορά κυρίως τον προϋπολογισμό αλλά το ενδεχόμενο ο Κ. Μητσοτάκης να προκηρύξει άμεσες εκλογές, όπως πιθανολόγησε και ο Αλέξης Τσίπρας, υπό το βάρος των σκανδάλων που ταλανίζουν το κόμμα και την κυβέρνηση του. Το παράθυρο για αυτές τις εικασίες το έχει αφήσει ανοιχτό ο ίδιος ο πρωθυπουργός. H τελευταία εξέλιξη αφορά στην αποκάλυψη ότι η ΑΔΑΕ προχώρησε σε έλεγχο των αρχείων της Cosmote γύρω από τις παρακολουθήσεις Κύρτσου και Τέλλογλου από την ΕΥΠ, επιβεβαιώνοντάς τες επισήμως, ενώ ο εισαγγελέας του Α. Πάγου, Ι. Ντογιάκος προσπάθησε να τον εμποδίσει.
Ο γενικός εισηγητής της κυβέρνησης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, παρουσίασε μια εικόνα οικονομικής ισχύος, καθώς τόνισε πως «η ελληνική οικονομία με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο τιμόνι, επιδεικνύει μεγάλες αντοχές και διαθέτει ισχυρή δυναμική, όπως αναγνωρίζουν όλες οι εκθέσεις των επίσημων φορέων του εξωτερικού». Από την άλλη, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, επισήμανε πως «η συνθήκη οικονομικής ασφυξίας που βιώνει η ελληνική κοινωνία είναι οριακή, με μία πρωτοφανή κρίση τιμών και διαλυμένη αγοραστική δύναμη», δίνοντας το στίγμα της αντιπολίτευσης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομιμοποίησε την αισχροκέρδεια και τόνισε ότι εφαρμόζει πολιτική ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
«Μυρίζουν» εκλογές;
Οδεύοντας προς τις εκλογές, οι δημοσκόποι παρατηρούν τη δημιουργία μιας συμμετρίας μεταξύ των δύο πολιτικών χώρων και των δύο πολιτικών αρχηγών. Η διαφορά μεταξύ των κομμάτων μειώνεται, όπως δείχνει, άλλωστε και η δημοσκόπηση της MRB - και το ίδιο συμβαίνει και με τη διαφορά στην αποδοχή των δύο αρχηγών, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα. Το κύριο θέμα που φαίνεται να απασχολεί περισσότερο τους πολίτες δεν είναι άλλο από το κόστος ζωής. Εκεί, όσο κι αν ο Κ. Μητσοτάκης προσλαμβάνεται ως αποτελεσματικός στη διαχείριση, δεν κατορθώνει να περάσει θετική εικόνα για τα μέτρα που έχει πάρει. Με αυτά τα δεδομένα, το πολιτικό πλεονέκτημα υπέρ του ενός ή του άλλου θα διαμορφωθεί μέσα στην προεκλογική περίοδο. Προς το παρόν εντοπίζεται στα ποιοτικά στοιχεία, από τα οποία και προκύπτει ο άνω πίνακας.
Αγοραστική δύναμη και ισχυρή οικονομία
Η Πραγματική Ατομική Κατανάλωση - ΠΑΚ (Actual Individual Consumption - AIC), μετρά τα αγαθά και τις υπηρεσίες που καταναλώθηκαν από νοικοκυριά, και περιλαμβάνει άμεσες δαπάνες των νοικοκυριών, αλλά και την αξία των υπηρεσιών του κράτους και των ΜΚΟ για την ατομική κατανάλωση των πολιτών. Η μέση κατά κεφαλήν ΠΑΚ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, προσφέρει μάλλον μια καλύτερη εικόνα της πραγματικής ευμάρειας σε κάθε χώρα από ότι το ΑΕΠ κατά κεφαλήν, αν και ως μέσος όρος υστερεί στην ανάδειξη της κατανομής αυτής της κατανάλωσης στα διάφορα εισοδηματικά στρώματα.
Η πρόσφατη έκθεση της Eurostat για το ΠΑΚ στην Ευρώπη το 2021 (προσέξτε: πριν καν αρχίσει ο μεγάλος καλπασμός του πληθωρισμού και η ενεργειακή ασφυξία), είναι ενδεικτική του μόνιμου υποβιβασμού της Ελληνικής οικονομίας στα όρια των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης (και όχι των πιο πλούσιων).
Η Ελλάδα - όπως δείχνει η σύγκριση με τα στοιχεία του 2019 και του 2020 - χάνει έδαφος και απόλυτα, αλλά και σε σχέση με χώρες όπως η Ρουμανία ή η Λετονία, και η απόσταση που χωρίζει χώρες όπως η Κροατία και η Ουγγαρία από αυτήν, μικραίνει.
Διαφθορά στο Ευρωκοινοβούλιο: το Qatargate συγκλονίζει την ΕΕ και την Ελλάδα
Η υπόθεση της σύλληψης τής (πρώην πλέον) ευρωβουλεύτριας του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες αρχικά με κατηγορίες για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά» λόγω δωροδοκίας από το Κατάρ προκειμένου να επηρεάσει τις θέσεις της Ευρωβουλής για το Κατάρ. Το σκάνδαλο έχει αποκτήσει παγκόσμιες διαστάσεις και απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα των μεγάλων παγκόσμιων εφημερίδων. Εμπλέκονται σε αυτό και άλλοι Ευρωπαίοι παράγοντες - συμπεριλαμβανομένου του συντρόφου της Εύας Καϊλή, του Φρανσέσκο Τζιόρτζι, συμβούλου Ιταλού ευρωβουλευτή, άλλος ένας εν ενεργεία Βέλγος ευρωβουλευτής, πρώην ευρωβουλευτές, παράγοντες του συνδικαλισμού και άλλοι πολλοί. Η Καϊλή καθαιρέθηκε από αντιπρόεδρος της ευρωβουλής, αποπέμφθηκε από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και από την ευρωσοσιαλιστική ομάδα και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να παραδώσει την έδρα της.
Παρότι ο σύντροφος της Ελληνίδας ευρωβουλεύτριας φέρεται να «παίρνει επάνω του» τις κατηγορίες, οι δραστηριότητές της γύρω από το Κατάρ (για το οποίο όλη αυτή η «βροχή» από χρήματα σε σακούλες και λογαριασμούς ενδέχεται να είναι μια τυπική - για τον Περσικό Κόλπο - άσκηση PR).
Η υπόθεση προκάλεσε θύελλα και στην ελληνική πολιτική σκηνή, με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να παρουσιάζει την ευρωβουλεύτρια ως 5η φάλαγγα της Νέας Δημοκρατίας στο κόμμα του, έτοιμη από καιρό για μεταγραφή, και τη Νέα Δημοκρατία να απαντά σκωπτικά.
Καθημερινή | Qatargate: Το χρονικό του σκανδάλου που κλονίζει συθέμελα την Ευρώπη
Wikipedia | Qatar Corruption Scandal at the European Parliament
Politico | Bjarke Smith-Meyer: Crypto loses EU cheerleader over Qatar scandal
Και άλλο θερμό πολιτικό μέτωπο από ευρωβουλή: άρση ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη
Στην υπόθεση Καϊλή ήρθε προχθές να προστεθεί και το σκάνδαλο Μαρίας Σπυράκη. Ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε χθες την άρση της ασυλίας και της Ευρωβουλεύτριας της ΝΔ, πέραν εκείνης της Εύας Καϊλή, για την διαχείριση της βουλευτικής της αποζημίωσης. Πέραν των όσων έχει πει η ίδια δεν ξέρουμε την πραγματική έκταση του σκανδάλου ακόμα, αλλά ήδη ο πρωθυπουργός, μετά από δική της πρόταση έχει θέση την κομματική της ιδιότητα υπό αναστολή μετά από μια σχετικά επιφυλακτική πρώτη αντίδραση, θέτοντάς την έτσι και εκτός ψηφοδελτίων για τις επόμενες εκλογές. Στα πλαίσια της υπάρχουσας τρικυμίας όμως με το θέμα της Καϊλή και τα ερωτήματα για τις υποκλοπές, η υπόθεση Σπυράκη επιβαρύνει περαιτέρω ένα ήδη βεβαρυμένο κλίμα για την κυβέρνηση και δημιουργεί πολιτικές αναταράξεις.
Ήταν δυστυχώς, δολοφονία
Ο Κώστας Φραγκούλης, ο 16χρονος Ρομά που πυροβολήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου κατά την διάρκεια καταδίωξης, αφού έφυγε από βενζινάδικο χωρίς να πληρώσει 20 € βενζίνη, κατέληξε, όπως ήταν δυστυχώς αναμενόμενο, την Τρίτη 13/12 στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Τα νέα του θανάτου του τα υποδέχθηκαν νέες διαδηλώσεις και καταλήψεις τόσο στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όσο - με μεγάλη ένταση - στις κοινότητες Ρομά σε όλη την Ελλάδα. Οι πορείες αντιμετωπίστηκαν από την αστυνομία με βία πέραν κάθε ορίου. Έφοδοι έγιναν σε καταυλισμούς Ρομά με πολλές συλλήψεις.
Οι κατηγορίες κατά του αυτουργού αστυνομικού έχουν αλλάξει και μετατραπεί σε κατηγορίες ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο. Ο ίδιος παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό, και δεδομένης της αλλαγής του κατηγορητηρίου έχει ζητήσει προθεσμία για νέα απολογία. Η απόφαση για την προφυλάκισή του ή μη εκκρεμεί, και φαίνεται πως τελικά θα ληφθεί τη Δευτέρα 19/12.
Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να δώσει έκτακτο επίδομα 600€ στα σώματα ασφαλείας (και μόνο σε αυτά, αποκλείοντας τους υγειονομικούς π.χ.), την παραμονή της επετείου της δολοφονίας Γρηγορόπουλου και ανήμερα της δολοφονίας Φραγκούλη είναι θεωρούμε συμβολικά διαφανής και πολιτικά απεχθής, καθώς μοιάζει στοχευμένη όχι στην ενίσχυση αναξιοπαθούντων, αλλά στο κλείσιμο του ματιού σε ένα ακροδεξιό ακροατήριο - που ενθουσιάζεται με την αστυνομική αυτοδικία κάθε είδους - ενόψει εκλογών. Η υπερψήφιση του επιδόματος από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ στη Βουλή μας φαίνεται αυτογκόλ ολκής: όσοι δημοκρατικοί άνθρωποι, άλλωστε, υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας - αναμφίβολα πολλοί - κατανοούν το ποιους χαϊδεύει, και προφανώς θα κατανοούσαν την καταψήφισή του σε αυτή τη συγκυρία…
- ΜΠ
Συνδεδεμένη βαρβαρότητα
Οι Reporters United σε νέο ρεπορτάζ τους αναδεικνύουν το πώς συνδέονται μεταξύ τους «τρεις βρώμικες υποθέσεις»: Η υπόθεση του αστυνομικού που εξέδιδε με τη βία 19χρονη στην Ηλιούπολη, με την υπόθεση της δίκης της Greek Mafia που ήδη έχει συνδεθεί με την υπόθεση της έκδοσης και του βιασμού της 12χρονης στα Σεπόλια.
Reporters United | Μπάμπης Πολυχρονιάδης: Τρεις βρόμικες υποθέσεις στο ίδιο κάδρο
Σε άλλα νέα:
Η Ρωσία προειδοποιεί πως τυχόν αποστολή συστημάτων Patriot στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ θα εκληφθεί ως κλιμάκωση των εχθροπραξιών από τις ΗΠΑ, με «απρόβλεπτες συνέπειες».
H κατάσταση στο Περού μετά το θεσμικό πραξικόπημα εναντίον του εκλεγμένου Προέδρου του Πέδρο Καστίγιο, όπως είχαμε σημειώσει στην προηγούμενη ανασκόπηση, είχε εξελιχθεί σε εξέγερση των φτωχών. Η εξέγερση έχει κλιμακωθεί. Μετά την απόφαση για 18μηνη προφυλάκιση του πρώην προέδρου - προερχόμενου από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα - η ένταση των διαμαρτυριών εκτοξεύθηκε, όπως και η καταστολή. Οι νεκροί διαδηλωτές υπολογίζονται ακόμα και στους 20, ενώ αεροδρόμια και δρόμοι είναι κλειστοί και έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα. Η προσωρινή Πρόεδρος υποσχέθηκε επιτάχυνση των εκλογών αλλά για τον Δεκέμβριο του 2023 (από το 2026)
Μετά την Γερμανία που αποφάσισε να επανεξοπλιστεί υπό τα χειροκροτήματα των ΗΠΑ, άλλος ένας ηττημένος εθνικισμός του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου - και μάλιστα υπό εθνικιστική διακυβέρνηση - η Ιαπωνία, ετοιμάζεται να ξανακτίσει την στρατιωτική της δύναμη, υπό το πρόσχημα της Ρωσικής εισβολής.
Άλλοι αμνηστεύουν προκαταβολικά τα εγκλήματα πολέμου τους, άλλοι τα εορτάζουν: οι ΗΠΑ ονόμασαν ένα καινούριο πολεμικό τους πλοίο USS Fallujah, από την μάχη στο Ιράκ, όπου σε μια παράνομη εισβολή οι ΗΠΑ διέπραξαν πολλαπλά εγκλήματα πολέμου πριν και μετά (λόγω απεμπλουτισμένου ουρανίου) τη μάχη.
Παρότι κόπασαν οι μάχες με το Αζερμπαϊτζάν, (προς το παρόν;) η ασφάλεια της Αρμενίας παραμένει σε κίνδυνο. Ήδη ο αποκλεισμός του μόνου δρόμου που συνδέει την Αρμενία με τον αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ από «διαδηλωτές» που αποτελούνται από υπαλλήλους της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν και διαφόρων Γκρίζων Λύκων, αποτελεί ζοφερή προειδοποίηση για τα μελλοντικά σχέδια του στρατού του δικτάτορα Αλίγιεφ.