#Weekly Digest: Οι ειδήσεις, η σημασία και οι προεκτάσεις τους. Κάθε Παρασκευή στο mailbox σας! - τεύχος 1
Καλωσήρθατε στην πρώτη δοκιμαστική έκδοση του εβδομαδιαίου newsletter της Nema Media για τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας με την ερμηνεία και τις προεκτάσεις τους.
Κάθε Παρασκευή, μια συλλογή επιλεγμένων άρθρων, σχολίων, ηχητικών και οπτικών ντοκουμέντων θα έρχεται στο email σας με σκοπό την καλύτερη κατανόηση της ειδησεογραφίας. Ακόμα, ενημέρωση για τα θέματα της Nema Media, τα fake news και τα πιο δημοφιλή θέματα της εβδομάδας που πέρασε και προαναγγελία της ατζέντας όσων περιμένουμε. Ακρογωνιαίος λίθος της προσπάθειας μας είναι η συμμετοχή σας: Στείλτε μας τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας!
>nema/διεθνή
Ξεκίνησε η Tρίτη Intifada;
Με τους βομβαρδισμούς, τις θαλάσσιες και χερσαίες επιχειρήσεις των Ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα να κλιμακώνονται, ξεπερνώντας κατά πολύ σε ένταση τους βομβαρδισμούς του 2014, εντείνεται πλέον και η Παλαιστινιακή εξέγερση, η οποία εκτείνεται τώρα σε όλο το Ισραήλ, στη Γάζα, τη Δυτική όχθη, τα σύνορα με την Ιορδανία και τον Λίβανο. Στις 13 Μαΐου, ο συντηρητικός συνασπισμός δυνάμεων του Μπ. Νετανιάχου κάλεσε 9.000 έφεδρους να παρουσιαστούν σε στρατιωτικές μονάδες στο Νότιο Ισραήλ, ενώ αργά τη νύχτα της Παρασκευής μεταδόθηκε η είδηση ότι στρατιωτικά σώματα μπήκαν στη Λωρίδα της Γάζας, δίνοντας την εντύπωση μιας σύρραξης γενικευμένου χαρακτήρα, αντί των ελεγχόμενων εχθροπραξιών που είχαμε δει ως εκείνη τη στιγμή. Η είδηση αργότερα διαψεύστηκε από το Ισραηλινό Υπουργείο Αμύνης. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είχαν χάσει την ζωή τους τουλάχιστον 139 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 39 παιδιά ενώ τουλάχιστον 1000 είχαν τραυματιστεί στις Ισραηλινές επιδρομές, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Το Ισραήλ ανέφερε ως τώρα εννιά νεκρούς και μεταξύ αυτών δύο παιδιά. Σε μια αναπάντεχη τροπή η αεροπορία του Ισραήλ βομβάρδισε και ισοπέδωσε το κτίριο που στέγαζε το AP και το Al Jazeera στη Λωρίδα της Γάζας. Τέσσερα διαφορετικά μέτωπα αντιμετωπίζει πλέον το Ισραήλ αφού το πρωί πέρασαν τα σύνορα διαδηλωτές από την Ιορδανία και το Λίβανο, οι οποίοι είναι στην πλειοψηφία τους εκτοπισμένοι των πρώτων δεκαετιών της ίδρυσης του Ισραηλινού κράτους.
«Οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν δικαίωμα να πουν την Ιστορία τους»
Το στοιχείο που διαφοροποιεί τα βίαια γεγονότα του 2014 και την ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων του 2015 με τα τωρινά, είναι ότι Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί συγκρούονται με διαφορετικούς τρόπους, σε όλη την έκταση της συνύπαρξης τους στη Μ. Ανατολή. Στην πόλη Λοντ, κοντά στο Τελ Αβίβ, ξέσπασαν χθές επεισόδια μεταξύ εβραίων εθνικιστών και Αράβων του Ισραήλ (Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ), ενώ αργά τη νύχτα έγιναν βανδαλισμοί σε συναγωγές και καταστήματα Παλαιστινίων. Δημοσιογράφοι και σχολιαστές χαρακτηρισαν τα γεγονότα ως νύχτα των Κρυστάλλων. Από την Μπερσέμπα ως τη Χάϊφα, καθώς και στη Δυτική όχθη όπου βρίσκονται εποικισμοί, μαίνονται συγκρουσεις, ένοπλες επιθέσεις κατά πολιτών και εμπρησμοί. Σε μια άνευ προηγουμένου ενέργεια, το Ισραήλ φαίνεται πως χρησιμοποιεί αύρες που εκτοξεύουν νερό από βοθρολύματα προκειμένου να διαλύσει τις διαδηλώσεις. Σε μια δεύτερη, μάλλον αναμενόμενη εξέλιξη, οι μεγαλύτερες πλατφόρμες social media λογοκρίνουν δημοσιεύσεις από τη Λωρίδα της Γάζας, υλοποιώντας αυτό που είχε χαρακτηρίσει ο Εντουαρντ Σαϊντ ως απαγόρευση του δικαιώματος των Παλαιστινίων να πουν την Ιστορία τους.
Διαβάστε σχετικά:
Israel-Palestine: Why Netanyahu and Hamas both risk losing control of the conflict
What is the current Israel-Gaza crisis about and where is it heading?
Αποψη: Ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη δεν έρχεται στην Παλαιστίνη - γράφει στη Lifo ο Δ. Χριστόπουλος
«Οι Παλαιστίνιοι δεν υπάρχουν ούτε στα κάδρα του θανάτου τους»
Σχόλιο από το facebooκ: «Μια ακόμη «νύχτα τρόμου» έζησε το Ισραήλ, λέει το δελτίο του ΣΚΑΙ δείχνοντας τις ρουκέτες της Χαμάς να εξουδετερώνονται από την αεράμυνα. Αμέσως μετά μεταφέρεται στη Γάζα και τους βομβαρδισμούς από την ισραηλινή αεροπορία, που σε αντίθεση με τις περισσότερες ρουκέτες της Χαμάς, βρίσκουν όλοι στόχο, σκοτώνουν αμάχους, καταστρέφουν υποδομές. Εκεί όμως δεν υπάρχει «νύχτα ή μέρα τρόμου» αλλά… «συνεχές σφυροκόπημα». Ωραία έκφραση, στρογγυλή, ουδέτερη. Να, πώς ο κυρίαρχος λόγος εμφανίζει κάποιες ζωές άξιες να βιωθούν και να πενθηθούν τη στιγμή που υποβαθμίζει ή εξαφανίζει άλλες. Οι Ισραηλινοί έχουν συναισθήματα, βιώνουν τρόμο. Οι Παλαιστίνιοι δεν υπάρχουν καν στο κάδρο». *Ο Δ. Τσίρκας είναι ένας δημοφιλής σχολιαστής στο facebook.
Αντίθετα στην Ισραηλινή ΕΡΤ, ο συντάκτης του εναλλακτικού ιστοτόπου +972 δεν έχασε την ευκαιρία να ζητήσει ευθύνη από τον παρουσιαστή, ο οποίος είπε νωρίτερα απο τηλεοράσεως στην αστυνομία να πυροβολεί διαδηλωτές!
>nema/data - ρυθμός μολύνσεων covid19 στην Ελλάδα - πηγη: CNN
Δείτε την εξέλιξη του αριθμού διασωληνωμένων στις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας
>nema/πανδημία και τουρισμός
Τέλος τα sms στο 13033
Παύση του συστήματος των μηνυμάτων, παράταση της ελεύθερης μετακίνησης ως τις 00:30 μετά τα μεσάνυχτα και άνοιγμα του τουρισμού, παρά τα αυξημένα κρούσματα ισχύει από σήμερα 14/05. Εντούτοις, τα μέτρα ανοίγματος του τουρισμού δεν προκαλούν μόνο ανακούφιση, αλλά και σκεπτικισμό, τόσο μέσα στη χώρα, όσο και στο εξωτερικό.
Διαβάστε σχετικά:
Σε αντίθεση με την περσινή φιέστα στο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, η φετινή παρουσίαση στο Σούνιο από τον Υπουργό Τουρισμού, Χ.Θεοχάρη ήταν λιτή. Αιτία ήταν μάλλον η ψυχρή υποδοχή του ανοίγματος του τουρισμού από τον Διεθνή Τύπο, ο οποίος επισημαίνει τα ρίσκα:
>Το Reuters σημειώνει ότι η κυβέρνηση ποντάρει στο πρόγραμμα εμβολιασμού> Οι New York Times γράφουν πως παρ’ότι όλοι είναι έτοιμοι για ένα διάλειμμα από την καραντίνα, το στοίχημα είναι δύσκολο, αφού για άλλη μια φορά η κυβέρνηση ποντάρει στον καλό καιρό> Στο ραδιοφωνικό Hard Talk του BBC μίλησε o υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης με σκοπό να δώσει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις για το άνοιγμα του τουρισμού. Ωστόσο, το Hardtalk δεν είναι ελληνική ιδιωτική τηλεόραση και ο υπουργός βρέθηκε απέναντι σε ένα δημοσιογράφο που απλώς δεν ήταν διατεθειμένος να τον αφήσει να πεί αυτά που ήθελε.
Πώς πιστεύετε ότι τα πήγε; Στείλτε μας τα σχόλια σας!
Υπήρχε άλλη επιλογή για τον τουρισμό μας;
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζιώτη, επικοινωνιολόγο με περγαμηνές στην στρατηγική της Ολυμπιάδας, Αθήνα 2004 και έναν από τους επαγγελματίες που εκπονούσαν στρατηγική για τον Ελληνικό τουρισμο για πολά χρόνια, ναι! «Η προφανής εναλλακτική επιλογή από αυτήν που ακολουθήθηκε θα ήταν απλώς ο σεβασμός των αρχών του Συντάγματος» γράφει ο Δ. Τζιώτης, αναπτύσσοντας ένα πολύ ενδιαφέρον σκεπτικό, το οποίο στηρίζεται στην ιδέα ότι μια επιθετική προάσπιση της δημόσιας υγείας θα είχε θετική επίδραση και στην οικονομία: Μπορούσε η Ελλάδα να αποφύγει τον πόλεμο;
Lancet: «Η επιθετική εκρίζωση του κορωνοϊού αντί της απομείωσης της νοσηρότητάς του ως την σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα αποδείχθηκε αποτελεσματικότερη για την δημόσια υγεία, αλλά και για την οικονομία και το σεβασμό των δικαιωμάτων». Αυτό υποστηρίζει διεπιστημονική συγκριτική ανάλυση των διαφορετικών στρατηγικών που ακολουθήθηκαν σε χώρες του ΟΟΣΑ και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η Ευρώπη τήρησε την πιο αναποτελεσματική στάση: Lancet: Οι χώρες με επιθετική στρατηγική κατά του κορονοϊού τα πήγαν καλύτερα
Στο μεταξύ...
>nema/περιβάλλον
Ransomware ενέργεια και αγωγοί
Επίθεση ransomware ονομάζεται η επίθεση με κακόβουλο λογισμικό για την απόσπαση λύτρων από τους ιδιοκτήτες συστημάτων που πλήττονται. Οι εκβιαστές εγκαθιστούν το λογισμικό με διάφορες μεθόδους phishing ή άλλου είδους παραπλάνησης, “κλειδώνουν” την πρόσβαση στο σύστημα και ζητούν να πληρωθούν σε κρυπτονομίσματα για να το "ξεκλειδώσουν".
Η τελευταία μεγάλη επίθεση ransomware, που μόλις αυτές τις ημέρες αντιμετωπίστηκε, είχε σαν στόχο την Colonial Pipeline, την εταιρεία αγωγών υγρών καυσίμων που τροφοδοτεί σχεδόν την μισή Ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Η κατάρρευση των συστημάτων της Colonial Pipeline, δημιούργησε πανικό, ανησυχία και αστάθεια στις τιμές του πετρελαίου σε όλες τις ΗΠΑ. Ανέδειξε δε την τραγική επισφάλεια των ενεργειακών συστημάτων απέναντι σε τέτοιου είδους κακόβουλες επιθέσεις.
Η ιστορία αυτού του είδους των επιθέσεων ξεκινά από το 1989 και επανέρχεται στα μέσα της δεκαετίας του 2000 με ορμή. Αλλεπάλληλες επιθέσεις γίνονται σε μεγάλους και μικρότερους οργανισμούς, αλλά ακόμα και σε ιδιώτες χωρίς συνήθως να βρίσκεται ο δράστης τους. Μια από τις τελευταίες μείζονες τέτοιες επιθέσεις το 2017 σε 100 χώρες έχουν σαν στόχο υπηρεσίες υγείας και νοσηλευτικές μονάδες στην ΕΕ Μόνο τον Μάρτιο του 2021 καταγράφηκαν παγκοσμίως περί τις 40 τέτοιες επιθέσεις.
Είναι σαφές πως το ransomware αναδεικνύεται σε πεδίο δράσης του οργανωμένου κυβερνοεγκλήματος. 1
>nema/Διαβάσαμε:
I Was a Facebook Content Moderator: Το Facebook οδηγεί τους content moderators σε απελπισία μέσω της κακομεταχείρισης, των ασαφών οδηγιών και της υπερεργασίας, αφηγείται ένας ακόμα που έφυγε για να γλιτώσει.
Έγινα τρολ του Ισραήλ για μία εβδομάδα. Ο Αρης Χατζηστεφάνου, γνωστός απο το ντοκιμαντέρ Debtocracy γράφει με έντονα συναισθήματα για την έρευνα που διεξήγαγε ως ακτιβιστής του Act.il μιας υπηρεσίας προπαγάνδας του Ισραήλ.
Ο κορονοιος δημιουργεί μια νέα εργατική τάξη: Ομως ενάντια σε ποιόν θα στραφεί ο θυμός της εργατικής τάξης, αναρωτιέται σε αυτό το δημοσίευμα η Olga Khazan του Atlantic. Ενάντια στους CEO η ενάντια στις μεσοαστικές ελίτ;
Βίντεο: η καθηγήτρια φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης Anandi Hattiangadi, μιλά για τους ειδικούς και τι κάνουμε όταν διαφωνούν μεταξύ τους. Ένα θέμα που έρχεται στην επικαιρότητα με την εμπειρία της κακοφωνίας των ειδικών περί την πανδημία…
Φλοριντα ή Μαϊάμι της Ευρώπης;
Στο σχέδιο Ελλάδα 2.0 προβλέπονται δύο πράγματα: Η ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου και αντίστοιχα των τουριστικών υπηρεσιών. Οπως επισημαίνει όμως αυτό το άρθρο, αυτό γίνεται εις βάρος του περιβάλλοντος και στην περίπτωση της Βουλιαγμένης θα έχει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις. Επιπλέον δεν αποτελεί κανενός ειδους πρωτοτυπία. Η κυβέρνηση απλώς αντηχει μια πολύ παλιά ιδέα. Για την ακρίβεια μιας ιδέα της Χούντας.
Διαβάστε σχετικά: Έγκλημα στη Βουλιαγμένη, το πιο όμορφο νότιο προάστιο της Αθήνας
>nema/πολιτική
Το πολιτικό σχόλιο της εβδομάδας
Ουπς…
>nema/επιστήμη
H φωτογραφία της εβδομάδας: Τα ρομπότ πήγαν πρώτα στον Άρη
Πόσες ελπίδες έχουν επενδυθεί σε αυτή την εικόνα του προγράμματος της NASA, Mars Perservance στο twitter; Το μέλλον με όλη την επιθυμία για την δημιουργία μιας άλλης εμπειρίας ζωής, κάπου αλλού, την πραγμάτωση μιας ουτοπίας μας κοιτάζει γεφυρώνοντας το παρόν με το μέλον. Είναι η εικόνα ενός κόσμου που θα ξεπεραστεί. Το Rover, το Starship που είναι βγαλμένα από κόμικ της δεκαετίας του 50 και του 60, ο Elon Musk, είναι κομμάτια ενός ψηφιδωτού που μιλάει για μια διαστημική αρχαιότητα.
>nema/πολιτισμός
Για πρώτη φορά μετά το 2013 άνοιξε τις πύλες της η νέα Εθνική Πινακοθήκη στην οποία φιλοξενούνται οι σημαντικότερες συλλογές ζωγραφικής και γλύπτικής. *Επικοινωνήστε με την πινακοθήκη για την επίσκεψη σας.
>nema/σχόλιο
Για τις πατέντες των εμβολίων
Από το facebook: Γράφει ο Αντώνης Μπρούμας:
Τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας αποτελούν κρατικά επιβαλλόμενα μονοπώλια. Βασικός σκοπός της θεσμοθέτησής τους από το κράτος (υποτίθεται πως) είναι η παροχή ικανών χρηματικών κινήτρων σε όσους καινοτομούν. Τα μονοπώλια των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας αναιρούν τον ανταγωνισμό. Παρέχουν έτσι de facto το δικαίωμα στον κάτοχό τους να καθορίζει την τιμή του μονοπωλούμενου προστατευόμενου προϊόντος / υπηρεσίας χωρίς να υπόκειται στην πίεση του ανταγωνισμού. Το ποιο είναι το ικανό ύψος του χρηματικού κινήτρου δεν το καθορίζει η αγορά αλλά ένα κέντρο λήψης αποφάσεων, η κερδοσκοπική εταιρεία. Για τον λόγο αυτόν, ακόμη και στη Σύμβαση TRIPS του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου η θέσπιση πατεντών συνοδεύεται από τον θεσμό της υποχρεωτικής τους αδειοδότησης, όταν συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος. Στους καιρούς της πανδημίας οι λόγοι αυτοί εκπληρώνονται οριζόντια, οπότε οριζόντια πρέπει να είναι και η άρση της προστασίας των περιορισμών του δικαίου διανοητικής ιδιοκτησίας στην πρόσβαση και χρήση των σχετικών γνώσεων για την απρόσκοπτη παραγωγή των εμβολίων για όσο χρόνο διαρκεί η πανδημία. Δεν πρόκειται για ριζοσπαστική αλλά για επιβεβλημένη θέση, προκειμένου να αποκτηθεί συλλογική ανοσία σε επίπεδο πλανητικού πληθυσμού 7 δις. Κάθε υποχρεωτική άλλωστε αδειοδότηση πατέντας συνοδεύεται με απόδοση εύλογης αμοιβής στον κάτοχο αυτής, οπότε αντίστοιχη θα είναι και η πρόβλεψη για την οριζόντια ρύθμιση της πρόσκαιρης άρσης των πατεντών στα εμβόλια.
Αρκούν όμως τα παραπάνω; Όχι. Σε έναν πλανήτη χτυπημένο από την πανδημία το δίκαιο διανοητικής ιδιοκτησίας θα πρέπει να αξιολογείται νηφάλια για την τεράστια ζημιά, που έχει προκαλέσει, όχι τόσο για τι δεν έχουμε καταφέρει λόγω αυτού όσο για το τι θα μπορούσαμε να έχουμε καταφέρει πολύ καλύτερα χωρίς τους εντελώς ανισόρροπους περιορισμούς του στα θεμελιώδη δικαιώματα στην επιστήμη και στον πολιτισμό.Η κατανόηση αυτή κερδίζει διαρκώς έδαφος στις αγγλοσαξωνικές χώρες, τις πατρίδες του συστήματος διανοητικής ιδιοκτησίας όπως έχει σήμερα εξελιχθεί. Πολύ σύντομα αυτές οι χώρες θα έχουν το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για τον διαμοιρασμό και την συνεργασία πάνω στα άυλα αγαθά ως κοινό ή κοινοτικό κτήμα, για να μπορούν να ξεπεράσουν με τέτοιες ανώτερες της κεφαλαιοκρατικής παραγωγής σχέσεις την γερασμένη Ευρωπαϊκή γνωσιακή οικονομία. Δεν θα το κουράσω για το που βρίσκεται πολιτικά και θεσμικά η Ελλάδα στο θέμα, μια χώρα απλός μεταπράτης διανοητικής ιδιοκτησίας άλλων, μια σύγχρονη αποικιοκρατούμενη χώρα και στο θέμα αυτό.
*Ο Αντώνης Μπρούμας είναι νομικός ειδικός σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας
Διαβάστε ακόμα:
Alexander Zaitchik - Jacobin
The Bureau of Investigative Journalism
Πείτε μας τη γνώμη σας
Σας άρεσε η δοκιμαστική μας έκδοση; Θα την προτείνατε στους φίλους σας;
Στην κλίμακα 1-10 τι βαθμό θα της βάζατε;
Στείλτε μας τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας απαντώντας σε αυτό το email
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδας μας: nema.media
Μείνετε συντονισμένοι για τα ζωντανά event που ετοιμάζουμε
Το λογισμικό αυτό προσφέρεται ακόμα και σαν “υπηρεσία” πλέον (RaaS - ransomware as a service) και μοιάζει να γίνεται τμήμα των δραστηριοτήτων νέων και παλαιών μαφιών!