Cubits, Νετρίνα, Τομακακ.
Στο Nema Science n.38 γράφουμε για τις εξελίξεις στους κβαντικούς υπολογιστές, για την τεχνολογία σύντηξης και για το γρηγορότερο νετρίνο στην ιστορία.
Συζητάμε επίσης για την πρωτοποριακή έρευνα στην ατμόσφαιρα μακρινών εξωπλανητών, για τον αστεροειδή που δε θα πέσει στη Γή το 2034, για την έκταση των πάγων στους πόλους και πολλά άλλα.
Το Majorana cubit της Microsoft
Οι κβαντικοί υπολογιστές, μαζί με την Τεχνητή Νοημοσύνη, έχουν πάρει πλέον τη θέση της πυρηνικής τεχνολογίας των 50ς και 60ς: οι κυβερνήσεις των χωρών που φιλοδοξούν να ηγεμονεύσουν στον παγκόσμιο χάρτη τις θεωρούν τομείς κορυφαίας προτεραιότητας, τις χρηματοδοτούν αδρά και τις θεωρούν ολοένα και περισσότερο "κρατικά μυστικά". Οι κβαντικοί υπολογιστές συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, θα άρουν τα εμπόδια αποκρυπτογράφησης οποιουδήποτε μηνύματος στο ίντερνετ που χρησιμοποιεί τη μέθοδο κρυπτογράφησης με δημόσιο κλειδί (δηλαδή τα πάντα όλα).
Η Microsoft ανακοίνωσε πρόσφατα την κατασκευή ενός καινούριου πρότυπου τσιπ όπου οι βασικές υπολογιστικές μονάδες (τα "λογικά" qubits) χρησιμοποιούν τοπολογικές ιδιότητες ενός συστήματος αντί για την απλή κβαντική διεμπλοκή, προκειμένου να αποθ…