Αλήθεια, ασφάλεια και η εικόνα της χώρας
O πρωθυπουργός παρεξηγεί τι σημαίνει ελευθερία του Τύπου, τα κανάλια αγνοούν τις φωτιές, το Ευρωδικαστήριο υπενθυμίζει πως δεν κτίζεται η εικόνα μιας χώρας με αίμα και ψέματα. Ο κόσμος σε αναταραχή.
Όπως σας γράψαμε πρόσφατα, το Νήμα έκλεισε έναν χρόνο λειτουργίας και τώρα είναι ώρα να περάσει από την πειραματική φάση, στην φάση Α. Η ιδέα παραμένει απλή και ελπίζουμε χρήσιμη:
Επισκοπήσεις, επιμέλεια θεμάτων γύρω από την επικαιρότητα, ένας οδηγός των ειδήσεων για να μη χάνεται κανείς στο χάος της πληροφορίας και της παραπληροφόρησης, με σεβασμό στο χρόνο και την προσοχή του αναγνώστη-παραλήπτη του email.
Το Νήμα είναι μια ανεξάρτητη προσπάθεια, xωρίς δεσμεύσεις πέρα από εκείνη που έχει με τους χρήστες του και χωρίς οικονομική στήριξη από οποιοδήποτε κέντρο. Αυτό είναι το ιδρυτικό του στοιχείο.
Τις επόμενες ημέρες θα ανοίξουμε την δυνατότητα εθελοντικών συνδρομών με σκοπό να σας ζητήσουμε να ενισχύσετε την προσπάθεια εθελοντικά εφόσον το επιθυμείτε, καθώς και με άλλους τρόπους, όπως το feedback σας. Δεν θα επηρεάσει αυτό φυσικά την αποστολή των ανασκοπήσεων και των άλλων εκδόσεών μας.
Από αυτόν το μήνα θα έχουμε γραφείο στο Ρομάντσο, στην οδό Αναξαγόρα 3-5, όπου θα έχουμε την δυνατότητα να βρισκόμαστε και από κοντά, καθώς σκοπεύουμε να οργανώσουμε ζωντανές εκδηλώσεις. Ένα ακόμα πείραμα, στο οποίο συμμετείχαμε, στον χώρο του παλιού Στούντιο καφέ στα Εξάρχεια, ήταν επιτυχημένο και μας άφησε μια παρακαταθήκη για το μέλλον.
Τους μήνες των διακοπών, το Νήμα θα εξακολουθήσει να βγαίνει κανονικά, ίσως με λίγο πιο περιορισμένες εκδόσεις λόγω του καλοκαιριού, κυρίως όμως προκειμένου να ετοιμαστούμε για την επόμενη φάση. Έχουμε να σας πούμε πολλά, ως τότε θα σας παρακαλέσουμε να απαντήσετε στα ερωτήματα των polls που θα βρείτε μέσα στην ύλη. Σας ευχαριστούμε που μας διαβάζετε: Ματθαίος-Μιχάλης
Το ανησυχητικό στοιχείο, θεωρούμε, στην παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες, δεν ήταν τα άδεια έδρανα κατά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο. Ούτε το ότι ο Πρωθυπουργός αντιμετώπισε αυστηρή κριτική από ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων για το κράτος Δικαίου, τη δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ στη χώρα μας.
Ήταν η, κατά τα φαινόμενα, άγνοια βασικών αντιλήψεων του ευρωπαϊκού φιλελευθερισμού, αλλά και απλών κανόνων πολιτικής επιχειρηματολογίας. Η παρουσίαση της ύπαρξης αντιπολιτευόμενων εφημερίδων, της Αυγής και της Δημοκρατίας, ως τεκμήριο ελευθερίας του Τύπου στη χώρα, δείχνει μια τεράστια σύγχυση τόσο ως προς τα κεκτημένα της φιλελεύθερης δημοκρατίας στην Ευρώπη, όσο και της έννοιας του έλλογου επιχειρήματος, ενώ η απαξίωση για πολλοστή φορά των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα -μιας οργάνωσης που έχει συμβουλευτικό ρόλο στον ΟΗΕ, την ΟΥΝΕΣΚΟ και το Συμβούλιο της Ευρώπης- χωρίς ουσιαστική τεκμηρίωση και απάντηση στους ισχυρισμούς τους, παραπέμπει στον Ερντογάν, και όχι σε Ευρωπαίο πρωθυπουργό.
Παρακολουθήστε το παρατηρητήριο για το Κράτος Δικαίου απο το Vouliwatch
Μια ιστορικής σημασίας καταδίκη της Ελλάδας
Την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν φημολογείται πως σκέπτεται να προχωρήσει σε προσάρτηση της Βόρειας Κύπρου στις 20 Ιουλίου και καθώς επανειλημμένα θέτει θέμα μεταχείρισης προσφύγων και μεταναστών από την ελληνική ακτοφυλακή, μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έρχεται να καταδικάσει τις πρακτικές και να αμαυρώσει την εικόνα της Ελλάδας.
Το δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για την υπόθεση του Φαρμακονησιού το 2014, όταν το ελληνικό Λιμενικό ξεκίνησε τις επαναπροωθήσεις προσφύγων, με αποτέλεσμα τον θάνατο 11 ανθρώπων. Το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση στους επιζώντες, άνοιξε τον δρόμο για περαιτέρω προσφυγές κατά της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οδήγησε σε αντιπαράθεση στη Βουλή η οποία ήταν αποκαλυπτική για την στάση των πολιτικών παρατάξεων απέναντι στο ζήτημα. Ο Νίκος Φίλης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και ο Άγγελος Συρίγος της ΝΔ, διαφώνησαν πάνω στο ζήτημα της διεθνούς εικόνας της χώρας, με τον πρώτο να υπερασπίζεται την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια και τον δεύτερο να υπερασπίζεται τη θέση της προστασίας της εικόνας της χώρας πάση θυσία.
Έρευνα του Balkan insight δείχνει ότι η Frontex έστησε μαζικό μηχανισμό συλλογής και επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων προσφύγων και μεταναστών τα οποία προωθoύσε στη Frontex
Και στην Τουρκία της οικονομικής κρίσης τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα καθώς φαίνεται ότι ένα μέρος της οργής των πολιτών για την οικονομική εξαθλίωση στρέφεται κατά των προσφύγων
Έχει όντως καεί ένας ελαιώνας αν κανένα κανάλι δεν το αναφέρει;
Οι φωτιές που ξέσπασαν σε όλη τη Νότια Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα ήταν πολλές -περί τις 350 μέχρι χθες- και καταστροφικές. Με οδυνηρές καταστροφές - με πολλές οικονομικές επιπτώσεις για τον τοπικό πληθυσμό στον μεγάλο ελαιώνα της Φωκίδας π.χ., όπου κινδύνευσε και εκκενώθηκε και μέρος της Ιτέας. Παρακάτω η εικόνα των καμένων από το Φωκίδα TV
Επίσης, μεγάλης έκτασης ήταν η πυρκαγιά στο Κρανίδι της Αργολίδας, συμπεριλαμβανομένης και της καταστροφής σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο.
Η επιπλέον είδηση όμως που αφορά τις φωτιές είναι η απουσία της είδησης από τα κανάλια. Με την εξαίρεση του Open, που διέκοπτε για ενημέρωση για τις πυρκαγιές, όλα τα άλλα κανάλια -των δημοσίων συμπεριλαμβανομένων- απλά αγνόησαν τις πυρκαγιές που έκαιγαν τη Φωκίδα, την Ηλεία, την Αχαΐα, τη Βοιωτία, τη Ζάκυνθο, την Αργολίδα κ.ο.κ. Η χειραγώγηση των ειδήσεων συμβαίνει, προκειμένου να δημιουργηθεί μια προστατευτική φούσκα όπου τίποτα το κακό δεν συμβαίνει, εκτός και αν ενισχύει την κυβέρνηση οπότε διατυμπανίζεται.
Διαβάστε το περσινό αφιέρωμα του Νήματος: Κλιματική κρίση, διαχειριστική ανεπάρκεια και διαφθορά οι αιτίες των πυρκαγιών
Η Λερναία πανδημία
Έκπληξη αποτέλεσε η απόφαση του ΕΟΔΥ να σταματήσει την καθημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, απόφαση που προξενεί αντιδράσεις. Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις και την παύση όλων των μέτρων προστασίας από την COVID-19 στη χώρα μας -όπως και στον ένα ή στον άλλο βαθμό και αλλού και ιδίως στην Ευρώπη- η πανδημία δεν ακολουθεί τις προσταγές της οικονομίας. Μια ματιά στους εβδομαδιαίους θανάτους από COVID, αλλά και στις εισαγωγές σε νοσοκομεία, δείχνει πως η χώρα μας είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη στις εισαγωγές COVID-19 στα νοσοκομεία, και δεύτερη στην ΕΕ πίσω από τη Μάλτα σε εβδομαδιαίους θανάτους.
Προφανώς το τουριστικό κύμα «οδηγεί» την αύξηση των κρουσμάτων καθώς και ο εφησυχασμός. Ήταν μάλλον πρώιμη όπως αποδείχθηκε η απόσυρση του μέτρου των μασκών σε εσωτερικό χώρο με αποτέλεσμα ένα νέο κύμα μαζικών μολύνσεων. Ήδη εξετάζονται νέα μέτρα, αλλά για το Φθινόπωρο. Αν και το νέο κύμα είναι παγκόσμιο, η Ελλάδα έχει ένα αποσαρθρωμένο σύστημα υγείας, ταλαιπωρημένο από την μη-ενίσχυσή του και τις συνέπειες της πανδημικής λαίλαπας, όπως σημειώνει ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας και οφείλει να αντιδράσει αμυντικά άμεσα. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες.
Στα καλά νέα: Νέα εμβόλια, ίσως αποτελεσματικότερα, αναπτύσσονται για το φθινόπωρο, και η «κούρσα» εμβολίων - μεταλλάξεων αναμένεται να συνεχιστεί. Μετ’ εμποδίων, συνεχίζεται η ανάπτυξη νέων φαρμάκων.
Ο πόλεμος και η ευρωζώνη
«Εάν η Ρωσία διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές για την ευρωπαϊκή οικονομία» σημείωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα προ ημερών. Η ευρωζώνη καταγράφει εμπορικό έλλειμμα εδώ και λίγους μήνες, ενώ όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η ύφεση βρίσκεται προ των πυλών. Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, η Γερμανία παρουσιάζει έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο. O οικονομικός «κινητήρας» που εισήγαγε φθηνή ρωσική ενέργεια διατηρώντας την ανταγωνιστικότητά της, παράγοντας αυτοκίνητα, μηχανήματα, χημικά και μηχανολογικό εξοπλισμό προς εξαγωγή, έχει μπλοκάρει εξαιτίας των κυρώσεων στη Ρωσία. Ακόμα και η Κίνα όμως, -σε συνδυασμό με τη διαχείριση του COVID19- βρίσκεται σε ταραγμένα οικονομικά νερά, ενώ η Ρωσία, ο στόχος των κυρώσεων μοιάζει να περνά την τρικυμία, αβρόχοις ποσί, μιλώντας σχετικά.
Με μια παγκόσμια ύφεση περίπου προεξοφλημένη, το πετρέλαιο έπεσε προχθές χαμηλότερα από τα 100$ το βαρέλι, παρότι την ίδια ημέρα η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε υψηλές τιμές συμβολαίων προς την Ασία, και παρά το dumping τιμών της Ρωσίας η οποία είναι πλέον η βασική προμηθεύτρια χώρα της Κίνας σε πετρέλαιο.
Στην Ελλάδα
Στο ίδιο συνέδριο ο κ. Ρέγκλινγκ, επισήμανε πως με το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους να έχει σταθερό επιτόκιο και μεγάλες περιόδους αποπληρωμής, χάρη στον ESM -20 χρόνια κατά μέσο όρο- δεν υπάρχει απειλή για τη βιωσιμότητα του χρέους και αυτό διασφαλίζει τη δυνατότητα ανάπτυξης της οικονομίας. Τα ίδια, αλλά σε πολιτικό πλαίσιο, επανέλαβε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές με το χρέος ρυθμισμένο.
Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών αναθεώρησε την πρόβλεψή του για ρυθμό ανάπτυξης 2,5% φέτος, σε 3,5%-4%. Η βασική αιτία είναι ο τουρισμός που φαίνεται να αγγίζει το 90% των εσόδων του 2019. Προβλέπει πληθωρισμό της τάξης του 9%-9,6% και περαιτέρω αύξηση των τιμών του πετρελαίου της τάξης του 50%-55%. Πάντως, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, τον Ιούνιο ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 12,1%, ενώ ρεύμα και φυσικό αέριο καταγράφουν αυξήσεις της τάξης του 70% και 118%.
Οι συνέπειες του πολέμου: Ένας κόσμος σε αναταραχή
Οι εκρήξεις διαμαρτυρίας και οι εξεγέρσεις ανά τον κόσμο, είναι τόσες, που είναι δύσκολο να τις παρακολουθήσει κανείς, καθώς η εισβολή στην Ουκρανία και τα ενεργειακά και επισιτιστικά της αποτελέσματα, ήρθαν να προστεθούν σε μια ήδη κλιμακούμενη - όπως είχαμε επισημάνει στην αρχή της χρονιάς - ενεργειακή και επισιτιστική ακρίβεια.
Από το Εκουαδόρ - όπου ένα πολυήμερο, μαζικό κίνημα ιθαγενών κατόρθωσε και να αποτρέψει την αύξηση της τιμής των καυσίμων, αλλά και τον περιορισμό των εξορύξεων ταυτόχρονα - μέχρι την Ολλανδία (όπου οι αγρότες διαμαρτύρονται για τον περιορισμό των ρύπων αζώτου που οδηγεί σε περιορισμό των λιπασμάτων και στον αριθμό των ζώων που εκτρέφουν) εν μέσω πυροβολισμών και αποκλεισμού τροφοδοσίας σουπερμάρκετ, δρόμων και αεροδρομίων, σε ένα «prequel» των κοινωνικών αντιδράσεων που θα φέρουν τα μέτρα περιορισμού ρύπων της ΕΕ.
Αλλά οι ταραχές συνεχίζονται και στη Σρι Λάνκα, στο Περού, για λόγους που περιλαμβάνουν και την ενεργειακή κρίση, αλλά όχι μόνο, στη Λιβύη, σε όλον τον κόσμο, καθώς οι συνέπειες της πανδημίας, του πολέμου και των κλιματικών και περιβαλλοντικών κρίσεων έχουν οδηγήσει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα στα όρια.
Τι συμβαίνει στην Ουκρανία
Ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας
Ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) που εγκαινιάστηκε σήμερα στην Κομοτηνή παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία περί το τέλος Ιουλίου. Στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας βρίσκεται ακόμα η αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη Βουλγαρία, την Αλβανία, την Ιταλία και την Αίγυπτο, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να θέσει ξανά σε λειτουργία το σενάριο του EastMed. Την Πέμπτη ετέθη σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο που νομοθετεί την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων ισχύος 2 GW έως το 2030. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η Δημόσια Επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για την έρευνα υδρογονανθράκων θα είναι υπεύθυνη και για τη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων. Στο μεταξύ η χωροθέτηση αιολικών μέσα σε περιοχές Natura ή ακόμα και σε αρχαιολογικούς χώρους προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις.
Στο μεταξύ το λόμπι των χωρών που στηρίζουν την πυρηνική ενέργεια πρωτοστατούσης της Γαλλία (και η Ελλάδα ανάμεσα τους) πέτυχε τον χαρακτηρισμό του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας ως πράσινες, αναμφίβολα μια περιβαλλοντική ήττα.
Η δολοφονία του Σίνζο Άμπε προκαλεί σοκ
Η δολοφονία του Σίνζο Άμπε, του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, αμφιλεγόμενου και μακροβιότερου σε αυτή τη θέση, προκάλεσε σοκ στην Ιαπωνία. Δεν είναι ακόμα σαφή τα αίτια της δολοφονίας, παρότι έχει συλληφθεί ήδη ο ύποπτος και γνωρίζουμε πως δολοφονήθηκε με ένα αυτοσχέδιο όπλο. Δυστυχώς για άλλη μια φορά η Ελληνική κάλυψη διεθνών γεγονότων στερείται σοβαρότητας.
Ο Μπόρις Τζόνσον εντέλει παραιτήθηκε
Στούντιο καφέ: Παράσταση για μια έξωση
Η πρωτοβουλία της πειραματικής ακαδημίας ηθοποιών, μιας ομάδας νέων που κάνει site specific δρώμενα ήταν πετυχημένη. Στον παλιό χώρο του Στούντιο καφέ, στην πλατεία Εξαρχείων, ανάμεσα στα αποθηκευμένα έπιπλα μιας έξωσης, λόγω του κύματος ακρίβειας στήθηκε μια «Μονόπολη», μια παράσταση για τη χρηματιστηριοπoίηση της κατοικίας και μαζί της κοινωνικής ζωής στο κέντρο της Αθήνας. Λεπτομερές ρεπορτάζ, στο πολιτιστικό email της Τετάρτης.
Καρτ-ποστάλ από άλλα αστέρια
Η NASA στέλνει καρτ-ποστάλ από εξωπλανήτες, από πλανήτες δηλαδή που περιστρέφονται γύρω από άλλους “ήλιους”, μέσω του “Εξωπλανητικού Γραφείου Ταξιδίων της”! Πρόκειται φυσικά για “καλλιτεχνική απόδοση” αλλά οι απεικονίσεις - σε στυλ παλαιών ταξιδιωτικών αφισών, βασίζονται σε όσα ξέρουμε για τους πλανήτες αυτούς