

Discover more from NemaMedia
Η δίκη της "Greek Mafia" αγγίζει την Αστυνομία
Μάχες για το πλαφόν στο αέριο στην ΕΕ. Η Ελλάδα μεταξύ επενδυτικής βαθμίδας και δημοσιονομικού στενέματος. Η σταδιακή εγκατάλειψη μιας "βρώμικης" συνθήκης. Ραγδαίες εξελίξεις στην Βρετανία
Μια εξαιρετικά σημαντική δίκη διεξάγεται στο εφετείο Αθηνών, η δίκη της «Greek Mafia», μια υπόθεση που αφορά κατ’ αρχάς ένα τεράστιο κύκλωμα προστασίας, αλλά που αγγίζει πολλές σκοτεινές περιπτώσεις, από τη δολοφονία Καραϊβάζ μέχρι τη μακρά σειρά από ανεξιχνίαστες δολοφονίες των στελεχών της ελληνικής μαφίας. Εντυπωσιακή είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος για την κάλυψη της δίκης από τα ΜΜΕ, τόσο λόγω θεματολογίας (υπό κανονικές συνθήκες, μια δίκη μεγαλομαφιόζων προσφέρεται για θεαματικά πρωτοσέλιδα, συνεντεύξεις και απευθείας συνδέσεις) όσο και λόγω των ενδείξεων περί της συμμετοχής στο κύκλωμα σε ανώτατες θέσεις, όχι απλά αστυνομικών εν ενεργεία και συνταξιούχων, αλλά και ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Οι μόνοι που ασχολούνται συστηματικά με τη δίκη στα ΜΜΕ, είναι από ό,τι φαίνεται οι Reporters United και ο Μπάμπης Πολυχρονιάδης. Στο παρακάτω νήμα του twitter περιγράφει τα όσα έχουν διαδραματιστεί μέχρι στιγμής


Καθώς εκτυλίσσεται η δίκη αυτή, μιλώντας σε εκδήλωση του Υπ.Προ.Πο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπλεξε το εγκώμιο της αστυνομίας, επισημαίνοντας την μείωση της «μικρής και μεσαίας» εγκληματικότητας (σε σχέση με το 2019). Ζήτησε, δε, από τους αστυνομικούς να μην αφήσουν «μετρημένους στα δάχτυλα [συναδέλφους τους] να κηλιδώνουν το καλό όνομα και τον επαγγελματισμό δεκάδων χιλιάδων αστυνομικών». Όμως μια ματιά στην πολύ πρόσφατη ειδησεογραφία, πέραν της δίκης της Ελληνικής Μαφίας, δείχνει πως υπάρχει ένα θέμα με την αστυνομία, που δεν αρκούν τα δάκτυλα όλου του Μαξίμου να καταγράψουν - ενδεικτικά μόνο τις τρεις τελευταίες εβδομάδες:
27.9: Δόκιμη αστυνομικός σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών στην Πολυτεχνειούπολη
12.10: Η καταγγελία μιας 19χρονης για βιασμό μέσα στο Α.Τ Ομονοίας από δύο αστυνομικούς ΔΙΑΣ, οι οποίοι μάλιστα αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απολογία τους. Στην υπόθεση αυτή αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας πως η δικαιοσύνη κινείται άμεσα για την διαλεύκανσή της
19.10: Αστυνομικός κατηγορείται για συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών στην Αργολίδα
19.10: Έρευνα για συνομιλίες αστυνομικού με τη 12χρονη που εξέδιδε ο Ηλίας Μίχος
19.10 κύκλωμα αστυνομικών που οργάνωνε επ’ αμοιβή την είσοδο αλλοδαπών χωρίς χαρτιά στην Κρυσταλλοπηγή
Διαβάστε σχετικά:
The Manifold Files | Ασύδοτοι Προστάτες: μια έρευνα για την αστυνομική αυθαιρεσία, βία και ατιμωρησία στην Ελλάδα
Κλείνει και επίσημα σήμερα η Εξεταστική για τις υποκλοπές
Απόντος του πρωθυπουργού από την συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής πάνω σε “απόρρητα” πορίσματα, κλείνει για το κοινοβούλιο -προς το παρόν- η υπόθεση των υποκλοπών. Η κυβέρνηση δέχθηκε τα πυρά όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε μια συνεδρίαση με ένταση. Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τελικά το πόρισμά του μετά από εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜΕΡΑ25.
«Δε θα χαριστούμε σε κανέναν» είπε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στην παρέμβασή του στο πλαίσιο της συζήτησης για το απόρρητο πόρισμα της Εξεταστικής για το σκάνδαλο των υποκλοπών, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το δίδυμο – όπως το χαρακτήρισε - σκάνδαλο, της παρακολούθησης και της συγκάλυψης.
Ναυτεμπορική | Δημήτρης Τζανακόπουλος: Η υπόθεση των υποκλοπών δεν τελείωσε
Αξιολογήσεις και «καμπανάκια»
Η αυλαία πέφτει απόψε στον ετήσιο κύκλο των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας για το 2022 με την έκθεση της S&P. Εν μέσω των υψηλών αποδόσεων του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου, οι οποίες έχουν ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 5%, ο οίκος θα αξιολογήσει τις προοπτικές της χώρας για το - εκλογικό- 2023.
Ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει δανεισμό ύψους 7-10 δισ. ευρώ το 2023 και πρόωρη αποπληρωμή των μνημονιακών δανείων ύψους 2,6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην πορεία του χρέους, στον τραπεζικό τομέα και στις αναβαθμίσεις, με στόχο η ελληνική οικονομία να φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα το 2023, κάτι που έχει τεθεί σαν εθνικός στόχος από την κυβέρνηση.
Όμως, αν αληθεύει και ερμηνεύεται σωστά το δημοσίευμα της Handelsblatt, βρισκόμαστε μπροστά σε νέους δημοσιονομικούς κινδύνους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα και η Ιταλία θα βρεθούν μπροστά στην υποχρέωση να μειώσουν μέσα σε τέσσερα χρόνια το δημόσιο χρέος τους στο 90% του ΑΕΠ. Το Ιούνιο το χρέος της χώρας μας βρισκόταν στο 182% του ΑΕΠ και μέχρι το τέλος του χρόνου εκτιμάται πως θα φτάσει στο 171% του ΑΕΠ (ή 177% κατά το ΔΝΤ). Παρότι ο πληθωρισμός βοηθάει στη ελάφρυνση του χρέους, το ΔΝΤ εκτιμά πως υπό κανονικές συνθήκες η Ελλάδα θα έχει μειώσει μεν την δανειακή της οφειλή στο τέλος της τετραετίας, αλλά λίγο κάτω από το 150%. Με δεδομένη την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, και την εκτίμηση πως η Ευρώπη βαδίζει προς ύφεση μεγαλύτερη από εκείνη της κρίσης του 2009, υπό αυτές τις συνθήκες η μείωση του χρέους μέχρι το 2027 μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς επιβολή λιτότητας ασφυκτικότερης και από εκείνη που επιβλήθηκε μετά το κραχ του 2009-2010. Αναμένονται πάντως και πολιτικές διαπραγματεύσεις επί του θέματος.
«Οδικός χάρτης» για την ενέργεια
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πανηγυρίζει για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο - που βέβαια υπονοείται στην απόφαση αλλά δεν λέγεται εκπεφρασμένα. Έτσι, η «αβεβαιότητα παραμένει», σύμφωνα με τα ρεπορτάζ και ο δρόμος είναι «μακρύς» καθώς οι αποφάσεις για τις λεπτομέρειες του οδικού χάρτη ανατέθηκαν στους υπουργούς ενέργειας που θα συνεδριάσουν την επόμενη Τρίτη. Μάλιστα ο Όλαφ Σολτς δεν απέκλεισε νέα Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το θέμα, αφού οι κρίσιμες λεπτομέρειες για τον προσωρινό διάδρομο διαμόρφωσης ανώτατων τιμών στο ολλανδικό χρηματιστήριο φυσικού αερίου (ΤΤF) παραμένουν ασαφείς. Μάλιστα το Pοlitico κάνει λόγο για μια κλασσική ευρωπαϊκή διευθέτηση, ενώ το AP επισημαίνει πως το επίτευγμα της ημέρας είναι πως αποφεύχθηκε ένα βαθύ ρήγμα.
Η απόφαση αναλυτικά.
Ανανεώσιμες πηγές, διασυνδέσεις και ενεργειακό κόστος
Η 7η Οκτωβρίου ήταν η ημέρα που η Ελλάδα τροφοδοτήθηκε για 5 ώρες 100% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πρόκειται για σπουδαία επιτυχία που δείχνει τη δυναμική των ΑΠΕ. Το κόστος της ενέργειας εκείνη την ημέρα για τους καταναλωτές ήταν πάνω από 70 λεπτά την KWh. Με κόστος παραγωγής γύρω στα 5-10 λεπτά/kWh, από τις ΑΠΕ, είναι ένα θαυμάσιο case study του πώς η τιμή της ενέργειας προσδιορίζεται από την τιμή του φυσικού αερίου χάρη στην θαυμαστή λογική των αγορών ενέργειας.
Η Ελλάδα εντωμεταξύ έχει υποβάλει πρόταση για την κατασκευή απευθείας ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αυστρία και τη Γερμανία, αρχικής ισχύος 3 GW, όπως αποκάλυψε την Πέμπτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. «Δεν πρόκειται για ένα εύκολο έργο, αλλά υπάρχει μεγάλη ανάγκη για πράσινη ενέργεια στη νότια Γερμανία, την οποία μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Σκρέκας, προσθέτοντας ότι η δυναμικότητα της γραμμής θα μπορούσε να φτάσει τα 9 GW σε μεταγενέστερο στάδιο. Η Ελλάδα σχεδιάζει ήδη να διπλασιάσει ή να τριπλασιάσει τη δυναμικότητα των υφιστάμενων διασυνδέσεων με τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και την Ιταλία. Ο σχεδιασμός αυτός μοιάζει να βλέπει αισιόδοξα την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Σημειώνουμε: στη Γερμανία υπάρχει φραγμός στην χωρίς όρια τοποθέτηση ΑΠΕ σε περιβαλλοντικά σημαντικές περιοχές όπως ο Μέλανας Δρυμός.
Σχετικά με την υπερτιμολόγηση από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Σκρέκας είπε σε απάντηση του στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Φάμελλο πως τα υπερβολικά κέρδη θα φορολογηθούν βάσει των προσωρινών στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζει σε 4 δις τα δημόσια έσοδα αν φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας.
Οι συνθήκες της ρύπανσης
Η Ελλάδα είναι εταίρος σε μια εμπορική συμφωνία, που επιτρέπει στις εταιρείες ενέργειας να ενάγουν δικαστικά και να ζητάνε ιλιγγιώδεις αποζημιώσεις, από όσες κυβερνήσεις φέρνουν οποιοδήποτε εμπόδιο ή δυσκολίες στην επιχειρηματική δραστηριότητά των εταιρειών στη χώρα τους. Σύμφωνα με την Energy Charter Treaty, την εν λόγω συμφωνία, η Ιταλία π.χ. πρέπει να πληρώσει 190 εκατομμύρια Ευρώ σε μια βρετανική εταιρεία, επειδή απαγόρευσε την άντληση πετρελαίου πιο κοντά από τα 12 μίλια από τις ακτές της. Ακόμα πιο εξοργιστικό είναι πως η Ιταλία έχει αποχωρήσει από την συνθήκη εδώ και χρόνια, αλλά δεσμεύεται από έναν όρο της που προβλέπει πως, από τη στιγμή της αποχώρησης μιας χώρας από αυτήν, η χώρα θα πρέπει να παρόλα αυτά να την εφαρμόζει για 20 χρόνια ακόμα. Η συμφωνία αυτή επιτρέπει ουσιαστικά σε κάθε εταιρεία ενέργειας να μπλοκάρει οποιοδήποτε περιβαλλοντικό νόμο ή νόμο για την άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής, εν ονόματι των κερδών της.
Η Ολλανδία ανακοίνωσε λοιπόν προχθές την πρόθεσή της να εγκαταλείψει την συνθήκη, η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα που το αποφασίζει, μετά την Ιταλία και την Ισπανία, αλλά σήμερα προστέθηκε ως τέταρτη η Γαλλία - ενώ έπεται και η Πολωνία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά υπομονή και «μεταρρύθμιση» της συνθήκης δεδομένων των δεσμεύσεων της Συμφωνίας των Παρισίων. Τις βελτιώσεις στην συνθήκη πάντως δεν τις αξιολογούν ως σημαντικές οι υπό αποχώρηση χώρες.
Ελπίζουμε πως η ωμή επιβολή τέτοιων συνθηκών που ουσιαστικά κουρέλιαζαν κάθε προσπάθεια περιβαλλοντικής ρύθμισης (ή σε άλλες περιπτώσεις οικονομικής), ανήκει σε μια παρελθούσα εποχή γεμάτη με οικονομιστικές φενάκες, που δεν έχουν πλέον νόημα και εφαρμογή.
Ελληνοτουρκικές εξελίξεις
Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως οι αντιρρήσεις Μενέντεζ στην Αμερικανική Γερουσία για την πώληση των F-16, δεν πρόκειται να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα καθώς η χώρα του έχει και άλλες επιλογές αν πιεστεί, ενώ δεν παρέλειψε να απειλήσει με αγορά περισσότερων S400 αν οι ΗΠΑ δεν προχωρήσουν στην αναβάθμιση των F-16 που ζητάει η Τουρκία. Στο μεταξύ ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με την ανάπτυξη των βαλλιστικών πυραύλων Tayfun, οι οποίοι θεωρητικά μπορούν να πλήξουν στόχους ανά την ελληνική επικράτεια.
Εγκαινιάστηκε την Παρασκευή η λειτουργία ενός νέου διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης πιλότων που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Ισραήλ στην Καλαμάτα, καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να αξιοποιήσει το σχετικό πλεονέκτημα αεροπορικής ισχύος της έναντι της Τουρκίας.
Διαβάστε:
Al Jazeera | John Psaropoulos: Could Greece, Turkey tensions spill into open conflict?
War on the Rocks | Thibault Muzergues: The Next Mediterranean Front Line
Βρετανική κωμωδία
Με 45 ημέρες παραμονής στον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας, η Λιζ Τρας, έσπασε παραιτούμενη χθες το ιστορικό ρεκόρ της πιο βραχύβιας πρωθυπουργού στην χώρα. Η θητεία της μπορεί να περιγραφεί σαν η μία στραβοτιμονιά μετά την άλλη. Η θέση της όμως έτριζε από τη στιγμή που, καταθέτοντας εν μέσω τρομακτικής κρίσης έναν θατσερικότερο της Θάτσερ προϋπολογισμό, προκάλεσε την αναστάτωση των αγορών - που δεν κατευνάσθηκε ούτε με την απόλυση του Υπουργού Οικονομικών της - την οργή των πολιτών και ανάγκασε ακόμα και το ΔΝΤ να της βγει «από αριστερά».
Θα υπάρξει τώρα μάχη για τη διαδοχή στο Συντηρητικό κόμμα της Βρετανίας και μεταξύ των υποψηφίων αντικαταστατών της θα είναι μάλλον ο προκάτοχός της Μπόρις Τζόνσον ολοκληρώνοντας, αν εκλεγεί, έναν κύκλο της ιλαροτραγωδίας του Συντηρητικού κόμματος. Όποιος ή όποια επιλεγεί, πάντως, θα έχει να αντιμετωπίσει ιστορικό χαμηλό πρόθεσης ψήφου για τους Τόρηδες (μέχρι και πάνω από 30% πίσω από τους Εργατικούς κατά τις δημοσκοπήσεις).
Διαβάστε
Γιατί πεινάνε στο Γηροκομείο Αθηνών
Το Γηροκομείο Αθηνών έχει αμύθητη περιουσία άνω των 800 ακινήτων-φιλέτων. Ωστόσο, βρίθει σκανδάλων και δυσθεώρητων μη εξυπηρετούμενων υποχρεώσεων προς εργαζόμενους, φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημόσιο, Πιστωτικά Ιδρύματα, ενώ κάνει εράνους σε λαϊκές αγορές για τη σίτιση των ωφελουμένων του.
Inside Story | Αλεξάνδρα Γκίτση: Η διάσωση μιας ελεήμονος εταιρείας
Άλλο ένα φιάσκο στα σύνορα του Έβρου
Άθελά του, ο ΣΚΑΪ με το δήθεν «αποκλειστικό βίντεο» επιβεβαιώνει ακριβώς αυτό που αρνείται μετά βδελυγμίας η κυβέρνηση, τις εγκληματικές βίαιες επαναπροωθήσεις.
Εφημερίδα των Συντακτών | Η αλήθεια για το «αποκλειστικό βίντεο» του ΣΚΑΪ από τον Έβρο
Η αποψίλωση των νοσοκομείων από γιατρούς συνεχίζεται
Αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις για τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων
Η Καθημερινή | Πέννυ Μπουλούτζα: Γιατροί και στο ΕΣΥ και στον ιδιωτικό τομέα
Νέα στοιχεία για την Οθωμανική διοίκηση του Αγ. Όρους
Πρωταθλητής των στρατηγικών αγωγών κατά δημοσιογράφων ο Γρηγόρης Δημητριάδης
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) μαζί με συνεργαζόμενες οργανώσεις για την ελευθεροτυπία, έστειλαν επιστολή στον Γρηγόρη Δημητριάδη, πρώην γενικό γραμματέα του γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με τις αγωγές SLAPP που κατέθεσε εναντίον ερευνητικών μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων, ζητώντας του να τις αποσύρει.