Οι εκλογές του Predator
Τηλεμαχίες και αψιμαχίες, σε ένα βουβό προεκλογικό κλίμα, με αποκλεισμούς, ενδιαφέρον της νεολαίας και οικονομικά καμπανάκια. Αποτύπωση της ακρίβειας στην Ελλάδα. Η Τουρκία μπροστά σε πολιτική αλλαγή

Ο Πρωθυπουργός στη “τηλεμαχία” παραδέχθηκε πως δεν υπήρχε “εθνικός λόγος” για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και σιώπησε στην ερώτηση για την παρακολούθηση των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και Υπουργών του. Αν δεν υπάρχει εθνικός λόγος όμως, το ερώτημα που είχαμε θέσει από τον περασμένο Οκτώβριο γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο: ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει πως δεν παρακολουθούνται μέσα στην προεκλογική περίοδο οι πολιτικοί αντίπαλοι, ή οι δυνητικοί εταίροι της κυβέρνησης Μητσοτάκη; Ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει πως οι εκλογικές στρατηγικές και οι μετεκλογικές συνεργασίες δε θα γίνουν με υπονομευμένες τις προεκλογικές επικοινωνιακές στρατηγικές της αντιπολίτευσης ή κάτω από εκβιασμούς με βάση το προϊόν των παρακολουθήσεων;
Όχι ακριβώς τηλεμαχία
Το ότι έφτασαν να δουν το «debate» για λίγη ή περισσότερη ώρα, τρία εκατομμύρια άνθρωποι περίπου, διαψεύδει κατ’αρχάς τα περί αδιάφορων εκλογών και ψηφοφόρων. Ήρθε να καλύψει ένα κενό μια και στην Ελληνική ιδιωτική τηλεόραση, στα κανάλια εθνικής εμβέλειας, δεν υπάρχει πλέον σοβαρή εκπομπή πολιτικών συζητήσεων. Ίσως, γιατί ακόμα και η ύπαρξή τους θα έβαζε στο τραπέζι, θέματα που εκθέτουν την κυβέρνηση και τα οποία τα κανάλια επέλεξαν τέσσερα χρόνια τώρα να θάψουν.
Πέρα από την ανάδειξη της Ράνιας Τζίμα σε πρόσωπο της βραδιάς, η οποία άλλωστε έθεσε τη μόνη ερώτηση η απάντηση της οποίας (από τον πρωθυπουργό) προκάλεσε πολιτικό γεγονός, η ίδια η διαδικασία δεν ήταν φυσικά debate, δεν υπήρξε καμία συζήτηση. Οι τηλεμαχίες ακόμα και όταν γίνονται σωστά είναι ένα παιχνίδι εντυπώσεων, το οποίο σπάνια δίνει τη δυνατότητα να συζητηθούν θέματα σε βάθος. Συνήθως “κερδίζει” ο πιο εύγλωττος, ή ο πιο έτοιμος επικοινωνιακά, ή ο πιο “τηλεοπτικός” υποψήφιος. Η Ελληνική εκδοχή όμως είναι παρωδία και μάλλον εκείνη που διεξάγεται έτσι ώστε να προστατεύει περισσότερο τους πολιτικούς από λάθη. Ο θεσμός θα είχε πάντως μεγαλύτερη αξιοπιστία, αν οργανώνονταν από τις ενώσεις των δημοσιογράφων, που θα όριζαν και τους κανόνες, τη δομή και τον αριθμό των τηλεμαχιών. Και βέβαια να μην επιτρέπεται απλά, αλλά να ενθαρρύνεται η άμεση συζήτηση μεταξύ πολιτικών αρχηγών
Εκλογές και νέοι
Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίσουν το Σάββατο 20 Μαΐου, μία ημέρα πριν από την ψηφοφορία στην Ελλάδα, ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών. Για πρώτη φορά οι Έλληνες ψηφοφόροι που διαμένουν εκτός της ελληνικής επικράτειας μπορούν να επιλέξουν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους. Συνολικά 22.855 έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
Οι Έλληνες ναυτικοί θα μπορούν επίσης να ψηφίσουν σε 99 εκλογικά τμήματα που έχουν δημιουργηθεί σε 35 χώρες. Οι Έλληνες φοιτητές και οι Ελληνίδες φοιτήτριες που δε δήλωσαν την επιθυμία τους να ψηφίσουν ως τις 28 Φεβρουαρίου αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς το Υπουργείο Εσωτερικών δε δέχεται την ψήφο τους εξ αποστάσεως. Η δικαιολογία; Τα παιδιά αργούν να γραφτούν στους καταλόγους…
Το Ινστιτούτο Eteron δημοσίευσε έρευνα για τις πολιτικές στάσεις των νέων 18-34 ετών μετά τα Τέμπη, για την επίδραση της τραγωδίας των Τεμπών αλλά και ευρύτερα για θέματα πολιτικής και κοινωνικής τους συγκρότησης
Eteron | Η νέα γενιά μετά τα Τέμπη (πίνακες)
Η έρευνα δείχνει τον σημαντικό βαθμό στον οποίο επηρέασε και επηρεάζει ακόμα το δυστύχημα των Τεμπών την πρόσληψη του κράτους, των κομμάτων και των θεσμών στη νέα γενιά. Δίνει επίσης ένα κοινωνικοπολιτικό στίγμα μιας γενιάς που ρέπει αριστερά, αλλά δεν είναι καθόλου κομματικοποιημένη. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε την καταγγελία των μηχανοδηγών πως τίποτα δεν έχει διορθωθεί, λίγες ημέρες πριν επιτραπεί στα τρένα να ανεβάσουν ταχύτητες πάλι. Ενώ μέλη των Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μηχανοδηγών καταγγέλλουν πως «η διερεύνηση δεν ακολουθεί το σωστό δρόμο καθώς δεν είναι ούτε αυτόνομη ούτε ανεξάρτητη»
Το βουβό κύμα
Μας έχει έρθει η πληροφορία, και την μεταφέρουμε με επιφύλαξη, πως μόνο 7 στους 100 ερωτώμενους απαντούν στις ερωτήσεις των δημοσκόπων. Μαζί με μια αδιευκρίνιστη ψήφο που κυμαίνεται στο 10% μάλλον δικαιούμαστε να θεωρούμε ότι και αυτή η κάλπη μπορεί να φέρει εκπλήξεις. Μέχρι εδώ η διαφορά των 6 μονάδων υπέρ της Ν. Δημοκρατίας φαίνεται να επαναλαμβάνεται σε διαφορετικές έρευνες και όλη η αγωνία (ή το μαγείρεμα) γίνεται στα μικρά. Θα πάρει στα αλήθεια η Ζωή Κωνσταντοπούλου 2,5% (ποσοστό με αναγωγή); Δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε…
Αλέξης Παπαχελάς: Τα καθαρά μηνύματα είναι αυτά που πείθουν
Ο Αλέκος Παπαδόπουλος προειδοποιεί
Ο Α. Παπαδόπουλος, σε ανοιχτή επιστολή προς τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς των μεγάλων κομμάτων, μέσω του K-Report, κάνει λόγο για μια παραπλανητικά ρόδινη εικόνα που εμφανίζεται στους ψηφοφόρους, όσον αφορά την εξέλιξη και τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, που κρύβει τα δομικά προβλήματα και προειδοποιεί ότι ανεύθυνες και αστόχαστες επεκτατικές πολιτικές μπορεί να οδηγήσουν εκ νέου σε χρεοκοπία
Διαβάστε:
Ανοιχτό Παράθυρο | Γιώργος Λακόπουλος: Αλέκος Παπαδόπουλος: Ισοπέδωση
Η PEGA αφήνει μετεξεταστέα την Ελλάδα για το κράτος δικαίου
Η PEGA η Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης, εξέδωσε το πόρισμά της, το οποίο είναι καταπέλτης για την Ελλάδα, ζητώντας νομοθετικές, δικαστικές και διοικητικές πρωτοβουλίες, μεταξύ άλλων, που θα κάνουν διαφανέστερο το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ, θα διασφαλίσουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και θα εμπλέξουν την Europol στη διερεύνηση της υπόθεσης. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν έντονα.
Καθημερινή | Παντελής Μπουκάλας: Ο δωδεκάλογος της PEGA
TVXS | Στέλιος Κούλογλου: Ένας Όρμπαν των Βαλκανίων που εκθέτει τη χώρα διεθνώς
Ο Γιάνης και οι ολιγάρχες
Ο συστηματικός, πλέον, αποκλεισμός του ΜεΡΑ25 από την τηλεόραση του Mega (κι ας ιδωθεί σε συνδυασμό με το κόψιμο της συνέντευξης του Γιάνη Βαρουφάκη από τα Νέα επειδή το προεκλογικό σποτ του κόμματος “έθιγε” τον ιδιοκτήτη τους), δείχνουν πως τα ιδιωτικά ΜΜΕ δεν έχουν πλέον κανέναν δισταγμό να παραβιάζουν και την εκλογική νομοθεσία ακόμα, η οποία είναι δευτερεύουσα σε σχέση με τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους.
Ακριβή μου Ελλάδα

Μπορεί ο πληθωρισμός στην Ελλάδα να μειώθηκε τον Απρίλιο στο 3%, το χαμηλότερο επίπεδο των δυο τελευταίων ετών, αλλά οι τιμές των τροφίμων παρέμειναν ψηλά (11,4% πληθωρισμός τροφίμων) κάτι που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Τα προϊόντα που παράγονται με πρώτες ύλες οι οποίες αγοράστηκαν σε υψηλή τιμή, δύσκολα θα πωληθούν σε χαμηλότερες τιμές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε ό,τι έχει σχέση με ζάχαρη, προκαλείται αύξηση τιμών σε μια σειρά προϊόντων, καθώς η τιμή της παραμένει υψηλή.
2,72 εκατομμύρια φτωχοί
Σύμφωνα με τη στατιστική αρχή, το 26,3% του πληθυσμού βρισκόταν πέρυσι σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτό μεταφράζεται σε 2,72 εκατομμύρια ανθρώπους περίπου. Οι αριθμοί αυτοί προηγούνται της εκτίναξης του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης από τον Φεβρουάριο του 2022 και μετά. Βεβαίως, τα επίσημα στατιστικά δεν υπολογίζουν τα αδήλωτα εισοδήματα, ή τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, ωστόσο, κι έτσι παραμένουν ψηλά.
Το Ελληνικό από ψηλά: ένα έργο που δεν έχει καλά-καλά ξεκινήσει
Η ομάδα των Data Journalists, κατέγραψε με drone την κατάσταση των έργων στο Ελληνικό και δεν μπορούμε να πούμε πως βρισκόμαστε σε αναβρασμό εργασιών:
Η δημοσιογραφική ομάδα μίλησε με δύο ειδικούς τον Γιώργο Αναματερό, πολιτικό μηχανικό και πραγματογνώμονα και τον Γιάννη Μελά, πολιτικό μηχανικό, πραγματογνώμονα Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) και δικαστικό πραγματογνώμονα για λογαριασμό του Πρωτοδικείου, του Εφετείου, και του ΣΔΟΕ, οι οποίοι ανέλυσαν την κατάσταση του έργου που παρουσιάστηκε σαν το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο για να βαλτώσει στη συνέχεια. Η lambda είναι ήδη πίσω στις υποχρεώσεις της και τα προβλήματα για την υλοποίηση του εγχειρήματος δημιουργούν εξαιρετικά ανώμαλες συνθήκες.
Data Journalists | Ελληνικό: Το μεγάλο φιάσκο από ψηλά
Διεθνή
Στο τελευταίο Νήμα Κόσμος, παρουσιάσαμε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων μεταξύ των οποίων κεντρικό ήταν οι επικείμενες εκλογές στην Τουρκία
Χθες υπήρξε μια σημαντική εξέλιξη στο εκλογικό τοπίο της Τουρκίας: ο Μουχαρέμ Ιντσέ υπό την πίεση ενός σεξουαλικού σκανδάλου - το οποίο ο ίδιος αρνείται - ανακοίνωσε την απόσυρση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της χώρας. Η αποχώρηση του Ιντσέ φέρνει- δημοσκοπικά - τον Κιλιτσντάρογλου στα πρόθυρα της εκλογής από τον πρώτο γύρο. Ενδιαφέρον προκαλούν οι κατηγορίες του Κιλιτσντάρογλου για «Ρωσικό δάκτυλο» πίσω από το σκάνδαλο Ιντσέ, κατηγορίες που αρνείται τον Κρεμλίνο, και οι οποίες αν έχουν βάση μας οδηγούν στον συμπέρασμα πως ο Πούτιν θέλει να χάσει ο Ερντογάν(;)
Στο θέμα της εξέγερσης στο Πακιστάν, με αφορμή την σύλληψη του πρώην Προέδρου και επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ιμράν Χαν, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας χθες, εκτόνωσε την κατάσταση διατάζοντας την αποφυλάκισή του. Ο Ιμράν Χαν μιλάει πάντως για απαγωγή.
Έρχονται τα πρώτα υπεράκτια αιολικά
Οι τέσσερις περιοχές στις οποίες θα εγκατασταθούν τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα καθορίστηκαν στο πλαίσιο του σχετικού Εθνικού Προγράμματος. Οι περιοχές αυτές είναι η Ανατολική Κρήτη, το βόρειο Αιγαίο μεταξύ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, τα Δωδεκάνησα στον άξονα Ικαρίας-Πάτμου-Λέρου και οι Κυκλάδες. Αυτά εκτός από την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, η οποία θα φιλοξενήσει πιλοτικά έργα συνολικής ισχύος 600 μεγαβάτ. Η Ελληνική Διαχειριστική Αρχή Υδρογονανθράκων βρίσκεται στο τελικό στάδιο της οριστικοποίησης του προγράμματος με τις θαλάσσιες ζώνες όπου θα αναπτυχθούν τα πρώτα 2.000-2.500 MW υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Διαβάστε
Ο πανεπιστημιακός, ερευνητής, συγγραφέας και ζωγράφος Γιάγκος Ανδρεάδης σε μια συνέντευξή του για τη “Μνήμη Αντίστασης” το τελευταίο βιβλίο του για την αντίσταση κατά της χούντας, αλλά και για την πανεπιστημιακή αστυνομία και το πανεπιστήμιο
Η συζήτηση για τα τοπικά νομίσματα, που υπάρχουν ήδη σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, είναι ανόητη και πολιτικά παραπλανητική, ενώ δεν έχει να κάνει με καμία “επιστροφή στη δραχμή” εκτός αν στη χώρα των Βάσκων π.χ. έχουν επιστρέψει στην… πεσέτα, εξηγεί ο Μιχάλης Παναγιωτάκης
Κοσμοδρομιο | Μιχάλης Παναγιωτάκης: Τοπικά νομίσματα και προεκλογικές ανοησίες
O Βόλφγκανγκ Στρέεκ, επιφανής οικονομικός κοινωνιολόγος και επίτιμος διευθυντής του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για τη μελέτη των κοινωνιών στην Κολωνία, αναλύει και αναστοχάζεται για την αναδυόμενη διπολική παγκόσμια τάξη και την θέση της Γερμανίας και κατ’επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτή:
New Left Review Sidecar | Wolfgang Streeck: A Bipolar Order?