Και όμως συνηθίζεται η φρίκη
Ναυάγια στο Αιγαίο. Τουρκολιβυκό σύμφωνο. Έρευνες για τις υποκλοπές μόνο από το ευρωκοινοβούλιο. Ο Ζόφος του Στρέφη. Β' γύρος ανησυχίας στη Βραζιλία. Καμπανάκια από το ΔΝΤ
“Όχι άλλοι νεκροί πρόσφυγες στο Αιγαίο”: αν ψάξει κανείς στο google θα δει πως είναι τίτλος και έκκληση μετά από κάθε μεγάλη προσφυγική τραγωδία. Μια άλλη πάγια ευχή ήταν να “μην συνηθίσουμε στη φρίκη”. Φοβούμαστε πως είναι πλέον αργά.
Μέχρι πριν κάποια χρόνια, ο πνιγμός γυναικόπαιδων, με τα σώματά τους να πλέουν σε κοινή θέα από την ακτή σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδος θα απασχολούσε αναπόφευκτα όλα τα ΜΜΕ, όχι μόνο τα Ελληνικά, αλλά τα διεθνή. Η φρίκη στα Κύθηρα και στη Λέσβο, το διπλό ναυάγιο, πήρε δημοσιότητα εξαιτίας του ταυτόχρονου των τραγωδιών, αλλά δεν ήταν παρά αφορμή για την απόδοση ευθυνών στην Τουρκία (ή το ανάποδο από την Τουρκία). Όσοι κάτοικοι των νησιών έσπευσαν να συνδράμουν με κάθε τρόπο επέδειξαν την αυτονόητη αλληλεγγύη.
Έχοντας γράψει σε αυτό το newsletter μύδρους εναντίον της πολιτικής των pushbacks και χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε της ευθύνες της Ελληνικής κυβέρνησης (πόσο μάλλον της Τουρκικής), θεωρούμε πως αυτές οι τραγωδίες έγιναν μαθηματικά προβλέψιμες εξαιτίας της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία, όχι μόνο φονικής, αλλά και ρατσιστικής, αν συγκρίνουμε την ορθή αντιμετώπιση των προσφύγων από την Ουκρανία με εκείνη των εξ ανατολών και νότου προσφύγων από τους αμερικανικούς πολέμους και την ακραία στέρηση.
Η ελληνική κυβέρνηση, μετά από καιρό λοιπόν, πέρασε χθες στην αντεπίθεση για τα ναυάγια προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο, κατηγορώντας την Τουρκία για τα δυο πολύνεκρα ναυάγια που έγιναν έξω από τη Λέσβο και τα Κύθηρα. Στο μεν πρώτο ναυάγιο έχασαν τη ζωή τους 18 άνθρωποι και αγνοούνται άλλοι 10 ενώ στο δεύτερο, 15 άνθρωποι αγνοούνται από τους 100 στο σκάφος, ενώ τουλάχιστον πέντε είναι οι νεκροί. Ανάμεσα στα θύματα του ναυαγίου στη Λέσβο βρίσκονται 16 γυναίκες αφρικανικής καταγωγής, ένα ανήλικο αγόρι και ένας άνδρας. Η διάσωση έγινε σε δραματικές συνθήκες με τα κύματα να χτυπάνε τους ναυαγούς και τους εθελοντές να μην μπορούν να παρέμβουν. Ωστόσο, ένας γερανός στα Κύθηρα αποδείχθηκε σωτήριος. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σημειώνει πως μέσα στο 2022, υπήρξαν 7.000 αφίξεις μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα. Η είδηση κάνει το γύρο του κόσμου.
Δυο ημέρες μετά το ναυάγιο, δεν έχουν περισυλλεχθεί ακόμα όλοι οι σωροί των πνιγμένων προσφύγων στα Κύθηρα, ενώ -σε αντίθεση με τη σωτήρια κινητοποίηση κατοίκων του νησιού- οι αρχές δεν μεριμνούν για τη στήριξή τους, καθώς οι διασωθέντες δεν έχουν βρει ακόμα στέγη.
Τουρκία - Λιβύη - Ελλάδα
H Τουρκία εξακολουθεί να επενδύει σε έναν επικίνδυνο οπορτουνισμό στις σχέσεις της με την Ελλάδα, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί το κλίμα που δημιουργεί το ανακάτεμα της τράπουλας στις διεθνείς σχέσεις. Στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, μιας πρωτοβουλίας υψηλού ρίσκου του Εμανουέλ Μακρόν, ο Τούρκος Πρόεδρος πρώτα κατηγόρησε τη χώρα μας για επιθετική συμπεριφορά στο Αιγαίο και έπειτα δήλωσε ότι δεν έχει τίποτα να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση, επιστρέφοντας με διορθωτική δήλωση αργά το βράδυ, στην οποία καλούσε τη χώρα μέσω της ΕΕ, σε διμερή διάλογο χωρίς τη διαμεσολάβηση ξένων δυνάμεων, την πάγια θέση της Τουρκίας δηλαδή.
Όλα αυτά, καθώς το τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου προχωρά, υπό της έντονες ελληνικές και αιγυπτιακές διαμαρτυρίες, αλλά και τις καταδίκες της ΕΕ και της Γερμανίας - οι οποίες προκάλεσαν νέο γύρο αντιδράσεων της Άγκυρας.
Η Τουρκία αποτελεί πολιτικό παράγοντα στη Λιβύη εξαιτίας της συνδρομής που πρόσφερε στην αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας υπό τον Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα, απέναντι στην προέλαση του στρατηγού Χαφτάρ, ο οποίος εξακολουθεί να ελέγχει την Ανατολική Λιβύη και να έχει αξιόμαχο στρατό.
Η κυβέρνηση Ντμπέιμπα (που είναι αμφίβολο αν ελέγχει καν την Τρίπολη καθώς μετά την ανατροπή του Καντάφι από το ΝΑΤΟ, η πολιτική στη Λιβύη είναι πόλεμος πολεμάρχων και συμμοριών) παραμένει προσδεδεμένη στη συμμαχία της με την Τουρκία και συμβάλλει στα επικίνδυνα και υψηλού ρίσκου παιχνίδια της Άγκυρας αγνοώντας Αθήνα και Κάιρο. Αντίθετα, το κοινοβούλιο της χώρας δεν αναγνωρίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο για τους υδρογονάνθρακες. Σε μια προσεκτική δήλωση το Υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ καταδίκασε τη δημιουργία τετελεσμένων από την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, αλλά χωρίς σκληρή γλώσσα.
Φαίνεται πάντως πως η πίεση προς την Αθήνα βοηθά τη στρατηγική αναβάθμιση της Τουρκίας στην περιοχή. Τονίζει με κάθε ευκαιρία τη βιωσιμότητα ενός πλάνου μεταφοράς ενεργειακών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου από το έδαφος της, δημιουργώντας μια ζώνη σταθερότητας από τη Λιβύη ως την Κωνσταντινούπολη μέσω Ιερουσαλήμ. Όσο για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα, οι περισσότεροι αναλυτές εξακολουθούν να το θεωρούν απίθανο, εκτός αν συμβεί κάποιο ατύχημα.
Διαβάστε:
National Interest | Michael Rubin: This Could Be How Turkey Attacks Greece in 2023
Turkish Minute | Türkmen Terzi: Turkey plans to transport eastern Mediterranean gas to Europe
Daily Sabah (προσκείμενη στον Ερντογάν) | Turkish forces instructed to take action against Greek violations
Η πραγματική Εξεταστική για τις υποκλοπές θα γίνει από το Ευρωκοινοβούλιο
Η επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές έκλεισε βιαστικά, κουκουλώνοντας ό,τι μπορούσε να κουκουλωθεί. Η κινητοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών όμως, επαναφέρει την έρευνα για το σκάνδαλο στο προσκήνιο: οι παρασκηνιακές πιέσεις της κυβέρνησης προκειμένου να αποφευχθεί η κάθοδος στην Ελλάδα της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου δεν φαίνεται να στέφονται με επιτυχία. Έτσι η δεύτερη γραμμή άμυνας της κυβέρνησης είναι η άρνηση του πρωθυπουργού να καταθέσει σε αυτήν.
Έτερον | Sophie in 't Veld, Ευρωβουλεύτρια, εισηγήτρια της επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Το Watergate της Ευρώπης
Ο ζόφος του Στρέφη
Η αμφιλεγόμενη ανάπλαση του Λόφου του Στρέφη, ξεκίνησε με το «καλημέρα» με προσαγωγές, ΜΑΤ, αποκλεισμό των κατοίκων και βία εναντίον γονέων που είχαν βγάλει βόλτα τα παιδιά τους. Η αστυνομία βρίσκεται έξω από τα προαύλια δημοτικών σχολείων, ενώ ο χώρος δεν είναι ακριβώς κοινόχρηστος πια. Έχουμε, με βάση το τραγελαφικό προηγούμενο, σοβαρούς λόγους να αμφισβητούμε τις περί αναπλάσεων πρωτοβουλίες του Δημάρχου Αθηναίων πάντως.
Ναζιστική παράσταση στο εφετείο
Συνεχίζεται από την προηγούμενη Τετάρτη η δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό. Σήμερα κατέθεσε η Μάγδα Φύσσα και βρέθηκε σε αντιπαράθεση με φαντάσματα της χούντας και των ναζί. Ο δικηγόρος της Χρυσής Αυγής, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως εθνικοσοσιαλιστής, χαιρέτησε χιτλερικά για δεύτερη φορά μέσα στο δικαστήριο - για να ειρωνευθεί την Μάγδα Φύσσα - χωρίς καμία συνέπεια.
Τη δίκη παρακολουθεί και μεταφέρει όσα διαδραματίζονται ζωντανά στο twitter ο λογαριασμός @GoldenDawnWatch
Η συγκυρία, οι δημοσκοπήσεις και οι εκλογές
Είχαμε καιρό να δούμε μια συζήτηση στην τηλεόραση -οι πολιτικές συζητήσεις ουσίας είναι άλλωστε υπό διωγμόν στα «κανάλια εθνικής εμβέλειας»- που να προσφέρει κάτι παραπάνω από αντεγκλήσεις και κακοφωνία, γι’ αυτό θεωρούμε εξαιρετική τη συζήτηση που οργάνωσε το Kontra Channel και η Αναστασία Γιάμαλη με καλεσμένους τον Γεράσιμο Μοσχονά, καθηγητή συγκριτικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, τον Νίκο Μαραντζίδη, συγγραφέα και καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, και τον Δημήτρη Μαύρο, διευθύνοντα σύμβουλο της MRB Οι καλεσμένοι συζητούν για τις δημοσκοπήσεις, τον δικομματισμό και τις εκλογές στην Ελλάδα.
Δεύτερος γύρος εκλογών στην Βραζιλία
Οι εκλογές στη Βραζιλία, παρά τις δημοσκοπικές προβλέψεις που αναφέραμε στο προηγούμενο τεύχος, έδωσαν τη νίκη στον Λούλα (με ποσοστό ακριβώς στο πλαίσιο του μέσου όρου των δημοσκοπήσεων) με 48,4% των ψήφων, έναντι 43,2% του ακροδεξιού Ζαΐρ Μπολσονάρου, ποσοστό 6 με 10 μονάδες υψηλότερο από την πρόβλεψη των δημοσκόπων. Η συσπείρωση του «αντι-Λούλα» μετώπου έδωσε στον Μπολσονάρου και μεγάλη αύξηση των εδρών του στο κοινοβούλιο και στα κυβερνεία των πολιτειών της Βραζιλίας.
Η ισχυρή παρουσία του Μπολσονάρου, ακόμα και αν δεν κερδίσει τον β’ γύρο στις 30 Οκτωβρίου, παρά την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, τα σκάνδαλα και τη διαφθορά, είναι ένα ανησυχητικό σημάδι για τη Βραζιλιάνικη δημοκρατία.
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν πάλι μια διαφορά 7 μονάδων υπέρ του Λούλα στον δεύτερο γύρο - αλλά πλέον κανείς δεν είναι βέβαιος για την ισχύ τους. Και παρότι οι δύο ανθυποψήφιοί τους, που συγκέντρωσαν ποσοστό πάνω από 3%, έχουν και οι δύο ανακοινώσει τη στήριξή τους στον Λούλα για τον δεύτερο γύρο, τα πράγματα μοιάζουν να είναι ακόμα ρευστά.
Novara Media | Joanna Ramiro: Brazil Election: Lula May Be in the Lead, But He’s Up Against a Powerful Ideology
Το ΔΝΤ, οι τράπεζες και η επερχόμενη παγκόσμια κρίση
Το ΔΝΤ μέχρι πριν από έναν χρόνο απετάσσετο ρητορικά τη λιτότητα για την ΕΕ, ενώ για τον υπόλοιπο κόσμο η λιτότητα παρέμενε η πάγια συνταγή του Ταμείου. Σήμερα, μια σειρά από ανθρωπιστικές οργανώσεις το καλούν να «ξεκλειδώσει» 650 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει τις υπό κατάρρευση οικονομίες του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Επίσης, το ΔΝΤ προβλέπει επικείμενη παγκόσμια ύφεση και συνολικές απώλειες τεσσάρων τρισεκατομμυρίων δολαρίων από την παγκόσμια οικονομία μέχρι το 2026. Ο ΟΗΕ, προκειμένου να αποφευχθεί ακριβώς αυτή η κάθοδος σε μια παγκόσμια καταστροφική οικονομική κρίση, εξορκίζει τις κεντρικές τράπεζες να σταματήσουν την αύξηση των επιτοκίων.
EUobserver | Συνέντευξη Isabella Weber: 'We need different tools to deal with inflation'
The Conversation | Stephen McBride: On the brink: Global crises ranging from climate to economic meltdown demand radical change
Μικρές ειδήσεις
Κορονοϊός: Άρχισαν οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τις παραλλαγές της Όμικρον - Νέο κύμα προ των πυλών σε όλη την Ευρώπη, καθώς η προθυμία για άλλον έναν γύρο εμβολιασμών μειώνεται.
UK’s New PM Says No to Returning the Parthenon Marbles to Greece - Κι άλλο όχι από τους Βρετανούς που απαντά στη συνέντευξη στους Sunday Times στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητούσε την επιστροφή τους.
Νήμα Επιστήμες
Ξεκίνησε χθες η τακτική έκδοση (15θήμερη) του Νήμα Επιστήμες, γραμμένη και επιμελημένη από τον Αχιλλέα Λαζόπουλο, senior scientist στο Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης, με ειδίκευση στα στοιχειώδη σωμάτια. Ελπίζουμε πως θα τη βρείτε ενδιαφέρουσα. Είναι η δεύτερη θεματική έκδοση του Νήματος και φιλοδοξούμε σύντομα να προσθέσουμε και άλλες, δίνοντας την επιλογή στους συνδρομητές να επιλέξουν να λαμβάνουν όσες θέλουν.
Διαβάσαμε και σας προτείνουμε
Η Καθημερινή | Μιχάλης Τσιντσίνης: Στρέλλα: Αφουγκράσεις
Έθνος | Γιάννης Μπράχος: Το γαλατικό χωριό: Η ελληνική οικονομία δεν είναι εξαίρεση βαδίζει προς την ύφεση
Κοσμοδρόμιο | Εμανουέλ Τοντ: Ο υπόλοιπος κόσμος δεν εμπιστεύεται τη Δύση
Conter | Συνέντευξη Βόφγκανγκ Στρέεκ: Europe is Being Subjugated to US Power