Κλιμάκωση στην Ουκρανία
Σενάρια εκτροχιασμού στην Ουκρανία, πολεμικές ιαχές από Τουρκία. Από τη συγκάλυψη των υποκλοπών στην παραγραφή της Siemens. Κρίσιμες εκλογές στη Βραζιλία, Ντράγκι στηρίζει Μελόνι στην Ιταλία.
Πυρά κατά του Πρωθυπουργού εξαπέλυσε σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης, από τα έδρανα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τις υποκλοπές, η οποία ολοκλήρωσε την εξέταση μαρτύρων, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπρεπε να είναι εδώ και να κάθεται σε αυτή την καρέκλα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σημειώνεται ότι η εξεταστική δεν κάλεσε ούτε τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ούτε τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, θύμα των υποκλοπών, ούτε τους αρμόδιους εισαγγελείς της ΕΥΠ, ούτε τα στελέχη της υπηρεσίας που ζήτησαν την παρακολούθηση, ούτε τους ιδιοκτήτες της εταιρείας Krikel ή της Intellexa που σχετίζονται με την υπόθεση - πρακτικά κανέναν που θα μπορούσε να φωτίσει την υπόθεση. Η διερεύνηση του σκανδάλου θα συνεχιστεί τώρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Η δημοσιογραφική έρευνα για τη λειτουργία του spyware στη χώρα και η σχέση του με το πολιτικό σύστημα πάντως, συνεχίζεται. O Στέλιος Κούλογλου αποκάλυψε πως οι επιχειρηματίες Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτζιος, βρίσκονται πίσω από την εταιρεία KRIKEL, η οποία τα τελευταία τρία χρόνια έχει σκανδαλωδώς εξασφαλίσει «απόρρητες» συμβάσεις πολλών εκατομμυρίων από το ελληνικό Δημόσιο. Σήμερα το Inside Story αποκάλυψε ότι ο Φέλιξ Μπίτζιος εξακολουθεί έως τώρα να ελέγχει το 35% της Intellexa AE φέρνοντας λίγο πιο κοντά τον Δημητριάδη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Predator.
Στο μεταξύ, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπεύθυνη για τη Διαφάνεια και τις κοινές αξίες Βέρα Γιούροβα επισκέπτεται την Ελλάδα για τα θέματα Κράτους Δικαίου. Η Επίτροπος είχε συναντήσεις χθες με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα και σήμερα με το Προεδρείο της ΕΣΗΕΑ, τον Υπ. Δικαιοσύνης, το Προεδρείο του Συμβουλίου της Επικρατείας και τον Πρωθυπουργό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός προσπάθησε να υποβαθμίσει τη συνάντηση. Ωστόσο…
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σόφια το Σάββατο, στο περιθώριο των εγκαινίων του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας - IGB. Η Φον ντερ Λάιεν βρισκόταν στην Αθήνα για να εκφωνήσει την κεντρική ομιλία στο Athens Democracy Forum στο οποίο δεν συμμετείχε ο Πρωθυπουργός. Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο πρωθυπουργός δεν παρέστη εξαιτίας του άρθρου του Αλεξάντερ Κλαπ στους New York Times, προκαλώντας τον εκνευρισμό της Φον ντερ Λάιεν.
Διαβάστε σχετικά:
Εφημερίδα των Συντακτών | Τίτλους τέλους έβαλε η Ν.Δ. στην Εξεταστική για τις υποκλοπές
Το σκάνδαλο της Siemens παραγράφηκε. Εκπλήσσεται κανείς;
Το σκάνδαλο που σημάδεψε πολιτικά την περασμένη 15ετία την Ελλάδα, για το οποίο υπήρξαν άμεσες παραδοχές δωροδοκίας και για το οποίο «πρόλαβε» να μπει στη φυλακή για μερικούς μήνες μόνο ένας από τους πρωταγωνιστές (αφού οι βασικοί κατηγορούμενοι Χριστοφοράκος και Καρβέλας διέφυγαν / φυγαδεύτηκαν από την Ελλάδα εγκαίρως), έκλεισε δια της παραγραφής. Μια παραγραφή που επήλθε μετά από συνεχείς καθυστερήσεις και αναβολές. Την καθυστέρηση διερευνά τώρα ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος.
Μια επισκόπηση του σκανδάλου Siemens προ ενδεκαετίας, που ισχύει φυσικά και σήμερα, από το TVXS.
Για τo πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής το 2011 - ενδιαφέρον έχουν οι κομματικές διαφοροποιήσεις τότε, ως προς τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.
Το Θέμα
Ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται
Η κατάσταση στο Ουκρανικό μπορεί να έχει υποχωρήσει από τα πρωτοσέλιδα, αλλά γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη, όλο και πιο κρίσιμη, σε μια διελκυνστίνδα κλιμάκωσης που απειλεί να οδηγήσει ακόμα και σε πυρηνικό πόλεμο.
Όπως γράψαμε και την προηγούμενη εβδομάδα, η υποχώρηση του ρωσικού στρατού μπροστά στην ουκρανική προέλαση στο Χάρκοβο, προκάλεσε από την πλευρά της Ρωσικής κυβέρνησης, μερική επιστράτευση που δημιούργησε κλίμα ανησυχίας για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου και στην Ρωσία την ίδια. Η μερική επιστράτευση πλήττει ή απειλεί πλέον και τα μεσαία στρώματα στις μεγάλες πόλεις της Ρωσίας με αποτέλεσμα την πανικόβλητη φυγή όλο και περισσότερων Ρώσων, υποψήφιων επίστρατων από τη χώρα προς όλες τις κατευθύνσεις: την Τουρκία, τη Μογγολία, το Καζακστάν (σχεδόν 100.000), τη Φινλανδία (50.000) που περιορίζει τις αφίξεις από τη Ρωσία πλέον, τη Γεωργία - όπου τους δέχονται, μια και η ΕΕ είναι αναποφάσιστη για το τι να τους κάνει. Όσοι διαδηλώνουν την αντίθεσή τους συλλαμβάνονται - 2400 κατά τον ΟΗΕ.
Παράλληλα, τα αποτελέσματα των «δημοψηφισμάτων» στις κατεχόμενες περιοχές, έβγαλαν τεράστια ποσοστά υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία. H Ρωσία προσάρτησε σήμερα και τυπικά τις περιοχές αυτές, θέτοντάς τις υπό την προστασία του απαραβίαστου των συνόρων της. Η περίσταση εορτάστηκε με κάθε επισημότητα στη Μόσχα και ο Πρόεδρος Πούτιν έβγαλε έναν κάθε άλλο παρά καθησυχαστικό λόγο, όπου επικαλείται το προηγούμενο της Χιροσίμα. To υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, όμως, θεωρεί θεμιτή τη χρήση ΝΑΤΟϊκών όπλων για την ανάκτηση των κατειλημμένων εδαφών, και αυτή η σύγκρουση παράγει εστίες γενικής καταστροφής. Η άμεση χρήση πυρηνικών όπλων μοιάζει απίθανη, αλλά αν η κατάσταση συνεχίσει να κλιμακώνεται και φτάσει σε οριακό σημείο, τίποτα δεν αποκλείεται.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει τα παράνομα δημοψηφίσματα και η Ουκρανική κυβέρνηση κατέθεσε αίτηση ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, που αν γίνει δεκτή, θα οδηγήσει αυτόματα στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τέλος, το σαμποτάζ στους ρωσογερμανικούς αγωγούς Nord Stream 1 (εν λειτουργία) και 2 (σε αναστολή), προκαλεί μείζονα ερωτήματα. Οι κατηγορίες του ΝΑΤΟ περί ρωσικού «δακτύλου» στερούνται λογικής, καθώς οι αγωγοί θα μπορούσαν να ήταν ένα μέσο πίεσης και εκβιασμού της Ρωσίας προς την Ευρώπη, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εργαλείο άρσης των κυρώσεων. Η εκδοχή αμερικανικού ή ΝΑΤΟϊκού «δακτύλου», δεν μπορεί να αποδειχθεί, αλλά έχει τουλάχιστον μια λογική: την παγίδευση της Ευρώπης στην μόνιμη αποκοπή από το ρωσικό αέριο. Τα στοιχεία υπέρ της δεύτερης εκδοχής, πέραν της ομολογίας δια του πρώιμου πανηγυρισμού του πρώην ΥπΕξ και νυν Ευρωβουλευτή της Πολωνίας, είναι αρκετά. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είχε από την αρχή της κρίσης αφήσει να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ είναι σε θέση να εμποδίσουν την ανάπτυξη και τη λειτουργία των αγωγών.
Στην περιοχή που έγιναν οι εκρήξεις υπήρξε καταγεγραμένη δραστηριότητα αμερικανικών δυνάμεων υποβρύχιων καταστροφών, γεγονός που επικαλούνται και οι Ρώσοι στις ανακοινώσεις τους.
Moscow Times | Μια εικόνα της θέσης των ρωσικών ελίτ απέναντι στην πολεμική κλιμάκωση της Ρωσίας μεταφρασμένη από τα Ρωσικά. Της Φαρίντα Ρουστάμοβα και του Μαξίμα Τοκάιλο: Putin Always Chooses Escalation
The Guardian | Christopher Chivvis: Yes, Putin might use nuclear weapons. We need to plan for scenarios where he does
Forbes | NATO Says Sabotage Behind Destruction Of Natural Gas Pipelines
InfoBrics | Lucas Leiroz: US might have sabotaged European energy security
Η Τουρκία απειλεί. Πάλι…
Οι τουρκικές προκλήσεις εναντίον της εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδας συνεχίζονται αδειαλείπτως. Εναλλάξ με «καρότα», η τουρκική διπλωματία συνεχίζει το μαστίγιο της όξυνσης του κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών, τελευταία με τη διαμαρτυρία για την άρση του εμπάργκο όπλων στη Κυπριακή Δημοκρατία. Η στάση της Άγκυρας προκάλεσε δηλώσεις υπέρ της Ελλάδος από τη Γαλλία. Οι ΗΠΑ πήραν θέση τουλάχιστον επί της κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού ΑΙγαίου, ενώ η Κομισιόν ζήτησε να παύσει η επιθετική ρητορική. H έξοδος του ερευνητικού σκάφους Yunus στο Αιγαίο, είναι βέβαιο πως θα οξύνει περισσότερο την κατάσταση καθώς ο Ελληνικός στόλος τέθηκε σε ετοιμότητα. Ο Νίκος Δένδιας, ως υπουργός Εξωτερικών, ζήτησε την άρση του casus belli από την Τουρκία.
in.gr | Κέντρο μελετών Αl Jazeera: Η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα οδηγήσει αυτή τη φορά σε πόλεμο;
Ένα θανατικό που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί
Η πανδημία του COVID-19 αφού μονοπώλησε την επικαιρότητα για δύο σχεδόν χρόνια, έχει σχεδόν χαθεί από το μιντιακό ραντάρ. Η χώρα μας, όμως, είναι πλέον έκτη στον κόσμο το τελευταίο δωδεκάμηνο σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Η δημοσιοποίηση της προδημοσιευμένης δεύτερης μελέτης του Θ. Λύτρα επανέφερε το ζήτημα του χειρισμού της πανδημίας στην πολιτική ατζέντα. Από τα συμπεράσματα της μελέτης, αυτό που συζητήθηκε ήταν η σχεδόν συνολική κατάληξη όσων διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ (97,7%). Συγκλονιστικό όμως είναι και το ποσοστό της θνησιμότητας μέσα στις ΜΕΘ (72,7%). Για σύγκριση, η θνησιμότητα στις ΜΕΘ ακόμα και τους πρώτους μήνες της πανδημίας στην Ιταλία ήταν 26%.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η αντιπολίτευση κατήγγειλε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ΕΣΥ και η οποία είναι υπεύθυνη για τη μαζική θνησιμότητα. Οι απαντήσεις από κάποια κυβερνητικά στελέχη επίσης φαίνεται να μην έχουν λάβει υπόψη την ίδια την μελέτη, κάτι που επισημαίνει ο ίδιος ο Θεόδωρoς Λύτρας. Ανησυχητική τέλος είναι η πληροφορία, την οποία επιβεβαιώνει ο κ. Λύτρας, πως δεν έχει πλέον πρόσβαση στα δεδομένα του ΕΟΔΥ. Αν αλθεύει, πρόκειται για πρακτικές αδιαφάνειας ακόμα και προς τους ερευνητές, από έναν οργανισμό που μοιάζει να θεωρεί ως πρωτεύοντά του ρόλο στη δημόσια πληροφόρηση την επικοινωνιακή διαχείριση. Όπως ένας από μάς έγραφε ήδη από 2021, η αδιαφάνεια και η μη-διαθεσιμότητα των δημόσιων δεδομένων που παρείχε ο ΕΟΔΥ από την αρχή της πανδημίας ήταν μοναδική στην (Δυτική τουλάχιστον) Ευρώπη. Όμως, η παρεμπόδιση των πανεπιστημιακών ερευνών είναι ένα νέο ορόσημο στον κατήφορο της κυβερνητικής λογοκρισίας.
«Μετα-φασισμός» με στήριξη Ντράγκι
Όπως αναμενόταν, η Ιταλία εξέλεξε το «μεταφασιστικό» κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι, δίνοντας ποσοστό 26% στο κόμμα της - και 43,8% για την ακροδεξιά - δεξιά συμμαχία της. Οι αντιδράσεις υπήρξαν έντονες, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό. Πολλοί Ιταλοί καλλιτέχνες βγήκαν στα «κάγκελα» διεκτραγωδώντας την νίκη της ακροδεξιάς, το αμερικανικό ρεπουμπλικανικό κόμμα, το ισχυρότερο ακροδεξιό κόμμα στον κόσμο, χάρηκε με την εξέλιξη, όπως και όλη η Ευρωπαϊκή ακροδεξιά, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις των ηγετών των άλλων κρατών της Ευρώπης προτίμησαν τα διπλωματικά συγχαρητήρια. Οι εικόνες από την συμμετοχή της σε φασιστικά κόμματα από μικρή βγήκαν φυσικά στην επικαιρότητα.
H Μελόνι, προς το παρόν, «καθησυχάζει» τον κόσμο, ομνύοντας στην πολιτική του Ντράγκι και στα οικονομικά, και στο Ουκρανικό, πιθανόν μετά από κάποια συμφωνία μαζί του, κάτι που αναγνωρίζει η ΕΚΤ. Οι κοινωνικές πεποιθήσεις πάντως της Μελόνι έχουν μια συνέχεια με τον μουσολινικό συντηρητισμό. Άλλωστε η πρώτη διαδήλωση εναντίον της στην Ιταλία, ήταν για την υπεράσπιση του δικαιώματος στις εκτρώσεις.
Ως προς την επιλογή των Ιταλών: η αποχή ήταν ιστορικά πρωτόγνωρη καθώς πάνω από το ένα τρίτο των Ιταλών (36%) δεν μπήκε καν στον κόπο να πάει να ψηφίσει. Οι νέοι (<35 ετών) συμμετείχαν λιγότερο αλλά έδωσαν μικρότερο ποσοστό στην δεξιά-ακροδεξιά και στις τρεις μορφές της.
Rosa Luxemburg Stiftung | Daniela Chironi: The heritage of Draghi: abstention triumphs, the right wins
Κοσμοδρόμιο Γιώργης-Βύρων Δάβος: Η Μελόνι νίκησε, αλλά Ιταλία και Ευρώπη σκέφτονται την επόμενη μέρα
Εκλογές επιβίωσης της δημοκρατίας στη Βραζιλία
Την Κυριακή διεξάγονται εκλογές στη Βραζιλία με ένα μείζον επίδικο: τη διατήρηση ή μη στην εξουσία του ακροδεξιού Ζαΐρ Μπολσονάρου ή την επανεκλογή του Λούλα, του πρώην Προέδρου που φυλακίστηκε μετά από δικαστική συνωμοσία, προκειμένου να εξουδετερωθεί πολιτικά και πλέον είναι όχι μόνο ελεύθερος, αλλά και φαβορί για την επανεκλογή. Οι περιπέτειες της Βραζιλίας τα τελευταία χρόνια με το, υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ, κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε την Τζίλμα Ρουσέφ το 2016 και η κατάληξή της υπό τη διακυβέρνηση ενός νοσταλγού της φονικής βραζιλιάνικης χούντας, αποτελούν από μόνες τους μια τραγική ιστορία, που υπάρχουν φόβοι μήπως συνεχιστεί: Αντιγράφοντας το εγχειρίδιο του Τραμπ, ο Μπολσονάρου έχει υπονοήσει πως δεν θα δεχτεί ένα αρνητικό για αυτόν αποτέλεσμα επικαλούμενος «ηλεκτρονική νοθεία». Το ότι μεγάλο μέρος του στρατού τον στηρίζει κάνει αυτό το ενδεχόμενο εξαιρετικά ανησυχητικό. Θετικό της υπόθεσης είναι πως ο τραμπισμός του νυν Προέδρου τον έχει καταστήσει ύποπτο για τις ΗΠΑ. Έτσι μετά από πρωτοβουλίες Αμερικανών βουλευτών οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν πως θα αναγνωρίσουν άμεσα το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ένα από τα πολλά ζητήματα όπου θα υπάρξει άμεση διαφορά, θα είναι η διαχείριση του Αμαζονίου και το ελευθέρας που έχει δώσει ο Μπολσονάρου σε γαιοκτήμονες και λευκούς γεωργούς, να εισβάλλουν και να κατακαίνε το τροπικό δάσος, έναν κρισιμότατο κρίκο για τη διατήρηση της κλιματικής και περιβαλλοντικής ευστάθειας του πλανήτη. H κυβέρνηση Λούλα είχε μειώσει εντυπωσιακά την καταστροφή του τροπικού δάσους, τάση που αναστράφηκε με την εκλογή Μπολσονάρου.
Κούβα: δημοψήφισμα για τον οικογενειακό κώδικα
Και ενώ η Ιταλία περνά στα χέρια μιας υπερσυντηρητικής, εναντίον των αμβλώσεων και ομοφοβικής πρωθυπουργού, η Κούβα επικύρωσε με δημοψήφισμα έναν νέο οικογενειακό κώδικα. Η νέα νομοθεσία αναγνωρίζει μεταξύ άλλων τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, επιτρέπει την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, προασπίζει τα δικαιώματα παιδιών και των παππούδων και γιαγιάδων τους, συνολικά θεωρείται από κάποιους ως ο πιο προοδευτικός οικογενειακός κώδικας στον κόσμο.
[Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι με όλα τα προβλήματα που είχε στην εφαρμογή του, το ελληνικό οικογενειακό Δίκαιο ήταν ένα απο τα πιο προοδευτικά στον κόσμο, ωσότου ο Π. Τσιάρας να το καταστρέψει εξυπηρετώντας τα συμφέροντα μιας ομάδας οργισμένων μπαμπάδων… ]
Μια πλειοψηφία δύο τρίτων ψήφισε υπέρ του νέου κώδικα, αλλά υπήρξε και μια ισχυρή μειοψηφία -που υποδαύλισαν και στήριξαν εκκλησίες και Κουβανοί εξόριστοι αντικαθεστωτικοί- που δεν ήταν έτοιμοι και έτοιμες για αυτό το άλμα. Η Μαριέλα Κάστρο, κόρη του Ραούλ, χρεώνεται σε μεγάλο βαθμό αυτήν την επιτυχία. Ήταν η μόνιμη φωνή υπέρ των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας από τη δεκαετία του 1990. Χρεώνεται τη μεταστροφή και την αυτοκριτική του θείου της, Φιντέλ σχετικά με την στάση της Κουβανικής επανάστασης απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα.
Διαβάστε επίσης:
SLAPP και στη Χίο: Οι «Στρατηγικές νομικές αγωγές ενάντια στη συμμετοχή του κοινού» - αγωγες SLAPP, στην πράξη βιομηχανίες φίμωσης του Τύπου, όχι μόνο δεν έχουν περιοριστεί νομικά στην χώρα μας, όπως προβλέπει η σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά εξαπλώνονται στην επικράτεια: Θύμα αυτή τη φορά ο Ιωάννης Στεβής δημοσιογράφος στη Χίο, του οποίου οι καταγγελίες για την κατάσταση του νοσοκομείου της Χίου, απαντήθηκαν με εξοντωτική αγωγή εναντίον του, κινώντας έτσι το ενδιαφέρον των πανευρωπαϊκών οργανώσεων προστασίας των δημοσιογράφων.
Κίνδυνος φτώχειας: Εν μέσω ειδήσεων περί υπεραπόδοσης των εσόδων του Αυγούστου: όπως σημειώνει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος: το ήδη αυξημένο ποσοστό των φτωχών νοικοκυριών, προκύπτει μετά τον υπολογισμό των χορηγήσεων των κοινωνικών επιδομάτων. Χωρίς τα κοινωνικά επιδόματα, το ποσοστό της φτώχειας στην Ελλάδα εκτινάσσεται στο 48,2%!
Η Google στην Ελλάδα: Η Google ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τις υποδομές της για υπηρεσίες cloud στην Ελλάδα, υποσχόμενη να δημιουργήσει σχεδόν 20.000 θέσεις εργασίας μέσω άμεσων επενδύσεων και συνεργασιών μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ανακοίνωσε επίσης σχέδια για τη δημιουργία ερευνητικών κέντρων για την τεχνολογική βιωσιμότητα και την Τεχνητή Νοημοσύνη που θα χρηματοδοτηθούν από την Google σε δύο περιφερειακές ελληνικές πόλεις, προσθέτοντας ότι οι συνολικές επενδύσεις αναμένεται να προσθέσουν 2,2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία έως το 2030.