

Discover more from NemaMedia
Μπροστά στις κάλπες
Τέμπη, Κατρούγκαλος και επαναπροωθήσεις στο παρά πέντε των εκλογών που μοιάζει πιθανό να οδηγήσουν σε "2ο γύρο". Ο γράφος του debate. Νέα λιτότητα προαναγγέλλεται ενώ μας ματώνει ακόμα η προηγούμενη
Αν επαληθευτούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, η ΝΔ θα βγει νικήτρια στις εκλογές της 21ης Μαΐου, με μια διαφορά μεταξύ 4,5 και 7 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η μόνη “παρεκκλίνουσα” δημοσκόπηση είναι αυτή στην οποία αναφέρθηκε το euractiv, η οποία περιγράφει μάχη ψήφο με ψήφο για την πρώτη θέση. Σε κάθε περίπτωση μεταξύ της προβαλλόμενης δύναμης των κομμάτων και των πολιτικών περιορισμών και “κόκκινων γραμμών”, θα είναι έκπληξη ο σχηματισμός κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή και πιθανότατα οδηγούμαστε σε νέες εκλογές, μάλλον στις αρχές Ιουλίου, με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής. Οι εκλογές λοιπόν της Κυριακής εγκαινιάζουν ένα βαρύ εκλογικό πρόγραμμα μεταξύ Μαΐου 2023 και Ιουνίου 2024 που περιλαμβάνει, πέραν του αγνώστου αριθμού βουλευτικών εκλογών και τις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2023 και τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024.
Οι κεντρικές ομιλίες των πολιτικών αρχηγών τελειώνουν σήμερα με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Θησείο. Χθες πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα η κεντρική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ενώ προχθες είχε μιλήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο Θησείο και ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο Σύνταγμα, ενώ σήμερα στην πλατεία Κοτζιά θα γίνει και η κεντρική ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη.
Σαν Σήμερα | Οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα - Αφιέρωμα στην ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων στη χώρα μας
Αναποφάσιστες πάνω απο την κάλπη
Η δεξαμενή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων (10-12%), στην οποία κυριαρχούν οι γυναίκες, και κυρίως εκείνες κάτω των 45 ετών (7 στους 10), ίσως αποδειχτεί το κλειδί για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής. Οι μισοί θα αποφασίσουν πάνω από την κάλπη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να τονίσει ότι η επιλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου στην Ελλάδα έγινε από τον ίδιο και ότι οι μισοί από τους υποψηφίους της ΝΔ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι γυναίκες. Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε σήμερα στη Φαίη Σκορδά και βεβαίως κατεβαίνει με ποσόστωση 50-50 για πρώτη φορά στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και σε όλα τα όργανα του κομματος. Όσον αφορά τους νέους, το 2019 ψήφισαν κατά πλειοψηφία υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας του 33,8% στην ηλικιακή ομάδα 17-24 ετών έναντι 29,7% της ΝΔ.
Τα συναισθήματα στο twitter πριν και μετά το debate
Δεδομένης της ασάφειας από τη χαμηλή απόκριση των πολιτών στις δημοσκοπήσεις και του βουβού κύματος που καταγράφουν όλοι οι δημοσκόποι, ζητήσαμε απο τον Γ. Σκαρπέλο, καθηγητή οπτικού πολιτισμού του Παντείου πανεπιστημίου να καταγράψει τα συναισθήματα που εκφράζονται στα μηνύματα που διακινούνται στο twitter με σκοπό να δούμε τάσεις. Το αποτέλεσμα το βλέπετε στον παραπάνω (στριφνό) γράφο. Η απόφαση του Αρείου Πάγου να απαγορεύσει μια σειρά απο κόμματα της δεξιάς έδωσε νέα τροπή στην αντίληψη της ρευστότητας που καταγράφεται από την αρχή αυτής της προεκλογικής περιόδου. Έτσι το βουβό κύμα, όπως ονομάστηκε που αναζητούσαμε στην αντιπολιτική και την ακροδεξιά, δεν έχει μονοσήμαντη κατεύθυνση πλέον, αλλά απλώνεται σε όλο το πολιτικό φάσμα και εκφράζεται ως αναποφασιστικότητα. Ποιοι συζητούν όμως, με τι φόρτιση και ένταση; “Συγκρίνοντας τα συναισθήματα που καταγράφηκαν στα tweets την παραμονή και την επόμενη του debate διαπιστώνουμε πως αυξήθηκαν συνολικά ο θυμός, η απέχθεια, η απογοήτευση, ο κυνισμός, συναισθήματα που συμβάλλουν στην πόλωση και την παγίωση της ένταξης σε μια ομάδα φιλική προς ένα από τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές” εξηγεί ο Γ. Σκαρπέλος. “Το διήμερο 17-18 Μαϊου δε, η πόλωση εκφράστηκε πλέον με οξύτητα, ιδιαίτερα ανάμεσα στους υποστηρικτές των μικρών κομμάτων” συνεχίζει ο ίδιος.
Με κομβικό γεγονός το debate, τις κεντρικές προεκλογικές ομιλίες και τις δηλώσεις Κατρούγκαλου, οι πολιτικές ομάδες λόγου συγκρότησαν μηνύματα πριν και μετά απο αυτό με τα εξής χαρακτηριστικά:
ΝΔ
Στην κύρια ομάδα των υποστηρικτών της ΝΔ η περιορισμένη έκφραση συναισθημάτων δεν φάνηκε να μεταβάλλεται σοβαρά μετά το debate. Ωστόσο, μετά το γεγονός συναισθήματα όπως ο θυμός, η απέχθεια, ο φόβος και το αίσθημα αδυναμίας έδειξαν να εντείνονται. Το διήμερο Τετάρτης-Πέμπτης, παρουσιάστηκαν τρείς διακριτές ομάδες, οι οποίες σήκωσαν τους τόνους (θετικά προεδρικοί, τρολ και αρνητικά δημόσιοι υπάλληλοι που διαμαρτύρονται κατά της ΝΔ). Το θέμα που τους πόλωσε ήταν οι δηλώσεις Κατρούγκαλου.
ΣΥΡΙΖΑ
Μεταξύ των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ αντίθετα, τα συναισθήματα είναι συνολικά εντονότερα, και σημαντική είναι η μείωση του φόβου, της αίσθησης αδυναμίας, και της ενοχής, η αύξηση της απέχθειας, της περιφρόνησης και η σταθερά διπλάσια του μέσου όρου εμπιστοσύνη, μετά το debate. Οι δηλώσεις Κατρούγκαλου δεν επηρέασαν ιδιαίτερα τους υποστηρικτές του κόμματος, οι οποίοι τις επόμενες ημέρες μοιράστηκαν σε προεδρικούς και όσους εξέφραζαν αρνητικά συναισθήματα προς τη ΝΔ.
ΠΑΣΟΚ-ΕΛ.ΛΥΣΗ-ΜΕΡΑ25
Οι υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ, θα περίμενε κανείς, να εκφράζουν περισσότερα θετικά συναισθήματα, ωστόσο, μετά το debate αξήθηκαν ο θυμός και η περιφρόνηση ενώ παράλληλα μειώθηκε η αισιοδοξία και αυξήθηκε η παγωμάρα. Στην Ελληνική Λύση καταγράφεται σύγχυση με ένταση τόσο των θετικών όσο και των αρνητικών συναισθημάτων, με αποτέλεσμα να κορυφώνεται η αμφιθυμία και η αδυναμία δράσης. Η εικόνα του Κυριάκου Βελόπουλου συνέβαλλε στη μείωση αρνητικών συναισθημάτων όπως η οργή και η επιθετικότητα, η απογοήτευση και η περιφρόνηση. Τέλος, η ομάδα περί το Μέρα25-Συμμαχία για τη Ρήξη εμφανίζεται μαχητική και εκφράζει οργή και αηδία, εγρήγορση και περιφρόνηση, επιθετικότητα και αυστηρότητα. Και στις τρείς περιπτώσεις η συνολική ένταση ανεβαινει μέρα με τη μέρα.
ΚΚΕ
Μεταξύ των υποστηρικτών του ΚΚΕ τα θετικά συναισθήματα κινούνται πάνω από το μέσο όρο, αποτυπώνοντας ένα αίσθημα θετικής προσδοκίας, αισιοδοξίας και εγρήγορσης. Δεν παρατηρούνται διαφοροποιήσεις απο μέρα σε ημέρα.
Στιγμιότυπα της προεκλογικής περιόδου
Τα Τέμπη σκιάζουν την προεκλογική περίοδο
Οι συγγενείς των επιβατών που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη τον Φεβρουάριο κατέθεσαν μήνυση κατά σιδηροδρομικών υπαλλήλων και πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού. Ζητούν να γίνει έρευνα 15 χρόνια πίσω για να αναζητηθούν και άλλες πιθανές αιτίες που οδήγησαν στο θανατηφόρο δυστύχημα. Ο σχολιασμός της είδησης αυτής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη οδήγησε σε ατόπημα καθώς ο πρωθυπουργος σχολιάζοντας την μήνυση δήλωσε επί λέξει: «Λυπάμαι που το ζήτημα αυτό εργαλειοποιείται με τέτοιο τρόπο λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Πιστεύω ότι ο δικαιολογημένος θυμός των συγγενών των θυμάτων δεν δικαιολογεί τέτοιου είδους συμπεριφορές». Όπως ήταν φυσικό η αντιπολίτευση ξεσηκώθηκε, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να πείσει το κοινό πως οι λέξεις δεν σημαίνουν αυτό που νομίζουμε πως σημαίνουν, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για μοντάζ και κοπτοραπτική - που δεν προκύπτει όπως δείχνει το βίντεο της συνέντευξης από τον ΑΝΤ1
Κατρουγκαλιάδα
Μετά το οφ-σάιντ του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα Τέμπη, ο Γιώργος Κατρούγκαλος βρέθηκε εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ (τυπικά θα υπάρχει στη λίστα, αλλά ακόμα και αν εκλεγεί θα παραιτηθεί) επειδή ανασκάλεψε τη συζήτηση για τον “Νόμο Κατρούγκαλου”, τον οποίο τον υπερασπίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή, παρουσιάζοντάς τον σαν έναν προβληματικό μεν, αλλά δίκαιο στις γενικές του γραμμές νόμο. Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, από τον Πρόεδρό του, μέχρι τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, μέχρι το γραφείο τύπου του ήταν άμεση και οδήγησε στην απομάκρυνση του πρώην υπουργού από τα ψηφοδέλτια του Βόρειου τομέα της Αθήνας.
Καθημερινή | Αντώνης Αντζολέτος , Ρούλα Σαλούρου: Το παρασκήνιο της απόσυρσης Κατρούγκαλου
Ο Σαμαράς, η ΝΔ και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος
Το ακροδεξιό μανιφέστο του Αντώνη Σαμαρά από την Καλαμάτα, ακολούθησε το ίδιο περίπου τροπάριο στη Γιορτή της Ευρώπης στο Ζάππειο. Η Νέα Δημοκρατία δεν αντέδρασε καθόλου στην ακροδεξιά υπερσυντηρητική ατζέντα του πρώην Προέδρου της, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του πρώην υπουργού της ΝΔ Άρη Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος σε άρθρο του στο News24/7 κατακεραυνώνει τη σιωπή του κόμματός του στην απαξίωση της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και σημειώνει πως “Δυστυχώς για τη σημερινή ΝΔ εδώ ο Α. Τσιπρας είναι πιο σαφής και ξεκάθαρος. Και εμείς τώρα, χτίζουμε το μέλλον, χωρίς παιδιά ενός κατώτερου θεού”
News 24/7 | Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς: Η ενδοχώρα της Alt-right: οι γέφυρες της ΝΔ στην Ακροδεξιά
Παν Μετρό Άριστον

Ο Γιάννης Στουρνάρας προετοιμάζει το έδαφος για νέα λιτότητα;
Ο Γ. Στουρνάρας συνέστησε για άλλη μια φορά δημοσιονομική πειθαρχία, τονίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοινώνονται δεν πρέπει να επιδεινώνουν την ανταγωνιστικότητα, αλλά να αυξάνουν την εθνική αποταμίευση. Με τις επενδύσεις στο 14% του ΑΕΠ, η Ελλάδα υπολείπεται του μέσου όρου της Ευρωζώνης που είναι 24%. “Πρέπει να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα, να γίνει πλεόνασμα. Δεν είναι μόνο το έλλειμμα του δημόσιου τομέα, είναι και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών", επισημαίνει ο Γιάννης Στουρνάρας και δήλωσε την ανησυχία του για τα μέτρα που ανακοίνωσαν τα κόμματα. Να υπενθυμίσουμε ότι πλεονάσματα είχαμε μόνο επι κυβερνήσεως Αλέξη Τσίπρα, με τον ζυγό της τρόικας στο σβέρκο μας.
Η κοινωνία μπροστά στον καθρέφτη
Η Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης 2022 της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει ότι το 5,2% του πληθυσμού ένιωθε απόλυτα ικανοποιημένο από τη ζωή του συνολικά, συγκρινόμενο με το 1,1% των ερωτηθέντων στο άλλο άκρο της κλίμακας, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένοι. Στην κλίμακα από το 1 έως το 10 το 58,8% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι πολύ ικανοποιημένο (βαθμοί 7 έως 9). Σε τι συνίσταται λοιπόν η “ευτυχία” των Ελλήνων; Το 55,1% δήλωσε ότι δεν αισθάνθηκε ποτέ μοναξιά. Το 88,2% δήλωσαν ότι έχουν κάποιον να ζητήσουν ηθική, υλική ή οικονομική βοήθεια. Το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι συναντά καθημερινά τους συγγενείς του και το 44% δήλωσε ότι επικοινωνεί καθημερινά μαζί τους. Μόνο το 6,3% δήλωσε πολιτικά ενεργό. Οταν η ερώτηση έρχεται στην οικονομική κατάσταση, η εικόνα είναι αντιστρόφως ανάλογη. Το 5,7% δήλωσε ότι δεν αισθάνεται καθόλου ικανοποιημένο από αυτήν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για όσους δήλωσαν ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένοι ανήλθε στο 1,9%. Το 70,2% δήλωσε ότι δεν είναι καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο από την οικονομική του κατάσταση. Το ποσοστό για τον μη φτωχό πληθυσμό ανήλθε σε 25,9%.
Χωρίς “δωρεάν υγεία” ή θέρμανση
Μια άλλη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για την κατάσταση των υπηρεσιών υγείας και της υγείας του Ελληνικού πληθυσμού, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, δίνει μια ανησυχητικη εικόνα για την πρόσβαση του πληθυσμού στην - υποτίθεται - δωρεάν υγεία: Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας ένας στους δύο Έλληνες και Ελληνίδες είχαν ανάγκη ιατρικών υπηρεσιών τη χρονιά που πέρασε. Το 30% από αυτούς δεν είχε πρόσβαση σε αυτές όμως για οικονομικούς λόγους. Για τις οδοντιατρικές υπηρεσίες το ποσοστό ήταν περίπου στο 25%.
Η Eurostat από την άλλη μας ενημερώνει πως η χώρα μας είχε την τέταρτη θέση στην ΕΕ ως προς το ποσοστό των κατοίκων τους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να θερμάνουν επαρκώς το σπίτι τους το 2021 (18% έναντι 7% που είναι ο μέσος όρος στην Ένωση), ποσοστό ανεβασμένο κατά 1% από το 2020, αλλά μακράν από το ρεκόρ όλων των εποχών του 2014 όταν σχεδόν ένα στα τρία νοικοκυριά έφτασε να μην μπορεί να θερμάνει το σπίτι του. Φοβόμαστε πως τα ποσοστά του 2022, με την ενεργειακή κρίση θα είναι αρκετά υψηλότερα από του 2021…
Εντωμεταξύ το Reuters φιλοξένησε ένα ρεπορτάζ για την οικονομική ανέχεια που αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά πλέον στην Ελλάδα εξαιτίας της ακρίβειας που ήρθε να επικαθίσει πάνω στην διάλυση λόγω λιτότητας:
Reuters | Αγγελική Κουτάντου, Λευτέρης Παπαδήμας: Past austerity haunts Greek election as voters struggle with living costs
Επαναπροωθήσεις: τα ντοκουμένα από τoυς NYT
Οι επανειλημμένες διαψεύσεις και τα σενάρια συνωμοσιολογίας που έχει επιστρατεύσει η Ελληνική κυβέρνηση για να αρνηθεί πως γίνονται επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο, καταρρέουν από ντοκουμέντο των Τάιμς της Νέας Υόρκης στο οποίο παρουσιάζεται σε βίντεο, ολόκληρη η επιχείρηση σύλληψης και εγκατάλειψης μεσοπέλαγα αφρικανών προσφύγων που περιλάμβανε μια μητέρα με τα έξι παιδιά της. Οι πρόσφυγες, από τη Σομαλία, την Ερυθραία και την Αθιοπία, φυγάδες από τους ατέρμονους σομαλικούς εμφυλίους πολέμους και τον εμφύλιο στο Τιγκράι, καταγγέλουν πως ληστεύθηκαν από τους Έλληνες που τους είχαν συλλάβει (χρήματα και κινητά), ενώ κατευθυνόνταν προς την Ευρώπη επειδή η παραπαίουσα Τουρκική οικονομία δεν τους επέτρεπε να τα βγάλουν πέρα στην χώρα.
Σε άλλες χώρες, παραμονή εκλογών αυτό θα ήταν ένα μείζον γεγονός και θα αναζητούνταν ευθύνες. Όπως έχουν τα πράγματα, με το Υπουργείο να στερεί τροφή σε εγκλείστους στους προσφυγικούς καταυλισμούς, δεν θα μας έκανε εντύπωση αν η ΝΔ χρησιμοποιούσε την τελευταία στιγμή το βίντεο των NYT για να διαφημιστεί στο ακροδεξιό της κοινό.
Διεθνή
Ο Ερντογάν μάλλον θα επανεκλεγεί
Παρόλες τις προβλέψεις των δημοσκόπων - των περισσότερων έστω - και την αίσθηση επικείμενης νίκης που έδινε στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου η αποχώρηση από την εκλογική μάχη του Μουχαρέμ Ιντσέ, η οποία μας παρέσυρε και εμάς να προαναγγείλουμε την επικείμενη πτώση του, φαίνεται πως ο Ερντογάν θα εκλεγεί πάλι Πρόεδρος στις επαναληπτικές εκλογές της 28ης Μαΐου, καθώς οδηγήθηκε μεν στον β’ γύρο, αλλά με ποσοστό που ελάχιστα υπολείπεται από το 50% και πάνω από 4 μονάδες διαφορά υπέρ του. To AKP του Ερντογάν κέρδισε και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στη χώρα.
Η αντιπολίτευση είναι στα κάγκελα καθώς καταγγέλει νοθεία στις εκλογές. Μια υπόθεση που ενισχύει το γεγονός πως το σάιτ της κεντρικής εκλογικής εποπτικής αρχής είχε πέσει σε όλη τη διάρκεια της καταμέτρησης, αλλά που και πάλι δεν φαίνεται να άλλαξε ιδιαίτερα το αποτέλεσμα. Ο Κιλιτσντάρογλου έχει επιδοθεί σε μια λυσσαλέα αντιπροσφυγική και αντιτρομοκρατική ρητορική, για να προσεταιριστεί τις ψήφους που ακροδεξιού υποψηφίου Σινάν Ογάν. Η στρατηγική αυτή όμως συνδυάζεται με ψάρεμα για ψήφους στους πολύ νέους ψηφοφόρους που απείχαν και από τον σκληρό πυρήνα των κούρδων εθνικιστών που δεν τον ψήφισαν. Οι στόχοι μοιάζουν ασύμβατοι. Η οικονομία έχει δεχτεί πλήγμα, καθώς τα συναλλαγματικά αποθεματικά της χώρας και τα αποθεματικά χρυσού μειώνονται και η λίρα κατρακυλά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει στα καθ’ημάς η αστοχία των δημοσκοπήσεων στην γειτονική χώρα, και το αν έχει κάτι να μας δείξει ή πρόκειται για αμιγώς τουρκικό φαινόμενο.
Project-syndicate | Daron Acemoglu: Why Erdoğan Wins
Αυτή είναι η επόμενη καινοτομία της ανελεύθερης δημοκρατίας. Οι εκλεγμένοι πρόεδροι και πρωθυπουργοί χρησιμοποιούν τις πλειοψηφίες τους για να ψηφίσουν νόμους που τους παρέχουν διαρκή διαρθρωτικά πλεονεκτήματα έναντι των αντιπάλων τους. Χρησιμοποιούν κρατικά κονδύλια για να πλουτίζουν τους υποστηρικτές τους με παροχές. Καταθέτουν φορολογικές και ρυθμιστικές αγωγές εναντίον ανεξάρτητων ομάδων μέσων ενημέρωσης, ελέγχουν δημοσιογράφους και ΜΚΟ και μετατρέπουν ανεξάρτητες υπηρεσίες και δικαστήρια σε πειθήνιους βραχίονες του κυβερνώντος κόμματος. Στη συνέχεια διεξάγουν "ελεύθερες" εκλογές
Washington Post | Fareed Zakharia: Turkey points to a global trend: Free and unfair elections
Διαβάστε
The Manifold Files | Η αλήθεια για τους 16 πατεράδες που καταγγέλλουν παιδοψυχολόγο για ψευδείς γνωματεύσεις
Εκτενή ρεπορτάζ και εκπομπές σε δημοφιλή ΜΜΕ υποστηρίζουν πως άνδρες κατηγορήθηκαν ψευδώς από τις πρώην συζύγους τους για την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών τους εξαιτίας μιας «φάμπρικας ψευδών γνωματεύσεων», ενώ στο μεταξύ έχουν αθωωθεί, και γι’ αυτό έχουν προσφύγει στον Άρειο Πάγο. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Tom’s hardware | Dark Web ChatGPT Unleashed: Meet DarkBERT
Ένα γλωσσικό μοντέλο που εκπαιδεύτηκε στις παρυφές του σκοτεινού διαδικτύου... για την επιστήμη.
Η Καθημερινή | Παντελής Μπουκάλας: Ο δωδεκάλογος της PEGA
«Οταν όλες οι πτέρυγες της Ευρωβουλής, πλην της δικής της, του ΕΛΚ, τη συγκρίνουν με την Ουγγαρία και την Πολωνία, (η ΝΔ) ξεροβήχει»
Politico | Ν.Σταμούλη: Who are the bad guys? Police brutality shapes Greek election
Οι καταγγελίες για υπερβολική βία, βιαιότητα και διαφθορά από την αστυνομία αυξάνονται.
Postmodern / Το Δέντρο | Κώστας Θεολόγος: Αριστερά, δεξιά και τσογλανοπαρέες: Μία συζήτηση του Κώστα Θεολόγου με τον Διονύση Σαββόπουλο
Μια συνέντευξη του Διονύση Σαββόπουλου από το 1989, την πρώτη φορά που ανακοίνωσε την ιδεολογική και εκλογική του μεταστροφή