Μήπως εντέλει το Πολυτεχνείο όντως ζει;
Διπλωματική αναταραχή με την επίσκεψη του Δένδια στη Λιβύη. Συνέχεια με αποκαλύψεις και καταγγελίες δίχως τέλος για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Πύραυλοι στην Πολωνία. Νέο κρυπτο-σκάνδαλο
Η 49η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τιμήθηκε μια μια από τις μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων ετών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας (π.χ. Πάτρα, Γιάννινα, Ηράκλειο, Χανιά, Καλαμάτα, Λάρισα, Βόλος, Κομοτηνή, Κοζάνη, Κέρκυρα). Η φορτισμένη πολιτικά συγκυρία ώθησε τον κόσμο στο να δώσει μαζική παρουσία στις επετειακές εκδηλώσεις. Όπως και να έχει η προσέλευση στην πορεία μετά από σχεδόν 50 χρόνια, δηλώνει κάτι για τον πολιτικό ρόλο του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τη σημασία που διατηρεί στο συλλογικό πολιτικό φαντασιακό μέχρι και σήμερα.
Ομάδα Αναληθείας
Σοκ έχει προκαλέσει η διακίνηση από την “ημιεπίσημη” διαδικτυακή ομάδα της ΝΔ και η υιοθέτηση, ενός βίντεο που αναπαράγει όλους τους ακροδεξιούς μύθους για το Πολυτεχνείο, θυμίζοντας περισσότερο ΛΑΟΣ παρά κεντροδεξιά. Για λόγους μνήμης να υπενθυμίσουμε το πόρισμα για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου του εισαγγελέα Δημητρίου Τσεβά τον Οκτώβριο 1974 και την έρευνα με το ίδιο θέμα του Λεωνίδα Καλιβρεττάκη για το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών το 2004 (το πλήρες κείμενό της).
Οι νεκροί του 1980
Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι νεκροί που “ξεχνιούνται”, νεκροί της φονικής πορείας του 1980 για το Πολυτεχνείο - όχι του 1973, όταν η αστυνομία σκότωσε στο ξύλο δύο διαδηλωτές χωρίς κανέναν προφανή λόγο: τον Ιάκωβο Κουμή και την Σταματίνα Κανελλοπούλου. Το TVXS που ανέτρεξε προχθές στα γεγονότα, μας θυμίζει πως η φάμπρικα των προσχηματικών ΕΔΕ, έχει μακρά ιστορία. Έτσι οι αστυνομικοί-δολοφόνοι των Κουμή-Κανελλοπούλου, μάλλον θα πρέπει να ολοκλήρωσαν ευδοκίμως την θητεία τους στην αστυνομία, να πήραν σύνταξη και να έζησαν - ή να ζουν ακόμα ενδεχομένως - ελεύθεροι από κάθε στίγμα. Όπως άλλωστε και σχεδόν όλοι οι αδικοπραγήσαντες αστυνομικοί που παραμένουν, όπως είδαμε σε πολλές πρόσφατες περιπτώσεις εκτός κάθε ουσιαστικού ελέγχου
The Manifold | Η διακριτική εξουσία των ΕΔΕ
Παρακολουθήσεις: Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη
«Είναι σαφές ότι στην Ελλάδα γίνεται παρακολούθηση δημοσιογράφων σε πρωτοφανή κλίμακα και πολλοί έχουν πέσει θύματα». Αυτό πιστεύουν οι Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα (RSF), η ΜΚΟ που κατέταξε πέρυσι τη χώρα μας στη 108η θέση παγκοσμίως και την τελευταία στην ΕΕ αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου. Η οργάνωση κάλεσε τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν πραγματικά τις καταγγελίες για υποκλοπή και επιτήρηση των τουλάχιστον 13 δημοσιογράφων που έπεσαν θύματα του Predator. «Οι σοκαριστικές αποκαλύψεις για τη χρήση κακόβουλου λογισμικού εναντίον δημοσιογράφων από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες είναι μια κηλίδα για τη δημοκρατία της χώρας», δήλωσε ο Πάβολ Σαλάι, επικεφαλής των RSF στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Βαλκάνια και προσέθεσε ότι κατά την άποψη της οργάνωσης η έρευνα θα πρέπει να διεξαχθεί σε συνεργασία με την Europol.
RsF: Ύποπτες οι ελληνικές Αρχές
«Οι εθνικές αρχές είναι ύποπτες για συνέργεια στην παρακολούθηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναλάβει ταχεία και αποφασιστική δράση για να θέσει τέλος στη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού κατά των δημοσιογράφων. Για το σκοπό αυτό, ζητάμε μορατόριουμ στην πώληση, μεταφορά, εξαγωγή και χρήση της τεχνολογίας κυβερνοεπιτήρησης» ανέφεραν σε δήλωση τους οι RsF. Αντίστοιχο ήταν και το αίτημα που διατυπώνεται από την επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου PEGA στα προκαταρκτικά συμπεράσματα της.
Η κυβέρνηση παρουσίασε την Τρίτη ένα σχέδιο νόμου για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, το οποίο, ισχυρίζεται ότι απαγορεύει την πώληση και την κατοχή κατασκοπευτικού λογισμικού. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση απλώς προσπαθεί να θέσει τέλος στην έρευνα για την υπόθεση προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Κάτω από ένα εντυπωσιακό τίτλο, στην πραγματικότητα, προσπαθεί να κρύψει τον πιθανό ρόλο της και τη νομιμοποίηση των τακτικών αυτών. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι η υφιστάμενη νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση spyware και κάθε άλλη μορφή υποκλοπής που δε διενεργείται από τις υπηρεσίες πληροφοριών και την αντιτρομοκρατική υπηρεσία χωρίς την έγκριση του αρμόδιου εισαγγελέα. Σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο η ΕΥΠ θα έχει τρία χρόνια μετά το τέλος μιας επιχείρησης παρακολούθησης προκειμένου να απαντήσει σε αίτημα πολίτη για πιθανή παρακολούθηση του.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα την καταστροφή των αρχείων των στόχων παρακολούθησης έξι μήνες μετά τη λήξη των υποκλοπών. Επί του παρόντος, το υλικό αυτό φυλάσσεται για δύο χρόνια. Ακόμα, στις προβλέψεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία δίνεται δικαίωμα στον διοικητή της ΕΥΠ να κρίνει ποιο λογισμικό είναι παράνομο και ποιο όχι.
Στο μεταξύ ρεπορτάζ των Ε. Τριανταφύλου και Τ.Τέλλογλου στο Inside Story δείχνει σχέση μεταξύ της ΕΥΠ και του Predator, ενώ περισσότερες αποκαλύψεις προαναγγέλλει την Κυριακή με το Documento ο Κ. Βαξεβάνης.
Διαβάστε σχετικά:
Σκάνδαλο υποκλοπών: Ο φόβος του Μαξίμου μήπως «ανοίξουν στόματα»
Υποκλοπές: Στο μάτι των παρακολουθήσεων Ντόρα, Κώστας και Αλεξία Μπακογιάννη
Ο Νίκος Δένδιας στη Λιβύη
Στην Λιβύη υπάρχουν δύο μεγάλα “κυβερνητικά κέντρα” (δεν είναι ακριβώς κυβερνήσεις παρότι η μία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ σαν τέτοια). Από την μία βρίσκεται η “Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας” με έδρα την Τρίπολη, την αναγνώριση του ΟΗΕ και (προσωρινό) πρωθυπουργό τον Αμντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, η οποία έχει υπογράψει το, απαράδεκτο για την Ελλάδα, Τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεργασίας το οποίο χρησιμοποιεί η Τουρκία για να αμφισβητήσει την Ελληνική ΑΟΖ.
Από την άλλη βρίσκεται το εκλεγμένο, από τις εκλογές του 2014, κοινοβούλιο που έχει ορίσει ως (προσωρινό) πρωθυπουργό τον Φαΐθ Μπασάγκα με έδρα το Τομπρούκ και τη Βεγγάζη, και αποτελεί προπύργιο του στρατηγού Χαφτάρ (στον οποίο ποντάρει η Ελληνική διπλωματία). Η θητεία και των δύο θεσμών έχει λήξει, αλλά οι Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που ήταν να γίνουν το 2018, και μετά το 2020 και μετά το 2022, έχουν αναβληθεί πολλάκις και δεν είναι κανείς βέβαιος πως κάποια από τις δυο πλευρές βιάζεται να γίνουν. Αυτό έχει σημασία γιατί στην επίσκεψή του ο Νίκος Δένδιας μίλησε για την προθυμία της κυβέρνησης να συζητήσει με την κυβέρνηση της Λιβύης, “αλλά με την κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές και θα εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του λαού της Λιβύης”. Αυτό μπορεί να αργήσει πολύ.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό η επίσκεψη Δένδια ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την Βεγγάζη και την “σύμμαχη” κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης. Μετά από αίτημα της κυβέρνησης της Τρίπολης (ενδεχομένως με την παρότρυνση των ΗΠΑ) ο Υπ.Εξ της Ελλάδας δέχθηκε να σταματήσει στην Τρίπολη, υπό τον όρο να δει τον Προεδρεύοντα του προεδρικού συμβουλίου της χώρας. Αντ’ αυτού εμφανίστηκε να τον υποδεχθεί η Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ναϊλά Μανγκούς, η οποία έχει συμμετοχή στην δημιουργία του τουρκολιβυκού μνημονίου και εκείνη που το έχει υπογράψει. Απορρίπτοντας την ιδέα της έμμεσης νομιμοποίησης της Μανγκούς και την “απάτη” της κυβέρνησης της Τρίπολης, ο Νίκος Δένδιας αποφάσισε να φύγει. Οι Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας στην Λιβυκή πρωτεύουσα αρνήθηκαν να δώσουν σχέδιο πτήσης για Βεγγάζη, όπου θα πήγαινε ο Δένδιας, αν και μετά από κάποιες ώρες αναμονής στο αεροπλάνο, ο Υπουργός Εξωτερικών έφυγε τελικά για τον προορισμό του - αλλά μέσω Μάλτας - όπου συναντήθηκε με τον στρατηγό Χαφτάρ και τον Πρόεδρο του Λιβυκού κοινοβουλίου και παρέδωσε 30.000 δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19.
Οι σχέσεις της Ελλάδας με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης είναι εξαιρετικά κακές, καθώς προ λίγων εβδομάδων μόλις ο νέος Έλληνας πρέσβης στην Τρίπολη, είχε επιστρέψει στην Ελλάδα αφού δεν κατάφερε να επιδώσει τα διαπιστευτήριά του. Η κατάσταση, λόγω της τουρκικής εμπλοκής, θεωρείται κρίσιμη για την Ελληνική διπλωματία. Αρκετοί επέκριναν τον Δένδια για την επιλογή του ταξιδιού θεωρώντας πως έβλαψε περαιτέρω τις ελληνολιβυκές σχέσεις
Middle East Online | Is Libya going to slide back to war?
Politico | Nektaria Stamouli: Hello, goodbye: Greek minister lands in Tripoli, then immediately takes off again
Καθημερινή | Βασίλης Νέδος: Λιβύη: Τα μηνύματα και το παρασκήνιο της επεισοδιακής επίσκεψης Δένδια
Το Βήμα | Λιβύη: Πώς φτάσαμε στον διπλωματικό εκβιασμό και στη ρήξη για τα… μάτια της Τουρκίας
Η Φωτογραφία της εβδομάδας
Είναι ασφαλής χώρα η Τουρκία για πρόσφυγες και μετανάστες;
Η οργάνωση Human Rights Watch καταγγέλει ότι η Τουρκία υιοθετεί - και αυτή - την τακτική των επαναπροωθήσεων προς το Ιράν. Η οργάνωση συνέλεξε μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες, οι Τουρκικές Αρχές κακομεταχειρίζονται και υποβάλουν σε βασανιστήρια πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα, ενώ δεν διστάζουν να σπρώξουν ομάδες προσφύγων προς την Ελλάδα, όπως άλλωστε έχει επανειλημμένα αποδειχθεί. Στο μεταξύ, η υπόθεση των 39 Σύριων Προσφύγων εξακολουθεί να διχάζει καθώς δημοσιογράφοι εγκαλούν άλλους συναδέλφους για πλημμελή εκτέλεση καθηκόντων. Τελευταίο κρούσμα αυτής της τακτικής τα tweets του Μιχάλη Ιγνατίου κατά του Der Spiegel.
Περισσότερες επαναπροωθήσεις
Επτά Τούρκοι πρώην στρατιωτικοί και ένας δάσκαλος, οι οποίοι καταδικάστηκαν ως Γκιουλενιστές είχαν προσπαθήσει τον περασμένο Μάρτιο να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα, αλλά οι ελληνικές αρχές τους επέστρεψαν από τη θάλασσα παρότι είχαν ήδη φτάσει στη στεριά! Αυτό ισχυρίζεται με επιστολή της η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Solomon.
Υπερπληθυσμός προφυλακισμένων: Άλλη μια παραβίαση του Κράτους Δικαίου
Αύξηση του κόστους κατοικίας βλέπει η ΤτΕ
Το συνολικό κόστος στέγασης παρουσίασε ιδιαίτερα υψηλό ετήσιο ρυθμό μεταβολής κατά 35,4% το Σεπτέμβριο του 2022. Οι πιέσεις αυτές αναμένεται να συνεχιστούν τους πρώτους μήνες του 2023 εξαιτίας του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Μόνη πιθανότητα μετριασμού αυτών των πιέσεων θα ήταν κυβερνητική παρέμβαση κατά της ακρίβειας και αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Διαβάστε σχετικά:
Πύραυλοι στην Πολωνία, συναγερμός στο ΝΑΤΟ
Ένας πύραυλος - μάλλον θραύσμα S300 - που έπεσε την Τρίτη σε αγρόκτημα στην Πολωνία σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, έθεσε σε συναγερμό τα επιτελεία του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Η αρχική εκτίμηση πως πρόκειται για Ρωσικό πύραυλο, απορρίφθηκε από τις ηγεσίες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, αλλά και τις Πολωνίας, που εκτιμούν πως πρόκειται για θραύσμα από αντιαεροπορικά ουκρανικά πυρά εναντίον των πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας, οι οποίες σφυροκοπούν τις βασικές υποδομές της χώρας τις τελευταίες ημέρες.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας επέμενε μέχρι χθες πως ο πύραυλος ήταν Ρωσικός και μόλις χθες άρχισε να ρίχνει τους τόνους. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι από την πρώτη στιγμή καλούσε το ΝΑΤΟ να αποκριθεί στην - κατ’ αυτόν - κλιμάκωση στο έδαφός του ΝΑΤΟ από τη Ρωσία, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί ακόμα και στις ΗΠΑ πως επιδιώκει τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως και να έχει το περιστατικό ανέδειξε για άλλη μια φορά τον κίνδυνο της επέκτασης του πολέμου με το παραμικρό στραβοπάτημα.
Τα τελικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ
Τα αποτελέσματα των αμερικανικών ενδιάμεσων εκλογών έχουν πλέον - δέκα μέρες μετά την διεξαγωγή τους - ξεκαθαρίσει. Οι δημοκρατικοί όχι μόνο θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, αλλά ενδέχεται να αυξήσουν κατά μια έδρα την πλειοψηφία τους. Οι ρεπουμπλικάνοι από την άλλη, θα κατακτήσουν τον έλεγχο της βουλής των αντιπροσώπων, έστω και οριακά.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι ρεπουμπλικάνοι θα μπορέσουν να εμποδίζουν διάφορα στοιχεία της πολιτικής ατζέντας του Μπάιντεν, ακόμα και να περιορίσουν τις δαπάνες για την ενίσχυση της Ουκρανίας. Σίγουρα θα ξεκινήσουν έρευνες για την υπόθεση του υιού Μπάιντεν, αλλά και επιτροπή για την διερεύνηση των.. διερευνούντων την εξέγερση των υποστηρικτών του Προέδρου Τραμπ, τον Ιανουάριο του 2021 στο Καπιτώλιο.
Η αλλαγή στην πλειοψηφία του κογκρέσου σημαίνει και το τέλος της Προεδρίας της Βουλής από την Νάνσι Πελόσι, ενώ ο πρώην Προεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις Προεδρικές εκλογές του 2024. Αυτή τη φορά θα έχει να αντιμετωπίσει τον κυβερνήτη της Φλόριντα και υπερσυντηρητικό Ρον Ντε Σάντις, για τον οποίο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα διεκδικήσει με αρκετές πιθανότητες το χρίσμα.
Κρυπτονομίσματα και κρυπτοαπατεώνες
Η αγορά των κρυπτονομισμάτων έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: είναι μια χρηματοικονομική Άγρια Δύση (αεροπλανάκι ίσως;), με υποτυπώδες ρυθμιστικό καθεστώς, που καθώς η κεφαλαιοποίησή της είχε φτάσει ακόμα και τα τρία τρισεκατομμύρια δολάρια, είναι πεδίο άγριας σπέκουλας και απάτης.
Η περίπτωση του ανταλλακτηρίου (παραγώγων) κρυπτονομισμάτων FTX (Futures Exchange) και της ραγδαίας κατάρρευσής του μέσα σε λίγες ημέρες, είναι ενδεικτική:
O Σαμ Μπάνκμαν Φριντ, ήταν 25 χρονών το 2017 και έμπειρος quant (Ελληνικά: ειδικός στην Ποσοτική Διαχείριση Αναλογιστικού και Χρηματοοικονομικού Κινδύνου), όταν ίδρυσε την εταιρεία Alameda, μια εταιρεία ποσοτικών - αλγοριθμικών χρηματιστηριακών συναλλαγών. Το 2019 ίδρυσε την εταιρεία FTX, ένα συναλλακτήριο παραγώγων κρυπτονομισμάτων, εκδίδοντας και δικά του κρυπτονομίσματα (tokens). Πριν 11 ημέρες, στις 6 Νοεμβρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Binance, του μεγαλύτερου συναλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, ανακοίνωσε στο Twitter πως θα ρευστοποιήσει ό,τι κατέχει σε κρυπτονόμισμα FTT, της FTX, λόγω των πληροφοριών που είχαν διαρρεύσει (για τον ισολογισμό της Alameda), οι οποίες περιέγραφαν ένα πλαίσιο αμφίβολης νομιμότητας. Μέσα σε λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε πως η FTX είχε “βάλει χέρι” και στις καταθέσεις των πελατών της, αντίθετα με τους όρους των συμβολαίων της, και για να μην τα πολυλογούμε ο Μπάνκμαν Φριντ, από παιδί θαύμα, επιτυχημένος εντερπρενέρ και χορηγός των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ (και θιασώτης της φιλοσοφίας της ορθολογικής φιλανθρωπίας), βρέθηκε να περιμένει να βγει ένταλμα για την σύλληψή του. Η υπόθεση έχει ανταράξει πάλι, τις αγορές κρυπτονομισμάτων και εντείνει τον σκεπτικισμό για την αξία τους.
MSNBC | Zeeshan Allem: The stunning collapse of FTX, explained
New York Times | Matthew Goldstein, Alexandra Stevenson, Maureen Farrell and David Yaffe-Bellany: How FTX’s Sister Firm Brought the Crypto Exchange Down (σύνδεσμος αρχείου)
The Intercept | Ben McKenzie συνέντευξη στον Ryan Grim: Is Crypto a Big Scam?
Και ένα βίντεο που εξηγεί πώς ο Μπανκμαν-Φριντ παραδέχθηκε πως όλο το παιχνίδι με τα κρυπτονομίσματα είναι το γνωστό σχέδιο Ponzi των απατεώνων
Το Νήμα δέχεται τώρα εθελοντικές συνδρομές!
Διαβάστε πώς μπορείτε να συνδράμετε στην ανάπτυξη του εγχειρήματος,
εδώ