ΕΥΠ όπως... αυτοφωράκιας;
Μπορεί ο αρχηγός της ΕΥΠ να παραδέχθηκε την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη, απλώς για να μην αποκαλύψει το μηχανισμό που δρα στη χώρα; Αυτό υποψιάζονται πολιτικοί και σχολιαστές.
Έχουμε παρακολουθήσει συστηματικά τα ζητήματα του κράτους Δικαίου και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει μια αντίληψη άσκησης της εξουσίας που προτάσσει την επιβολή χωρίς διαβούλευση και σεβασμό στο θεσμικό πλαίσιο (όπου αυτό υπάρχει). Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί παρατηρήσεις ή έχει υποστεί καταδίκες για την ελευθερία του Τύπου, για υπέρμετρη άσκηση αστυνομικής βίας, για τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος και πιθανότατα αναμένονται νέες καταδίκες για την αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών, τη διαφθορά, αλλά κυρίως για την ανεξέλεγκτη λειτουργία μηχανισμών παρακολούθησης, ιδιωτικών, κρατικών ή και τα δύο μαζί. Μόλις σήμερα και ενώ η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ επισκέπτονταν τη χώρα, δημοσιεύτηκε στο Der Spiegel έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) στην οποία διαπιστώνεται ότι η Frontex, υπό τον πρώην διευθυντή της Fabrice Leggeri, συνέπραξε στις ελληνικές αρχές να εξαναγκάσουν μετανάστες και αιτούντες άσυλο που διέσχιζαν το Αίγαιο να επιστρέψουν στην Τουρκία. Η κυβέρνηση επικαλείται συνήθως περιπτώσεις εξαιρεσης όπως η εξ ανατολών απειλή και ο κορονοϊός. Για πόσο καιρό όμως μπορεί να πλήττεται η αντίληψη για το κράτος δικαίου χωρίς επιπτώσεις;
Διαβάστε σχετικά
Ανοιχτό δημοσιογραφικό αρχείο για την αστυνομική αυθαιρεσία στην Ελλάδα | The Manifold files
Ο Γ. Μιχαηλίδης ανέστειλε την απεργία πείνας
Η υπόθεση της απεργίας πείνας του κρατούμενου Γιάννη Μιχαηλίδη είναι ενδεικτική της κρατούσας λογικής και τάξης στη χώρα. Ένας καταδικασμένος σε εξοντωτική ποινή φυλάκισης για μια αποτυχημένη και αναίμακτη απόπειρα ληστείας τραπέζης, που κακοποιήθηκε κατά τη συλληψή του και ταλαιπωρήθηκε παραπάνω από άλλους κρατούμενους λόγω της ιδεολογίας του, ζητά την κατά τον νόμο προβλεπόμενη αποφυλάκιση στα 3/5 της ποινής του και συναντά τείχος. Τα περιγράφει εύγλωττα ο ίδιος. Το σκεπτικό της απόρριψης του αιτήματός του έχει σαφέστατα φρονηματικό χαρακτήρα. Οι διαδηλώσεις συμπαράστασης στον Μιχαηλίδη διαλύονται μέσα σε ένα κρεσέντο αστυνομικής βίας, παρασέρνοντας όχι μόνο τους ειρηνικά διαδηλώνοντες, αλλά και τους δημοσιογράφους και τους δικηγόρους που ήταν παρόντες. Ευτυχώς, ο Γιάννης Μιχαηλίδης ανέστειλε την απεργία πείνας.
Μόνο η ΕΥΠ παρακολουθεί πολίτες και πολιτικούς;
Σήμερα, μετά απο πολύμηνες πιέσεις δημοσιογράφων, πολιτικών και ακτιβιστών αποκαλύφθηκε πως ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης παρακολλουθείτο απο την ΕΥΠ, κατόπιν αιτήματος «ξένης χώρας», όπως δήλωσε ο αρχηγός της Π. Κοντολέων. Σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην οποία παρέστησαν ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, συζητήθηκε επίσης η καταγγελία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη για παρακολούθηση του κινητού του με το λογισμικό Predator.
Η καταγγελία δεν εξέπληξε βεβαίως κανέναν από όσους έχουν κατανόηση της λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών στην χώρα. Ανατρέχοντας και συνδέοντας ξανά τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ των ομάδων ερευνητικής δημοσιογραφίας που λειτουργούν (δυστυχώς) στο περιθώριο του συστήματος των κυρίαρχων Μέσων Ενημέρωσης, πρέπει να συνοψίσουμε ότι όχι μόνο χρησιμοποιούνται προγράμματα παρακολούθησης, αλλά ότι συνδέονται ευθέως και με το Μαξίμου και την αντίληψη που έχει επικρατήσει με την διακυβέρνηση Μητσοτάκη για πιθανή συνεργασία μεταξύ κρατικών και μη κρατικών οντοτήτων.
Η δήλωση του Μπάμπη Παπαδημητρίου ότι «είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι παρακολουθούν τις τηλεπικοινωνίες» στη χώρα είναι αληθής και τεκμαίρεται με πολλούς τρόπους.
Αυτό που δεν είναι λογικό είναι ότι το να μην υπάρχει θεσμικό πλαίσιο ικανό να περιορίζει αυτές τις δραστηριότητες, διασφαλίζοντας τις θεμελιώδεις ελευθερίες, αφού οι λειτουργίες παρακολούθησης, είναι λειτουργίες εξαίρεσης από τις συνταγματικές εγγυήσεις.
Με άλλα λόγια και σε αυτή την περίπτωση το καθεστώς εξαίρεσης δείχνει να έχει γίνει ο κανόνας στη χώρα. Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι παρακολουθήσεις, αποτελούν ίδιον της ψηφιακής εποχής καθώς αφορούν τόσο στην ευρεία χρήση των τεχνολογιών, όσο και στη στενή λειτουργία του οικονομικού και πολιτικού συστήματος, όμως προφανώς κατατρατηγούν βάναυσα τη λειτουργια του πολιτεύματος, όταν συμβαίνουν.
Διαβάστε σχετικά
Κουκάκης: Ο διοικητής της ΕΥΠ “υπονόησε πως η παρακολούθηση μου δήθεν έγινε μετά από αίτημα ξένης αρχής” | hellas Journal
Από τον Κουκάκη στον Ανδρουλάκη: Νέα τροπή στην υπόθεση του spyware Predator | inside story
Υπόθεση Ανδρουλάκη: Τα ευρήματα της υπηρεσίας ασφαλείας του Ευρωκοινοβουλίου | Η Καθημερινή
Senior European Parliament Member Targeted as Spyware Abuse Spreads | New York Times
Γιατί δεν πρέπει να «θαφτεί» και η απόπειρα παγίδευσης του Νίκου Ανδρουλάκη | News247
Σχόλιο: Ενας, άλλα Κοντολέων!
Ο διοικητής της ΕΥΠ είναι αγνωστων προσόντων. Αν υπάρχουν, είναι τόσο άσχετα με το αντικείμενο της ΕΥΠ, που χρειάστηκε να αλλάξει ο νόμος που περιγράφει τη θέση, προκειμένου να μπορέσει να διοριστεί. Μόνο η προσωπική σχέση με το πρωθυπουργικό γραφείο θα μπορούσε να εξηγήσει την επιλογή, καθώς και η δυνατότητα του να μπαίνει μπροστά σαν «αυτοφωράκιας», σε κακοτοπιές όπως η σημερινή. Θεωρούμε πως η παραδοχή της παρακολούθησης ξένου δημοσιογράφου κατ'επιταγήν ξένης μυστικής υπηρεσίας, απαιτεί εισαγγελική παρέμβαση και άμεση παραίτηση του διοικητή της υπηρεσίας
Ποιος είναι ο πρίγκηπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν που υποδέχτηκε με ζέση η κυβέρνηση
Μετά τον σφαγιασμό και τον κατατεμαχισμό του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 (η αραβική προφορά του ονόματος του εκλιπόντος είναι Χάσουγκτζι, εκ του Τούρκικου Κασίκτσι - κουταλάς), «εγκέφαλος» της οποίας θεωρήθηκε ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, πρίγκηπας του οικογενειακού φέουδου της Σαουδικής Αραβίας και διάδοχος του θρόνου, η χώρα βρέθηκε για κάποια χρόνια σε απομόνωση. Ωστόσο, η σημασία της Σαουδικής Αραβίας για τα αμερικανικά συμφέροντα, έχει ανασύρει τον αιματοβαμένο πρίγκηπα από το περιθώριο, κάτι που σηματοδοτήθηκε με την πρόσφατη επίσκεψη Μπάιντεν, ακόμα και αν αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ακριβώς επιτυχημένη.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έθεσε το θέμα της δολοφονίας Κασόγκι και ο Πρίγκηπας του απάντησε κάτι σαν: «το ερευνήσαμε, κρίμα ο άνθρωπος, μα εν πάσει περιπτώσει πείτε μας εσείς τι κάνατε για το Άμπου Γκράιμπ και τη δολοφονία της Σιρίν Αμπού Ακλέχ». Ούτε οι πολυπόθητες ενεργειακές συμφωνίες επετεύχθησαν καθώς η Σαουδική Αραβία έκανε σαφές πως το συμφέρον του ταμείου της υπερτερεί των αμερικανικών ανησυχιών. Παρόλα αυτά, το σήμα εδόθη και ο ΜμΣ άρχισε την ευρωπαϊκή τουρνέ, με πρώτο σταθμό την Ελλάδα, ανταποδίδοντας την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ριάντ πέρυσι.
Σαν ελληνική ταινία του ‘70…
Τα παραπάνω δεν πτόησαν την ελληνική κυβέρνηση, η οποία τον υποδέχτηκε με ιδιαίτερες τιμές, ή την κρατική τηλεόραση στην οποία παρουσιάστηκε ρεπορτάζ για τον πλούτο της οικογενείας, που θα ζήλευε η Φίνος φίλμς, αν λειτουργούσε ακόμα. Ο πρίγκηπας έφερε μαζί του δέσμη συμφωνιών αξίας 4 δις ευρώ που χαρακτηρίστηκαν από τη σαουδαραβική πλευρά ως «πρόδρομος» της συνεργασίας των δυο χωρών. Αφορούν στην κατασκευή υποθαλάσσιου τηλεπικοινωνιακού καλωδίου για τη μεταφορά δεδομένων (East to Med), συνεργασία στις αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές, την υδατοκαλλιέργεια, τη διαχείριση αποβλήτων κ.α. Οι συμφωνίες που σχετίζονται με την ενέργεια αποτιμώνται σε 2,6 δις ευρώ και αφορούν τόσο συμβατικές όσο και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Τιμούμε και θαυμάζουμε την ηγετική του ικανότητα, το όραμά του για το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και τον τρόπο που προοδεύει το βασίλειο» δήλωσε στο Arab news o Άδωνις Γεωργιάδης. Προφανώς η επιδαψίλευση τιμητικών επιθέτων σε έναν άνθρωπο που τεμαχίζει τους επικριτές του ή που διεξάγει ολοκληρωτικό, γενοκτονικό πόλεμο σε βάρος της Υεμένης είναι προβληματική, αλλά φοβόμαστε πως βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου ο βασιλιάς του πετρελαίου αντιμετωπίζεται σαν σανίδα σωτηρίας από μια κυβέρνηση με ελάχιστα άλλα σωσίβια μέσα. Ο πρίγκηπας συνέχισε το ταξίδι του στο Παρίσι, όπου τον περίμενε ο Εμανουέλ Μακρόν.
New Money | Στέλιος Μορφίδης: Μega deals στις βαλίτσες του φέρνει ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας
DW | Τι γυρεύει ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην Αθήνα;
Κοσμοδρόμιο | Θέμης Τζήμας: Ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα, οι κοινές μας «αξίες» στο πιάτο
The Atlantic | Graeme Wood: Absolute Power
Εντωμεταξύ ο ΜμΣ σχεδιάζει έργα ασύλληπτου κόστους, σε μια περιοχή της χώρας του (με το καλό και με τη βία), που συνδυάζουν με φαντασία το φαραωνικό με το φουτουριστικό, όπως η γραμμική πόλη που θα περιβάλλεται από 500 μ. καθρέπτες επί 170 χλμ. Ένα έργο που έχει γίνει δεκτό με κάποιον σκεπτικισμό.
Το ΑΕΠ αυξάνει, το ίδιο και η φτώχεια, όμως
Tο ελληνικό ΑΕΠ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, θα ξεπεράσει τα 200 δις €, αυξημένο κατά 20 δις περίπου σε σχέση με το ΑΕΠ του 2019, καθιστώντας τη σχέση χρέους προς ΑΕΠ ευνοϊκή για τον στόχο της απόκτησης βαθμίδας δανεισμού, την οποία η κυβερνηση έχει κηρύξει ως εθνικό στόχο. Ωστόσο, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, αναγκάζοντας τους καταναλωτές να συνεχίσουν να περιορίζουν τις δαπάνες τους. Χαρακτηριστικά, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 8,6%, όμως στην Ελλάδα ανήλθε στο 11,6% από 10,5% το Μάϊο. Την επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση που βιώνουν τα νοικοκυριά περιγράφουν τα αποτελέσματα της έρευνας συνθηκών διαβίωσης της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με την οποία το 28,3% του πληθυσμού της χώρας (γύρω στα 3 εκατομμύρια άτομα) βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό. Σύμφωνα με έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών, οι αυξήσεις των τιμών έχουν ήδη αλλάξει τις καταναλωτικές συνήθειες. Συγκεκριμένα, το 83,7% των ερωτηθέντων έχει μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, το 83,2% την αγορά καταναλωτικών προϊόντων, το 66,4% τις προσωπικές μετακινήσεις με το αυτοκίνητο και το 66% έχει περιορίσει τις ημέρες διακοπών.
Διαβάστε:
Έρευνα ΕΕΑ - Opinion Poll: Οι πολίτες περιορίζουν δαπάνες και διακοπές λόγω ακρίβειας | Business News
ΕΕ: Περικοπές 15% στη χρήση φυσικού αερίου του χρόνου
Ότι βρισκόμαστε σε ενεργειακό πόλεμο είναι μάλλον σαφές. Όπως έχουμε γράψει σε παλιότερο τεύχος, ήμασταν ήδη πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως τώρα είναι πλέον ανοιχτή η αντιπαράθεση. Οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συμφώνησαν την Τρίτη, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, να περικόψουν τη χρήση φυσικού σερίου κατά 15% από το φθινόπωρο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό πόλεμο. Και αυτό δεν αφορά μόνο την ΕΕ, αλλά και τη Βρετανία
Η Ελλάδα μαζί με τις χώρες του Νότου εξασφάλισε δύο εξαιρέσεις στη συμφωνία: ρήτρα που επιτρέπει τον υπολογισμό της μείωσης της χρήσης αερίου κατά 15% από το προηγούμενο έτος και συγκεκριμένα την περίοδο από την 1η Αυγούστου 2021 έως τις 31 Μαρτίου 2022 και όχι με βάση τον μέσο όρο των πέντε προηγούμενων ετών, που είχε αρχικά προταθεί. Λόγω της εξαίρεσης αυτής, η υποχρέωση μείωσης της κατανάλωσης διατηρείται στις 7,5 τεραβατώρες, σε αντίθεση με τη μείωση κατά 24% που θα ήταν απαραίτητη σύμφωνα με τον υπολογισμό με τη χρήση του μέσου όρου της πενταετίας. Ωστόσο ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών αντιδρά θεωρώντας ότι το μέτρο θα πλήξει την ελληνική βιομηχανία. Προσπαθώντας να καθησυχάσει τους βιομηχάνους, ο Κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε στη συνέντευξή του στο αμερικανικό CNN ότι η χώρα έχει εξασφαλίσει επιδοτήσεις για τους βιομηχανικούς καταναλωτές. Να σημειωθεί οτι ο Μπιν Σαλμάν υποσχέθηκε μετατροπή του δικτύου αερίου σε δίκτυο υδρογόνου. Η Ελλάδα έχει επενδύσει πολλά σε υποδομή φυσικού αερίου, η οποία μόνο υποδεχόμενη υδρογόνο θα μπορέσει να διατηρηθεί μετά το 2035.
Περιβάλλον
Πυρκαγιές λόγω κλιματικής αλλαγής; Σίγουρα ναι
Για ορισμένους τύπους καιρικών η κλιματικών φαινομένων, είναι πλέον δυνατό να εξηγηθεί ακριβώς πόσο χειρότερα έχουν καταστεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Ή ακόμα ότι χωρίς την υπερθέρμανση του πλανήτη, ορισμένες καταστροφές δεν θα είχαν συμβεί καθόλου. Αυτό υποστηρίζουν ανεξάρτητες έρευνες στις δυο όχθες του Ατλαντικού. Η επερχόμενη κανονικότητα των πυρκαγιών και η έντασή τους, θα είναι στοιχείο του νέου κλιματικού μας τοπίου: Αλλάζουν οι πυρκαγιές στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Μεσόγειο λόγω κλιματικής αλλαγής
Καθημερινή | Λίνα Γιάνναρου: Φωτιά στην Πεντέλη: «Πρώτα αισθάνεσαι τη φωτιά και μετά τη βλέπεις»
News 24/7 | Νίκη Μπάκουλη: Φωτιά στη Δαδιά: Η μεγάλη καταστροφή και οι τραγικές ελλείψεις
Το πλήγμα στο περιβάλλον στοιχίζει στο ΑΕΠ
Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο οίκος Moody's εξέδωσε την Τετάρτη προειδοποίηση για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής «και» στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, ο οίκος υποστηρίζει ότι οι πυρκαγιές και οι ξηρασίες θα ενισχύσουν τον πληθωρισμό και τις κρατικές δαπάνες, θα πλήξουν τον τουρισμό και θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη, εξελίξεις αρνητικές για την πιστοληπτική ικανότητα των πιο εκτεθειμένων χωρών, όπως η Ελλάδα. Οι πρόσφατες εβδομάδες υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας στην Ευρώπη έχουν οδηγήσει σε δασικές πυρκαγιές και σοβαρές ελλείψεις νερού. Οι περσινές πυρκαγιές στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Moody's, κόστισαν στην Αθήνα 500 εκατ. ευρώ ή 0,3% του ΑΕΠ.
Θερμική κάμερα πάνω από την Αθήνα
Εως και 90°C κατέγραψε το drone μια ημέρα καύσωνα (25/7) σε δρόμους και κτίρια της Αθήνας. Δείτε το βίντεο:
Επικαιρότητα: Διαβάστε και αυτά
Πώς θα πάμε στις επόμενες εκλογές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «σκότωσε» τελικά με συνοπτικές διαδικασίες τις πρόωρες εκλογές και τον ανασχηματισμό. Διαβάστε γιατί:
Δήμητρα Κρουστάλλη - iefimerida | Γιατί ο Μητσοτάκης «σκότωσε» πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμό - Η στρατηγική και τα διλήμματα στον δρόμο για τις κάλπες
Τί κρύβεται πίσω απο την πτώση του Antonov στην Καβάλα;
Τα κοινά πρόσωπα και οι εταιρείες πίσω από δύο πτήσεις - «φαντάσματα» που μετέφεραν άγνωστη ποσότητα όπλων.
Κώστας Κουκουμάκας - The magazine News247 | Το “Antonov” στην Καβάλα και το λαθρεμπόριο όπλων στη Νιγηρία
Πού είναι η «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων»;
Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ, πριν από κάποιες μέρες (λιγότερο από ένας μήνας) συγκλίνουσες πληροφορίες εμφάνιζαν τη Ρόυγια Ιγκνάτοβα να βρίσκεται στην Ελλάδα. Η γερμανοβουλγαρικής καταγωγής Ιγκνάτοβα βρίσκεται στο TOP 10 των καταζητουμένων της Interpol ως καταδικασμένη απατεώνας.
Δήμητρα Τριανταφύλλου - H Καθημερινή | Η άγνωστη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. και η «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων»
Διεθνή
Δεν προκαλεί η «χημική ανισορροπία» την κατάθλιψη
Ανατροπή στις βασικές παραδοχές για τα αίτια της κατάθλιψης στους ανθρώπους, μιας και η θεωρία της χημικής ανισορροπίας αμφισβητείται από έρευνα ανασκόπησης της αρθρογραφίας. Αυτό δημιουργεί ένα ερώτημα σχετικά με τα αντικαταθλιπτικά που είχαν σαν στόχο την αύξηση του επιπέδου σεροτονίνης στον οργανισμό του πάσχοντα. Η ερευνήτρια Joanna Moncrieff, από το University College του Λονδίνου, συνόψισε τα αποτελέσματα ως εξής:
«Δεδομένου ότι η σεροτονίνη είναι η κύρια χημική ουσία του εγκεφάλου που θεωρείται ότι εμπλέκεται στην κατάθλιψη και αυτή που έχει ερευνηθεί πιο διεξοδικά στη σύγχρονη εποχή, αυτό σημαίνει ότι η ιδέα ότι η κατάθλιψη οφείλεται σε μια χημική ανισορροπία δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη».
Το τέλος του δημοκρατικού πειράματος στην Τυνησία: δημοψήφισμα επιστροφής στον αυταρχισμό
Μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης στο δημοψήφισμα αλλαγής του συντάγματος στην Τυνησία. Με συμετοχή ποσοστού κάτω του 30% των ψηφοφόρων υπερψηφίστηκε η αυταρχικοποίηση του πολιτεύματος, στη μόνη έως τώρα επιτυχημένη επανάσταση της Αραβικής Άνοιξης
η αφηγηση της χημικης ανισσοροπιας στην καταθλιψη και σε αλλες παθησεις ειναι περισσοτερο μια αφηγηση μαρκετιγκ το οποιο κραταει ικανοποιημενα τα λογιστηρια των φαρμακοβιομηχανιων. για παραδειγμα τα κλασσικα SSRI που αυξανουν τα επιπεδα σεροτονινης στο συναπτικο χασμα μετα απο λιγη ωρα εφοσον παρεις το χαπακι, δεν εχουν καμια αμεση επιδραση. αλλα οι πρωτες επιδρασεις ξεκινουν μετα απο κανα μηνα, αυτο μπορει να σημαινει χιλια δυο πχ οτι η εξωγενης αυξηση επιπεδων σεροτονινης δρα ως επιγενετικος παραγοντας. αυτο το ξεραμε δεκαετιες απο τοτε που ημουν φοιτητης πριν 30 χρονια. αναρρωτιεμαι αν η συγκεκριμενη κυρια θα παρει ποτε χρηματα απο φαρμακοβιομηχανιες να κανει ερευνα με αυτα που βγαινει και λεει.