Ανεβαίνει η θερμοκρασία, σε όλα τα μέτωπα
Η αέναη πυρκαγιά στην Πεντέλη, οι αέναοι καύσωνες στον πλανήτη. Σοκαριστική αλλά αμφίβολης αξιοπιστίας απογραφή και το Ουκρανικό εξελίσσεται σε θρίαμβο της Τουρκικής διπλωματίας και ήττα της Ελληνικής
Το πανό που ξεδιπλώθηκε στην Επίδαυρο το περασμένο Σάββατο συμπύκνωσε στις δυο του λέξεις μια συσσωρευμένη δυσαρέσκεια. Οι θεατές ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, το σύνθημα «βιαστής είναι» έγινε viral στα ΜΚΔ, ταξίδεψε σε άλλες σκηνές, έγινε πρωτοσέλιδο, μετατράπηκε σε «Κούγιας είναι». Η πρωτοβουλία για την ανάρτηση του πανό αποδόθηκε στο κοινό - και ορθώς. Ποιοι όμως είχαν την ιδέα; Στο Facebook, κυκλοφόρησε μια ανάρτηση της Αφανούς Συμμετοχικής Εταιρείας που διακριτικά αναλαμβάνει την ευθύνη για τη δράση. Πρόκειται για μια ομάδα καλλιτεχνών που έχει ήδη στο ενεργητικό της την “ανάληψη” του Εθνικού Θεάτρου τον Απρίλιο του 2021. Το Νήμα επικοινώνησε με την Αφανή Συμμετοχική Εταιρεία και φιλοξενεί συνέντευξή με τους ανθρώπους της ομάδας
Διαβάστε: Συνέντευξη με τους καλλιτέχνες της Αφανούς Συμμετοχικής Εταιρείας για τη δράση στην Επίδαυρο | Το Νήμα
Φωτιές στην Πεντέλη και σε όλη την Ελλάδα
Δεν είμαστε από αυτούς που σπεύδουν να αποδώσουν πολιτικές ευθύνες για κάθε πυρκαγιά. Δεν εννοούμε ότι έχει δίκιο να επιχαίρει η κυβέρνηση, όταν μάλιστα την διαψεύδει τόσο εκκωφαντικά η πραγματικότητα. Την περασμένη εβδομάδα κάηκαν όμως και η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Γαλλία δεν είναι Ελληνικό μόνο το φαινόμενο και δεν υπακούει σε συγκυρίες. Το δυσανάλογο στη χώρα μας είναι η συχνότητα των πυρκαγιών ειδικά στην Αττική, για λόγους που έχουν να κάνουν με κάποιες ιδιαιτερότητες:
Η πολιτική διαχείριση όπως στην περίπτωση των δασικών χαρτών δίνει κίνητρο για εμπρησμούς.
Η νομιμοποίηση της δόμησης σε περιαστικές δασικές εκτάσεις, αφού είχαν καεί, ή η ένταξη πρώην αναδασωτέων εκτάσεων σε σχέδια πόλης, σε συνθήκες παντελούς έλλειψης υποδομών μάλιστα, εξασφαλίζει πως τέτοιου είδους καταστροφές θα επαναλαμβάνονται και μάλιστα με κάθε κυβέρνηση, ανεξάρτητα μάλιστα της επέκτασης της αντιπυρικής περιόδου λόγω κλιματικής κρίσης.
Η οργάνωση τέλος της προστασίας του περιβάλλοντος με επίκεντρο την πυροσβεστική, μια υπηρεσία που ούτως ή άλλως δεν είναι επαρκής για την αντιμετώπιση του δασικού προβλήματος, δεν εμπνέει ασφάλεια.
Διαβάστε: Το Δασαρχείο | Δρ Γεώργιος Καρέτσος: Επικεντρωνόμαστε στην προστασία των υποδομών και της ιδιοκτησίας των πολιτών!!!
Η Καθημερινή | Γιάννης Σουλιώτης: Φωτιά στην Πεντέλη: Τα κρίσιμα 26 λεπτά – Το χρονικό κινητοποίησης της Πυροσβεστικής
Η καταστροφή στην Πεντέλη όπου χάθηκαν 25.000 στρέμματα δάσους, δεν είναι η πρώτη, αλλά η πολλοστή. Πυρκαγιές στην περιοχή μπήκαν το 1980, το 1982, το 1986, το 1993, το 1995, το 1998, το 2000, το 2005, το 2007, το 2009, το 2017 και το 2018. Τμήματα του όρους κάηκαν και ξανακάηκαν, αλλάζοντας την χλωρίδα του βουνού και δίνοντάς τη σημερινή του εικόνα.
Την εβδομάδα που μας πέρασε φωτιές έκαψαν ή καίνε ακόμα τον Έβρο (καίγεται το δάσος της Δαδιάς), τα Μέγαρα, τη Σαλαμίνα, την Ηλεία κοκ.
Η συζήτηση περί πυρκαγιών που είχαμε δημοσιεύσει πέρυσι με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Β. Εύβοια και Βαρυμπόμπη, παραμένει επίκαιρη και φέτος δυστυχώς.
Μια απογραφή… στο πόδι
Τα αποτελέσματα της επεισοδιακότερης μάλλον, προβληματικότερης και βραδύτερης ως προς την ολοκλήρωσή της σε σχέση με τις προηγούμενες μεταπολεμικές απογραφές, ανακοινώθηκαν την Δευτέρα που μας πέρασε. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη απογραφή που δείχνει μείωση πληθυσμού της χώρας. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα ζουν 10.432.481 κάτοικοι, 383.805 λιγότεροι από τους απογραφέντες το 2011, ή -3,5% (και -4,8% από το 2001). Στο Νομό Αττικής απογράφηκε πληθυσμός 3,79 εκατομμυρίων κατοίκων. Το αν η εικόνα αυτή οφείλεται σε πραγματική απώλεια πληθυσμού ή/και σε απόκλιση υποκαταγραφής (της τάξης του -8% μάλιστα) δεν είναι σαφές. Αυτό όμως δημιουργεί προβλήματα σχεδιασμού και χρηματοδότησης των δήμων.
Με βάση την εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, οι 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας είχαν μείωση πληθυσμού σε σχέση με το 2011. Τις μεγαλύτερες απώλειες σε επίπεδο δήμων τις είχαν ο δήμος Νέας Ζίχνης στις Σέρρες και του Κάτω Νευροκοπίου στη Δράμα, που έχασαν το ένα τρίτο του πληθυσμού τους, ενώ αντίθετα οι δήμοι με την μεγαλύτερη μεγέθυνση πάνω από 10% ήταν το Καστελλόριζο (σχεδόν 20% πάνω), η Αλόννησος, ο δήμος Λίμνης Πλαστήρα, η Ίος, η Κάσος και η Παλλήνη, που είναι ο περιαστικός δήμος με την μεγαλύτερη πληθυσμιακή αύξηση (11,06%).
Οι νομοί με την μεγαλύτερη απώλεια πληθυσμού ήταν ο νομός Γρεβενών (-16%), ο νομός Σερρών (-14%) και ο νομός Ευρυτανίας (-13%). Την μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού την είχαν οι Περιφερειακές Ενότητες Δωδεκανήσου (8%), και Ανατολικής (2,8%) και Δυτικής Αττικής (2,4%). Και αυτά, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και ο νόμιμος πληθυσμός της χώρας -ο αριθμός των εγγεγραμμένων στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους, που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι ο μπούσουλας για την διεξαγωγή των επόμενων εκλογών…
Η ΕΛ.ΣΤΑΤ χαρακτήρισε την απογραφή του 2021 ως την πρώτη «ψηφιακή καταγραφή», θριαμβολογώντας μάλιστα. Αποδίδει, δε, την υποκαταγραφή στις θεωρίες συνωμοσίας που δημιούργησαν απροθυμία και καχυποψία απέναντι στους απογραφείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είναι όμως δύσκολο να ξεχάσουμε το πρωτοφανές μπάχαλο της όλης διαδικασίας…
Ψυχρός πόλεμος…
Η Ευρώπη ετοιμάζεται να παγώσει τον χειμώνα
Μετά την Ισπανία που ηγείται του μπλοκ των χωρών που αντιδρούν στη γερμανική πρόταση και την Πορτογαλία, και η ελληνική κυβέρνηση αντιτάσσεται σε πρόταση της Κομισιόν για εθελοντική μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 15%. Αντιρρήσεις εξέφρασε και η Κύπρος, ενώ αρνητικές είναι Ιταλία, Ουγγαρία και Πολωνία. Την Τετάρτη, η Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη-μέλη να ξεκινήσουν τις διακοπές το Σεπτέμβριο για να αποφύγουν μια μεγάλη διακοπή των βιομηχανιών τον επόμενο χειμώνα. Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε ότι το 70% του φυσικού αερίου που εισάγει η Ελλάδα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν περικοπές θα πλήξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά ο αγωγός Nord Stream, που η ΕΕ ανησυχούσε πως η Ρωσία θα έκλεινε για τα καλά μετά τις εργασίες συντήρησης, άνοιξε, παρότι με μειωμένη παροχή.
Έρχονται διακοπές ρεύματος
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας παρουσίασε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διατήρηση της ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπτωση έλλειψης ορυκτών καυσίμων λόγω μείωσης (ή πλήρους διακοπής) της παροχής φυσικού αερίου. Το σχέδιο περιλαμβάνει:
διακοπή της λειτουργίας των υδροηλεκτρικών μονάδων
διασφάλιση της ετοιμότητας όλων των διαθέσιμων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τα διαθέσιμα αποθέματα (άνθρακας, αέριο, νερό)
αύξηση των αποθεμάτων λιγνιτικού άνθρακα
διακοπή όλων των εξαγωγών
ενεργοποίηση μονάδων έκτακτης ανάγκης που σήμερα βρίσκονται σε εφεδρεία με εισαγωγή ελεγχόμενων κυλιόμενων διακοπών ισχύος.
Εάν περιοριστούν οι εισαγωγές φυσικού αερίου και υπάρξουν προβλήματα παροχής του στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, προβλέπονται τα εξής:
αυξημένη χρήση λιγνιτικών μονάδων
αυξημένη χρήση υδροηλεκτρικών μονάδων
αιτήσεις έκτακτης βοήθειας προς τους διαχειριστές γειτονικών δικτύων που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα τροφοδοσίας
καμπάνιες για τον τρόπο εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής
Το σχέδιο ασφαλείας της ΡΑΕ περιλαμβάνει δράσεις για την αντιμετώπιση κρίσεων που συνδέονται και με άλλους πιθανούς κινδύνους, καθώς και το ενδεχόμενο παράλληλων κρίσεων.
Τελικά πόσα ήταν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας;
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε +900 εκατομμύρια ευρώ μετά τη δημοσίευση του πορίσματος της ΡΑΕ (για την περίοδο Μαρτίου-Οκτωβρίου 2021). Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάλι, παρουσίασε χθες μελέτη, η οποία εκτιμά ότι οι καταναλωτές πληρώσαμε 2,2 δισ. ευρώ παραπάνω το ηλεκτρικό ρεύμα κατά το διάστημα Ιουνίου 2021- Ιουλίου 2022. Η σχετική μελέτη είναι δημόσια διαθέσιμη. Πάντως, σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης των υπερκερδών που δημοσιοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς ανήλθε σε ~11,4 δισ. ευρώ την περίοδο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022, ενώ το αντίστοιχο κόστος ανερχόταν σε ~3,4 δισ. ευρώ κατά το προηγούμενο 12-μηνο.
Διεθνή
Συμφωνία για την επισιτιστική κρίση στην Κωνσταντινούπολη
Η Ρωσία και η Ουκρανία κατέληξαν σήμερα (22/7) σε συμφωνία με τον ΟΗΕ και την Τουρκία για την επαναλειτουργία των λιμανιών της Ουκρανίας και την ασφαλή διέλευση των πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά από τη Μαύρη Θάλασσα. Σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ανακούφιση για τις αναπτυσσόμενες χώρες που βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας και για τους πιο ευάλωτους. «Θα συμβάλει στη σταθεροποίηση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων, οι οποίες βρίσκονταν ήδη σε επίπεδα ρεκόρ και πριν τον πόλεμο».
Η Ελλάδα τα χαλάει με Ρωσία ΚΑΙ Ουκρανία!
Ακούγεται κάπως απίστευτο, αλλά την ώρα που η «απομονωμένη» Τουρκία κατορθώνει να λύσει ένα διεθνές πρόβλημα, η Ελλάδα κατορθώνει να τσακωθεί και με τις δυο χώρες. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η χώρα μας κατατάσσεται πλέον μεταξύ των χωρών που η Μόσχα θεωρεί μη-φιλικές μαζί με την Κροατία, τη Δανία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία.
Στο μεταξύ, η αναζήτηση ευθυνών από το Κίεβο για την υπόθεση Antonov σε συνδυασμό με τα ουκρανικά αιτήματα προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών –σε ανάρμοστο ύφος - έχουν οδηγήσει σε ψύχρανση τις διμερείς σχέσεις. Όπως δημοσιεύει το Βήμα, η Ουκρανία απειλεί να επιβάλλει κυρώσεις στην Αθήνα λόγω της δραστηριοποίησης ελληνικών εταιρειών στη Ρωσία. Σύμφωνα με επικαιροποίηση της έρευνας δημοσιογραφίας δεδομένων των Reporters United, άνω του 50% των θαλάσσιων μεταφορών Ρωσικού πετρελαίου εκτελείται από Έλληνες εφοπλιστές. «Βαρδινογιάννης, Αλαφούζος, Μαρινάκης: Την ίδια ώρα που οι τηλεοπτικοί σταθμοί τους κατηγορούν ως “πουτινικούς” όσους τηρούν πιο μετριοπαθή στάση απέναντι στη Μόσχα, με τα καράβια τους εξασφαλίζουν εκατομμύρια ευρώ στον Πούτιν» γράφουν χαρακτηριστικά.
Η Τουρκία συντηρεί την ένταση στη Μεσόγειο
Η φήμη που διέρρεε η τουρκική κυβέρνηση στα Μέσα ενημέρωσης ήταν ότι θα ανακοίνωνε κάτι μεγάλο κατά την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο - ίσως ακόμα και προσάρτηση των κατεχομένων. Τελικά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ερντογάν, Φουάτ Οκτάυ ανακοίνωσε ότι ένα νέο γεωτρύπανο πρόκειται να ξεκινήσει εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο τον επόμενο μήνα. Η απόφαση της Αμερικανικής Γερουσίας να θέσει όρους υπέρ της Ελλάδας στο πρόγραμμα της αναβάθμισης των Τουρκικών F16 και απόκτησης νέων, έχει προκαλέσει νευρικότητα τον Ερντογάν, ο οποίος έπαιξε σκληρά το χαρτί του εξωτερικού εχθρού προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αρνητικές δημοσκοπήσεις και την δυσαρέσκεια από τον πληθωρισμό που πλήττει και την τουρκική οικονομία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ακόμη και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν στους όρους αυτούς, η Άγκυρα θα συνεχίσει να παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας με υπερπτήσεις, καθώς όπως υποστήριξε υπάρχουν νησιά «αμφισβητούμενης κυριαρχίας» στο Αιγαίο. Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε πίεση για τα F-16 στην ομιλία του στο Κογκρέσο, γεγονός που έχει ενοχλήσει σφόδρα την τουρκική κυβέρνηση.
Κίνα: Το αμερικανικό εμπάργκο γυρνάει μπούμερανγκ
Το αποτέλεσμα που θα είχε η συστηματική απαγόρευση πώλησης ή μεταφοράς τεχνολογίας στην Κίνα από τις ΗΠΑ, η λεγόμενη τεχνολογική «αποσύζευξη», ήταν προβλέψιμο: οι κατασκευαστές μικροεπεξεργαστών της Κίνας έκαναν αναγκαστική την επιτάχυνση της έρευνας (necessity is the mother of invention που λένε και στις ΗΠΑ) και της αυτάρκειας του ασιατικού κολοσσού. Και προχθές από την Κίνα διέρρευσε η δημιουργία ενός νέου μικροεπεξεργαστή. Η εκτίμηση είναι πως πλέον η Κίνα προηγείται της Δύσης στην ανάπτυξη και την κατασκευή μικροεπεξεργαστών. H Κινεζική SMIC -η μεγαλύτερη παραγωγός μικροεπεξεργαστών της Κίνας- υφίσταται την απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ και δεν θα μπορούσε ανοιχτά να εξαγάγει τα προϊόντα της στη Ρωσία, όπως φοβούνται ήδη οι Δυτικοί, αλλά στόχος της Κινεζικής κυβέρνησης είναι η παραγωγική αυτονομία της χώρας μέχρι το 2025.
Κλίμα και περιβάλλον
Αέναος πλανητικός καύσωνας…
Τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης δεν γνωρίζουν σύνορα και βρισκόμαστε πλέον μπροστά σε πλανητικής έκτασης ταυτόχρονα φαινόμενα.
Η Κίνα βρίσκεται σε συνεχείς μετεωρολογικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης από τον Ιούνιο με αποκορύφωμα το κύμα καύσωνα που έχει τυλίξει την χώρα και το οποίο υφίστανται 900 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα.
Στις ΗΠΑ ένα κύμα καύσωνα σαρώνει τις ΗΠΑ, ενώ κύματα καύσωνα σαρώνουν την Δυτική και Βορειοδυτική Ευρώπη, από την Ισπανία και την Πορτογαλία, την Γαλλία και την Βόρειο Ιταλία, μέχρι την Βρετανία, και την Σκανδιναβία, σπάζοντας πολλαπλά ρεκόρ.
Μπαίνουμε, αισθητά πλέον, σε μια νέα κανονικότητα. Μια κανονικότητα αλλεπάλληλων ακραίων κλιματικών γεγονότων. Η περίπτωση της Ινδίας όπου οι έντονοι καύσωνες συνοδεύονται με αύξηση της υγρασίας - δημιουργώντας έναν φονικό συνδυασμό, ίσως να αφορά το μέλλον όλων μας
Κλιματικά αναγνώσματα παραλίας
Σας παραθέτουμε μερικά ρεπορτάζ και συνόψεις για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, που επιλέξαμε από αξιόπιστες πηγές στο διεθνή Τύπο:
What the Media Missed Covering Dutch Livestock Farmer Protests | Sentient
Living in a Doomed Paradise Where the Sea Consumes Cottages, Cliffs, and the A&W Drive-Thru | Hakai magazine
Περιβαλλοντική καταστροφή στη Βουλιαγμένη;
Το δημοσίευμα μάς εξέπληξε. Η μαρίνα που κατασκευάζεται στη Βουλιαγμένη έχει ήδη επιφέρει ζημιές στο θαλάσσιο περιβάλλον του κόλπου της, σύμφωνα με την πρωτοβουλία κατοίκων, έχοντας ανακόψει τη ροή των υδάτων από τη λίμνη, ενώ αναμένεται να επιβαρύνει μια οικιστική περιοχή την οποία μάλιστα επισκέπτονται χιλιάδες Αθηναίοι κάθε καλοκαίρι. Όπως μαθαίνουμε τώρα, υπήρξε και αρχαιολογική ανασκαφή που έφερε στην επιφάνεια αρχαία ρωμαϊκά δάπεδα, τα οποία έπρεπε να τεθούν προς συντήρηση, γεγονός που εγείρει εύλογες ανησυχίες για πιθανές καταστροφές αρχαίων.