Τέλος εποχής στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογές για προσωρινό αρχηγό στην πορεία προς το συνέδριο, τα Ελληνοτουρκικά σε πλήρη εξέλιξη. Ο Πάπας κηρύττει ξανά την αγάπη για τους πρόσφυγες
Την Κυριακή κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας. Η διαδικασία εκλογής Προέδρου αναλώθηκε περισσότερο σε μια συζήτηση για ζητήματα ταυτότητας, ηθικής και συμπεριφοράς, αντί να ανοίξει ζητήματα πολιτικής, οργάνωσης της πάλης και ιδεολογίας. Ολοκληρώθηκε έτσι η διαδικασία της διεύρυνσης και άνοιξε βίαια η διαδικασία μετασχηματισμού του σε μαζικό κόμμα εξουσίας με απολήξεις στην κοινωνία και τους μεσαίους θεσμούς (ενώσεις, συνδικάτα, κ.ο.κ.), αλλά με ορατό πλέον το ενδεχόμενο της διάσπασης. Η μια πλευρά παρουσιάστηκε περισσότερο εσωστρεφής, αλλά ταυτόχρονα συγκροτημένη ενώ η άλλη πιο εξωστρεφής και άμεση αλλά ακατέργαστη πολιτικά. Η κακοφωνία που παρακολουθήσαμε έγκειται στο γεγονός ότι απευθύνονται σε διαφορετικά ακροατήρια. Ποιο κόμμα της αριστεράς χρειάζεται ο κόσμος της εργασίας στην Ελλάδα μετά την κρίση; Πώς πρέπει να είναι διαρθρωμένο οργανωτικά και με ποιο πολιτικό λόγο πρέπει να απευθυνθεί ξανά στα λαϊκά στρώματα; Πόσο πρέπει να είναι ένα κόμμα μαζικό και πόσο ένα κόμμα αριστερών τεχνοκρατών; Αυτά θα κριθούν μετά την εκλογή της Κυριακής πλέον.
Σχόλιο
Αυτό είναι ο μετασχηματισμός τελικά
Ήδη από τα χρόνια του Κοινωνικού φόρουμ, το οποίο προϋπήρχε του ΣΥΝασπισμού της Αριστεράς, ο χώρος της Ανανεωτικής και αργότερα ριζοσπαστικής Αριστεράς είχε προχωρήσει σε αλλεπάλληλες ανασυνθέσεις και οργανωτικούς μετασχηματισμούς. Η ήττα του 2019 έδινε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την ανάγκη να συμβεί αυτό άλλη μια φορά. To αποτέλεσμα επέβαλε την αναδιοργάνωση για την υποδοχή της νεολαίας και των χαμηλών στρωμάτων των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και των ανέργων. Η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα συνάντησε σφοδρή αντίσταση από την αριστερή πτέρυγα η οποία τον εγκάλεσε θεωρώντας ότι αυτό στο οποίο αποσκοπούσε πραγματικά ήταν η μετατόπιση του κόμματος προς το κέντρο, η απώλεια της αριστερής ταυτότητας και η απόπειρα μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα τυπικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Μετά τη διπλή ήττα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την ευθύνη ως όφειλε και άνοιξε το δρόμο για το δεύτερο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το ονόμασε. Η δυσκολία για το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ έγκειται στο γεγονός ότι οι αντιθέσεις σήμερα είναι πιο οξυμένες σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Δε φτάνει η έκφραση ενός κύματος διαμαρτυρίας, αλλά χρειάζεται ένα πολιτικό σχέδιο και αφήγημα με θετικό πρόσημο. Αυτό έχει περιγραφεί με διάφορους τρόπους στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η πράσινη συμφωνία, πολιτικές βιωσιμότητας, ρυθμιστικά πλαίσια αρχών για τις νέες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη, εργασιακά δικαιώματα δημιουργούν ένα καμβά μέσα από το οποίο θα μπορούσε να ξεπηδήσει ένα θετικό αφήγημα και όραμα. Αν κάτι πρέπει να κρατηθεί από την προηγούμενη δεκαετία είναι ότι τα ζητήματα πολιτικής φυσιογνωμίας, οργανωτικής δομής και στρατηγικής δεν είναι ξεχωριστά, αλλά ενιαία. Η εκλογή του/της νέου προέδρου που θεωρούμε πως δεν έχει κριθεί, θα κρίνει στην πορεία προς το συνέδριο αν μπορεί να έρθει αυτό το δεύτερο κύμα, ή αν θα ακολουθήσει διάσπαση. Μ.Τ.
H τελευταία συνέντευξη της Εφης Αχτσιόγλου
Διαβάστε:
Α. Λιάκος | Καθημερινή: Αρθρο του Α. Λιάκου στην «K»: Μετά την «αντισφαίριση»
Δείτε:
Τελικά, έχει στρατηγική ανατροπής του Μητσοτάκη κανείς ή μόνο στρατηγική ώριμου φρούτου; Δίνει μια απάντηση ο… Πορτοσάλτε. Όπως πάντα, και αυτό το βίντεο έχει διπλή ανάγνωση, καθώς απευθύνεται σε διαφορετικά ακροατήρια και βεβαίως αναφέρεται “αρνητικά” στην Αυγή. Trigger warning:
Σχόλιο:
ΣΥΡΙΖΑ τέλος;
Τόσο στην επιλογή δημάρχου και αυτοδιοικητικών, όσο και στην εκλογή Προέδρου δεν είδαμε (εκτός και αν τα έχουν κρυφά), ιδίως από όλους αυτούς που προτεραιοποιούν την εκλογιμότητα, η στήριξη υποψηφίων να συνοδεύεται από δημοσκοπικά / ερευνητικά στοιχεία για τη συγκριτική εκλεξιμότητα π.χ. του Ζαχαριάδη έναντι του Φίλη και του Παππά, ή της εκλογικής προοπτικής του ΣΥΡΙΖΑ με αρχηγό τη μία ή τον άλλο. Δεν ξέρουμε αν υπάρχουν και τα κρατάνε μυστικά αλλά νομίζουμε πως για άλλη μια φορά χαράζονται και καλά «πορείες νίκης» χωρίς πυξίδες.
Όπως και να έχει παρότι το μαλλιοτράβηγμα εν όψει των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναμενόμενο, δεδομένης της κρισιμότητας και της καινοφάνειας (15 χρόνια έχει να τεθεί ζήτημα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ) της διαδικασίας, ο τρόπος που τα χειρότερα πρότυπα αθλιότητας και ευτέλειας των συζητήσεων των ΜΚΔ, έχουν διεισδύσει και κυριαρχήσει στη δημόσια συζήτηση, έστω και ενός ορισμένου τμήματος της βάσης, είναι - είτε το καταλαβαίνουν είτε όχι - δυσφήμιση ολόκληρου του πολιτικού χώρου. Ως προς την ουσία του: το πρότζεκτ ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε. Αυτό που θα προκύψει μετά τις εκλογές της Κυριακής, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα είναι κάτι επί της ουσίας διαφορετικό. Μ.Π.
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο καρμανιόλα των εργασιακών δικαιωμάτων
Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο ψηφίστηκε στη Βουλή με 158 ψήφους υπέρ έναντι 126 κατά. Μεταξύ άλλων προβλέπει τη δυνατότητα της «παράλληλης εργασίας», ρυθμίσεις για την απασχόληση την έκτη ημέρα σε επιχειρήσεις που δεν είναι εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας και τη «προστασία δικαιώματος στην εργασία» που αφορά την ποινική αντιμετώπιση σε όσους κατά τη διάρκεια απεργίας παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη προσέλευση ή αποχώρηση από τον χώρο εργασίας σε όσους επιθυμούν να εργαστούν. Οι αντιδράσεις των συνδικάτων ήταν έντονες.
Η απεργία της 21ης Σεπτεμβρίου είχε αρκετό κόσμο δοθείσης της σπουδής με την οποία διοργανώθηκε από την ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, τα νομικά μέσα που υπάρχουν πια για την παρεμπόδισή της, την διάλυση στο συνδικαλιστικό κίνημα και την απάθεια της -ίσως πλέον κλινικά νεκρής- ΓΣΕΕ. Είχαμε γράψει την προηγούμενη εβδομάδα για το πώς η χώρα μας είναι ουραγός σχεδόν σε κάθε άποψη της εργασιακής πραγματικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και η τελική μορφή του νομοσχεδίου το οποίο υπερψηφίστηκε τελικά, μόνο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας.
Ναυτεμπορική | Διονύσης Τεμπονέρας: Τροπολογία για γυμνό μισθό
Μολύνθηκε ο Παγασητικός
ο Παγασητικός Κόλπος έχει μολυνθεί από λύματα που προέρχονται από τη λίμνη Κάρλα. Δειγματοληπτικοί έλεγχοι έδειξαν την παρουσία κολοβακτηριδίων και εντερόκοκκων στα νερά του υποδεικνύοντας την παρουσία παθογόνων οργανισμών από κόπρανα ζώων. Η στάθμη του νερού στη λίμνη Κάρλα ξεπέρασε τα 7 μέτρα και υπερχείλισε στον Πηνειό ποταμό, ενώ περίπου 700.000 κυβικά μέτρα λυμάτων την ημέρα ρέουν στον Παγασητικό. Η αποστράγγιση των υδάτων μπορεί να διαρκέσει έως και 3 χρόνια. Συνεπής με προηγούμενη δέσμευση του ότι σε 20 ημέρες θα επανερχόταν η υδροδότηση, ο Αχιλλέας Μπέος, καθώς το 98% των υδροδοτούμενων περιοχών είναι πόσιμο.
Διαβάστε: ieidiseis: Συναγερμός στη Θεσσαλία για τη νέα κακοκαιρία - Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει»
Διαβάστε:
Al Jazeera | Ματθαιος Τσιμιτάκης: Greece is fighting wildfires the wrong way
Σε αναζήτηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη Θεσσαλία
720.000 στρέμματα αγροτικής γης πλημμύρισαν κατά την θεομηνία της κακοκαιρίας Daniel και χάθηκαν 85.000 ζώα. Η Θεσσαλία χρειάζεται να αναζητήσει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τη γεωργία μετά τις καταστροφές προκειμένου να ανακτήσει το 1 δισ. ευρώ του αγροτικό ΑΕΠ (2020) που χάθηκε. Σε αυτό το ρεπορτάζ η Καθημερινή απευθύνθηκε σε επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων προκειμένου να ανιχνεύσει στοιχεία αυτού του σχεδίου.
Για να γίνει αυτό προτείνεται παραγωγή βαμβακιού, μελιού και βιομηχανικής ντομάτας, εισαγωγή ζώων από όμορες χώρες για αναπλήρωση απωλειών και μετεγκατάσταση αγροτών σε ασφαλέστερες περιοχές. Ακόμα προτείνεται ένα νέο αντιπλημμυρικό σχέδιο προσαρμοσμένο στη φυσική ροή των υδάτων.
Περισσότερα λάθη από την αστυνομία για τη δολοφονία Κατσούρη
Λάθη και παλινωδίες στον τρόπο που χειρίστηκε η αστυνομία την υπόθεση της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσούρη από Κροάτες χούλιγκαν. Αρχικά, η αστυνομία αναγνώρισε έναν 43χρονο ως οργανωτή της επίθεσης βάσει βίντεο και αναρτήσεων στα social media. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και συνελήφθη. Ωστόσο, μερικές ημέρες αργότερα, αστυνομικοί ανακάλεσαν την αναγνώρισή του, λέγοντας ότι έκαναν λάθος.
Η ανάφλεξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και η νέα Αρμενική καταστροφή
Εγγυήτρια δύναμη της Αρμενίας ήταν η Ρωσία, καθώς η χώρα ήταν μέλος της συμμαχίας του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας μαζί με το Καζακστάν, τη Λευκορωσία, την Κιργιζία και το Τατζικιστάν. Σύντομα o Δεύτερος Πόλεμος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που έληξε με την ανακατάληψη από τις δυνάμεις του Αλίγιεφ, των υπό Αρμενική κατοχή τμημάτων του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και την απώλεια τμημάτων του ίδιου Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η Ρωσία δεν συνέδραμε την Αρμενία σε αυτή την επίθεση, συν τοις άλλοις επειδή δεν αναγνωρίζει την κυριότητα της Αρμενίας ούτε επί των κατειλημμένων εδαφών, ούτε επί του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αλλά ούτε το 2022, όταν το Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκε στην ίδια την Αρμενία, η Ρωσία δεν έσπευσε να συνδράμει την σύμμαχό της (παρά μόνο ως διαμεσολαβητής) και λόγω της εμπλοκής της στην Ουκρανία, αλλά και λόγω των πολύ προσοδοφορων δεσμών της με το Αζερμπαϊτζάν. Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας - ισορροπιστής μεταξύ Ρωσίας και Δύσης - Νικόλ Πασινιάν δήλωνε πρόσφατα πως δεν μπορεί η Αρμενία να βασιστεί στη Ρωσία για την άμυνά της. Βέβαια πέρα από διπλωματικές διαμεσολαβήσεις η Αρμενία είναι δύσκολο να βασιστεί στην Δύση, καθώς μεταξύ της στήριξης Ερντογάν στο καθεστώς Αλίγιεφ και τους δεσμούς εθνικής συγγένειας μεταξύ των δύο χωρών και της στρατηγικής και ενεργειακής κρισιμότητας της χώρας για την Δύση μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Αρμενία δεν έχει σταθερούς συμμάχους στους οποίους να βασιστεί.
Η νικηφόρα επίθεση του Αζερμπαϊτζάν και η προετοιμασία της
Από το 2022 και μετά το Αζερμπαϊτζάν έχει επιβάλλει αποκλεισμό που έχει επιφέρει πείνα ανθρωπιστική καταστροφή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στους 120.000 περίπου κατοίκους του. Η πείνα και η φυγή των Αρμενίων από τις κατοικίες τους, έκαναν κάποιους να μιλάνε για «δεύτερη γενοκτονία των Αρμενίων» και άλλους για εθνοκάθαρση. Στις 19 Σεπτεμβρίου το Αζερμπαϊτζάν, με μια επινοημένη αφορμή επιτέθηκε εναντίον των τοπικών Αρμενικών ενόπλων μονάδων του Ναγκόρνο Καραμπάχ / Αρτσάχ. Η Αρμενία δεν συνέδραμε τους αυτονομιστές. Η επιχείρηση τελείωσε όταν οι Αρμένιοι του Αρτσάχ συμφώνησαν να παραδοθούν πρακτικά χωρίς όρους. Ήταν μια προαναγγελθείσα εξέλιξη. Παρά τις διαβεβαιώσεις του καθεστώτος Αλίγιεφ, πως θα δημιουργήσει έναν «πολυεθνικό» Παράδεισο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι Αρμένιοι μιλούν για εθνοκάθαρση, την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός της χώρας ενθαρρύνει τον Αρμενικό πληθυσμό να παραμείνει στην περιοχή. Όμως οι ειδήσεις για τις Αζέρικες αγριότητες βγαίνουν στην επιφάνεια σιγά-σιγά.
Στην Αρμενία επικρατεί σοκ και πολιτική αναταραχή. Διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού, ενώ πολλοί αναησυχούν - μάλλον δικαίως - πως τα Αζέρικα τελεσίγραφα δεν θα σταματήσουν εκεί, θέτοντας σε αμφισβήτηση ακόμα και την υπόσταση της χώρας. Η χώρα ετοιμάζεται για ένα νέο μαζικό κύμα προσφύγων… Εντωμεταξύ ορισμένοι στην Ευρωβουλή μιλούν για κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος Αλίγιεφ, ενώ η Αρμενία καταγγέλλει την αδράνεια του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Διαβάστε
Κοσμοδρόμιο | Θέμης Τζήμας: Η δυστυχής μοίρα των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ
Time | Alex Galitsky and Gev Iskajyan: The U.S. Keeps Failing Armenians in Nagorno-Karabakh
Crisis Group | The Nagorno-Karabakh Conflict: A Visual Explainer
DW | Arshaluys Mgdesyan: Armenia in political crisis after Nagorno-Karabakh defeat
Για διαφθορά παραπέμπεται ο «φιλέλληνας Μενεντεζ»
Ο εισαγγελέας της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά του αμερικανού γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, της συζύγου του Ναντίν και τριών επιχειρηματιών από το Νιου Τζέρσεϊ για δωροδοκία. Ο Μενέντεζ και η σύζυγός του δέχτηκαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από τους επιχειρηματίες Γουαέλ Χανά, Χοσέ Ουρίμπε και Φρεντ Νταϊμπς προκειμένου να πιέσει ανώτερο αξιωματούχο του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ να βοηθήσει το μονοπώλιο του Χανά στην πιστοποίηση τροφίμων προς την Αίγυπτο.
Ο Πάπας συνεχίζει να κηρύττει την αγάπη για τους πρόσφυγες
Ο Πάπας Φραγκίσκος έφτασε σήμερα στη Μασσαλία προκειμένου να συμμετάσχει σε Σύνοδο κορυφής για τη Μεσόγειο. Συναντήθηκε με θρησκευτικούς ηγέτες σε μνημείο προς τιμήν των ναυαγών και μεταναστών που πνίγηκαν στη θάλασσα. Στην ομιλία του καταδίκασε την «αδιαφορία» απέναντι στους πρόσφυγες που αναζητούν καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Είπε ότι πολλοί άνθρωποι δεν κατάφεραν ποτέ να φτάσουν στη στεριά και η Μεσόγειος έγινε ένα τεράστιο νεκροταφείο. Καταδίκασε ακόμα τις πολιτικές που εμποδίζουν τις διασώσεις μεταναστών στη θάλασσα από μη κυβερνητικές οργανώσεις ή ιδιώτες.
Ελλάδα-Τουρκία σε επικίνδυνες διαπραγματευτικές μανούβρες
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, Ελλάδα και Τουρκία προσανατολίζονται προς μια συμφωνία σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Στόχος είναι να κλειδώσει η συμφωνία στις 7 Δεκεμβρίου. Τα κύρια σημεία της προτεινόμενης συμφωνίας είναι:
Περιορισμός των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα.
Καταπολέμηση των διακινητών στην Τουρκία.
Περισσότερες επιστροφές μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία.
Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ προτείνει μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια στην Τουρκία και διευκολύνσεις στην έκδοση βίζας για Τούρκους πολίτες. Στο μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο χωρών για όλη τη βεντάλια των θεμάτων. Η Τουρκία προετοιμάζει το έδαφος για τα δικά της αιτήματα σε συνομιλίες για λύση στο Κυπριακό και το κάνει με σχέδιο και στρατηγική. Η αναφορά Ερντογαν για αναγνώριση του ψευδοκράτους από το βήμα της ΓΣ των Ην. Εθνών, έλαβε απάντηση από την ΕΕ η οποία προειδοποίησε τα κράτη του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών να μην εντάξουν τα κατεχόμενα στην Κύπρο ως παρατηρητές. Η κυβέρνηση κατά παράδοση σιωπά. Ο Στεφανος Κασσελάκης πάλι, οχι…
Διαβάστε σχετικά: OmegaPress | Ερντογάν: διπλωματία με σχέδιο και φασαρία . Μητσοτάκης: η διπλωματία της σιωπής…