Η Ισπανία λέει «όχι», προς το παρόν, στην Ακροδεξιά
Η Μεσόγειος βράζει, η Ανταρκτική λιώνει. Το Αφγανιστάν μεταξύ της οικονομικής ανάγκης του ναρκεμπορίου και του μαζικού εθισμού, X στο Twitter. Το μετέωρο βήμα του εκδημοκρατισμού στην Ταϊλάνδη.
Οι εκλογές στην Ισπανία δεν επαλήθευσαν τα προγνωστικά που ήθελαν τη Δεξιά του Λαϊκού Κόμματος να κατακτά την πλειοψηφία στη Βουλή, μαζί με το ακροδεξιό Vox. Τα τελικά αποτελέσματα είναι οριακά αλλά φαίνεται πως όχι μόνο αποκλείουν κυβέρνηση Δεξιάς, αλλά ενδέχεται να επιτρέψουν την παραμονή της συγκυβέρνησης Σοσιαλιστών - Αριστεράς στην εξουσία, αν το δεξιό αυτονομιστικό καταλανικό κόμμα πειστεί να απόσχει προσφέροντας έτσι άτυπη ψήφο ανοχής.
Σημαντικό στοιχείο των εκλογών είναι η εκλογική ήττα του ακροδεξιού (ακροδεξιότατου) Vox, και η (προσωρινή;) αναστροφή της τάσης για ακροδεξιά κατίσχυση στην Ευρώπη.
Αν, πάντως, δεν γίνει δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης προβλέπονται νέες εκλογές κοντά στα Χριστούγεννα, όπου και πάλι όλα θα είναι πιθανά.
Η εκλογική συμπεριφορά ανά εισοδηματική κατηγορία ήταν η αναμενόμενη. Το Λαϊκό Κόμμα είχε συντριπτική υπεροχή στο πλουσιότερο 10%:
Πάντως τα ποσοστά αυτά είναι παραπλανητικά: η υπεροπλία του ΛΚ στους πλούσιους μεταφράζεται σε περισσότερες ψήφους λόγω πολύ μικρότερης αποχής των εύπορων στρωμάτων.
Καθημερινή | Γιώργος Σκαφιδάς: Εκλογές στην Ισπανία: Γιατί δεν πανηγυρίζει κανείς;
Κοσμοδρόμιο | Γιώργης-Βύρων Δάβος: Η Ισπανία είπε «όχι» σε κυβέρνηση με Vox
Η Μεσόγειος «βράζει» η Ανταρκτική λιώνει
Η θερμοκρασία της επιφάνειας της Μεσογείου έφτασε σε πρωτοφανή ύψη, εβδομάδες, μάλιστα, πριν την συνήθη κορύφωση της θερμοκρασίας στα μέσα Αυγούστου. Οι καύσωνες που συνόδευσαν αυτήν την έξαρση ήταν εξαπλωμένοι από την Ισπανία έως την Τουρκία. Στην άλλη άκρη του κόσμου ένα άλλο κύμα καύσωνα στις ΗΠΑ οδήγησε το Φίνιξ της Αριζόνα να έχει τρεις εβδομάδες θερμοκρασίες πάνω από 43 βαθμούς Κελσίου.
Ταυτόχρονα, ένας ασυνήθιστα θερμός χειμώνας στο Νότιο Ημισφαίριο, περιόρισε την έκταση του πάγου στην Ανταρκτική σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ - κατά 5 τυπικές αποκλίσεις - δηλαδή μιλάμε για ένα φαινόμενο που, με την παρελθούσα πλέον κλιματολογική συνθήκη, θα το βλέπαμε μια φορά στα επτάμισι εκατομμύρια χρόνια…
Μετά την αμερικανική κατοχή, το αφιόνι τελειώνει στο Αφγανιστάν
Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον πως η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν, η οποία είχε εκμηδενιστεί λίγο πριν από την αμερικανική εισβολή, εκτοξεύτηκε ξανά στα ύψη με την αμερικανική κατοχή και πλέον, μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ, έχει πρακτικά μηδενιστεί στην επαρχία Χελμάντ η οποία ήταν και η περιοχή με τις μεγαλύτερες καλλιέργειες στη χώρα. Οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής προσπάθησαν να δηλητηριάσουν χωράφια, να βομβαρδίσουν εγκαταστάσεις επεξεργασίας, και να εξαγοράσουν καλλιεργητές, αλλά δεν κατόρθωσαν τίποτα άλλο από το να εκθρέψουν ακόμα περισσότερο την ήδη θηριώδη διαφθορά…
Το όπιο είναι η πρώτη ύλη για την ηρωίνη (που ήταν το υπ’αριθμόν ένα εξαγώγιμο προϊόν της κατεστραμμένης χώρας, το 90% της παγκόσμιας παραγωγής), αλλά και η αιτία της μαζικής επιδημίας εθισμού στο ναρκωτικό μέσα στο Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την καλλιέργεια και τη διακίνηση, ενώ προσπαθούν να απαγορεύσουν και την συγκομιδή της εφέδρας, ενός φυτού που αποτελεί βάση για την παρασκευή της μεθαμφεταμίνης, μια άλλη μεγάλη βιομηχανία της κατεστραμμένης από τους πολέμους και την κατοχή χώρας, η οποία συντηρεί και αυτή την οικονομία της χώρας (από την κεντρική τράπεζα της οποίας οι ΗΠΑ έκλεψαν τα αποθεματικά φεύγοντας και τα επέστρεψαν μερικώς υπό όρους) αλλά δημιουργεί και ένα δεύτερο στρατό εθισμένων, σε μια χώρα με τα μεγαλύτερα ποσοστά ναρκομανών στον κόσμο (περίπου το 9% των κατοίκων της χώρας είναι εθισμένοι!) - πέρα από τον στρατό των πεινασμένων: τον μισό πληθυσμό.
Υπάρχουν, βέβαια, αρκετοί που θεωρούν πως ο απογαλακτισμός του Αφγανιστάν από το όπιο είναι είτε προσωρινός, είτε μάταιος, είτε καταστροφικός και για το Αφγανιστάν (το οποίο δεν έχει άλλο προϊόν που να μπορεί να υποκαταστήσει το έσοδο από το όπιο) αλλά και για τις χώρες προορισμού του οπίου, όπου οι έμποροι θα το υποκαταστήσουν με φαιντανύλη, με νοθευμένες δόσεις και με άλλα ναρκωτικά, με άγνωστα αποτελέσματα. Η σχετική συζήτηση είναι ενδιαφέρουσα, αλλά για μας σκοντάφτει στο ότι η εισαγωγή ηρωίνης είναι παράνομη σε όλες τις χώρες του κόσμου, και ουσιαστικά συζητά τη θεσμοθέτησή της, αλλιώς οι σχετικές προειδοποιήσεις δε βγάζουν πρακτικό νόημα:
Ha’aretz | o Benzion Telefus, εμπειρογνώμονας για το παγκόσμιο εμπόριο ναρκωτικών δίνει συνέντευξη στην Ayelet Shani: ‘Afghanistan Is Disintegrating. It Can’t Afford to Give Up Opium’
Spectator | Niko Vorobyov: The West could pay a heavy price for the Taliban’s war on drugs
United States Institute of Peace | William Byrd: The Taliban’s Successful Opium Ban is Bad for Afghans and the World
Το πουλάκι του Twitter απέθανε, ζήτω το Χ
Σε άλλη μια από τις ακατανόητες αποφάσεις του Ίλον Μασκ σχετικά με το (ιδιόκτητο μαγαζί του άλλωστε) Τwitter, μετά το μπλοκάρισμα των λινκ στο Substack, τον περιορισμό των dm (απευθείας μηνυμάτων), και του μέγιστου αριθμού Tweets που μπορεί να δει ο χρήστης σε μια ημέρα, είδαμε το γνωστό πουλάκι του Τwitter να υποκαθιστάται από ένα μάλλον αυστηρό “Χ”. Ex. Πρώην. Διαγράφω.
Το γιατί ο Μασκ έχει κόλημμα με το “X” το εξηγεί εδώ ο John Bull, ανατρέχοντας στο πώς η εμμονή του Μασκ παρά λίγο να ρίξει έξω και το PayPal προηγουμένως…
Η Ταϊλάνδη δεν έκανε το βήμα προς τον εκδημοκρατισμό
Τελικά, παρά το συντριπτικό εκλογικό αποτέλεσμα εναντίον του, ο στρατός της Ταϊλάνδης (συνεπικουρούμενος από τη Δικαιοσύνη και το παλάτι) δεν επέτρεψε να ορκιστεί ο Pita Limjaroenrat, ο νικητής των πρόσφατων εκλογών, πρωθυπουργός με βάση προσχηματικά νομικά κωλύματα που δεν στέκουν λογικά. Ο ίδιος αισιοδοξεί πως αργά ή γρήγορα το στρατιωτικό καθεστώς θα αναγκαστεί να υποχωρήσει. Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή με διαμαρτυρίες, εγκαινιάζοντας μια περίοδο αστάθειας.
Διαβάστε ακόμα
Το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ο πόλεμος, αλλά πόση φυσική αυτοκαταστροφική ανοησία χρειάζεται για να δώσεις τον έλεγχο πυρηνικών όπλων και άλλων καταστροφικών όπλων σε αυτόνομα συστήματα; Πολύ, αλλά συμβαίνει ήδη:
The Nation | Michael T. Clare: The Future of AI Is War
O νέος ψυχρός πόλεμος Κίνας και ΗΠΑ έχει ήδη τις πρώτες συνέπειες: την απομάκρυνση ενός σημαντικού κομματιού του κινεζικής καταγωγής επιστημονικού δυναμικού που δουλεύει στις ΗΠΑ
Foreign Policy | Christina Lu, Anusha Rathi: Chinese Scientists Are Leaving the United States
H Κίνα εντωμεταξύ ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την προσσελήνωση αστροναυτών («ταϊκοναυτών» κατά την κινεζική ορολογία) στην Σελήνη μέχρι το 2030, μπαίνοντας σε άλλη μια διαστημική κούρσα ταχύτητας με τις ΗΠΑ και το πρόγραμμα Artemis που στοχεύει να προσσεληνώσει αστροναύτες μετά τα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας…
Μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων του Μαρόκου με το Ισραήλ το 2020, οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάστηκαν από τη βίαιη εισβολή Ισραηλινών εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οπότε το Ισραήλ από τη μια άρχισε να πουλάει πολεμικούς δρόνους στο Μαρόκο, αλλά το σημαντικότερο, αναγνώρισε την κυριαρχία του Μαρόκου στην κατεχόμενη Δυτική Σαχάρα, σε μια «ανταλλαγή κατεχομένων»…
Στο ίδιο το Ισραήλ, η συνεχιζόμενη προώθηση του νέου νόμου περί Δικαιοσύνης από την Ακροδεξιά συμμαχία υπό τον Μπένγιαμιν Νετανιάχου, στέλνει την χώρα και ως προς την εσωτερική της διακυβέρνηση, στην κατηγορία των ανελεύθερων χωρών τύπου Ουγγαρίας και Τουρκίας. Ο ιστορικός Γιουβάλ Χαρίρι, προειδοποιεί πως το Ισραήλ μεταμορφώνεται σε δικτατορία, ενώ χιλιάδες έφεδροι του ισραηλινού στρατού ουσιαστικά στασιάζουν, καθώς ο στρατός είναι από τους βασικούς πυλώνες της εναντίωσης στο καθεστώς Νετανιάχου.
Το δημοτικό συμβούλιο του Άμστερνταμ αρνείται τον υπερτουρισμό της κρουαζιέρας και απαγορεύει τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του.
Αυτό εδώ είναι το τελευταίο τεύχος του Νήμα Κόσμος μέχρι τον Σεπτέμβριο. Θα επιστρέψουμε στα εισερχόμενα του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου στις 6/9. Καλό καλοκαίρι!