«Athena»: μια εξέγερση για το Netflix;
Το Νήμα Πολιτισμός #11 παρακολουθεί τα εξεγερμένα προάστια στο «Athena» του Ρομέν Γαβρά, ακολουθεί τον ξεριζωμό των Μικρασιατών προσφύγων στο Μουσείο Μπενάκη, μιλά για τον σκηνοθέτη Γιώργο Κουτλή.
Η τελευταία μεγάλου μήκους ταινία του Ρομέν Γαβρά, «Athena» έκανε πρεμιέρα στη Βενετία και ήδη προβάλλεται στο Netflix. Όλα ξεκινούν με τη δολοφονία ενός νεαρού από την αστυνομία. Το προάστιο με το όνομα «Αθήνα» φλέγεται: τα παιδιά των μεταναστών από τις πρώην αποικίες εξεγείρονται, τα ΜΑΤ είναι παντού. Ο γαλλικός Νοέμβρης του ‘05, ο ελληνικός Δεκέμβρης του ‘08 πλανάται πίσω από την ένταση και τους καπνούς των εικόνων. Η σύγκριση σταματάει εδώ. Η συνέχεια είναι κραυγές και υποτυπώδης λόγος, σχηματικοί χαρακτήρες (τα αλγερινής καταγωγής αδέλφια, ο οργισμένος μακρυμάλλης, ο ειρηνευτής στρατιωτικός, ο χαμένος ντίλερ, ένας άτυχος ματατζής που πιάνεται όμηρος) και μια στοιχειώδης υπόθεση με προβληματικό τέλος.
Η εξέγερση ως θέαμα
Η ταινία επιδιώκει να εγγραφεί στη συνέχεια του ιστορικού «Μίσους» που πρώτο, το 1995, έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα των προαστίων. Ή έστω επιχειρεί να πάρει τη σκυτάλη από τους «Αθλίους» του Λατζ Λι με τον οποίο ο Ρομέν Γαβράς συνεργάζεται σταθερά. Αν όμως, με μια…