Μια «ιδιωτική» κηδεία
Η πολιτική διάσταση μιας «ιδιωτικής» κηδείας. Η εκκλησία ρυθμιστής του χρόνου των εκλογών; Η ακρίβεια ανησυχεί όλους τους Έλληνες. Απόπειρα πραξικοπήματος «από τα κάτω» στη Βραζιλία.
Ο έκπτωτος τελευταίος βασιλιάς της Ελλάδος, Κωνσταντίνος ο Β’, κατά κόσμον Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ, Ντεγκρέτσια και δεν ξέρουμε τι άλλο, πέθανε στις 11 Ιανουαρίου από πολυοργανική ανεπάρκεια. Ο θάνατός του πήρε μεγάλη διεθνή δημοσιότητα, όπως αναμενόταν, με δημοσιεύματα που τονίζουν δύο πτυχές της ιστορίας του: Τη σχέση του με τους βασιλικούς οίκους σε όλη την Ευρώπη, αλλά ιδιαίτερα με την Αγγλική βασιλική οικογένεια, και τα γεγονότα του 1967.
Έγινε ακόμη αντικείμενο πολιτικής διαμάχης, κυρίως στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και μεταξύ των κομμάτων του κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση, αφού απέρριψε τη δημοσία δαπάνη κηδεία και τις τιμές αρχηγού κράτους (παρότι αρκετοί από τη βάση της, και όχι μόνο ακροδεξιοί, το ζητούσαν), άρχισε σιγά-σιγά να τα μαζεύει. Από την απόφαση για ιδιωτική κηδεία με παρουσία μόνο της Υπουργού Πολιτισμού, φτάσαμε μέσα σε δυο ημέρες σε κηδεία με ”άτυπο”-σύντομο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη και παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Μεσολάβησε, βέβαια, η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά.
Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, άλλωστε, συμφώνησε με την οικογένεια του εκλιπόντος να γίνει η εξόδιος ακολουθία στην Μητρόπολη των Αθηνών. Η ταφή θα γίνει στο Τατόι, όπου βρίσκονται οι οικογενειακοί τάφοι των Γλύξμπουργκ και θα παραστούν δεκάδες (187 με τους τελευταίους υπολογισμούς) εστεμμένοι και γαλαζοαίματοι συγγενείς και μη του Κωνσταντίνου, πέρα από πολιτικούς (ενδεχομένως να παρευρεθεί έως και το ένα τρίτο των βουλευτών της ΝΔ) και άλλους, με όλη την αστυνομική κινητοποίηση που αυτό συνεπάγεται. Η κατάσταση της κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνας την Δευτέρα μάλλον θα είναι ως εκ τούτων, απαγορευτική.
Το πολιτειακό ζήτημα λύθηκε στη χώρα μας το 1974 με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος έθεσε την ελληνική Δεξιά στις ράγες του Γκωλισμού, απομακρύνοντάς την από το αυταρχικό, αντιδημοκρατικό της παρελθόν. Ποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευθούν πολιτικά την κηδεία του έκπτωτου βασιλιά σήμερα και γιατί, είναι ένα ερώτημα που αφορά κυρίως τη Νέα Δημοκρατία και τη φυσιογνωμία της στο σύγχρονο κόσμο. Όπως έγραψε ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος, η Μοναρχία δέχτηκε το μεγάλο χτύπημα σε όλη την Ευρώπη κατά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο: «Από τις φυτεμένες μοναρχίες στα νεοπαγή κράτη του 19ου αιώνα δεν έμεινε καμιά. Η τελευταία που καταργήθηκε ήταν η ελληνική, ουσιαστικά από τον Δεκέμβριο του 1967 και τυπικά και επίσημα από το 1974». Είτε λοιπόν οι «νεκροί» θα θάψουν τους νεκρούς τους ή θα παρακολουθήσουμε μια πολιτική φιέστα που θα ήταν καλό να αποφευχθεί.
+ Μάς άρεσε η ανάρτηση της Πάολα Ρεβενιώτη στο facebook.
CNN Greece | Μαρία Δεδούση: Σαν σήμερα: 14 Οκτωβρίου - Ένας λαός που έδιωχνε συνέχεια τους βασιλιάδες του
Εκλογολογίας το ανάγνωσμα: Πρόσχωμεν
Τα σενάρια που διακινούνται στον Τύπο αφορούν τις διαθέσιμες Κυριακές από το Πάσχα και μετά και τις πιθανές επιπλοκές για την ανάπτυξη σεναρίων που έχουν σαν τελική κατάληξη τη νίκη στις δεύτερες εκλογές. Πιθανή ημερομηνία: 9 Απριλίου, Κυριακή των Βαΐων και μια εβδομάδα πριν το Πάσχα, ώστε η δεύτερη ψηφοφορία, με ενισχυμένη αναλογική να γίνει τον Μάιο, πριν από την έναρξη των Πανελληνίων εξετάσεων. Πρόβλημα: Ο Πρωθυπουργός θέλει να αποφύγει τη σύγκρουση με την Εκκλησία, η οποία αναδεικνύεται σε ρυθμιστή του εκλογικού χρόνου και η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν έχει περάσει καλά στα ανώτερα στελέχη της. Εναλλακτικά προτείνεται η 14η Μαΐου με δεύτερο γύρο στις 25 Ιουνίου, μετά την ολοκλήρωση των εισαγωγικών εξετάσεων. Το σενάριο αυτό, εκτός από «ευλογία» έχει μερικά ακόμα πλεονεκτήματα: Θα έχει φανεί στην πράξη η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τη 1η Απριλίου και θα έχει δοθεί επίδομα Πάσχα. Πιθανόν δε, να έχουν αποκλιμακωθεί ακρίβεια (ήδη ο πληθωρισμός πέφτει) και τιμές ενέργειας. Επιπλέον, μπορεί να λειτουργήσει αποθαρρυντικά για ένα από τα προνομιακά ακροατήρια του ΣΥΡΙΖΑ, τους νέους, οι οποίοι δε φαίνεται να «τσίμπησαν» ιδιαίτερα στην καμπάνια «Χάου Του», παρά τη διαφήμιση από τα συστημικά Μέσα (ή, εξαιτίας της ίσως). Είναι χαρακτηριστικό πως στο Tik Tok, δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο των ηλικιών 18-25, υπάρχουν λίγο περισσότερες από 5.000 θεάσεις των τριών σχετικών βίντεο της καμπάνιας από τον επίσημο λογαριασμό του Αλέξη Τσίπρα. Μια ακόμη παράμετρος που συνυπολογίζεται είναι ότι η 14η Μαΐου φαίνεται να είναι και η πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στην Τουρκία. Αντίστοιχο το σκεπτικό και για τις ημερομηνίες 21 ή 28 Μαΐου με δεύτερες εκλογές στις 2 Ιουλίου.
Το τροπάριο της ασφάλειας
Τα παραπάνω διαφαίνονται σε επίπεδο στρατηγικής, ωστόσο τα μεγάλα «όπλα» που θα ήθελε να ρίξει στο εκλογικό παιχνίδι η κυβέρνηση, δε φαίνεται να είναι διαθέσιμα. Μια σειρά από προσπάθειες να δημιουργηθεί πολιτικός όγκος πάνω στην ατζέντα της ασφάλειας και του πατριωτικού μέχρι στιγμής διαψεύδεται. Για παράδειγμα: Τα γλυπτά του Παρθενώνα, που μπήκαν στη συζήτηση έντονα μέσω ενός «ριζοσπαστικού ρεαλισμού» για το κέρδος που θα προέκυπτε από την αποδοχή της αρχαιοκαπηλίας από τη χώρα, μάλλον έφεραν το αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Μάλιστα δεν ακούστηκε πολύ στον ελληνικό Τύπο, αλλά η συζήτηση προκάλεσε στην βρετανική «σοβαρή ακροδεξιά», αντανακλαστικά ρατσιστικού χαρακτήρα για τους Έλληνες και το ποιόν τους. Το θέμα θέτει στις σωστές του διαστάσεις το δίδυμο Κουτσούμπα, και ο Stephen Fry!
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με την αναδίπλωση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Η καμπάνια για μη πώληση των αεροσκαφών αντιστρέφεται τώρα, με μία ανεπίσημη αποδοχή του γεγονότος ότι η Τουρκία είναι σημαντική για το ΝΑΤΟ και δεν μπορεί να «σπρωχτεί» στην αγκαλιά της Ρωσίας. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι τα πράγματα για την Τουρκία πάνε καλά. Θυμίζουμε ότι συντηρείται το σενάριο ενός «ελεγχόμενου» επεισοδίου που θα εξυπηρετούσε τον προεκλογικό σχεδιασμό ένθεν κακείθεν. Τέλος, ούτε ο εθνικός στόχος της επενδυτικής βαθμίδας δε φαίνεται να επιτυγχάνεται. Όλοι οι μεγάλοι οίκοι θέτουν ερωτήματα για τις εκλογές τοποθετώντας τη βαθμίδα είτε λίγο πριν ή πιθανότερο λίγο μετά, επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι με τον τρόπο τους, ασκούν πολιτική.
Ευρωβαρόμετρο: Το 100% των Ελλήνων ανησυχεί για την ακρίβεια
Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια στοιχεία σε έρευνα κοινής γνώμης. Το 100% των πολιτών ανησυχεί για την ακρίβεια. Ακολουθούν οι Ιταλοί με 98% και ο μ.ό. της Ε.Ε. διαμορφώνεται στο -επίσης πρωτοφανές- 93%. Τα στοιχεία που έφερε στο φως το Ευρωβαρόμετρο αποκαλύπτουν ακόμα ότι το 85% των Ελλήνων δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς του, σε σύγκριση με το 39% του ευρωπαϊκού μ.ό. Οι Έλληνες δηλώνουν ότι επλήγησαν οικονομικά από τις διαδοχικές κρίσεις (γεωπολιτικές, Covid-19, ενέργεια, ακρίβεια και πληθωρισμός) των τελευταίων ετών σε μεγαλύτερα ποσοστά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Συγκεκριμένα, το 66% δηλώνει ότι έχει ήδη δει τις συνθήκες διαβίωσής του να επιδεινώνονται και το 29% ότι αναμένει να τις δει να επιδεινώνονται εντός του έτους, έναντι 46% και 39% αντίστοιχα κατά μ.ό. σε όλη την Ευρώπη. Οι Έλληνες είναι από τους πιο δυσαρεστημένους Ευρωπαίους όσον αφορά στην αντιμετώπιση της ακρίβειας τόσο σε εθνικό επίπεδο (79% έναντι 64%) όσο και σε επίπεδο ΕΕ (77% έναντι 56%).
«Ξηλώνουν» το πουλόβερ του Κράτους Δικαίου
Η παρέμβαση των 16 Συνταγματολόγων κατά της γνωμοδότησης Ντογιάκου που εμποδίζει ουσιαστικά την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) να πραγματοποιήσει έλεγχο στους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, όπως ο ΟΤΕ, είναι εξόχως σημαντική. Ενεργοποιεί για πρώτη φορά ένα αντανακλαστικό του πολιτικού και ακαδημαϊκού κόσμου υπέρ της Συνταγματικής τάξης σε όλο το φάσμα του δημοκρατικού τόξου. Ωστόσο, ήταν βέβαιο πως όταν ξεκίνησε το «ξήλωμα του πουλόβερ» του κράτους Δικαίου κανείς δεν μπορούσε να πει ακριβώς πού θα σταματούσε. Στην πολιτική δεν υπάρχουν ουδέτερα μεγέθη, παρά την επίκληση της ηθικής, η οποία άλλωστε γίνεται «λάστιχο» ανάλογα με τη διεθνή και τοπική συγκυρία. Η οποία δεν είναι καλή.
Αυτή την εβδομάδα ξεχωρίζει η συνέντευξη της νομικού και μέλους της ΑΔΑΕ Αικατερίνης Παπανικολάου στο Kontra24 η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημόσια προκειμένου να εξηγήσει ποιος είναι ο ρόλος της ΑΔΑΕ και γιατί η Αρχή δε θα υποχωρήσει από το καθήκον της.
Art News | Κατέ Καζάντη: Οι Ντογιάκοι ως σύμπτωμα
Euractiv | Σαράντης Μιχαλόπουλος: Chief prosecutor puts Greece’s rule of law to the test
Εχτές εκδόθηκε καταδικαστική δήλωση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις διώξεις της Σάρα Μαρντίνι και του Παναγιώτη Δημητρά, στην οποία γίνεται λόγος για την κακή κατάσταση των δικαιωμάτων στη χώρα. Ταυτόχρονα, η Human Rights Watch στην ετήσια έκθεση της κάνει λόγο για εγκλήματα που ανέχεται αν δεν συμμετέχει κιόλας σε αυτά η επίσημη πολιτεία.
Παρόμοιο είναι το πρόβλημα και στην υπόθεση των 38 Σύριων προσφύγων του Έβρου, που στάθηκαν αφορμή για ένα κυνήγι μαγισσών κατά δημοσιογράφων και ακτιβιστών από την κυβέρνηση. Η ελεύθερη δημοσιογραφία ενισχύει τη δημοκρατική νομιμοποίηση και την πολιτική σταθερότητα. Είναι χρέος της πολιτείας να οργανώσει τις αρχές και τους θεσμούς της με τρόπο που να ενδυναμώνουν την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και το πολίτευμα και να μην ανταγωνίζεται ή να αντιστρατεύεται τους δημοσιογράφους.
Εφημερίδα των Συντακτών | Ματθαίος Τσιμιτάκης: Η υπόθεση των 38 προσφύγων στον Έβρο και το καθήκον της δημοσιογραφίας
Τα πλοκάμια της Greek Mafia στο σύστημα
Η ομάδα του Reporters United, η μόνη που παρακολουθεί αυτή την τόσο σημαντική δίκη, έκανε προχθές άλλη μια συγκλονιστική αποκάλυψη: ένας από τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς της αστυνομίας που δικάζεται ως κατηγορούμενος συμμετοχής στο κύκλωμα, ο Δημήτριος Δάβαλος, προήχθη σε ταξίαρχο, μετά την παραπομπή του. Στη συνέχεια, ανέλαβε γενικός διοικητής ασφαλείας Αττικής, όπου σύμφωνα με το ρεπορτάζ, παρενέβη σε υπόθεση που αφορούσε τη δίκη! Η αποκάλυψη προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά την παραίτηση του Υπουργού Προστασίας Πολίτη και η κυβέρνηση και το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας να απαντούν, ισχυριζόμενοι ουσιαστικά πως δε γνώριζαν τίποτα- κάτι που καταρρίπτουν οι Reporters United. Ο εισαγγελέας της δίκης εντωμεταξύ προτείνει την απαλλαγή όλων, λόγω ανεπάρκειας στοιχείων, εξέλιξη για την οποία ο ρεπόρτερ Μπάμπης Πολυχρονιάδης, είχε χτυπήσει το καμπανάκι από τον Σεπτέμβριο.
Σχόλιο: Οι υποθέσεις διαφθοράς φαίνεται να συνδέονται με την υπόθεση της Μαφίας, καθώς αφορούν όλες σε πρόσωπα - «κλειδιά» στους θεσμούς ή στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Δεν μπορεί να πει κανείς πόσο βαθιά είναι αυτή η σύνδεση, αλλά δεν μπορεί και να μην την παρατηρήσει, καθώς θέτει θεσμικά - και δεν αποκλείεται πλέον να αποκαλύψει και πολιτικά - προβλήματα. Μ.Τ.-
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ: Διεξάγοντας οικονομικό πόλεμο κατά… συμμάχων
Μια διάσταση του Ουκρανικού, της όξυνσης των σχέσεων των ΗΠΑ με την Κίνα και γενικά αυτής της νεοψυχροπολεμικής ατμόσφαιρας, είναι πως αποτελεί το πρόσχημα για έναν νέο μονομερή αμερικανικό προστατευτισμό που αποδυναμώνει την Ευρώπη - και όχι μόνον - από βασικές τις υποδομές.
Ο νόμος για την «μείωση του πληθωρισμού» στις ΗΠΑ περιλαμβάνει τόσο ισχυρά κίνητρα για την εγκατάσταση βιομηχανιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, που δρα σαν μαγνήτης έλκοντας μεγάλες ευρωπαϊκές επενδύσεις, όπως της Nortvolt - ελπίδας της Ευρώπης στην ανάπτυξη μπαταριών. H εταιρεία - με την στήριξη της Volskwagen, της BMW και της Goldman Sachs - μεταφέρει την επέκταση της παραγωγής της στην Αμερική όπου, συν τοις άλλοις, το κόστος της ενέργειας είναι πλέον πέντε φορές μικρότερο. Πέραν των Γάλλων, και οι Γερμανοί έχουν θορυβηθεί από τις εξελίξεις, που είναι αποτέλεσμα της απόλυτης πλύσης εγκεφάλου που έχει υποστεί η Ευρώπη περί «κανόνων του ΠΟΥ» και ελευθερίας των αγορών από κρατικές ενισχύσεις. Η πραγματικότητα ξεπερνά για άλλη μια φορά μέχρι στιγμής τις δυνατότητες αντίδρασης των ιδεοληπτικών ηγητόρων της ηπείρου.
Financial Times | European industry pivots to US as Biden subsidy sends ‘dangerous signal’
Δεν αφορά αυτό βέβαια μόνο την Ευρώπη, ο αντίστοιχος αμερικανικός νόμος για τα μικροτσίπ (Chips Act), πέρα από ό,τι στερεί σε πολλά επίπεδα στις χώρες Ασίας (Ιαπωνία, Ν. Κορέα και Ταϊβάν κυρίως) τη δυνατότητα συναλλαγών με τον βασικό τους εταίρο (την Κίνα), δίνει κίνητρα μετεγκατάστασης και επενδύσεων των εταιρειών της περιοχής στις ΗΠΑ. Έτσι η Κορεατική Hynix που φτιάχνει τσιπ μνήμης, ετοιμάζει επενδύσεις δισεκατομμυρίων για νέα εργοστάσια στις ΗΠΑ, κάτι που προκαλεί ανησυχία στην χώρα, ανησυχία που συμμερίζονται όλες οι υπόλοιπες χώρες-παραγωγοί υψηλής τεχνολογίας της περιοχής.
Al Jazeera | Steven Borowiec, Erin Hale: US waged war on China’s chips; S Korea, Taiwan felt the fallout
Βραζιλία: Ηττα του Μπολσοναρισμού
Αυτό που και ο ίδιος ο Λούλα είχε προαναγγείλει στην ομιλία της ορκωμοσίας του, συνέβη στις 8 Ιανουαρίου. Οργανωμένες ομάδες μπολσοναριστών - σε μια επικίνδυνη απομίμηση της παρωδίας της 6ης Ιανουαρίου του 2021 στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον - εισέβαλλαν στην Μπραζίλια στο Προεδρικό Μέγαρο, το Κοινοβούλιο και το Ανώτατο Δικαστήριο, με σκοπό να προκαλέσουν την επέμβαση του στρατού και την ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου. Το πραξικόπημα αυτό (πολύ πιο επικίνδυνο από τις αντίστοιχες αμερικανικές ακροδεξιές ασχήμιες, εξαιτίας της στενής σύνδεσης του μπολσοναρισμού και του ίδιου του Μπολσονάρο με το αστυνομικό παρακράτος και τον στρατό) απέτυχε και οι «κινηματίες» συνελήφθησαν. Αλλά το αποτέλεσμα αυτής της πραξικοπηματικής ενέργειας δεν ήταν το προσδοκώμενο από τους ακροδεξιούς διαδηλωτές. Οι ενέργειες καταδικάστηκαν από την συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού:
..ενώ σύμπας ο κόσμος (από τις ΗΠΑ ώς την Κούβα και από την Ρωσία έως την Ουκρανία) έσπευσε να καταδικάσει την εκτροπή. Ο κίνδυνος δεν έχει εκμηδενιστεί, προς το παρόν, όμως ο Λούλα έχει βρεθεί σε ισχυρότερη θέση από ό,τι πριν τις ακροδεξιές αθλιότητες. Εκτεθειμένες, έμειναν, για άλλη μια φορά, οι εταιρείες ΜΚΔ που αδράνησαν και αγνόησαν τον ορατό και προαναγγελθέντα σχεδόν κίνδυνο για την δημοκρατία στη Βραζιλία. Έπαιξαν άλλωστε σημαντικό ρόλο και στην άνοδο του Μπολσονάρο…
Την ίδια ώρα στο Περού, η ανατρoπή του Προέδρου Πέδρο Καστίγιο έχει οδηγήσει σε μεγάλες λαϊκές διαμαρτυρίες και σκληρή καταστολή με δεκάδες νεκρούς: 17 μόνο στη σφαγή της προηγούμενης Δευτέρας, 47 από την αρχή του πραξικοπήματος…
New York Times | Mitra Taj, Julie Turkewitz & Genevieve Glatsky: Death Toll in Peru Rises to 47 Amid Extraordinary Violence
Ο πλανήτης σε κατάθλιψη
Η «πολυεπίπεδη κρίση» είναι η φράση που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στους αριστερούς και προοδευτικούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η λέξη εκφράζει τη συνύπαρξη και αλληλεπίδραση διαφορετικών κρίσεων: οικονομικών (πληθωρισμός και ύφεση), περιβαλλοντικών (κλίμα και πανδημία) και γεωπολιτικών (πόλεμος και διεθνείς διαιρέσεις). Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση Ανθρώπινης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (HDR), ο κόσμος μας είναι πιο απαισιόδοξος από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα. Τουλάχιστον δεν είμαστε μόνοι.
Michael Roberts blog | Michael Roberts: Polycrisis and depression in the 21st century
Κινητοποιήσεις καλλιτεχνών
Η ΠΟΘΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος) πραγματοποίησε στάση εργασίας την περασμένη Τρίτη 10/1 στο Πεδίον του Άρεως, με αίτημα την απόσυρση του ΠΔ 85/2022 του Υπουργείου Πολιτισμού που εξισώνει τα πτυχία ΠΕ και ΤΕ με απολυτήρια Λυκείου, πλαγίως πριμοδοτώντας τα διπλώματα από ιδιωτικά κολέγια. Η ΠΟΘΑ είναι Δευτεροβάθμια Ένωση Σωματείων των εργαζομένων στο θέαμα και ακρόαμα, με έμφαση στο Θέατρο, Κινηματογράφο, Ραδιόφωνο, Τηλεόραση, Θέατρο Σκιών, Λυρικό Θέατρο, Μουσική, Χορό.