Γκρεμισμένα φράγματα και εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία
Ο πόλεμος των μικροτσίπ μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ συνεχίζεται. Οι Ευρωπαίοι αμφίθυμοι ως προς την εμπλοκή τους στα γεωπολιτικά σχέδια των ΗΠΑ. Καίγεται ο Καναδάς, ασφυκτιούν οι ΗΠΑ
Ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται. Εν μέσω της ουκρανικής αντεπίθεσης το φράγμα της Νόβα Καχόβκα, στην περιοχή της Χερσώνας, η καταστροφή είναι βιβλική, καθώς πλημμύρισε μια εύφορη πεδιάδα, πλήττεται η υδροδότηση πολλών περιοχών και -ίσως το πιο επικίνδυνο- το μερικώς παροπλισμένο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια χρειάζεται άμεσα μέτρα για να μην υπάρξουν προβλήματα. Η καταστροφή είναι πολύπλευρη:
Ανθρώπινη: O Ερυθρός Σταυρός μιλάει για 16.000 άμεσα πληγέντες από την πλημμύρα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες θα χάσουν την πρόσβαση σε πόσιμο νερό τόσο στην Ουκρανική πλευρά, όσο και στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Ουκρανία - αλλά και στην Κριμαία. Συνολικά εκτιμάται πως 17.000 άνθρωποι αναμένεται να απομακρυνθούν από τις κατοικίες τους στην Ουκρανική πλευρά του μετώπου, και 25.000 στην Ρωσική.
Οικολογική: Από την διαρροή τόνων πετρελαίου στον Δνείπερο και από εκεί στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και από την κατάρρευση της πανίδας του ποταμού.
Άρδευσης: Ήδη η διοχέτευση του νερού για την άρδευση των καλλιεργειών ανακόπτεται και η συνδυασμένη επίδραση της πλημμύρας ενδέχεται να μετατρέψει τις πεδιάδες της Νότιας Ουκρανίας σε ερήμους. Μιλάμε για μερικά από τα πιο εύφορα εδάφη της Ουκρανίας με σημαντικές συνέπειες στον παγκόσμιο επισιτισμό.
Η καταστροφή ενός φράγματος θεωρείται έγκλημα πολέμου και οι δύο πλευρές έχουν σπεύσει να ρίξουν την ευθύνη στην άλλη: Η Ρωσική πλευρά θεωρεί πως ήταν σαμποτάζ -αντιπερισπασμός της ουκρανικής πλευράς για την αποτυχημένη της αντεπίθεση και για την προστασία τής υπό ουκρανικό έλεγχο Δυτικής όχθης αλλά και απόπειρα να κάνει την Κριμαία να διψάσει, ενώ η Ουκρανική πλευρά πως ήταν αντίμετρο της Ρωσίας για να προστατεύσει την περιοχή που ελέγχει από την αντεπίθεση του στρατού της. Ενδεικτικό είναι πως εδώ και μήνες, και οι δύο πλευρές κατηγορούσαν η μία την άλλη για σχέδιο καταστροφής του φράγματος.
Πάντως εμπειρογνώμονες που μίλησαν στους New York Times θεωρούν πως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ποιος ήταν ο δράστης της επίθεσης, ενώ δεν απέκλεισαν, αν και δεν είναι η πιθανότερη εκδοχή, πως το φράγμα κατέρρευσε από μόνο του από συνδυασμό κακής συντήρησης, επανειλημμένων βομβαρδισμών και υπερχείλισης υδάτων.
Bulletin of the Atomic Scientists | François Diaz-Maurin: Ukrainian dam is destroyed; nuclear plant lives in a ‘grace period’
Ρωσία: ένας «φτηνός» πόλεμος
Ο Economist επισημαίνει πως -ιστορικά και συγκριτικά μιλώντας- η πολεμική δαπάνη της Ρωσίας κατά την επίθεσή της στην Ουκρανία είναι πολύ μικρή, μόλις στο 3% του προπολεμικού ΑΕΠ της:
Οι λόγοι για αυτό είναι τρεις, κατά τον Economist: Η πολιτική ανάγκη η περιπέτεια στην Ουκρανία να παρουσιαστεί στην Ρωσία σαν μια απλή «ειδική επιχείρηση», η διατήρηση της ισχύος της Ρωσικής οικονομίας και το συρρικνούμενο κόστος του πολέμου καθώς τα συστήματα γίνονται αποτελεσματικότερα και φθηνότερα.
Η Κίνα: «ένας απαραίτητος εταίρος», λένε οι Ευρωπαίοι
Μεγάλη έρευνα κοινής γνώμης σε χώρες της ΕΕ από το European Council on Foreign Relations διαπιστώνει πως οι Ευρωπαίοι μάλλον συμφωνούν με τη στάση του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την ανάγκη διαχωρισμού της θέσης της ΕΕ από τα εκάστοτε συμφέροντα των ΗΠΑ
Η έρευνα δείχνει πως οι Ευρωπαίοι -που διαφοροποιούνται σημαντικά ανά χώρα- θέλουν κατά πλειοψηφία μια σχέση συνεργασίας με την Κίνα, έχουν αρνητική γνώμη για τη Ρωσία -την οποία πάντως θεωρούν περισσότερο συνδεδεμένη με την Κίνα- και θεωρούν τις ΗΠΑ σύμμαχο ή πάντως αναγκαίο εταίρο. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Ευρωπαίοι θεωρούν την συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό μάλλον θετική:
ECFR | Jana Puglierin, Pawel Zerka: Keeping America close, Russia down, and China far away: How Europeans navigate a competitive world
Σημειώνουμε πάντως πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την υποχρεωτική απαγόρευση στα κράτη-μέλη συνεργασίας με την κινεζική Huawei για την ανάπτυξη δικτύων 5G
Ο πόλεμος των μικροτσίπ γίνεται αμφίδρομος
Υπάρχει και βρίσκεται εν εξελίξει ένας σκληρός πόλεμος γύρω από τα μικροτσίπ και τις νέες τεχνολογίες, ένας τεχνοπολιτικός πόλεμος που εκπορεύεται κυρίως από τις ΗΠΑ προς την Κίνα. Είναι γεωπολιτικός στόχος των ΗΠΑ η παρεμπόδιση της Κίνας να αναπτύξει τεχνολογίες τέτοιες που να της επιτρέπουν να ξεπεράσει τη Δύση σε στρατηγικούς τομείς.
Δεν είναι χωρίς βάση οι ανησυχίες των ΗΠΑ: σε όλους τους δείκτες της τεχνοεπιστήμης, η Κίνα καλπάζει. Τελευταία, η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ και στον δείκτη συνεισφοράς στην έρευνα του περιοδικού Nature:
Αλλά πολλοί ισχυρίζονται πως αυτού του είδους οι αποκλεισμοί (στους οποίους όπως είδαμε πιο πάνω, συνδράμουν και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ) δε θα εκπληρώσουν τον στόχο τους. Ήδη η Κίνα έχει αναλάβει δράση για να καλύψει το χαμένο έδαφος στους τεχνολογικούς χώρους όπου υστερεί.
Η Κίνα ανταπέδωσε πρόσφατα τα χτυπήματα απαγορεύοντας την χρήση μικροτσίπ της αμερικάνικης εταιρείας Micron σε μεγάλα έργα υποδομών, για λόγους «ασφάλειας δικτύων». Είναι ενδεικτικό της αλαζονείας της αμερικανικής υπερδύναμης, πως η Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο, ανακοίνωσε πως «δεν θα γίνει ανεκτή» αυτή η απαγόρευση…
Φλέγεται ο Καναδάς, πνίγεται η Νέα Υόρκη
Η περίοδος των δασικών πυρκαγιών ξεκίνησε στον Καναδά νωρίς και έντονα: ήδη οι καμμένες εκτάσεις είναι δέκα φορές περισσότερες για την εποχή από ό,τι ο συνηθισμένος μέσος όρος. Η εξέλιξη είναι τέτοια, που υπάρχει ανησυχία πως αυτή η χρονιά θα είναι η χειρότερη ως προς τις δασικές φωτιές στην Ιστορία.
Ο καπνός από τα καμμένα έχει απλωθεί όμως σε όλη τη Βόρεια Αμερική και σκέπασε τη Νέα Υόρκη, τη Φιλαδέλφεια, το Ντιτρόιτ και όλο το βόρειο τμήμα των ΗΠΑ και φυσικά στον Καναδά.
Σε σχετικά νέα, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έφτασε σε νέα ρεκόρ, που είχε να ξαναδεί ο πλανήτης από την… Πλειόκαινο εποχή, δηλαδή κάπου 2,5 εκατ. χρόνια πριν.
Washington Post | Victoria Bisset,Annabelle Timsit: What to know about the Canadian wildfires affecting parts of the U.S.
Τα «Τέμπη» της Ινδίας
Τραγικό δυστύχημα στο Μπαλασόρ της Ινδικής πολιτείας Ορίσα, την Παρασκευή 2/6, όταν συγκρούστηκαν τρία τρένα, ένα επιβατηγό μετωπικά με εμπορικό φορτωμένο με μεταλλεύματα, και ο εκτροχιασμός τους τα έριξε σε δεύτερη επιβατική αμαξοστοιχία. Τελικός απολογισμός 300 νεκροί.
Τα σφάλματα στα συστήματα τηλεδιοίκησης, η αστοχία των σινιάλων, είναι οικεία δυστυχώς και σε μας. Αλλά κοινό στοιχείο είναι η παραμέληση των βασικών δημόσιων υποδομών: από την αναπτυσσόμενη Ινδία, στην αναπτυγμένη Ελλάδα, ή στην υπερδύναμη των ΗΠΑ.
Διαβάστε ακόμα
Το ακροδεξιό Vox, ρυθμιστής στην Ισπανία; Άλλος ένας κρίκος στην εξάπλωση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, μετά την προκήρυξη έκτακτων εκλογών
«Το κόστος της κλιματικής αλλαγής εκτιμάται συχνά με χρηματικούς όρους, αλλά αυτό εγείρει ηθικά ζητήματα. Εδώ το εκφράζουμε με όρους του αριθμού των ανθρώπων που μένουν εκτός του "ανθρώπινου κλιματικού θύλακα" - ο οποίος ορίζεται ως η ιστορικά ιδιαίτερα συνεχής κατανομή της σχετικής πυκνότητας του ανθρώπινου πληθυσμού σε σχέση με τη μέση ετήσια θερμοκρασία. Δείχνουμε ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη θέσει ~9% των ανθρώπων (>600 εκατομμύρια) εκτός αυτού του θύλακα. Μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα (2080-2100), οι σημερινές πολιτικές που οδηγούν σε υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 2,7 °C θα μπορούσαν να θέσουν το ένα τρίτο (22-39%) των ανθρώπων εκτός αυτού του θύλακα…»
Nature Sustainability | T. Lenton et al: Quantifying the human cost of global warming
Πράσινες εταιρείες και Πράσινα Άλογα