Εκλογικές αναταράξεις
Παραπλανήσεις και τράπεζες, οικονομικά κακά μαντάτα για τους πολλούς. Η δικτύωση της Ακροδεξιάς. Επιτέλους εξελίξεις στην υπόθεση Καραϊβάζ. Ο δικαστής ως Πάπας
Ανακοινώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε τα κόμματα που υπέβαλαν αίτηση να συμμετάσχουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Στο σύνολο είναι 50 (πρόκειται για αριθμό υπερδιπλάσιο εκείνου των εκλογών του Ιουλίου 2019), μαζί με τους ανεξάρτητους υποψήφιους, που όμως έγιναν ήδη 48 μετά την απόρριψη του κόμματος Μπογδάνου - Εμφιετζόγλου λόγω (ήδη πιασμένου ονόματος: «Πατριωτική Ένωση») και χρήσης εθνικού συμβόλου στο σήμα του. Ενώ «κόπηκε» και το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου μετά από προσφυγή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου πάλι λόγω ήδη εν χρήση ονομασίας.
Η τελική απόφαση για τα κόμματα γύρω από την υποψηφιότητα Κασιδιάρη αναμένεται να βγει στις 2 Μαΐου.
Εντωμεταξύ τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανακοίνωσαν το ψηφοδέλτιο επικρατείας τους, όπως και το ΚΚΕ.
Μια νέα δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου δίνει στη Νέα Δημοκρατία προβάδισμα 4,8 μονάδων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 37,4% έναντι του Αλέξη Τσίπρα που προτιμά το 31,1%. Το περιθώριο σφάλματος είναι +/- 2,84%
Τα δίκτυα της Ακροδεξιάς
Κοιτώντας τους διαλόγους στα ΜΚΔ γύρω από το θέμα του κόμματος Κασιδιάρη, αυτό που φαίνεται είναι ότι η συζήτηση για την Ακροδεξιά, δημιουργεί χώρους διαλόγου της Ακροδεξιάς. Με άλλα λόγια, την πολώνει και τη συσπειρώνει γύρω από μια δήθεν αντισυστημικότητα. Δεν σημαίνει αυτό βεβαίως ότι η δυναμική αυτή της υπερεκπροσώπησης σε συγκεκριμένους χώρους και συζητήσεις θα μεταφραστεί και σε ψήφους, σημαίνει όμως ότι (ως γνωστόν) δεν υπάρχει θετική και αρνητική διαφήμιση. Είναι μόνο διαφήμιση.
Ένα 6% της διαδικτυακής ειδησεογραφίας κατά τις κρίσιμες περιόδους συζήτησης των τροπολογιών για το κόμμα Κασιδιάρη, ασχολήθηκε με το θέμα, σύμφωνα με τον Νίκο Σμυρναίο, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Τουλούζης. Σύμφωνα με τον Γιάννη Σκαρπέλο, καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κατά το μήνα Απρίλιο, το 15,8% των συζητήσεων στα εκλογικά hashtag, αφορούσε στο θέμα. Οι κυβερνητικές παλινωδίες, οι αλλεπάλληλες τροπολογίες και η αυξημένη παρουσία του θέματος στα Μέσα, υποβοηθά το χτίσιμο της αντισυστημικότητας. Καμία ομάδα δεν είναι «καθαρή», αφού η επικοινωνία έχει πάντοτε κατεύθυνση. Έτσι στα 37.600 tweets και retweets που συνέλεξε ο Γιάννης Σκαρπέλος από την 1η ως τις 13 Απριλίου φαίνεται πως οι οπαδοί του Κασιδιάρη μιλάνε μεταξύ τους, αλλά απευθύνονται και στην ομάδα όσων συζητούν γύρω από τον Κ. Μητσοτάκη.
Εφημερίδα των Συντακτών | Ματθαίος Τσιμιτάκης: Ακροδεξιά συσπείρωση στο Διαδίκτυο
Περί Δήμητρας και άλλων παραπλανήσεων
Αίφνης, από το πουθενά, προέκυψε ζήτημα «Δήμητρας» στην πολιτική συζήτηση. Ο λόγος για την πλατφόρμα Δήμητρα, ένα ψηφιακό σύστημα «δημοσιονομικών συναλλαγών ιδιωτών-δημοσίου» που κατά το ΜεΡΑ25 που το εισηγείται, θα βοηθήσει στην παράκαμψη της κυριαρχίας των τραπεζών και θα μπορούσε δυνητικά να προσφέρει τη δυνατότητα γρήγορης μετάβασης σε εθνικό νόμισμα, αλλά αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν διατυπώθηκε στο «λανσάρισμά» του. Και εδώ είναι το (μη-)θέμα: η πρόταση αυτή του ΜεΡΑ25 σε μια πρώτη εκδοχή της, έχει διατυπωθεί στο προεκλογικό του πρόγραμμα το 2019, ως «Δημόσιο Σύστημα Εξωτραπεζικών Συναλλαγών». Ανακοινώθηκε ως «Δήμητρα» τον Ιανουάριο του 2021, στις 20 Ιουλίου του 2022 ο Γιάνης Βαρουφάκης το παρουσίασε ως «πρόταση του ΜέΡΑ25 για ψηφιακές συναλλαγές εντός ή εκτός του ευρώ», ανακοινώθηκε φυσικά προεκλογικά, το ανέφερε στην συνέντευξή του στο Open, από όπου το πήρε ο Ελεύθερος Τύπος και το έκανε πρωτοσέλιδο και μέσω αυτού εργαλείο προεκλογικής σπέκουλας για τη ΝΔ.
Δεν έχουμε συνολική άποψη για το προτεινόμενο σύστημα, πλην του ότι είμαστε σκεπτικιστές απέναντι σε τεχνικές λύσεις που προηγούνται των πολιτικών, και στο ότι οι τεχνικές αυτές λύσεις αν και όταν πραγματοποιηθούν (που μοιάζει εξαιρετικά χλωμό αυτή τη στιγμή) δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων στην λεπτομέρειά τους. Η ουσία όμως είναι δευτερεύουσα. Ο λόγος για αυτήν την συζήτηση δεν είναι βεβαίως πως απειλείται η οικονομία της Ελλάδας ή ότι ο Βαρουφάκης (και εννοείται ο Τσίπρας) «θέλουν να κλείσουν τις τράπεζες». Ο λόγος που έρχεται και αναδεικνύεται σε «μπαμπούλα» από τα προσκείμενα στη ΝΔ ΜΜΕ (δηλαδή πρακτικά όλα), έχει να κάνει με την χρήση του θέματος ως παρεμπόδιση πιθανής συνεργασίας ή στήριξης από το ΜεΡΑ25 σε κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, ως απαίτηση για δήλωση νομιμοφροσύνης στο τραπεζικό σύστημα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την σκοπιά αυτή, η καμπάνια ωφελεί και τονώνει περαιτέρω την εικόνα του αντισυστημικού ΜεΡΑ25, ενώ η τρομαγμένη σπουδή που έδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ να αποποιηθεί ένα σχέδιο που κανένας δεν θα του ζητούσε να εφαρμόσει και είχε την ευχέρεια να απορρίψει τα σχετικά δημοσιεύματα ως ανέκδοτο, μάλλον τον έβλαψε. Όχι μόνο σε νεανικά κοινά και τους ασθενέστερους για τους οποίους το τραπεζικό σύστημα είναι εχθρός και αντίπαλος στη ζωή τους, αλλά και στο ότι σέρνεται πίσω από την ατζέντα που επιβάλλουν τα εχθρικά του ΜΜΕ. Θεωρούμε πως η προστασία των τραπεζών και των συμφερόντων τους είναι μείζων προτεραιότητα των καναλιών, και η επίθεση στο σχέδιο «Δήμητρα» συνδέεται με την (μάλλον παράνομη, αλλά ποιος νοιάζεται) τρομοκράτηση των καταθετών στην Εθνική Τράπεζα από δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ, εν όψει μιας ενδεχόμενης νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και κρατικοποίησης της Εθνικής, όπως έχει εξαγγείλει άλλωστε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε λίγο, όπως πάμε, κάθε σκέψη που θα αμφισβητεί την ασυδοσία των τραπεζών και τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους θα είναι παράνομη.
Οικονομική θριαμβολογία και οικονομική πραγματικότητα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε προ ημερών τα φιλόδοξα σχέδιά του για αύξηση μισθών: θα φτάσει ο μέσος μισθός στο τέλος της επόμενης τετραετίας αν εκλεγεί, στα 1.500 Ευρώ και στα 950 Ευρώ ο κατώτατος, ενώ μίλησε και για κατά 20% ήδη, αύξηση του κατώτατου μισθού στην τρέχουσα τετραετία. Η κυβέρνηση υπερηφανευόταν, επίσης, πως η ανεργία έχει πέσει σε χαμηλά δωδεκαετίας, αλλά αυτό έχει περισσότερο σχέση με την μέθοδο μέτρησής της (δείτε την σχετική πρόσφατη ανάρτηση του Νήματος). Οι ανακοινώσεις, όμως, της Eurostat και του ΟΟΣΑ, έριξαν πάγο στις θριαμβολογίες αυτές:
Ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε πως μπορεί ο μέσος ονομαστικός μισθός στη χώρα μας να ανέβηκε μέσα στο 2022 κατά 1,5%, αλλά ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 7,4%
Σε ό,τι αφορά στην απασχόληση (τι ποσοστό του εργατικού δυναμικού εργάζεται), η Ελλάδα είναι δεύτερη από το τέλος στην Ευρώπη, με μόλις 65% σύμφωνα με την Eurostat. Για να πούμε την αλήθεια η απασχόληση αυξάνεται στην Ελλάδα με σχεδόν γραμμικό, μεσοσταθμικά, ρυθμό από το 2015 και μετά. Αξίζει να σημειωθεί πως στην ίδια ανακοίνωση η Eurostat αναδεικνύει πως η Ελλάδα είναι δεύτερη στην ΕΕ στους «υπερπροσοντούχους» εργαζόμενους (32%, με πρώτη την Ισπανία με 35% και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 22%), ανθρώπους με πτυχία δηλαδή, που δουλεύουν σε δουλειές που δεν χρειάζονται πτυχίο.
Εντωμεταξύ η ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 11,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, φτάνοντας στα 33,7 δισ. ευρώ, ενώ το ποσοστό αποταμίευσης μειώθηκε στο -7,1%, από -6,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, το διαθέσιμο εισόδημα ενισχύθηκε κατά 10,9% σε ετήσια βάση και έφθασε στα 34,94 δισ. ευρώ από 31,52 δισ. που ήταν στο δ’ τρίμηνο του 2022.
Κτίζοντας και γκρεμίζοντας στη Μύκονο
Οι παράνομες κατασκευές και επεκτάσεις των μεγάλων κέντρων στη Μύκονο οδήγησαν στην επιβολή μεγάλων προστίμων στα μπαρ Principote και Nammos. Το πρόστιμο έφτανε τα 22 εκατ. ευρώ και έμοιαζε να είναι ένα σημαντικό βήμα προς τον περιορισμό της αυθαιρεσίας στο κυκλαδίτικο νησί / μεγάλη «φάμπρικα» του ελληνικού τουρισμού. Αλλά για όλα υπάρχουν λύσεις, με μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής τα πρόστιμα μπορεί να παραγραφούν αν τα κατεδαφίσουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τους μέσα σε δέκα ημέρες. Το πρόστιμο τότε μετατρέπεται σε μόλις… 500€
Καθημερινή | Γιώργος Λιάλιος: Μύκονος: 500 ευρώ για πρόστιμο 22 εκατομμυρίων
Η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ
Με βάση τις συζητήσεις αλλά και τα προηγούμενα, τίποτα δεν πρέπει να έχει επηρεάσει την θέση της Ελλάδας στην κατάταξη των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου, όσο η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ και η αδράνεια της ΕΛ.ΑΣ στη διερεύνηση της υπόθεσής του. Η σύλληψη δύο υπόπτων ως σχετιζόμενων με τη δολοφονία του δημοσιογράφου σήμερα είναι θετικό γεγονός, αν και θα περιμένουμε μέχρι αύριο και τις επόμενες ημέρες για να μάθουμε ποιοι είναι και με ποια στοιχεία συνελήφθησαν. Δεν είναι μόνο η προεκλογική συγκυρία και ο «πρότερος βίος» του Υπ.Προ.Πο που μας κρατά καχύποπτους, αλλά και τα πυκνά πρόσφατα πυρά που δέχτηκε για την αδράνεια αυτή η κυβέρνηση τον τελευταίο μήνα, είτε από διεθνείς οργανισμούς, τους ΡΧΣ, ή την επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου, την ΕΣΗΕΑ και την Γερμανική τηλεόραση.
Ελπίζουμε, πάντως, να διαλευκανθεί η υπόθεση σύντομα, για να δούμε τα κίνητρα και τους υπεύθυνους και να αποφευχθεί και μια «τέταρτη ταφή» του Γιώργου Καραϊβάζ:
Reporters United | Θοδωρής Χονδρόγιαννος, Νικόλας Λεοντόπουλος, Χριστόφορος Κάσδαγλης: Οι τρεις ταφές του Γιώργου Καραϊβάζ
ΕΣΗΕΑ και Julian Assange
Η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να απονείμει τον τίτλο του επίτιμου μέλους στον ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Ένωση Ιταλών δημοσιογράφων (Federazione Nazionale Stampa Italiana-FNSI) και υιοθετήθηκε από δεκαοκτώ ενώσεις μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ) μέχρι στιγμής. «Καλούμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ και να του επιτρέψει να επιστρέψει στην πατρίδα του, στη σύζυγο και τα παιδιά του», αναφέρεται στην κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι οργανώσεις των δημοσιογράφων. Ο Τζούλιαν Ασάνζ παραμένει κρατούμενος στο Λονδίνο, περιμένοντας την τελική απόφαση για την έκδοσή του ή μη στις ΗΠΑ.
Ο δικαστής ως Πάπας, μεταξύ Θεού και ανθρώπων
Ινοκκέντιος ο Γ’ περιγράφοντας το Παπικό αλάθητο στις αρχές του 13ου αιώνα:
«… στέκει εν μέσω Θεού και ανθρώπου· κάτωθεν του Θεού, άνωθεν του ανθρώπου· λιγότερο από Θεός, περισσότερο από άνθρωπος. Κρίνει όλους και δεν κρίνεται από κανέναν…»
Ισίδωρος Ντογιάκος τον 21ο αιώνα για τον ρόλο του δικαστή:
«…ο δικαστής δεν πατάει στο δάπεδο, που πατάει όλος ο κόσμος. Είναι πάνω στην έδρα και βρίσκεται μεταξύ Θεού και ανθρώπων…»
Δεν ήταν μόνο αυτό βέβαια (δεν υπάρχει ηχητικό για να δούμε καθαρότερα τα συμφραζόμενα της θεολογικής αυτής έξαρσης, βασιζόμαστε στην μεταγραφή της συνέντευξης του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κ. Ντογιάκου στην Ιωάννα Μάνδρου), και η υπόλοιπη συνέντευξη έχει κάποια ζητήματα
Ακούγιου
Κατά διαβολική σύμπτωση τα εγκαίνια του εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Ακούγιου συμπίπτουν με τα 37 χρόνια από την καταστροφή του Τσερνόμπιλ. Το θέμα εξυπηρετεί βεβαίως τον Ερντογάν, ο οποίος θα δώσει την πιο δύσκολη εκλογική μάχη της ζωής του, αλλά εγείρει ανησυχίες στις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Στην γειτονιά μας, υπάρχει ήδη πυρηνικός σταθμός, στο Κοζλοντούι στην Βουλγαρία, ο οποίος λειτουργεί με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία διχάστηκε το χειμώνα γύρω από το αν έπρεπε να εντάξει την πυρηνική ενέργεια (και το φυσικό αέριο) στην πράσινη ταξονομία ή όχι. Να θυμίσουμε πως η ελληνική κυβέρνηση, έχει συμφωνήσει με τη Βουλγαρία για την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας σε Βουλγαρικό έδαφος αλλά για διασφαλισμένη χρήση από τη χώρα μας επί μια εικοσαετία. Το σχέδιο δεν προχωράει εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αφού οι δυο Ρωσικοί αντιδραστήρες δεν μπορούν να εγκατασταθούν χωρίς συνεργασία με Ρώσους ειδικούς.
SL Press | Όλγα Μαύρου: Τι συμβαίνει με τα πυρηνικά στη γειτονιά μας – Κοζλοντούι και Ακούγιου
Από το δίκτυο
Με ποιόν τρόπο πεθαίνουν τα social media;
Είναι μια από τις προσπάθειες που θα θέλαμε να προστεθεί στο δίκτυο του Νήματος και σας προτείνουμε να παρακολουθείτε. Ο όρος «κοινωνικό δίκτυο» δεν εμφανίστηκε με το Facebook, ούτε με το Internet, εξηγεί ο έμπειρος designer, Nassos Κάπα στο newsletter Bitniks. Αν δεν σταματήσουμε να τρώμε ό,τι μας σερβίρουν στον βωμό της ευκολίας (convenience) θα δούμε να δημιουργούνται όλο και πιο κλειστά, κάθε άλλο παρά κοινωνικά, μοντέλα που θα μας κρατούν μπροστά σε μια οθόνη, σε ένα ατελείωτο scrolling, και με μια διαρκή προσμονή για το επόμενο ενδιαφέρον ή ανέλπιστο περιεχόμενο:
Διεθνή
Στο Νήμα Κόσμος της Τετάρτης γράψαμε ανάμεσα στα άλλα για τις εξελίξεις στο μέτωπο της (παγκόσμιας) λιτότητας, τον εμφύλιο στο Σουδάν και τις τουρκικές εκλογές
Σε ό,τι αφορά στις εκλογές στη γείτονα, περιμένουμε να δούμε αν θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα τα προβλήματα υγείας του Ερντογάν. Εντωμεταξύ και το αριστερό και φιλοκουρδικό HDP, ανακοίνωσε ανοιχτά πλέον τη στήριξή του στον Κιλιτσντάρογλου, για να ηττηθεί ο Ερντογάν.
Εκδήλωση
Πως θα λάβουν οι δημοσιογράφοι το μερίδιο που τους αναλογεί από τα υπερκέρδη των ψηφιακών πλατφορμών για την αναπαραγωγή των έργων τους στο διαδίκτυο. Τι ποσοστό του περιεχόμενου που διακινείται στο ελληνικό διαδίκτυο είναι δημοσιογραφικό, δημοσιευμένο σε καταγεγραμμένα ΜΜΕ. Πως προχωράει, στην Ευρώπη, η διαπραγμάτευση των εκδοτικών επιχειρήσεων με τα ψηφιακά μονοπώλια αλλά και με τους δημοσιογράφους. Η ΕΣΗΕΑ ανοίγει τη συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα. Μείνετε συντονισμένοι