

Discover more from NemaMedia
Μετά το σοκ, έρχεται η κοινωνική αφύπνιση
Το πένθος γίνεται οργή, οι καταγγελίες για την υποβάθμιση των μεταφορικών υποδομών βγαίνουν στην επιφάνεια. Η έκθεση-«καταπέλτης» της LIBE. Δόγμα του σοκ και νέες ιδιωτικοποιήσεις

Οι εξελίξεις που ακολούθησαν το φονικό σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη, ήταν κατακλυσμιαίες. Τόσο ως προς το σκέλος της απόδοσης ευθυνών, όσο και ως προς το σκέλος της αποφυγής τους, αλλά και προς το σκέλος της κοινωνικής και πολιτικής “αλλαγής φάσης” που το δυστύχημα στα Τέμπη προκάλεσε.
Συνοψίζοντας:
Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης
Μάθαμε πως καμία συνδρομή δεν είχαν οι επιζήσαντες, πως δεν είναι σαφής ακόμα ο τελικός αριθμός των νεκρών. Η κυβέρνηση πάντως έσπευσε μετά τις καταγγελίες να εξαγγείλει πακέτο μέτρων υπέρ των συγγενών των θυμάτων, των τραυματιών και των επιβαινόντων στο μοιραίο τρένο.
Μάθαμε πως η τηλεδιοίκηση, που θα απέτρεπε την καταστροφή, λειτουργούσε μέχρι το καλοκαίρι του 2019
Μάθαμε πως το Κέντρο Ελέγχου των σιδηροδρόμων της Θεσσαλονίκης δουλεύει με σημειώματα, ποντίκια που τρώνε τα καλώδια, και ελλιπείς βάρδιες
Μάθαμε πως ο Υπ. Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής παραιτείται για να αναλάβει την ευθύνη της τραγωδίας, αλλά ίσως είναι υποψήφιος με τη ΝΔ ξανά στις Σέρρες. Δυσκολευόμαστε να φανταστούμε πώς θα πείσει τους συντοπίτες του
Θεωρούμε ύψιστο ηθικό φάουλ τη στημένη φωτογράφιση των «τεθλιμμένων υπουργών» στο υπουργικό συμβούλιο, η οποία μόνο αρνητικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει, καθώς είναι σαφής και η σκηνοθεσία της, αλλά και η υστεροβουλία του πένθους. Η επικοινωνιακη διαχείριση ως ύβρις που βλάπτει πολύ ακόμα και την εικόνα που επιθυμεί να προφυλάξει
Πρωθυπουργός που δίνει οδηγίες στην δικαιοσύνη είναι ίδιον άλλων καθεστώτων. Εισαγγελέας που απαντά ανοίγοντας έρευνα για σιδηροδρομικό ατύχημα του… 2017, επιβεβαιώνει την κατάπτωση του Κράτους Δικαίου

Μετά τα Τέμπη τίποτα δεν είναι ίδιο στο κοινωνικό και πολιτικό κλίμα. Οι τεράστιες συγκεντρώσεις / απεργία της 8ης Μαρτίου σε όλη την Ελλάδα, και η διάχυτη οργή έχουν ήδη αναγκάσει την κυβέρνηση να μεταθέσει το χρόνο των εκλογών προς τον Μάιο ή και παραπέρα (αφού έχει από το Σύνταγμα το δικαίωμα να εξαντλήσει πλήρως τη θητεία της και να τις προκηρύξει τον Ιούλιο). Ακόμη, έχουν αφυπνίσει και εξοργίσει πολλούς, ιδίως τις νέες και τους νέους, που βγήκαν πάλι στους δρόμους με κάθε τρόπο. Οι συγκεντρώσεις στην Αθήνα ήταν οι μεγαλύτερες εδώ και μια δεκαετία, ενώ το ίδιο ισχύει για τις περισσότερες πόλεις της χώρας. Παρότι άρχισαν να δημοσιεύονται ήδη κάποιες δημοσκοπήσεις, θεωρούμε πως κάθε δημοσκοπική καταγραφή αυτή τη στιγμή είναι προβληματική και δεοντολογικά, αλλά και ουσιαστικά.
Μέσα σε αυτά που απαξιώνονται πλήρως από τις εξελίξεις, η ΓΣΕΕ, η οποία ήταν πολύ απασχολημένη να κάνει συνέδριο στο Καβούρι για να κηρύξει απεργία στις 8/3. Και φιλοδοξεί να κάνει απεργία… οκτώ μέρες μετά.
Με αεροπλάνα και βαπόρια…
Η προαναγγελθείσα καταστροφή στα Τέμπη, αποκάλυψε την κατάρρευση της ελεγκτικής λειτουργίας των ΜΜΕ, την αδράνεια των δικαστικών αρχών και κυρίως την πλήρη απαξίωση των υποδομών από τις κρατικές αρχές που θα όφειλαν να τις συντηρούν και να τις βελτιώνουν. Το τραγικό δυστύχημα έδωσε προς ώρας βήμα στους υπόλοιπους εργαζόμενους στις μεταφορές να εκθέσουν τα προβλήματά τους, που ως προβλήματα ασφάλειας είναι και προβλήματα για τον καθένα:
Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, μιλούν για μη-αποκατάσταση ή αντικατάσταση υποδομών, μείωση των εργαζομένων κάτω από τα ασφαλή όρια, διπλοβάρδιες με έναν αντί για δύο ελεγκτές και γήρανση των εργαζομένων λόγω παύσης προσλήψεων - ανατριχιαστικά ανάλογα με όσα λένε οι σιδηροδρομικοί πως οδήγησαν στα Τέμπη. Την εικόνα κάνουν πιο ανησυχητική οι εργαζόμενοι στα μικρά περιφερειακά αεροδρόμια (αυτά στα οποία δεν έβαλε χέρι η Fraport). Εν αναμονή των ΣΔΙΤ (και εκεί) έχουν οδηγηθεί σε συρρίκνωση του προσωπικού στα όρια της λειτουργικότητας (ή και κάτω από αυτά), με σοβαρούς κινδύνους για την λειτουργία και για την ασφάλειά τους. Παράλληλα οι αερολιμενικοί καταγγέλλουν πως από το 2020, οι ήδη υποτυπώδεις εξασφαλίσεις ελέγχων στα αεροδρόμια έχουν καταργηθεί και δεν μπορούν πλέον να γίνονται έλεγχοι στα αεροδρόμια, τοπικά. Με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλειά τους.
Το παιχνίδι «αφήνω έναν οργανισμό να λιμνάζει και να καταρρέει ώστε να φέρω τους ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ σαν σωτήρες», είδαμε στην περίπτωση των σιδηροδρόμων πως μπορεί να αποδειχθεί εγκληματικά επικίνδυνο.
Οι εργαζόμενοι στην ναυτιλία επισημαίνουν από την άλλη, πως:
«Οι ζημιές, οι μηχανικές βλάβες, οι προσκρούσεις, οι προσαράξεις, οι φωτιές και πολλά ακόμη σε συνδυασμό με την έξαρση των ατυχημάτων και δυστυχημάτων στους εργασιακούς χώρους στη Ναυτιλία φέρνουν στο προσκήνιο τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, την ανεπάρκεια στους ελέγχους, την κακή συντήρηση των πλοίων και το πλέον ανησυχητικό [την μείωση της οργανικής σύνθεσης των πλοίων] δημιουργώντας συνθήκες υπερεργασίας, εντατικοποίησης και εργασιακής εξουθένωσης των Ναυτεργατών»
Στην περίπτωση των λιμανιών και των πλοίων έχει υπάρξει κινητοποίηση των ελεγκτικών αρχών εν όψει του Πάσχα, αλλά δεν είναι σαφές αν έχουν αντιμετωπιστεί πλήρως οι παράγοντες που δημιουργούν ανασφάλεια στη ναυσιπλοΐα. Όσο για τον άλλο μεγάλο στόχο της έμμεσης και επιλεκτικής ιδιωτικοποίησης, το ΕΣΥ, θα παραπέμψουμε στο άρθρο του Παντελή Μπουκάλα στην Καθημερινή για τον άμεσο κίνδυνο που αποτελεί η εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας:
Καθημερινή | Παντελής Μπουκάλας: Oλική κατάρρευση του ΕΣΥ και ολιστικός ναρκισσισμός
Επιτάχυνση ορισμένων ιδιωτικοποιήσεων…
Σε άρθρο που γράψαμε στο Jacobin προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε γιατί αποτελεί «θεραπεία σοκ» αυτό που συμβαίνει με τις καταστροφές στη χώρα. Το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης φαίνεται να επιταχύνεται λάθρα, κάτω από το πέπλο του γενικευμένου πένθους με εξαιρετικά αμφιλεγόμενες πρωτοβουλίες: Μετά το παιδοογκολογικό νοσοκομείο που μετατρέπεται σε ΝΠΙΔ δημιουργώντας τεράστιες ανησυχίες στους γονείς, όπως είχαμε ήδη γράψει, και το ιατρικό προσωπικό, ήρθε η σειρά του νερού και της διαχείρισης απορριμμάτων. Παρά την διάψευση της κυβέρνησης, το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί ανοίγει κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση της παροχής του νερού, παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Jacobin | Μιχάλης Παναγιωτάκης, Ματθαίος Τσιμιτάκης: Greece’s Tragic Rail Accident Was Caused by Austerity and Privatisation
…και αναβολή άλλων
Από την άλλη, τρία μεγάλα σχέδια αποκρατικοποίησης αναβάλλονται λόγω της επικείμενης προκήρυξης γενικών εκλογών, καθώς χρειάζονται την κύρωση του Κοινοβουλίου και δεν θα προλάβουν να προχωρήσουν. Πρόκειται για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, και της Αττικής οδού της οποίας η σύμβαση με τον ανάδοχο λήγει και την εισαγωγή του 30% των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Πίσω πάει και η παραχώρηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου.
Καθημερινή | Ηλίας Μπέλλος: Οι «κάλπες» φρενάρουν τρεις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις
Διπλωματία των καταστροφών
Αλβανία και Κύπρος (με 5 και 2 αντίστοιχα πολίτες τους ανάμεσα στους νεκρούς της τραγωδίας), κήρυξαν εθνικό πένθος για το δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν εξέφρασε την θλίψη του, και ο Τούρκος ΥΠΕΞ ήταν ο πρώτος που τηλεφώνησε στον Νίκο Δένδια για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του. Στο μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι οι εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.
8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών
Η 8η Μαρτίου όμως ήταν και η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Με πορείες λοιπόν εκφράστηκε, όχι μόνο η μήνις των φοιτητών και των εργαζομένων, αλλά και εκείνη γυναικών. Σημειώνουμε πως οι μεταπανδημικές γυναικοκτονίες στην χώρα μας αυξήθηκαν κατά ποσοστό ρεκόρ, μακράν του δευτέρου σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, κάνοντας το European Data Journalism Center να μιλάει για “έκρηξη” γυναικοκτονιών του 2021 στην Ελλάδα.
Ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τον λογαριασμό yperoxes.gynaikes στο Instagram
Η φεμινιστική πορεία δέχτηκε την επίθεση των ΜΑΤ:

Διαβάστε:
Global Investigative Journalism Network | Data Journalism Top 10: Algorithm Bias, Mapping Femicide, India’s Deadly Cold, Bisexual Superman
Αύξηση του ΑΕΠ μέσω κατανάλωσης και επενδυτική βαθμίδα
«Βουτιά» 2,92% κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα καθώς η αβεβαιότητα επέστρεψε στην ελληνική οικονομία με το δυστύχημα των Τεμπών. Η καθοδική πορεία συνεχίστηκε όλη την εβδομάδα και η μικρή ανάκαμψη της Πέμπτης διακόπηκε απότομα καθώς το ΧΑΑ επηρεάστηκε και από το παγκόσμιο τραπεζικό sell-off. Η πτώση αφορά τόσο την αβεβαιότητα στον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών όσο και τον τρόπο με τον οποίο οι τελευταίες εξελίξεις ενδέχεται να επηρεάσουν τα πράγματα στη χώρα, όμως ενδέχεται να είναι συγκυριακή. Μετά τις εκλογές αναμένεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η απόδοση επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης. Οι οίκοι, παρά την ανησυχία των ημερών, δε διαβλέπουν μεσοπρόθεσμα τον κίνδυνο της πολιτικής σταθερότητας καθώς δεν αναμένουν αλλαγή πολιτικής. Σύμφωνα με τον Γερμανικό Οίκο Scope Rating, υπάρχουν τρεις κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία.
Το υψηλό δημόσιο χρέος, το οποίο επανεξετάζεται σαν παράγοντας κινδύνου εν μέσω αυξημένου πληθωρισμού
Οι αδυναμίες του τραπεζικού τομέα που σχετίζονται με τους μειωμένους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας σε σύγκριση με τους μέσους όρους της ευρωζώνης
Οι διαρθρωτικές αδυναμίες που δείχνουν μέτρια αναπτυξιακή δυναμική μεσοπρόθεσμα και υψηλή ανεργία.
Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,9%, το 2022, δεύτερο υψηλότερο μετά από εκείνον της Ιρλανδίας (13,1%). Ωστόσο, η ανάπτυξη αυτή είναι ποιοτικά μειονεκτική, καθώς η κατανάλωση παραμένει η βασική στήριξή της, με μείωση των εξαγωγών έναντι των εισαγωγών. Η παρατηρούμενη αύξηση των επενδύσεων γίνεται σε μη παραγωγικούς τομείς, όπως επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενισχύοντας τις διαρθρωτικές αδυναμίες της χώρας. Έτσι ίσως δεν πρέπει να προξενεί έκπληξη η σταθερά χαμηλή απορροφητικότητα πόρων του ΕΣΠΑ και του ταμείου ανάκαμψης.
Αξίζει να σημειωθεί το «άδειασμα» της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης από έναν από τους «πατέρες» της, τον Κώστα Σημίτη. Σε συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρώην πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε μεταξύ άλλων πως:
“…κυριαρχούν οι επενδύσεις στο real estate και τα deals κερδοσκοπικών funds, τα οποία μάλιστα συχνά χρηματοδοτούνται με δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες! Δηλαδή, με τα εθνικά μας κεφάλαια οι ξένοι αποκτούν τον έλεγχο της οικονομίας μας. Αυτό δεν λέγεται ξένη επένδυση, αλλά κερδοσκοπικός οπορτουνισμός…”
Το πόρισμα της Επιτροπής LIBE του Ευρωκοινοβουλίου
Η Επιτροπή LIBE του ευρωκοινοβουλίου, Επιτροπή Δικαιωμάτων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ήρθε στην Ελλάδα, όπως είχαμε αναφέρει στο προηγούμενος τεύχος της ανασκόπησης. Με την επιτροπή, όπως προανήγγειλε σε οργίλη επιστολή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρνήθηκε να συναντηθεί ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, η ΕΥΠ, η ΕΛ.ΑΣ και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατηγόρησε μάλιστα την επιτροπή για… προεκλογική παρέμβαση. Συνοψίζουμε τα ευρήματα, της επιτροπής, που είναι μείζονα και - λόγω της συγκυρίας δεν έχουν γνωρίσει επαρκή δημοσιότητα:
Η αντιπροσωπεία εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι ορισμένοι αξιωματούχοι δεν ήταν διαθέσιμοι ή αρνήθηκαν να συναντηθούν.
Η Ελλάδα διαθέτει σταθερό θεσμικό και νομικό πλαίσιο, αλλά υπάρχουν σοβαρές απειλές για κράτος Δικαίου και θεμελιώδη δικαιώματα.
Οι συνταγματικοί έλεγχοι δέχονται πιέσεις, η δικαιοσύνη είναι αργή και αναποτελεσματική και η διαφθορά διαβρώνει τις δημόσιες υπηρεσίες και τα αγαθά.
Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών συμπιέζονται και οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν σωματικές απειλές, λεκτικές επιθέσεις και παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής.
Εκφράστηκαν ανησυχίες για την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση και τον εκφοβισμό των υπαλλήλων των ανεξάρτητων δημόσιων φορέων, καθώς και για τις συγκρούσεις συμφερόντων στο υψηλότερο επίπεδο.
Η μεταχείριση των μεταναστών είναι άκρως ανησυχητική και οι πρωτοβουλίες που συμβάλλουν σε μεγαλύτερη διαφάνεια πρέπει να αγκαλιαστούν και να ενισχυθούν.
Η Ελλάδα διαθέτει ένα σταθερό νομικό πλαίσιο για την ίση μεταχείριση, αλλά υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, τους Ρομά και άλλες εθνικές μειονότητες, τις γυναίκες και τα θύματα ενδοοικογενειακής και αστυνομικής βίας.
Η νομοθετική διαδικασία πρέπει να βελτιωθεί με την καθιέρωση πραγματικής και ουσιαστικής διαβούλευσης και με την κατάργηση της πρακτικής της συλλογικής νομοθεσίας.
V-Dem, ή αποχαιρέτα την, τη δημοκρατία που χάνεις
Η εικόνα ενός κράτους που κρύβεται από κάθε δημόσιο απολογισμό, σε θεσμική παρακμή, συνέπεσε με την δημοσίευση της έκθεσης της V-Dem (Varieties of Democracy, ανεξάρτητο Ινστιτούτο με έδρα τη Σουηδία) για την κατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, όπου η χώρα μας αναδεικνύεται σαν παγκόσμια πρωταθλήτρια στην πτώση της ποιότητας της δημοκρατίας την τελευταία τριετία.
Κοσμοδρόμιο | Μιχάλης Παναγιωτάκης: V-Dem: Η Ελλάδα διολισθαίνει στον αυταρχισμό
Διαδηλώσεις και τρομοκρατία σε δύο «Γεωργίες»
Στη Γεωργία του Καυκάσου, μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον των κυβερνητικών σχεδίων για καταχώρηση όσων δημοσιογραφικών οργανισμών ή ΜΚΟ χρηματοδοτούνται πάνω από 20% από το εξωτερικό, ως «ξένων πρακτόρων». Η κυβέρνηση της Γεωργίας μετά από μαζικές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης και συγκρούσεις με τους διαδηλωτές, υποχώρησε στα αιτήματα της αντιπολίτευσης και απέσυρε τον νόμο. Εντύπωση προκαλεί η παρέμβαση της ΕΕ και διαφόρων πρώην Σοβιετικών χωρών υπέρ των διαδηλωτών, του Βολόντιμιρ Ζελένσκι προεξάρχοντος, αλλά ακόμα περισσότερο η έμμεση απειλή από τις ΗΠΑ και η απαίτηση απόσυρσης του νόμου γιατί είναι “αντίθετος στις Ευρωατλαντικές αξίες”. Η κατάσταση στην Γεωργία πρέπει να ιδωθεί υπό το πρίσμα της σταθερής πολιτικής αναταραχής, της κυριαρχίας των ολιγαρχών στην εξουσία, της απόσχισης υπό ρωσική προστασία του 20% των εδαφών της χώρας, του Ρωσο-Γεωργιανού πολέμου του 2008 αλλά και της επιθυμίας της πλειονότητας των Γεωργιανών για ένταξη στην ΕΕ. Υπάρχει επίσης και φυσικά μια γεωπολιτική κόντρα καθώς η σημερινή (συντηρητική, αυταρχική, με σύνδεση με συγκεκριμένους ολιγάρχες) κυβέρνηση, θεωρείται από τη Δύση, όχι επαρκώς εχθρική απέναντι στη Ρωσία.
Το αστυνομικό κράτος της Τζόρτζια των ΗΠΑ

Εδώ και δύο χρόνια, διαδηλωτές και κινήματα στην πολιτεία της Τζόρτζια αγωνίζονται γα την αποτροπή της κατασκευής μιας γιγαντιαίας εγκατάστασης εκπαίδευσης αστυνομικών, που θα απλώνεται πάνω σε δασικές εκτάσεις αποκαλούμενη και Cop City. Τον Ιανουάριο η αστυνομία της Τζόρτζια δολοφόνησε έναν διαδηλωτή που έμενε σε σκηνή στο χώρο του Cop City. Πριν λίγες ημέρες η αστυνομία συνέλαβε 35 διαδηλωτές που πέταγαν αντικείμενα εναντίον της αστυνομίας, εκ των οποίων 23 παραπέμπονται για… τρομοκρατία.
66 οργανώσεις ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων, και προστασίας του περιβάλλοντος έχουν ζητήσει την απόρριψη των κατηγοριών περί τρομοκρατίας, αλλά δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση από τον ακροδεξιό κυβερνήτη της Τζόρτζια.
Άλλες ειδήσεις
Το Coronavirus Resource Center του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, μια κρίσιμη πηγή κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, σταματάει σήμερα τη συλλογή και αναφορά δεδομένων. Τα στοιχεία του Hopkins για τον COVID-19 θα παραμείνουν διαθέσιμα
Η Θέουτα της Ισπανίας και η Καλαμάτα, παραμένουν στο επίκεντρο της παράνομης μεταγωγής του ρωσικού πετρελαίου από τον Δεκέμβριο, όταν η ΕΕ απαγόρευσε σχεδόν όλες τις θαλάσσιες εισαγωγές. Σχεδόν 30 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου Urals έχουν μετακινηθεί μεταξύ δεξαμενόπλοιων μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Ακούσαμε
Lifo | Κάποτε ο Ασπρόπυργος ονομαζόταν και «μικρός Καναδάς» : Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τη Μαρία Σαμπατακάκη και τον Δημήτρη Τσίγκο για τον Ασπρόπυργο, την οικόσιτη αγελαδοτροφία και τους αναπάντεχους τρόπους με τους οποίους αυτή στηρίχθηκε μεταπολεμικά.
Διαβάσαμε
Long Read Magazine | Lydia Emmanouilidou, Lena Karamanidou: On Greece’s Land Border, Lawlessness : Δημοσιογράφοι, ερευνητές και ανθρωπιστικοί φορείς απειλούνται με πιέσεις για την τεκμηρίωση των παραβιάσεων στον Έβρο
The Markaz Review | Iason Athanasiadis: The Odyssey That Forged a Stronger Athenian : Κατά τη διάρκεια της 20χρονης αναζήτησής του για την έννοια της πατρίδας ο, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αθήνα, Ιάσωνας γίνεται παρατηρητής του τι συμβαίνει στις πόλεις γύρω από τη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, καθώς το χάος καταστρέφει τα οικεία και εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάζονται να φύγουν. Ο επίμονος συγγραφέας, φωτογράφος και ντοκιμαντερίστας θεωρεί ότι «πατρίδα είναι αυτό που κουβαλάς μέσα σου».
«Χωρίς πάθος, Τέχνη δε γίνεται». Λάκης Παπαστάθης, 1943-2023
Την ερχόμενη Τετάρτη θα κυκλοφορήσει και θα λάβετε στο email σας μια ανασκόπηση σημαντικών διεθνών ειδήσεων που μένουν εκτός του μιντιακού κάδρου, που θα επιμελείται ο Μιχάλης Παναγιωτάκης