Το φάντασμα της Ακροδεξιάς πάνω από την Ευρώπη
Εκλογές στην Ευρώπη με το φάσμα της Ακροδεξιάς επί θύραις. Νέες αποκαλύψεις για τα Τέμπη. Νέα ρεκόρ για το κλίμα.
Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 γίνονται σε κλίμα που όσο πάει γίνεται πιο αντιπολιτικό, με τη διαμάχη περί του πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη και του Κυριάκου Μητσοτάκη να μονοπωλεί τα κανάλια. Το θέμα του Πόθεν Έσχες των πολιτικών (κυρίως «έσχες», πολύ λιγότερο «πόθεν»), είναι πολύ σοβαρό θέμα για να καταντά φθηνός αντιπερισπασμός. Η συγκυρία των προβλημάτων της σχετικής πλατφόρμας εν μέσω όλης αυτής συζήτησης κάνει το θέμα ακόμα πιο αστείο: η αρχική είδηση για τρίμηνη παράταση (πηγή: ΑΠΕ), διαψεύδεται την ίδια ημέρα από την κυβέρνηση που είχε διαρρεύσει τα περί παράτασης, και μένει να δούμε αν είναι μια προσωρινή, προεκλογική διάψευση ή θα ισχύσει τελικά. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πάντως, τα θέματα που απασχολούν τους εκλογείς μπορεί να μην είναι ακριβώς ευρωπαϊκά, είναι όμως πολύ πιο ουσιώδη: ακρίβεια, κυρίως, ενώ υπάρχει ένα ρεύμα που αγγίζει το 60% που θα ψηφίσει τιμωρητικά για την κυβέρνηση:
Η δημοσκοπική εικόνα, αν την συνοψίσουμε, συγκλίνει μέχρι στιγμής σε κάποια βασικά στοιχεία: η ΝΔ θα είναι πρώτη με ποσοστά από κάτω από 30% μέχρι και πάνω από 34%, Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερο κόμμα με ποσοστά που θα κυμαίνονται από 13 μέχρι 17%, το ΠΑΣΟΚ θα είναι τρίτο και θα είναι επιτυχία να ξεπεράσει το 12%. Ακολούθως, γίνεται μάχη μεταξύ Ελληνικής Λύσης και ΚΚΕ για την τέταρτη και πέμπτη θέση, και από εκεί και πέρα ενδέχεται να έχουμε μέχρι και άλλα έξι κόμματα πάνω από το 3%: Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά, Φωνή Λογικής, Μέρα25 και οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου. Προφανώς όλα αυτά θα κριθούν ανήμερα των εκλογών, καθώς πάνω από 10% του εκλογικού σώματος δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει ενώ αβέβαιο είναι και το ύψος της αποχής, που αναμένεται πάντως μεγάλη.
Ενδεικτικά, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις από: GPO (30/5), Opinion Poll (3/6), Alco (5/6), Good Affairs (6/9), ProRata (6/6), Marc (6/6), Pulse (7/6), MRB (7/6), Metron Analysis (7/6)
Μια παρατήρηση: είχαμε από νωρίς επισημάνει το προβληματικό της συνύπαρξης των υποκλοπών. Ένα άλλο όμως προβληματικό για την εκλογική ισονομία είναι η τεράστια διαφημιστική δαπάνη της Νέας Δημοκρατίας (δεύτερη στην Ευρώπη πίσω από το κόμμα του Όρμπαν) - μόνο για τις διαφημίσεις στην Google είχε ξοδέψει μόνο το μήνα πριν από τις εκλογές σχεδόν 200.000 Ευρώ. Αυτά σε ένα κόμμα το χρέος του οποίου, σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν για το 2023, ανερχόταν σε 435 εκατ. Ευρώ στις τράπεζες με συνεχή ανοδική τάση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ξοδέψει πάνω από 400 χιλιάδες ευρώ σε προσωπική διαφήμιση στο Facebook. Δεν είναι καθόλου προφανές πώς ένα υπερχρεωμένο κόμμα έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει μια από τις ακριβότερες διαφημιστικές καμπάνιες στην ΕΕ - σε απόλυτα νούμερα, και τα θέματα της οικονομικής διαφάνειας είναι θέματα εκλογικής ισονομίας…
Κερασάκι στην τούρτα, η έκρηξη βυτιοφόρου στη μία από τις τρεις γέφυρες του Ισθμού αργά το απόγευμα της Παρασκευής και μόλις η έξοδος των ψηφοφόρων είχε ξεκινήσει, γεγονός που προκαλεί γερό «χουνέρι» στην κυβέρνηση στο παρά 1’ της δαπάνης μισού εκατ. ευρώ στα σόσιαλ και στους αλγορίθμους: δύο υπουργοί, Χρυσοχοϊδης και Σταϊκούρας και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου δίνουν το διά ζώσης «παρών» - «το κράτος είναι εδώ», ενώ τόσο μεγάλη είναι η ζημιά που προξένησε η έκρηξη, που η γέφυρα κατεδαφίζεται άρον άρον σήμερα Σάββατο. Με τις λωρίδες να γίνονται μείον μία. Μέχρι και 112 εστάλη στα κινητά για τις ουρές χιλιομέτρων στην Εθνική Οδό. Αναλογιζόμαστε τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας που σίγουρα έχουν επιστρατεύσει οι οδηγοί εν μέσω υψηλότερων των φυσιολογικών για Ιούνιο θερμοκρασιών. Καλή ψήφο!
Η αναμενόμενη δεξιά στροφή στην Ευρώπη
Εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεξάγονται φυσικά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η εκτίμηση είναι πως νικητές θα αναδειχθούν τα κόμματα της Ακροδεξιάς (οι ευρωκοινοβουλευτικές ομάδες του ECR - π.χ. Μελόνι- και του ID - π.χ. Βίλντερς, Λε Πεν). Ήδη, το πρώτο δείγμα που έχουμε, η Ολλανδία η οποία ψήφισε την Πέμπτη, είναι ενδεικτικό, αλλά πάντως - αν επαληθευτεί το exit poll της Ipsos - ίσως λιγότερο ακραίο από ό,τι προβλεπόταν. Φαίνεται πως πρώτο κόμμα είναι η συνεργασία της «Πράσινης Αριστεράς» (Πράσινοι) με το Εργατικό Κόμμα (Σοσιαλιστές), ενώ το ακροδεξιό PVV εκτινάσσεται μεν, αλλά κοντά στα ιστορικά του υψηλά. Αυτό μάλιστα με συμμετοχή κοντά στο 49%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής σε ευρωεκλογές στην Ολλανδία από το 1989. Τα επίσημα αποτελέσματα και στην Ολλανδία, αλλά και στην Ιρλανδία όπου οι εκλογές διεξάγονται σήμερα, θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα μαζί με εκείνα των υπόλοιπων χωρών.
Αξίζει να σημειωθεί η πόλωση στις ψήφους νέων ανδρών - γυναικών σε πολλές ή και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, όπου οι άνδρες τείνουν προς τα δεξιά και οι γυναίκες προς τα αριστερά. Επίσης πως σε έρευνα της Pew Research στην ΕΕ, οι Έλληνες είναι εκείνοι που έχουν την χειρότερη αποτίμηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση (53%) ενώ είναι η μόνη χώρα όπου εκείνοι που τοποθετούνται στα αριστερά έχουν αρνητικότερη άποψη για την Ένωση από ό,τι όσοι αυτοτοποθετούνται στα δεξιά ή στο κέντρο. Αντίθετα με όλες τις άλλες χώρες, όπου η αριστερά είναι η φιλοευρωπαϊκή.
Politico | Laurens Cerulus, Eddy Wax: How to watch the European election like a pro
Inside Story | Ελευθερία Τσαλίκη: Οι ευρωπαϊκοί φάκελοι που κινδυνεύουν από μία άνοδο της ακροδεξιάς
Euractiv | Nick Alipour: The mystery of Europe’s new ‘left conservative’ group (αρχειοθετημένο)
Oxford Reuters Institute | Felix Simon, Marina Adami, Gretel Kahn, Dr Richard Fletcher: How AI chatbots responded to basic questions about the 2024 European elections right before the vote
LSE blogs | Angelos Chryssogelos: National conservatism is the new paradigm of conservative politics
The Conversation | Joseba K. Fernández Gaztea: Four ways EU laws affect the daily lives of European citizens today
Αριστερή μελαγχολία
«Ανήκω μάλλον στο μεγαλύτερο κόμμα της Ελλάδας, δηλαδή το κόμμα των αριστερών που θα πάνε να ψηφίσουν κάτι με βαριά καρδιά, για αυτό και η αμηχανία με εμποδίζει να τοποθετηθώ με μια στέρεη θέση για το ποια είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή σε αυτές τις Ευρωεκλογές». Ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε αυτό το κείμενο, όχι γιατί συμφωνούμε σε όλα, αλλά για την ειλικρίνεια του και την ιεράρχηση των αναγκών που προτείνει στο τέλος.
Jacobin Greece - Χρήστος Αβραμίδης: Ευρωεκλογές 2024: Σκέψεις για μια Κυριακή με αριστερή μελαγχολία
Η Φον ντερ Λάιεν και τα σύννεφα του πολέμου στην Ευρώπη
Είναι ίσως παράδοξο: η εκ νέου υποψήφια για την προεδρία της ΕΕ, να κάνει καμπάνια θαυμάζοντας τα φινλανδικά αντιαεροπορικά καταφύγια σχολιάζοντας «πόσα έχουμε να μάθουμε από τους Φινλανδούς». Ενώ η Γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει μαζικά καταφύγια στα υπόγεια / κελάρια των πολιτών.
Εντωμεταξύ έρευνα του Eurasia Group σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία δείχνει -μεταξύ άλλων- πως η πλειοψηφία των ερωτώμενων είναι υπέρ μια συμβιβαστικής λύσης στο Ουκρανικό και εναντίον του πολέμου:
CADTM | Eric Toussaint, Paul Murphy, Miguel Urbán Crespo: The Drums of War are Banging in Europe
Σε δημόσια δίκη η Ελλάδα για το Μεταναστευτικό
Η Ελλάδα θα εκδικαστεί δημόσια για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις καταγγελίες επαναπροωθήσεων (pushbacks) προσφύγων στα σύνορα. Η υπόθεση αφορά παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της απαγόρευσης των βασανιστηρίων. Οι καταγγελίες προέρχονται από διεθνείς οργανώσεις, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η Amnesty International. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναμένεται να εξετάσει την ευθύνη της Ελλάδας στις καταγγελλόμενες παραβιάσεις.
Διαβάστε ακόμα
The Press Project | Σ. Απέργης: Η κατάσταση στο προσφυγικό υπό το φως του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο
Εφημερίδα των Συντακτών | Δημήτρης Αγγελίδης: Η Frontex συνδέει το Λιμενικό της Κω με βασανισμούς προσφύγων
Τέμπη: αποσιωπάται εν μέσω σοβαρών εξελίξεων η υπόθεση
Σύμφωνα με το πόρισμα του τεχνικού συμβούλου των οικογενειών των θυμάτων των Τεμπών, τα θύματα ενδέχεται να είναι 85 συνολικά καθώς βρέθηκαν 28 επιπλέον δείγματα DNA που δεν αντιστοιχούν σε ταυτοποιημένο θύμα.
Με τη συνδρομή και τη συμπαράσταση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών διεξήχθη την Τετάρτη εκδήλωση της Ομάδας Νομικής Επεξεργασίας για την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, με αίτημα την ισονομία. Στην εκδήλωση δεν παρέστη, παρότι είχε προσκληθεί, ο πρωθυπουργός, ενώ η ΕΡΤ απουσίαζε, αρνούμενη κάθε κάλυψη της εκδήλωσης, κάτι που οδήγησε την ΠΟΣΠΕΡΤ στο να ζητήσει την αποπομπή του διευθυντή της ΕΡΤ, Κωνσταντίνου Ζούλα. Δείτε το ντοκιμαντέρ του Mega για την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών.
Η σφαγή στη Ράφα συνεχίζεται
Σύμφωνα με την οργάνωση Euro-Med Human Rights Monitor, οι 70.000 τόνοι βομβών που έχουν πέσει στη Γάζα, είναι περισσότεροι από τον συνολικό όγκο των βομβαρδισμών στη Δρέσδη, στο Αμβούργο και στο Λονδίνο κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αποκάλυψη των New York Times αναφέρει πως το Ισραήλ κρατά εξωδικαστικά σε στρατόπεδο κράτησης στην έρημο, όπου οι φυλακισμένοι, χωρίς δίκη, χωρίς προστασία βασανίζονται και βιάζονται. Είχε προηγηθεί ρεπορτάζ του CNN για το ίδιο στρατόπεδο και η ανακοίνωση του Ισραήλ πως θα το κλείσει. Άλλο ρεπορτάζ των NYT αποκαλύπτει ευρείας έκτασης ισραηλινή ψηφιακή εκστρατεία επηρεασμού αμερικάνων βουλευτών.
Σήμερα, Σάββατο, η απελευθέρωση τεσσάρων ισραηλινών ομήρων της Χαμάς σε μια αιφνιδιαστική επιχείρηση στη Γάζα είχε σαν συνέπεια την παράπλευρη απώλεια περισσότερων από 200 άμαχων Παλαιστίνιων στον παρακείμενο καταυλισμό Νουσεϊράτ.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Νέα «ιστορικά ρεκόρ» για το κλίμα – πόσα ακόμα άραγε μπορεί να αντέξει η ανθρωπότητα;
Από τον περσινό Ιούλιο (2023) κάθε μήνας που πέρασε μέχρι σήμερα είναι ο θερμότερος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως. Τα πρόσφατα δεδομένα του προγράμματος Copernicus της ΕΕ αποκάλυψαν ότι κάθε ένας από τους τελευταίους 12 μήνες ήταν τουλάχιστον 1,5oC πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία τους τελευταίους 12 μήνες να είναι κατά 1,63oC θερμότερη από ό,τι στη βιομηχανική εποχή.
Τα 8 εκατ. κατοίκων της Μπογκοτά στην Κολομβία, αντιμετωπίζουν κρίση νερού, με το σύστημα ταμιευτήρων Chingaza, το οποίο παρέχει το 70% του νερού της πρωτεύουσας, να έχει φτάσει στη χαμηλότερη στάθμη της ιστορίας του. Οι σταθερά υψηλές θερμοκρασίες του πλανήτη, οι υψηλές θερμοκρασίες των ωκεανών και το φαινόμενο Ελ Νίνιο έφεραν μήνες ξηρού καιρού. Οι διακοπές νερού έχουν γίνει κανόνας και οι κάτοικοι της πόλης έχουν πλέον «μερίδες νερού». Οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να κάνουν ντους για λιγότερο από τρία λεπτά, και τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους έως και 300 δολαρίων εάν υπερβούν το μηνιαίο όριο νερού που τους αναλογεί. Τα μέτρα περιορισμού του νερού θα ισχύσουν μέχρι τον Οκτώβριο του 2024, ή μέχρι να υπάρξουν αρκετές βροχοπτώσεις για να αντιστραφεί η κατάσταση. Και η Μπογκοτά δεν είναι η μόνη. Η Πόλη του Μεξικού μπορεί να απέχει μόλις λίγες εβδομάδες από την «Ημέρα Μηδέν», την ημέρα κατά την οποία η πόλη δεν θα έχει πλέον διαθέσιμο νερό από το υδρολογικό σύστημα Cutzamala. Οι δεξαμενές νερού στην πόλη έφτασαν πρόσφατα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και εν μέσω συνεχιζόμενων συνθηκών ξηρασίας και θερμικού θόλου, η πόλη ενδέχεται να αντιμετωπίσει την «Ημέρα Μηδέν» μέχρι τις 26 Ιουνίου. Στην Ινδία το θερμόμετρο έφτασε ήδη από τον Μάιο στους 47.4οC, τα σχολεία έκλεισαν πρόωρα για διακοπές και η ακραία ζέστη έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 77 ανθρώπων τις τελευταίες 10 ημέρες.
Στη Μεσόγειο τις επόμενες μέρες μέχρι τις 15 Ιουνίου αναμένονται ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες εξαιτίας της ανάπτυξης πεδίου υψηλών πιέσεων, με πολύ υψηλές έως και ακραία υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και πολύ ξηρή ατμόσφαιρα, γεγονός υψηλής έως και πολύ υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών. Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του φαινομένου. Η αλλαγή του κλίματος δεν είναι μόνο η αύξηση της θερμοκρασίας. Είναι πολλά περισσότερα που επηρεάζουν την ίδια την ύπαρξή μας. Υπάρχει διέξοδος; Βεβαίως, αλλά χρειάζεται να δράσουμε… χθες.
Λίγο πριν από τις κάλπες των ευρωεκλογών:
Carbonbrief | Josh Gabbatiss: EU election 2024: What the manifestos say on energy and climate change
European Environmental Bureau | European Pact for the Future
Shared Planet - FIPRA International | What has the EU done for you and the planet?
Climate Action Network Europe | EU Parliament Scoreboard (2019 – 2024 performance)
Μια Προειδοποίηση για την Άνοδο του Φασισμού
Η συνέντευξη του Άλμπερτ Σπέερ, αποκαλούμενου «αρχιτέκτονα του Χίτλερ», (έχτιζε τα μεγαλεπήβολά κτίριά του), αλλά υπηρέτησε ως Υπουργός Εξοπλισμών και Πολέμου του Χίτλερ, θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες στην ιστορία της δημοσιογραφίας. Παρέχει μια ωμή και εκ του σύνεγγυς μαρτυρία για το τι ακριβώς συνέβαινε στο περιβάλλον του Χίτλερ. Η σημασία της έγκειται στο ότι προσφέρει μια πρωτοφανή εικόνα των δραματικών γεγονότων και των ηθικών διλημμάτων που βίωσαν οι άνθρωποι εκείνη την εποχή, αλλά προσφέρει εν μέρει και ένα συγκριτικό πλαίσιο που μας διαφεύγει σε μια στιγμή που η Δύση καταρρέει ξανά ηθικά. Αναδεικνύει την πλήρη απουσία ηθικών αναστολών καταδεικνύοντας την ακραία ιδεολογική αντιδραστικότητα της Ναζιστικής ιδεολογίας. Η "σχεδόν ερωτική φιλία" μεταξύ των ηγετικών στελεχών, που αποκάλυψε ο Σπέερ, βρίσκει αναλογίες στην προσωποποίηση της εξουσίας και την καλλιέργεια της προσωπικής λατρείας σύγχρονων μορφών της εξουσίας. Η αποδοχή και η συγκάλυψη των εγκληματικών πρακτικών, όπως η καταναγκαστική εργασία, που παραδέχθηκε ο Σπέερ, έχουν μια παραλληλία σε ορισμένες σύγχρονες ακραίες πολιτικές, όπως αυτές του μεταναστευτικού. Ο Σπέερ παραδέχθηκε τις ευθύνες του για την εκμετάλλευση εκατομμυρίων, αποκαλύπτοντας τις φρικτές πρακτικές που υποστήριζαν το ναζιστικό οικοδόμημα.
LiFO | Στάθης Tσαγκαρουσιάνος: Αλμπερτ Σπέερ, Οι μέρες της μεγάλης πτώσης1
LiFO | Στάθης Tσαγκαρουσιάνος: Αλμπερτ Σπέερ, Οι μέρες της μεγάλης πτώσης2
Η εποχή των ελληνικών και εβραϊκών φιλοδοξιών για την ίδρυση έθνους-κράτους
Με την κατάρρευση των μεγάλων αυτοκρατοριών (Οθωμανικής, Αυστρο-Ουγγρικής) στις αρχές του 20ού αιώνα, οι εθνικές ιδεολογίες επιδιώκουν να αποκτήσουν δική τους κρατική υπόσταση. Ο εθνικισμός και η επιδίωξη για ίδρυση έθνους-κράτους αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της περιόδου, τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους Εβραίους που απελευθερώνονται από τις πολυεθνικές αυτοκρατορίες. Σε αυτό το long read σε τρία μέρη, ο Ιάσωνας Αθανασιάδης σκιαγραφεί αυτές τις παραλληλίες και ανιχνεύει πως Ελλάδα και Ισραήλ καλούνται να διαχειριστούν τις νέες συγκρούσεις που εξαπλώνονται στις υδάτινες οδούς της Ανατολικής Μεσογείου, μέσα σε μια παγκόσμια κρίση ενέργειας, επισιτισμού και ασφάλειας.
iMEdD | Ι. Αθανασιάδης: Η εποχή των ελληνικών και εβραϊκών φιλοδοξιών για την ίδρυση έθνους-κράτους
iMEdD | Ι. Αθανασιάδης: Από τη μία πολιτεία του Ρίμλαντ στην άλλη
iMEdD | Ι. Αθανασιάδης: Η Ελλάδα και το Ισραήλ μέσα σε μια τριπλή παγκόσμια κρίση
Η αναπάντεχη (;) στήριξη της Τουρκίας για τα γλυπτά
Η στήριξη της Τουρκίας στις ελληνικές θέσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Unesco πρόσφατα προκάλεσε έκπληξη. Η απορριπτική στάση της Άγκυρας σχετικά με το περιβόητο φιρμάνι που επικαλούνται οι Βρετανοί, αποστερεί το κεντρικό επιχείρημά τους για τη μη επιστροφή των μαρμάρων. Πρόκειται για μια ιστορική στροφή, καθώς η Ελλάδα αποκτά (;) έναν ισχυρό σύμμαχο στο θέμα. Η επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της παγκόσμιας ατζέντας.
Μαρίνα Σάττι: «Αν θεωρούν ότι είμαι στη low κουλτούρα χαίρομαι, μακάρι να είμαι»
Ένα απο τα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα ήταν η συνέντευξη της Mαρίνα Σάττι στη LiFO. Με δυο λόγια, η Σάττι είπε πως η αντικειμενική κοινωνική της θέση υπαγόρευε την παρουσία και τα μηνύματα που εξέπεμψε, ακόμα και παρά τη θέλησή της. Ξεκαθάρισε ότι δεν έχει πολιτική ταύτιση, αλλά την πληγώνει το ότι δεν μπόρεσε να θάψει τον πατέρα της σε κανονικό νεκροταφείο, όπως την πληγώνει και η εικόνα των αθώων προσφύγων που βρίσκονται εκεί απλώς επειδή είναι μουσουλμάνοι.
Από τα καλύτερα Newsletter. Μπράβο