Η πολιτική σύγκρουση για τη φορολογία
Δημοσκοπήσεις με μικρές μεταβολές. Η ταξική επίδραση του COVID-19. Διακοπές αλλά όχι για ιθαγενείς. Το "Θαύμα" του Μιστριώτη
Οι προτάσεις φορολογικής πολιτικής στα προγράμματα των κομμάτων βρίσκονται στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης τις τελευταίες ημέρες. Η συζήτηση ξεκίνησε με την πρόβλεψη του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για σταδιακή αύξηση της φορολόγησης των διανεμόμενων εταιρικών κερδών και επεκτάθηκε με το θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών, τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις καταγγελίες της ΝΔ για επιλογές που θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων.
Η συζήτηση για τη φορολόγηση ξεπερνά τα στενά όρια της εκλογικής περιόδου και αφορά συνολικά τη φιλοσοφία του φορολογείν. Η εμμονή στην υπεράσπιση της υποφορολόγησης των μεγάλων εισοδημάτων, της οποίας η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για μείωση των συντελεστών φορολόγησης μερισμάτων στο τρίτο χαμηλότερο επίπεδο στην ΕΕ ήταν εμβληματική, αλλά και της συκοφάντησης των προτάσεων για αυξημένο φόρο στα υπερκέρδη των πολύ μεγάλων ενεργειακών επιχειρήσεων, των τραπεζών και των μεγάλων αλυσίδων λιανικής, διά της ταύτισης τους με μια υποτιθέμενη πρόταση «αύξηση του φόρου στις επιχειρήσεις» γενικά, είναι ενδεικτικές προθέσεων.
Αν δεν υπάρξουν αντισταθμιστικά έσοδα, δε θα υπάρξει μείωση του ΦΠΑ και των άλλων έμμεσων φόρων, που σημαίνει πως η ακρίβεια, δηλαδή το πορτοφόλι του κάθε καταναλωτή (ισομερώς όλων) θα συνεχίσει να είναι ο έμμεσος «χρηματοδότης» του δημόσιου προϋπολογισμού. Καθώς η εποχή της δημοσιονομικής χαλαρότητας βαίνει προς το τέλος της και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη προειδοποιεί για επάνοδο των δημοσιονομικών κανόνων - μεταξύ άλλων και το τέλος των επιδοτήσεων στην ενέργεια - η άντληση εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό θα πρέπει να γίνει από κάπου. Αν δεν υπάρξει επιβάρυνση των κερδών που συσσωρεύτηκαν από την περίοδο του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης (εταιρείες ενέργειας, διυλιστήρια, μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ αλλά και τράπεζες με το τεράστιο spread επιτοκίων δανεισμού και επιτοκίων καταθέσεων) θα πρέπει να αντληθούν από τα συνήθη υποζύγια (μισθωτοί, συνταξιούχοι) που οριακά «βγαίνουν» σήμερα. Αυτό είναι κάτι που συνιστά όμως μια βαριά ταξική πολιτική εναντίον των πιο αδύναμων. Δεν είναι τυχαίο που τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιμένουν σε αλλαγή πλεύσης, παρά τις επιθέσεις δυσφήμισης που δέχονται στα κανάλια.
Στο μεταξύ ανατροπή της συζήτησης περί κοστολόγησης προγραμμάτων έγινε αυτή την εβδομάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ να δέχεται την εκτίμηση των προγραμμάτων από το ΓΛΚ και τη ΝΔ να αρνείται!
Επειδή ο κ. Σκέρτσος με δημιουργικά λογιστικό τρόπο έσπευσε να προσθέσει το 5% της φορολογίας μερισμάτων στον εταιρικό φόρο, υπολογίσαμε πού βρίσκεται αυτό το - αυθαίρετο ούτως ή άλλως - άθροισμα, που επισείει ως «μπαμπούλα» υπερφορολόγησης ο εκπρόσωπος της ΝΔ, και τα αποτελέσματά του αποτυπώνονται στον παρακάτω χάρτη
Κοσμοδρόμιο | Μιχάλης Παναγιωτάκης: ΝΔ: Η καλή φορονεράιδα της πλουτοκρατίας
Δημοσκοπήσεις χωρίς μεγάλες ανατροπές
Οι δημοσκοπήσεις της Metron Analysis για το MEGA και της GPO για τα Παραπολιτικά που δημοσιεύτηκαν χθες και σήμερα δείχνουν πως η μεγάλη εικόνα των εκλογών της 21ης Μαΐου δεν έχει αλλάξει στα μεγάλα κόμματα, αλλά αλλάζει στα μικρά καθώς το κόμμα των παρεκκλησιαστικών οργανώσεων «Νίκη» και η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου φαίνεται να μπαίνουν στη Βουλή, ενώ το ΜεΡΑ25 να μένει εκτός.
Μια επτακομματική βουλή αποτρέπει τη δημιουργία πολύ μεγάλης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά από ό,τι φαίνεται η απλή, αλλά άνετη, πλειοψηφία υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στην επόμενη Βουλή είναι προς το παρόν το πιο πιθανό σενάριο. Στο μεταξύ έχει ενδιαφέρον να δει κανείς ποια κάστρα έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ, πού μείωσε τη δύναμη της η ΝΔ και πού ανακάμπτει το ΠΑΣΟΚ.
Διαβάστε: «Όποια και αν είναι η κατάληξη των εκλογών του Ιουνίου, αυτή η παράταξη κινδυνεύει να βρεθεί διασπασμένη ανάμεσα σε παίκτες μεσαίου ή μικρότερου βεληνεκούς, χωρίς ορατή προοπτική ηγεμονικής εκπροσώπησης, και σε μια σχέση ανταγωνιστικής συμβίωσης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, το αίτημα για έναν μεγάλο, με όλες τις έννοιες, παίκτη στα αριστερά του Κέντρου παραμένει. Το ερώτημα είναι ποιος θα μπορέσει να το εκφράσει τα επόμενα χρόνια»
Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, το βουνό πάει για μπάνιο
Άπιαστο όνειρο οι διακοπές για τους μισούς Έλληνες
Αύριο (Σάββατο) είναι η τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού και αφορά σε όλα τα ΑΦΜ, οπότε αν είστε δικαιούχοι, μην το αμελήσετε. Μόνο την πρώτη ημέρα υποβλήθηκαν 25.000 αιτήσεις και το σύστημα της ΔΥΠΑ έπεσε για ώρες, αλλά δεν επικαλέστηκε κανείς χάκερς. [Παρενθετικά, διαβάστε για το θέμα του υποτιθέμενου hacking της Τράπεζας θεμάτων την ανακοίνωση της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδος].
Οι διακοπές στην Ελλάδα είναι μια πολυτέλεια. Η έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) δείχνει, παράλληλα με την φθίνουσα πορεία της ποιότητας της διατροφής των Ελλήνων λόγω ακρίβειας, τον αποκλεισμό των Ελλήνων πολιτών από το ίδιο το αγαθό πάνω στο οποίο βασίζεται η λεγόμενη «βαριά βιομηχανία της χώρας». Τα στοιχεία είναι οριακά χειρότερα από τα περσινά, κάτι που δείχνει πως πρόκειται για σταθερή πραγματικότητα και όχι συγκυριακή πτώση. Το κόστος της διαμονής σε γνωστούς νησιωτικούς προορισμούς είναι πλέον δυσβάσταχτο για τον φτωχοποιημένο ιθαγενή, και ο εσωτερικός τουρισμός μεταφέρεται σε χερσαίους συνήθως προορισμούς. Η αλλαγή των προορισμών και ο περιορισμός των εξόδων είναι το νέο στοιχείο της περιόδου (αν και από την περίοδο των μνημονίων είναι ορατή μια παρόμοια τάση), μια και πριν την κρίση ήδη, ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν είχε λεφτά για να πάει διακοπές (σ.14).
Οι καταθέσεις αυξάνονται με άνισο τρόπο, η ανεργία πέφτει
Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 1,129 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2023, έναντι αύξησης 738 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης κινείται στο 3,7% ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Η κατανομή βέβαια των καταθέσεων είναι σχεδόν τριτοκοσμική: οι καταθέτες με ποσά άνω των 100.000€ ενώ αποτελούν μόλις το 0,7% του συνόλου, διαθέτουν το 42% του συνόλου των καταθέσεων ή 80,6 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ αυξήθηκαν το 2022 σε σχέση με το 2021, σημαντικά περισσότερο συγκριτικά με όσες είναι κάτω των 100.000: κατά 13,9% (~7 δισ. ευρώ), ενώ οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ αυξήθηκαν το ίδιο διάστημα κατά 3,79% (~5 δισ. €) περίπου. Οι συνολικές καταθέσεις των νοικοκυριών παραμένει - και θα παραμένει για καιρό όπως φαίνεται - πολύ πιο χαμηλά από ό,τι ήταν προ κρίσης
Καθημερινή | Δήμητρα Μανιφάβα: Καταθέσεις του… χιλιάρικου έχουν πάνω από επτά στους δέκα
Την ίδια ώρα το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 11,2% τον Απρίλιο, από 12,7% τον Απρίλιο του 2022, αλλά αυξήθηκε κατά τι από 11,1% τον Μάρτιο του 2023, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ.
Ένας ταξικός ιός
Μεγάλη έρευνα του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου με, με τίτλο «Η γεωγραφική διάσταση της εισοδηματικής ανισότητας στην Ελλάδα: The geography of income inequality in Greece (GEOINC)» η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) και δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή, δείχνει την ταξική διάσταση της πανδημίας και την ένταση της θνητότητας από την COVID-19 σε περιοχές χαμηλών εισοδημάτων, με παρουσία σε κλειστούς εργασιακούς χώρους, χρήση των ΜΜΜ, αλλά και στις περιοχές-πύλες εισόδου και μεταφορών.
Καθημερινή | Απόστολος Λακασάς: Έρευνα: Λαϊκές γειτονιές χτυπούσε η COVID
Στο μεταξύ κόλλησε και ο υιός…
Ασθενείς και γιατροί παραπονιούνται για την έλλειψη προσωπικού
Η κακή οργάνωση και η έλλειψη προσωπικού είναι οι δύο βασικοί λόγοι δυσαρέσκειας του πληθυσμού για το ΕΣΥ, με ποσοστά 74% και 52,4%, αντίστοιχα, σύμφωνα με έρευνα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Το 41,5% των πολιτών δηλώνουν ικανοποιημένοι από το σύστημα υγείας και τους γιατρούς ειδικά. Οι γιατροί αξιολογούν αρνητικά το ΕΣΥ σε ποσοστό 49,7%. Οι πολίτες δηλώνουν ότι το κόστος των υπηρεσιών υγείας έχει αυξηθεί κατά 65,1% περίπου. Πρώτα σε ζήτηση είναι τα ιδιωτικά ιατρεία (40,6%) και στη συνέχεια τα νοσοκομεία (31,6%). Οι γιατροί του ΕΣΥ, τα κέντρα υγείας, ακολουθούν ως επιλογές στη διαδρομή του ασθενούς μέσα στο σύστημα υγείας, ενώ ιδιωτικές κλινικές επιλέγει μόλις το 3,4%. Η έρευνα διενεργήθηκε με ερωτηματολόγιο σε 700 γιατρούς και 1198 πολίτες.
Παραλίγο διπλωματικό επεισόδιο;
Δύο φορτηγά πλοία συγκρούστηκαν σήμερα 9 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Χίου. H σύγκρουση σημειώθηκε σε διεθνή ύδατα, σε ελληνική περιοχή ευθύνης για έρευνα και διάσωση. Ο κυβερνήτης των τουρκικών συμφερόντων πλοίου ΑΝΤ (ένα από τα δυο) δεν απαντούσε μέσω ασυρμάτου στις κλήσεις και στα ερωτήματα των στελεχών του ελληνικού θαλάμου επιχειρήσεων, που τον ρωτούσαν εάν χρειάζεται συνδρομή, ενώ αρνήθηκε τη βοήθεια όταν του προσφέρθηκε. Στο σημείο βρέθηκαν δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής δίχως να προκληθεί ένταση με τα πλωτά του Λιμενικού. Το επεισόδιο έληξε καλώς, ενώ οι αρχές αναφέρουν ότι δεν προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση από το ατύχημα.
Έξω από το Twitter η ακαδημαϊκή έρευνα
Το Twitter ανακοίνωσε ότι θα απαιτεί εφεξής από τους ακαδημαϊκούς ερευνητές να διαγράφουν τα δεδομένα που έχουν συλλέξει χρησιμοποιώντας το API του Twitter, εκτός αν πληρώσουν premium ή enterprise σύνδεση. Η πολιτική, η οποία θα τεθεί σε ισχύ στις 30 Ιουνίου 2023, έχει προκαλέσει οργή στην ακαδημαϊκή κοινότητα, η οποία υποστηρίζει ότι θα εμποδίσει τη μελέτη κοινωνικών φαινομένων στην πλατφόρμα. Επομένως, έρευνες σαν αυτή που παρουσίασε στο Νήμα ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Γ. Σκαρπέλος ή νωρίτερα ο Νίκος Σμυρναίος, δύσκολα θα παρουσιαστεί ξανά.
Ο Μπελέρης νίκησε, αλλά θα αναλάβει τη δημαρχία στη Χειμάρρα;
Ο Φρέντι Μπέλερι (η Μπελέρης) συνελήφθη μόλις δύο ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στη νότια Αλβανία στις 14 Μαΐου για πιθανή δωροδοκία ψηφοφόρων. Ο Μπελέρι κέρδισε τις εκλογές και το δικαστήριο άφησε ελεύθερο τον βοηθό του, Παντελή Κοκαβέση, για λόγους υγείας, υπό τον όρο να παρουσιαστεί στην αστυνομία. Δεν άφησε όμως τον ίδιο και τώρα η αδυναμία του να ορκιστεί μπορεί να του στοιχίσει τη δημαρχία, καθώς η ορκωμοσία απαιτεί προσωπική παρουσία του νικητή στο δημοτικό συμβούλιο εντός τριών μηνών. Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Βασίλης Κασκαρέλης ζήτησε χτες την αποφυλάκιση των δύο ομογενών κατά τη διάρκεια συνάντησης με την Αλβανίδα ομόλογό του Όλτα Τζάσκα στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Όσλο.
Το ΠΑΜΕ και αλληλέγγυοι προστατεύουν ΑΜΕΑ από έξωση
Το ΚΚΕ «υπονομεύει την εθνική οικονομία» προστατεύοντας από την έξωση μητέρα και παιδί ΑΜΕΑ…
Μαθαίνοντας από την Ιστορία
Το Θαύμα είναι μια μελέτη της ανασυγκρότησης της χώρας μετά τον πόλεμο του 1940 και την Γερμανική Κατοχή, που επιμελείται και δημοσιεύει ο Αλέξανδρος Μιστριώτης. Από τις 6 μέχρι τις 10 Ιουνίου ξεκινάει μια σειρά ραδιοφωνικών αφηγήσεων για περιπατητές «μέσα και έξω από την Ιστορία». Οι εκπομπές αυτές δεν είναι podcast, αλλά ζωντανές μεταδόσεις, που δε μένουν online, οπότε σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε τις ανακοινώσεις της σελίδας. Αν το newsletter της Επίσκεψης που είναι το μητρικό project, ήταν στο Substack, θα ήταν οπωσδήποτε και στο δίκτυό μας. Αντιγράφουμε από την ανάρτηση του προγράμματος στο facebook:
Στη δραματική ταινία «Οι Εχθροί» (1965) του Ντίνου Δημόπουλου, ο Στέφανος (Φαίδων Γεωργίτσης) είναι ένας πολύ θυμωμένος νέος. Καθημερινά αντιμετωπίζει τη φτώχεια, την αναπηρία του (μια γερμανική σφαίρα τον άφησε ανάπηρο), την ανεργία και το βαθύ ψυχικό τραύμα της Κατοχής. Στην φωτογραφία παρακολουθεί από το παράθυρο του σπιτιού του τον αποχαιρετισμό ενός γείτονα και φίλου του, λίγο πριν ανέβει στο τραίνο για να πάει εργάτης στη Γερμανία. Χολωμένος που μεταναστεύει στη χώρα των πιο μισητών εχθρών - που μόλις χτες προκάλεσαν ανείπωτες καταστροφές στην Ελλάδα - αποχαιρετά τον φίλο του βάζοντας στο πικάπ ένα πασίγνωστο εμβατήριο των Ναζί. Αργότερα όμως στην ταινία, κι εκείνος θα εξαναγκαστεί να ανέβει στο ίδιο τραίνο μην έχοντας άλλη διέξοδο επιβίωσης.
Η ανόρθωση της μεταπολεμικής Δ. Γερμανίας, που θα λειτουργούσε ως ανάχωμα στην εξάπλωση της σοβιετικής επιρροής στην Ευρώπη, ήταν θεμελιώδης για το αμερικανικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Ευρώπης. Οι υπαίτιοι του πολέμου ουσιαστικά ανταμείβονταν. Για να συμβεί όμως αυτό έπρεπε όλη η Ευρωπαϊκή ήπειρος να οργανωθεί ανάλογα. Δεν αρκούσε μόνο η οικονομική και υλικοτεχνική βοήθεια αλλά απαιτούνταν φτηνά εργατικά χέρια για την επανεκκίνηση της γερμανικής βιομηχανίας. Η αγορά μεταναστευτικής εργασίας έπρεπε πάση θυσία να ανοίξει, τα “αγκάθια” του πρόσφατου παρελθόντος όφειλαν να παραμεριστούν, ο πόλεμος έπρεπε να ξεχαστεί με συνοπτικές διαδικασίες. Έως τις αρχές του 1970 πάνω από 1.000.000 Έλληνες Gastarbeiter μετανάστευσαν στη Γερμανία, εξωθημένοι είτε από την ανέχεια είτε από την ανεργία είτε από το όνειρο μιας καλύτερης ζωής. Δύο από αυτούς ήταν ο Στέφανος και ο φίλος του.