Μπροστά στην επικράτηση της επικοινωνίας
Ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία, ενόψει σύγκρουσης Βάγκνερ και Ρωσικού στρατού. Η φτωχή σε συζήτηση και ουσία προεκλογική περίοδος. Η απαξίωση των θυμάτων δυο τραγωδιών. Astroturfing και ΜΜΕ
Οι επιδόσεις και οι πρωτοβουλίες του "επιτελικού κράτους" του κυρίου Μητσοτάκη την προηγούμενη τετραετία, τα αλλεπάλληλα πλήγματα που τα δημοκρατικά κεκτημένα, το κράτος δικαίου και οι θεσμοί δέχτηκαν - και τα έχουμε αναδείξει συστηματικά εδώ, ήταν ήδη ανησυχητικά. Η επικείμενη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της Κυριακής, δημιουργεί προϋποθέσεις επιδείνωσης του κλίματος στην κοινωνία και περαιτέρω έκπτωσης της λειτουργίας των θεσμών, κάτι που φαίνεται πως ανησυχεί τους δημοκρατικούς πολίτες σε όλο το φάσμα (και στη δεξιά). Αν η χωρα συνεχίσει να κυβερνάται με το ένα πόδι σε έναν εμμονικο και ιδεοληπτικό νεοφιλελευθερισμό και το άλλο στον αγοραίο εθνικισμό που είδαμε μετά τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία και το «έπος του Έβρου», κανεις δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος. Πολλω μάλλον που το υπόβαθρο παραμένει το πελατειακό κράτος και η εκτεταμένη διαφθορά. Βεβαίως ενδέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προσπαθήσει να ανοικοδομήσει το φιλελεύθερο προφίλ του, όπως προαναγγέλει στις τελευταίες συνεντεύξεις του. Όλοι οι δημοκρατικοί χώροι ωστόσο θα πρέπει πλέον να προετοιμαστούν για μια εξουσία που δεν θα επιδιώκει ιδιαίτερη νομιμοποίηση. Για την αριστερά αυτό σημαίνει ανανέωση και ανασυγκρότηση στους μαζικούς χώρους και στην κοινωνία. Και για την κεντροδεξιά ομως, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει τώρα να υπερασπισθεί τα δικα της κεκτημένα στη μεταπολίτευση και τη δημοκρατική πορεία της χώρας. Διαφορετικα τι άλλο σημαίνει η ευρωπαικοτητα για την οποία όλοι διατηρηθούν τα ιμάτια τους; Κοντός ψαλμός
Μεθαύριο θα διεξαχθούν οι δεύτερες κοινοβουλευτικές εκλογές στη χώρα μας μέσα σε 40 ημέρες, αυτή τη φορά με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής. Όλες οι δημοσκοπήσεις συντείνουν - προς το παρόν - σε ένα αποτέλεσμα παρόμοιο με το εκείνο του Μαΐου στην κορυφή, και άρα αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, το εύρος της οποίας όμως θα κριθεί από τη «κινητικότητα» στο χώρο των «μικρών κομμάτων». Οι τελευταίες σημερινές δημοσκοπήσεις δίνουν διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 21% (Palmos), 22,8% (GPO), 16,3% (Metron), 18,3 (MRB).
Είναι ορατό το ενδεχόμενο μιας οκτακομματικής ή, με μικρές πιθανότητες, ακόμα και εννιακομματικής βουλής, κάτι που, αν συμβεί, θα συνιστά ρεκόρ για τη μεταπολίτευση. Πέρα από τα πέντε κόμματα της βουλής της 21ης Μαΐου (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση) οι δημοσκοπήσεις δίνουν μέχρι στιγμής την παραεκκλησιαστική «Νίκη» και την «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου να μπαίνουν στη βουλή (σε άλλες εύκολα άλλες δύσκολα), ενώ φαίνεται πως έχει κάποιες πιθανότητες να πιάσει το όριο του 3% το ΜεΡΑ25. Οι «Σπαρτιάτες» που στηρίζει ο φυλακισμένος Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, επίσης παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις και δεν αποκλείεται η είσοδός τους στη βουλή, δεδομένου πως πρόκειται και για ψήφο που δεν δηλώνεται εύκολα ούτε σε δημοσκόπους. Πιθανή είσοδός τους στη Βουλή θα επιβεβαιώσει πλήρως την κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη για μια σειρά παλινωδιών όπως έχουμε γράψει και εμείς επανειλημμένα.
Διευρύνεται ο χώρος διαλόγου της ακροδεξιάς
Υποθέτουμε πως δε θα εκπλαγεί κανείς, αλλά μια έρευνα που πραγματοποίησε διεπιστημονική ομάδα υπό τον καθηγητή Νίκο Σμυρναίο στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά Μέσα, αφενός εμφανίζει συνολικά το χώρο της ακροδεξιάς σε αύξηση και επέκταση, αφετέρου, εμφανίζει εντός του χάρτη του και την… Ζωή Κωνσταντοπούλου!
Όπως έχουμε σημειώσει και στο παρελθόν ο χώρος αυτός είναι διακριτός στα ΜΜΕ και το διαδίκτυο, έχει τη γλώσσα και την ορολογία του και διευρυνόμενη απήχηση. Η έρευνα θα δημοσιευτεί αύριο στο σαββατιάτικο φύλο της Εφημερίδας των Συντακτών. Αναλυτική παρουσίαση θα γίνει τον Σεπτέμβριο με όλα τα στοιχεία της έρευνας, ωστόσο, ένα από τα στοιχεία που δείχνουν τα παραπάνω αποτυπώνεται σε αυτό το διάγραμμα:
Όταν παρουσιαστεί θα κάνουμε εκτενές αφιέρωμα. Μείνετε συντονισμένοι
Τι συζητείται και τι δε συζητείται προεκλογικά
Αυτή τη φορά δεν πραγματοποιήθηκε ούτε η περιορισμένη προεκλογική τηλεμαχία όπως εκείνη του Μαΐου, πολλώ δε μάλλον η υπεσχημένη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τηλεμαχία μεταξύ των αρχηγών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Έτσι θα αρκεστούμε στη «έμμεση» συζήτηση, η οποία βέβαια, δεν είναι συζήτηση. Η τελευταία εβδομάδα των εκλογών δεν απασχόλησε την κοινή γνώμη για τις προγραμματικές συγκλίσεις ή αποκλίσεις μεταξύ των κομμάτων, ή τις θέσεις τους για τα σημαντικά ζητήματα, παρότι οι αρχηγοί έδωσαν αρκετές συνεντεύξεις. Πρέπει όμως να κάνουμε ένα σχόλιο σχετικά:
Οι τοποθετήσεις του Κ. Μητσοτάκη εμφανίζονται δημαγωγικές και λιγότερο τεκμηριωμένες, κάνοντας ιδεολογικές παραδοχές και με λιγότερα στοιχεία. Μάλιστα στις εμφανίσεις του σε ΣΚΑΪ και Μεγκα ο αρχηγός της ΝΔ προσπάθησε να αποσαφηνίσει το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα του ιδίου με τρόπο, όχι ιδιαίτερα σοβαρό. Υπήρξε ένα πάνελ πάντως με πιο σοβαρή αντιπαράθεση περί της οικονομίας μεταξύ Σκυλακάκη, Αχτσιόγλου και Κατρίνη. Παραθέτουμε την ημίωρη συζήτηση γιατί αξίζει να την ακούσετε
Επειδή μπορεί να έχετε απορίες για τις θέσεις των κομμάτων, παραθέτουμε μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που αντλεί πληροφορίες από τις επίσημες σελίδες των κομμάτων και συγκρίνει θέσεις με ελεύθερη αναζήτηση.
Τα θέματα που συζητιούνται και εκείνα που δεν συζητήθηκαν
Το θέμα της Θράκης, όπου κατά τη γνώμη μας η Νέα Δημοκρατία έχει εμπλακεί σε εθνικά και δημοκρατικά επικίνδυνους ελιγμούς, παραμένει στην επικαιρότητα. Μετά τη δημοσιοποίηση από την Αλέξη Τσίπρα του περιεχομένου της ενημέρωσης της ΕΥΠ για τον υποψήφιο της ΝΔ στη Ροδόπη, Μουσταφά Κατραντζή, η Νέα Δημοκρατία τον «απέσυρε» από τα ψηφοδέλτιά της κατόπιν εορτής, αφού γνώριζε το περιεχόμενο της εν λόγω ενημέρωσης από την πρώτη στιγμή.
Αντίθετα, έχουν εξαφανιστεί από κάθε συζήτηση τόσο το θέμα του δυστυχήματος των Τεμπών, όσο και το θέμα του ναυαγίου στην Πύλο.
Για τα μεν Τέμπη, το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων είναι καταπέλτης. Σύγχρονα συστήματα τηλεδιοίκησης και φωτοσήμανσης δεν υπήρχαν, αλλά ούτε καν ο «περιβόητος» τοπικός πίνακας χειρισμών δούλευε σωστά, λόγω βλάβης. Το πόρισμα ανατρέπει όλες τις δικαιολογίες της κυβέρνησης, ωστόσο κανείς από τη ΝΔ δεν τοποθετήθκε πάνω σε αυτό και ο κ. Γεραπετρίτης που ερωτήθηκε σχετικά επικαλέσθηκε το… απόρρητο. Η Ευδοκία, μια από τις επιζώσες του τραγικού δυστυχήματος κυκλοφόρησε ένα viral βίντεο στα αγγλικά προσπαθώντας να κινητοποιήσει μια καμπάνια απόδοσης δικαιοσύνης για το θέμα. Εκδιώχθηκε βιαίως από την προεκλογικη συγκέντρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη πάντως, χωρίς ωστόσο να μπει ούτε αυτό το θέμα στην ημερήσια ατζέντα των ΜΜΕ
Ο τιτανικός της προσφυγικής πολιτικής
Σε ό,τι αφορά το εξίσου εξαφανισμένο από τις ειδήσεις ναυάγιο της Πύλου, η συζήτηση σταμάτησε όταν το ένα μετά το άλλο τα διεθνή μέσα, αλλά και κάποια Ελληνικά, άρχισαν να δημοσιεύουν στοιχεία που δε συνέκλιναν με τα αφηγήματα της Ελληνικής κυβέρνησης και του λιμενικού. To θέμα έθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα όταν συνέκρινε την τραγωδία στα ανοιχτά της Πύλου με τη δημοσιότητα που έχει πάρει η απώλεια του υποβρυχίου στο σημείο της βύθισης του Τιτανικού.
Η ανάπτυξη του θέματος ξεκίνησε με το BBC να δημοσιεύει τον χάρτη από τα δεδομένα στίγματος των πλοίων που προσέτρεξαν, από τα οποία προκύπτει πως το πλοίο ήταν επί ώρες στάσιμο (έρευνα που έχει απορρίψει χωρίς επιχειρηματολογία το Ελληνικό Λιμενικό).
H Frontex η οποία έδωσε στη δημοσιότητα το αίτημα συνδρομής που κατέθεσε στις ελληνικές αρχές και το οποίο αγνοήθηκε, ξεκινά δική της έρευνα για τις συνθήκες του ναυαγίου. Από την Ελληνική πλευρά η βασική μέριμνα του Ισίδωρου Ντογιάκου ήταν η διατήρηση του απορρήτου της έρευνας. Η γαλλική Le Monde παρουσίασε το χρονικό του ναυαγίου και τις αντιφάσεις της επίσημης εκδοχής. Ο αριθμός των Πακιστανών που επέβαιναν στο μοιραίο πλοίο ενδέχεται να φτάνει τους 350 και έχει κριθεί εθνικό πένθος στη χώρα.
Ένα ακόμα κρίσιμο θέμα που συζητήθηκε πριν το ναυάγιο της Πύλου με αφορμή τις δηλώσεις Πνευματικού, ήταν το θέμα της Υγείας, όπως είχαμε αναφέρει προ εβδομάδων. Συρροή περιστατικών τις τελευταίες ημέρες καταδεικνύουν πως η κατάσταση στο ΕΣΥ συνεχίζει να διολισθαίνει:
Στην Ιθάκη δεν υπάρχει πλέον γιατρός στο Κέντρο Υγείας
Στη Σύρο που η γενική χειρουργική εφημερία στο νοσοκομείο γίνεται από ειδικευόμενους γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, κάτι που οδήγησε τον παθολόγο Γιάννη Χατζηγεωργίου σε παραίτηση
Στην Άρτα που παραιτήθηκε λόγω συνθηκών η διευθύντρια του ακτινολογικού του νοσοκομείου
Στην Κω έχει φτάσει στα όριά του ο μοναδικός καρδιολόγος στο νοσοκομείο του νησιού
Μεγάλη έρευνα για τις συνθήκες στο ΕΣΥ αποκαλύπτει τη μεγάλη δυσαρέσκεια των υγειονομικών για τις αμοιβές και την εξέλιξή τους
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε πως οι 10.000 νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ που έχει υποσχεθεί, αφορούν ουσιαστικά αναπλήρωση των συνταξιοδοτούμενων με τη λογική της μίας αποχώρησης προς μία πρόσληψη στο δημόσιο.
Ξεκινάει κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής
Την περασμένη εβδομάδα γράφαμε ότι η ΤτΕ εκτίμα την μαύρη οικονομία στο 40% περίπου του ετήσιου ΑΕΠ. Αυτή την εβδομάδα μια σειρά «μικρών» ειδήσεων δείχνει ότι η ΑΑΔΕ και το ΥπΟικ ετοιμάζονται για «σαφάρι» με όπλο τις νέες τεχνολογίες, οι οποίες άλλωστε ήδη χρησιμοποιούνται επί δικαίων και αδίκων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ο πρώτος έλεγχος influencer έβγαλε λαβράκι, καθώς όχι μόνο δεν είχαν δηλωθεί τα εισοδήματα από τη διαφήμιση προϊόντων, αλλά το γνωστό μοντέλο που ελέγχθηκε φάνηκε πως ήταν και μέτοχος του καταστήματος στο οποίο οδηγούσε τους θεατές προκειμένου να κάνουν τις αγορές τους. Στο ραντάρ της ειδικής ομάδας ελεγκτών βρίσκονται ακόμα δεκάδες υποθέσεις με στόχο τον εντοπισμό εταιρειών που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και κάνουν φοροδιαφυγή. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για εμπορικές επιχειρήσεις, χωρίς φυσική παρουσία, που πωλούν προϊόντα μέσω ιστοσελίδων που είναι ενσωματωμένες στο Facebook ή το Instagram. Μια τρίτη κατηγορία που δεν έχει ακουστεί πολύ είναι οι έλεγχοι κατά των ΑΜΚΕ.
Διεθνή
Η προειδοποίηση του Προέδρου της Ουκρανίας για σχέδιο της Ρωσίας να δημιουργήσει μέσω «τρομοκρατικής επίθεσης» πυρηνική καταστροφή και διαρροή ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, είναι ανησυχητική. Είτε γιατί η Ρωσία όντως σκοπεύει να κάνει κάτι παρόμοιο (η Ρωσία πάντως ελέγχει τον πυρηνικό σταθμό και τυχόν πυρηνική καταστροφή θα έπληττε και μεγάλο μέρος Ρωσικών εδαφών) είτε γιατί ενδέχεται να υπάρξει κάποιου είδους προβοκάτσια. Η Διεθνής Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας πάντως έχει ήδη επισκεφτεί τη Ρωσία και για να ζητήσει δειυκρινίσεις, αλλά και για να παρακολουθήσει τη ζημιά που έχει γίνει στο εργοστάσιο από την ανατίναξη του φράγματος της Καχόβκα και της πλημμύρας που την ακολούθησε. H ουκρανική αντεπίθεση πάντως δεν έχει αποδώσει όσα περίμενε η Ουκρανία.
Ρωσικός εμφύλιος;
Από την άλλη πλευρά η Ρωσία μπορεί να βρεθεί (ή και να βρίσκεται ήδη) μπροστά σε έναν «εμφύλιο», καθώς ο αρχηγός της μισθοφορικής Βάγκνερ αφού κατηγόρησε την ρωσική στρατιωτική ηγεσία πως εξαπάτησε τον Πούτιν και τον παγίδευσε να εισβάλλει στην Ουκρανία, στη συνέχεια ισχυρίζεται πως ο Ρωσικός στρατός βάλλει κατά θέσεων της Βάγκνερ στην Ουκρανία! Η Ρωσία διαψεύδει το γεγονός, αλλά πάντως η δυσφορία του Πριγκόζιν δεν είναι πρόσφατη, έχει κατηγορήσει και άλλες φορές την στρατιωτική ηγεσία για έναν αχρείαστο πόλεμο, και ενδέχεται να υπάρξει μείζων εξέλιξη καθώς ο Πριγκόζιν τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές στέλνει τελεσίγραφα. Ίσως οι κινήσεις του επικεφαλής της Βάγκνερ να ενέχουν και πολιτικές φιλοδοξίες, ή να υπάρχουν εσωτερικές ίντριγκες με ή χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Πούτιν, αλλά πάντως εν μέσω της ουκρανικής αντεπίθεσης (η Ουκρανία έχει καλέσει γενική επιστράτευση ήδη) σίγουρα αν δεν είναι κάποιου είδους ελιγμός-μπλόφα, η κίνηση αυτή αλλάζει τα δεδομένα…
Διαβάστε και αυτά
Δεν είναι αρθρογραφία, είναι astroturf
«Πέντε υποτιθέμενοι αρθρογράφοι, ακούραστοι υμνητές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ιστοσελίδα Protagon, αποδείχθηκε από το ερευνητικό σάιτ ΧΥΖ Contagion ότι δεν υπάρχουν, ότι τα ονόματά τους είναι πλαστά και οι φωτογραφίες τους αλιευμένες από το διαδίκτυο» γράφει η Ευρυδίκη Μπερσή για τους Reporters United. Η επινόηση πολλαπλών ψεύτικων αρθρογράφων που περνούν συντονισμένα μηνύματα περιλαμβάνεται στο οπλοστάσιο των εταιρειών δημοσίων σχέσεων – όχι της δημοσιογραφίας.
Μία ευρωπαϊκή χώρα χωρίς ψηφιακό φράκτη
«Η υπηρεσιακή κυβέρνηση Σαρμά αντιμετώπισε δύο μείζονες κρίσεις: το ναυάγιο στην Πύλο και την προσβολή της Τράπεζας Θεμάτων. Στη δεύτερη, η ζημιά περιορίσθηκε χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση αναρμόδιων ανθρώπων. Διότι παρά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, η χώρα δε διαθέτει ακόμα κάτι που έχει η υπόλοιπη Ευρώπη: Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας» γράφει ο Τάσος Τέλλογλου για το inside story.
Η ανατριχιαστική υποκρισία του κ. Μητσοτάκη
«Ο ηγετικός πυρήνας της Ν.Δ., που συμμετέχει δήθεν στο «εθνικό πένθος» για την τραγωδία της Πύλου, αρνείται τη διάσωση των προσφύγων» αναλύουν στην ΕφΣυν οι Δημήτρης Ψαρράς και Γιάννης Μπασκάκης.
Δεδομένα, κατάσκοποι και αδιαφορία
«Το σκάνδαλο των υποκλοπών έγινε πρωτοσέλιδο, αλλά δεν έβλαψε την ελληνική κυβέρνηση στην κάλπη. Οι ειδικοί λένε ότι αυτό αντανακλά μια γενική αμφιθυμία για τις παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής στην ψηφιακή εποχή». Γράφει η Νεκταρια Σταμούλη στο Balkan Insight. Αυτά συμβαίνουν την ώρα που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο περνάει οδηγία η οποία επιτρέπει την κατασκοπεία κατά δημοσιογράφων για λόγους εθνικής ασφάλειας. Την εισήγηση για την διευρυμένη αυτή άρση της δημοσιογραφικής ασυλίας έκανε η Γαλλία και συνέκλινε και η Γερμανία, αλλά φυσικά και η Ελλάδα. Θα γράψουμε περισσότερα για αυτό σε επόμενο τεύχος.
Investigate Europe | Harald Schumann, Alexander Fanta: EU governments plan ‘blank cheque’ to spy on journalists
Αν δε σας καλύπτουν οι εκλογικές επιλογές, ίσως…
Τώρα βεβαία υπάρχουν και άλλες επιλογές αυτή την Κυριακή…