Πώς διασφαλίζεται η ακεραιότητα των εκλογών;
Διαφθορά πάγια και κλιμακούμενη. Επιτάχυνση των πλειστηριασμών. Διπλωματία σεισμών 2.0. Καλλιτεχνικός αναβρασμός. Ψυχρός πόλεμος μπαλονιών.
Την Τετάρτη, μια διεθνής ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων που περιλαμβάνει 30 έγκυρα έντυπα από όλο τον κόσμο (μεταξύ άλλων: Guardian, Der Spiegel, Le Monde, Radio France, Haaretz, Washington Post, και El Pais) δημοσιοποίησε την δράση μιας ισραηλινής εταιρείας για τον επηρεασμό εκλογών και την διάδοση παραπληροφόρησης σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Η έρευνα αφορά συγκεκριμένες παρεμβάσεις της αποκαλούμενης “Team Jorge” του Ταλ Χανάν, πρώην μέλους του ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ. Ο Guardian προσέθεσε μια σημαντική - για μας - λεπτομέρεια. Ότι ανάμεσα στις χώρες στις οποίες δρα η εν λόγω ομάδα είναι και η Ελλάδα.
Οι μέθοδοι της ομάδας ήταν πολλές, ποικίλες και εντελώς παράνομες: ξεκινώντας από την δημιουργία και διαχείριση εκατοντάδων χιλιάδων ψεύτικων προφίλ στα ΜΚΔ και όχι μόνο (π.χ. Twitter, Facebook, Gmail, Instagram, αλλά και Amazon και Airbnb ακόμα), μπορούσε να διαδώσει κατασκευασμένες κατηγορίες για δημόσια πρόσωπα, να υπερασπιστεί εταιρείες και σημαίνοντα στελέχη τους ή πολιτικούς που κατηγορούνταν για σκάνδαλα κτλ. Οι αποκαλύψεις είναι πολλές και αφορούν χώρες από την Νιγηρία ως τον Καναδά.
The Guardian | Stephanie Kirchgaessner: Disinfo black ops: exposing the companies and states spreading false information
The Guardian | Stephanie Kirchgaessner, Manisha Ganguly, David Pegg, Carole Cadwalladr, Jason Burke: Revealed: the hacking and disinformation team meddling in elections
Haaretz | Omer Benjakob, Gur Megiddo: Hacking, Extortion, Election Interference: These Are the Tools Used by Israel's Agents of Chaos and Manipulation
Haaretz | Omer Benjakob, Gur Megiddo: Cambridge Analytica's Israeli Black Ops Team – Exposed at Last
Η εισηγήτρια της Επιτροπής Pega του Ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές, Σόφι Ιν’τ Βελντ, κάλεσε την κυβέρνηση να διερευνήσει πιθανή εμπλοκή της εταιρείας του Ταλ Χανάν στην Ελλάδα. Δεν ήταν η μόνη της παρέμβαση όμως και όλες οι ανησυχίες της συντείνουν - όπως σημειώναμε από νωρίς - στο ερώτημα του τίτλου μας…
Καταπέλτης η επιτροπή PEGA του ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές
Η συνεδρίαση της επιτροπής PEGA οδήγησε σε εξαιρετικά αυστηρές συστάσεις προς την Ελληνική κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων άμεσων μέτρων προστασίας του κράτους δικαίου η PEGA ζητά και την εμπλοκή της Europol στην διερεύνηση των καταγγελιών για τις υποκλοπές.
Brussels Times | Ugo Realfonzo: Like the Stasi: Greece's spyware scandal escalates in European Parliament
Διαφθορά παντού
Παράλληλα, ένα νέο σκάνδαλο που ανέδειξαν ο Τάσος Τέλλογλου και η Ελίζα Τριανταφύλλου στο Inside Story, σχετικά με την εκτόξευση των “μαύρων ταμείων” του Ελληνικού κράτους τα τελευταία χρόνια, προκάλεσε ανησυχία στην κυβέρνηση η οποία έσπευσε σήμερα να καταθέσει τροπολογία που μπλοκάρει την διερεύνηση των μυστικών κονδυλίων από τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα.
Σε ένα τοπίο ανομίας που κυριολεκτικά όζει, υπήρξε συνέχεια στο σκάνδαλο της “τιμητικής πολιτογράφησης” του τουρκοκύπριου καταζητούμενου στην Τουρκία για απάτες Γιάσαμ Αγιαβέφε. Όπως αποκαλύπτει το Documento η σύζυγος του επιχειρηματία είχε πάρει Ελληνική ταυτότητα από το κύκλωμα της Greek Mafia μέσα στην αστυνομία, εγείροντας εκ νέου σοβαρά ερωτήματα διαφθοράς στην Ελληνική κυβέρνηση.
Τέλος μέσα στον ορυμαγδό των αποκαλύψεων και η καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξωχώριες εταιρείες του βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ, Περικλή Μαντά, ο οποίος αρνείται κάθε κατηγορία, αλλά συν τοις άλλοις φέρεται να έχει, σύμφωνα με καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, 600.000 € αρρύθμιστες οφειλές στην εφορία και πάνω απο μισό εκατομμύριο € ιδιωτικά χρέη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την αποπομπή του από την Νέα Δημοκρατία. Ο ίδιος ο κ. Μαντάς απαντά πως τα χρέη είναι ρυθμισμένα και πως θα καταφύγει στην δικαιοσύνη για τις συκοφαντίες εναντίον του.
Πατάνε γκάζι τα δικαστήρια στους πλειστηριασμούς
Η απόφαση υπέρ των πλειστηριασμών από εξυπηρετητές δανείων που αποφάσισε ο Άρειος Πάγος σε χρόνο ρεκόρ, συνοδεύθηκε από ένα άλλο ρεκόρ ταχύτητας καθαρογραφής της απόφασης. Οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Servicers), πάντως σπεύδουν να καθησυχάσουν τους οφειλέτες απαντώντας σε κάποια από όσα έχουν γραφεί για το θέμα. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο κατακεραυνώνει και τη διαδικασία λήψης της απόφασης και την ίδια την απόφαση.

ΤΟ ΘΕΜΑ
Μετά τη διπλωματία των σεισμών, τι;
Οι σπαρακτικές διηγήσεις των ανδρών της ΕΜΑΚ που βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας και τα πρωτοσέλιδα στον Τουρκικό Τύπο ακύρωσαν το πολεμικό κλίμα που είχε επικρατήσει στις δυο όχθες του Αιγαίου. Ο απολογισμός των νεκρών στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία θα ξεπεράσει τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στον σεισμό της Σμύρνης το 1999, όταν ξεκίνησε η λεγόμενη διπλωματία των σεισμών. Για την ακρίβεια μάλλον δε θα μάθουμε ποτέ τον ακριβή αριθμό και το επίσημο νούμερο (που ήδη ξεπερνά τους 45.000) δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που πραγματικά έχει συμβεί. Ο Μανόλης Κωστίδης, ο εξαιρετικός ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, έδωσε αυτή την εικόνα:
Ο Ερντογάν δέχεται κριτική για το γεγονός ότι κατά τη διακυβέρνηση του, υπήρξε όλο και πιο ελαστικός με τους εργολάβους, οι οποίοι δεν τήρησαν σε πλείστες όσες περιπτώσεις τον οικοδομικό κανονισμό. Ωστόσο, ο χρόνος των εκλογών δεν αναμένεται να αλλάξει και η αντιπολίτευση πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση. Εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να πληγούν ακόμα από τις συνέπειες του σεισμού, η δημόσια υγεία και στις δύο χώρες θα επιδεινωθεί (η Συρία παραμένει σε καθεστώς κυρώσεων) και είναι πιθανό να ακολουθήσουν και άλλοι σεισμοί στην ευρύτερη περιοχή μας. Οι δημόσιες εργατικές κατοικίες πάντως στάθηκαν όρθιες:


Διαβάστε:
Omega Press | Σωτήρης Σιδέρης: Άμεση αλλαγή εκλογικής ατζέντας σε Αθήνα και Άγκυρα. Κλείνει ο κύκλος του Ερντογάν;
Capital.gr | Νικήτας Σίμος: Σημείο καμπής για τον Ερντογάν ο σεισμός
Polycrisis
Η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται σε μια συνεχή κρίση. Τον πόλεμο στη Συρία και την προσφυγική κρίση που επιβάρυνε κυρίως την Τουρκία και έκανε τον Λίβανο failed state, θα διαδεχθεί τώρα μια κρίση στο εσωτερικό της Τουρκίας. Οι φυσικές καταστροφές αποτέλεσαν καταλύτη στις διεθνείς σχέσεις σε πλείστες όσες περιπτώσεις μετά το 1999. Αν όμως, λειτούργησαν ως θεραπείες σοκ κατά τη νεοφιλελεύθερη μεταμόρφωση του κόσμου μας, τη δεκαετία του '90 και του 2000, σήμερα απαιτείται επειγόντως το αντίθετο: περισσότερη διεθνής συνεργασία. Ο λόγος είναι ότι έχουμε μπει σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων. Το αν αυτό μπορεί να γίνει μέσα στα ευρω-ατλαντικά σχέδια ή οργανικά ενεργοποιώντας πολιτισμικά και πολιτιστικά αντανακλαστικά - είτε επειδή τα συνδικάτα και οι αριστερές δυνάμεις δημιουργούν έδαφος συνεννόησης μεταξύ των λαών θα το δούμε.
Πόσο οχυρωμένη είναι η Ελλάδα απέναντι στις φυσικές καταστροφές;
Οι κατασκευές στη χώρα μας δεν έχουν συντηρηθεί ικανοποιητικά, παρότι ο ΓΟΚ έχει ακολουθηθεί στα περισσότερα κτίρια τις τελευταίες δυο δεκαετίες. Με αφορμή τον μεγάλο σεισμό στη γείτονα χώρα, έγινε σύσκεψη για την ασφάλεια των δημοσίων κτιρίων από σεισμούς στο Μαξίμου, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με την Eurostat, οι ζημιές από καύσωνες, πλημμύρες και καταιγίδες το 2020 στην Ελλάδα κόστισαν 91 ευρώ ανά κάτοικο, έναντι 27 ευρώ ανά κάτοικο στην ΕΕ. Η Γαλλία ακολουθεί με 62 ευρώ και η Ιρλανδία με 42 ευρώ/κάτοικο. Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που μαστίζονται κυρίως από καύσωνες ή πλημμύρες και έχουν καθιερώσει την υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων τους, η Ελλάδα απέχει από αυτό το μοντέλο παρά το γεγονός ότι συγκεντρώνει όλους τους κινδύνους. Κάτι που έλκει το ενδιαφέρον των ασφαλιστικών εταιρειών βεβαίως.
Διαβάστε: Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε στην Ελλάδα για ισχυρό σεισμό; | ieidiseis.gr
Συνεχίζεται ο αναβρασμός στον καλλιτεχνικό κόσμο
Δύο μεγάλες - για την περίοδο που διανύουμε - σε συμμετοχή συναυλίες στήριξης των καταλήψεων του Εθνικού Θεάτρου, στο Τσίλλερ και στο Ρεξ, δείχνουν πως το μέτωπο της κυβέρνησης με τους καλλιτέχνες που άνοιξε το Προεδρικό Διάταγμα 85, δε κλείνει ακόμα. Η συνάντηση εκπροσώπων των καλλιτεχνών με τον Πρωθυπουργό δεν ανέκοψε τις διαμαρτυρίες που συνεχίζονται με δρώμενα και απεργίες. Η νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε απόψε, κατά την κυβέρνηση πάντως και τον υφυπουργό Πολιτισμού, “θεραπεύει αδικίες δεκαετιών” καθώς όπως τονίζει “δεν εξισώνονται τα [καλλιτεχνικά] πτυχία με εκείνα του Λυκείου”, ενώ όπως είπε, ικανοποιεί ακόμα το χρόνιο αίτημα για δημιουργία Ακαδημίας Παραστατικών Τεχνών ως το 2025.
Την ίδια ώρα αναστάτωση επικρατεί γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και τα νέα σχέδια που παρουσιάστηκαν, στα οποία φαίνεται πως κλείνει με φράχτη ολόγυρα (προσωπικό όραμα από ότι ειπώθηκε, της συζύγου του πρωθυπουργού). Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός υπόσχεται να ολοκληρώσει την μυστική διαπραγμάτευση για επιστροφή των μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο ως δάνειο, κάτι στο οποίο αντιδρούν σφόδρα οι Αρχαιολόγοι.
Διαβάστε ακόμα:
FT | George Parker, Eleni Varvitsioti and James Pickford: Inside the secret meetings that could seal the fate of the Parthenon Marbles
Το κόστος ζωής αυξάνει, όχι όμως και οι μισθοί

Το ρομπότ… ξέφυγε λίγο

Μπαλόνια παντού
Η κατάρριψη ενός μετεωρολογικού μάλλον κινεζικού μπαλονιού από τις ΗΠΑ πάνω από τον εναέριο χώρο της, τροφοδότησε την ψυχροπολεμική διάθεση στις ΗΠΑ, αλλά μάλλον αποδεικνύεται “τζούφια”: το μεν μπαλόνι φαίνεται κατά την Washington Post πως το παρέσυρε το ρεύμα, τα δε άλλα τρία αντικείμενα που καταρρίφθηκαν ήταν μάλλον άσχετα με οτιδήποτε το κατασκοπικό. Υπάρχει δε η σοβαρή πιθανότητα η αμερικανική αεροπορία να έστειλε έναν πύραυλο αξίας 430.000 δολαρίων για να καταρρίψει ένα αερόστατο που ξέφυγε από κάποιους χομπίστες. Η αμερικανική μπαλονομανία όμως - ο Μπάιντεν ήταν να μιλήσει για το θέμα με τον Σι - οδήγησε σε παγκόσμιο πανικό: H Ιαπωνία είδε κινεζικά κατασκοπευτικά μπαλόνια - εκ των υστέρων, ενώ η Ουκρανία είδε ρωσικά κατασκοπευτικά μπαλόνια 10 μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Ακόμα και η Κίνα - σε κάτι που μπορεί να είναι και τρολάρισμα - κατήγγειλε τις ΗΠΑ για υπερπτήσεις αμερικανικών μπαλονιών πάνω από τον εναέριό της χώρο (αφού απείλησε αντίποινα για την κατάρριψη του δικού της μπαλονιού). Δεν είμαστε ειδικοί, αλλά θεωρούμε πως από την μια η ψυχροπολεμική διάθεση κι από την άλλη η ροπή των ΜΜΕ στη δημιουργία πανικών, δημιούργησαν μια ακόμα σαπουνόφουσκα τρόμου χωρίς καμία ουσία, ενώ αγνοούν πολύ πιο επικίνδυνες εξελίξεις.
Κοσμοδρόμιο | Δημήτρης Λένης: Πώς να φουσκώσετε τον Πόλεμο σκάζοντας μπαλόνια
Διαβάσαμε/Ακούσαμε και σας προτείνουμε
60 λεπτά με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη
Ο Διευθυντής του Eteron - Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος επί ΣΥΡΙΖΑ, σε μια συζήτηση για την πορεία του στην πολιτική, το σημερινό κοινωνικό σκηνικό, τη δράση του Eteron, τη Gen Z και τον Παναθηναϊκό.
The Guardian | Lucina Di Meco: Gender trolling’ is curbing women’s rights – and making money for digital platforms
Το διαδικτυακό μίσος έχει γίνει εργαλείο της δεξιάς και μια αποδοτική δραστηριότητα. Διώχνει τις γυναίκες από τη δημόσια ζωή, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Μια εικόνα τεχνητής νοημοσύνης, πόσες λέξεις είναι;

Κοσμοδρόμιο | Μιχάλης Παναγιωτάκης: Μια εικόνα για το παρόν, από το μέλλον