Η δημόσια υγεία, τραγικά, στο προεκλογικό προσκήνιο
Προεκλογική συνέχεια, με μικρές εκλογικές διαφοροποιήσεις. Ένα κακό σύμφωνο για το άσυλο και την μετανάστευση. Μαφιόζικες εκτελέσεις στην αυλή Ελλήνων επιχειρηματιών. Ο Λούλα «γιατρεύει» τον Αμαζόνιο.
Μετά την εστίαση της προεκλογικής συζήτησης στα φορολογικά την περασμένη εβδομάδα, τώρα η συζήτηση έχει μεταφερθεί στη δημόσια Υγεία. Είναι μια ευπρόσδεκτη «πολιτικοποίηση» της συζήτησης, σε σχέση με την προεκλογική περίοδο του Μαΐου, αν και τροφοδοτήθηκε από σειρά τραγικών περιστατικών που ανέδειξαν την κακή κατάσταση του ΕΚΑΒ σε όλη την Ελλάδα. Σε Κω, σε Νέα Μάκρη και σε Χαλκιδική, άνθρωποι έχασαν την ζωή τους λόγω έλλειψης ασθενοφόρων. Την συζήτηση για την δημόσια Υγεία ενέτεινε η δήλωση του εκλεγμένου με την ΝΔ βουλευτή Ευβοίας και γιατρού Σπύρου Πνευματικού, που μίλησε για την ανάγκη περικοπής εξόδων με παραίτηση από θεραπείες τερματικών περιπτώσεων. Η αντιπολίτευση έσπευσε να μιλήσει για την αποκάλυψη της «κρυφής ατζέντας» της ΝΔ για τη δημόσια υγεία, ενώ 24 ώρες μετά τις δηλώσεις (και καθώς πολλά στελέχη είχαν κοινοποιήσει τη δυσφορία τους), ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέπεμψε τον βουλευτή, ο οποίος αν εκλεγεί θα παραδώσει την βουλευτική του έδρα.
Τα προγράμματα των κομμάτων για την υγεία μπορεί κανείς να τα βρει κωδικοποιημένα στο Vouli Watch. Ο ένας από τους υπογράφοντες, από πολύ νωρίς κατά την πανδημία είχε επισημάνει πως οι γενικές κατευθύνσεις για το ΕΣΥ της Νέας Δημοκρατίας είναι πάγιες και δεδομένες. Δεν ξέρουμε τι σηματοδοτεί σε σχέση με αυτό η υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ασχοληθεί προσωπικά μετά τις εκλογές με το «νέο ΕΣΥ». Πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου ΕΝΑ για την Υγεία στη χώρα μας έδειξε πως μειώνεται αργά αλλά σταθερά η κρατική χρηματοδότηση, ενώ διογκώνεται η ιδιωτική επιβάρυνση των νοικοκυριών.
Ούτε σε αυτές τις εκλογές ο Κασιδιάρης
Ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, μετά από απόφαση του Αρείου Πάγου, να του απαγορεύσει την κάθοδο και ως ανεξάρτητου βουλευτή. Αυτή τη φορά, ο Κασιδιάρης παρουσίασε το κόμμα του ως «συνασπισμό» ανεξάρτητων που ονομάζεται «Έλληνες» και προσπάθησε να θέσει υποψηφιότητα στην Α' Αθηνών. Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε ότι επρόκειτο για τέχνασμα και ότι ο «συνασπισμός» ατόμων ήταν το ίδιο απαγορευμένο κόμμα. Θα στηρίξει πάντως το νεοπαγές κόμμα των «Σπαρτιατών».
«Όχι» σε τρίτο γύρο εκλογών λένε οι πολίτες - οριακό κλείσιμο της ψαλίδας ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB που δημοσιεύτηκε χθες (Πέμπτη), η ΝΔ λαμβάνει την προτίμηση του 36,3% των ψηφοφόρων, έναντι του 17,6% του ΣΥΡΙΖΑ. Η δε, επόμενη Βουλή μάλλον θα είναι επτακομματική. Το ΠΑΣΟΚ εκκινεί από το 10%, το Κομμουνιστικό Κόμμα στο 6,2%, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου 4,2%, η Ελληνική Λύση 3,9%, και η Νίκη, 4,2%. Το Μέρα25 του Γιάνη Βαρουφάκη δεν φαίνεται να εισέρχεται στη Βουλή, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 12%. Με τις αναγωγές, η ΝΔ υπολογίζεται στο 43% περίπου και ο ΣΥΡΙΖΑ γύρω από το 22%.
Μετανάστευση και άσυλο, το νέο σύμφωνο μετανάστευσης
Το νέο σύμφωνο της ΕΕ για την μετανάστευση και το άσυλο, όπως προκύπτει από τη σύνοδο των Ευρωπαίων Υπουργών Εσωτερικών, προβλέπει μεν την υποχρεωτικότητα της κοινοτικής αλληλεγγύης (η οποία όμως είναι… «εξαγοράσιμη»), αλλά αυστηροποιεί περαιτέρω τις διαδικασίες ασύλου. Ουσιαστικά απλώνει σε όλη την Ευρώπη τη λογική των κέντρων κράτησης που είδαμε στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η -ντε φάκτο- φυλάκιση των κρατουμένων προσφύγων θα έχει όριο τους έξι μήνες και μετά θα πρέπει να επαναπροωθείται σε «ασφαλή τρίτη χώρα», η ασφάλεια της οποίας θα κρίνεται από κάθε χώρα. Παρά την Γερμανική πρόταση, δεν έγινε καν δεκτή η πρόταση να προστατευτούν από την φυλάκιση αυτή ούτε καν οι οικογένειες με παιδιά.
Ήδη οργανώσεις προστασίας δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία και η Oxfam, κατακεραυνώνει την απόφαση, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τους Εξορίστους (ECRE) μιλάει για συνέχεια της συμφωνίας του Δουβλίνου, μια συμφωνία που είχε σαν στόχο και πετυχαίνει την μείωση της προστασίας των ευάλωτων εκπατρισθέντων.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης συνόψισε με δήλωσή του, την οπισθοδρόμηση της ΕΕ και τις τραγικές συνέπειες που θα έχει η εν λόγω συμφωνία:
Η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, συνιστά για τη χώρα μας, η οποία και τη συνυπογράφει, απόλυτα δυσμενή εξέλιξη που ανοίγει την «Κερκόπορτα» της μετατροπής της Ελλάδας (και όχι μόνο) σε οιονεί «φυλακή» προσφύγων-μεταναστών για τους οποίους δημιουργεί συνθήκες μόνιμου εγκλωβισμού στη χώρα μας….
Αξίζει να σημειώσουμε πάντως τη διαφωνία, ακόμα και σε αυτό το πλαίσιο, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας που θεωρούν τη συμφωνία «απαράδεκτη», που όπως παρατηρεί το ECRE, είναι κατ’αρχήν αντίθετες σε οποιαδήποτε κοινή πολιτικής της ΕΕ σε θέματα ασύλου και μετανάστευσης.
Μαφιόζικες δολοφονίες και ιστορίες διαπλοκής
Μπράβος, καταδικασμένος δολοφόνος του οπαδού του Παναθηναϊκού Μιχάλη Φιλόπουλου, μέλος της Ελληνικής Μαφίας, σωματοφύλακας του Βαγγέλη Μαρινάκη, και χειριστής τεθωρακισμένου οχήματος του ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου, δολοφονήθηκε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης από αγνώστους.
Η χρήση της τεθωρακισμένης Μερσεντές που ανήκε στον όμιλο ΣΚΑΪ, από έναν άνθρωπο που ανήκε στην ομάδα ασφαλείας του Προέδρου του Ολυμπιακού, γεννά ερωτήματα, που αν συνυπολογιστούν και τα όσα έχουν αποκαλυφθεί (αλλά όχι κυκλοφορήσει) για την σχέση της Greek Mafia με την ΕΛΑΣ, το πολιτικό σύστημα και «νόμιμα» οικονομικά συμφέροντα, είναι άλλο ένα πέπλο ζόφου και σήψης πάνω από την ελληνική κοινωνία.
Από τις αντιδράσεις στα ΜΚΔ ξεχωρίσουμε εκείνη του Θάνου Νασόπουλου
Η οικονομία βελτιώνεται, αλλά…
Η έρευνα του ΟΟΣΑ για την προοπτική της ελληνικής (και της παγκόσμιας) οικονομίας, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, τονίζει ότι η ανάπτυξη παραμένει θετική παρά τα αρνητικά σημάδια της διεθνούς οικονομίας. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρίσκεται στη βάση αυτή της αισιοδοξίας και οδηγεί τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου σε αύξηση (8,9%). Σύμφωνα με την έρευνα, η κατανάλωση στη χώρα μας συνεχίζει να αυξάνεται, αντανακλώντας την αύξηση της απασχόλησης. Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 11,2% το 2023 και στο 10,4% το 2024. Η κατανάλωση αναμένεται να παρουσιάσει βραδύτερη αύξηση (1,7% έναντι 8% το 2022), κυρίως λόγω του πληθωρισμού.
Η Ελλάδα πάντως βρέθηκε σε προσωρινή και οριακή ύφεση το α’ τρίμηνο του 2023 (-0,1%) σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε ύφεση βρίσκεται και η ευρωζώνη με κρίσιμες χώρες σε ύφεση τη Γερμανία και την Ιρλανδία.
Από την άλλη πλευρά, σχεδόν τρεις στους τέσσερις Έλληνες (72,5%) έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς που δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ. Οι αποταμιεύσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των καταθετών ανέρχονται σε 2,69 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 1,4% των συνολικών καταθέσεων. Από την άλλη πλευρά, το 0,7% των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έχουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ ο καθένας, οι οποίες ανέρχονται σε 80,6 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 42% των συνολικών αποταμιεύσεων. Συνολικά, στο τέλος του 2022 οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανήλθαν σε 191,87 δισ. ευρώ σε σύγκριση με 179,97 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021, σημειώνοντας αύξηση 6,61%.
Μια ακόμα στατιστική της Eurostat, τέλος, τοποθετεί την Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και όχι σε υψηλή θέση μεταξύ και αυτών: το ποσοστό των νέων μέχρι 29 ετών που ζουν «στριμωγμένα», σε νοικοκυριά χωρίς επαρκή προσωπικό χώρο, έμμεσος δείκτης και της οικονομικής κατάστασης των νέων σε συνδυασμό με τα θέματα στέγασης.
Ένα ευρωβαρόμετρο κόντρα στα στερεότυπα - Κι όμως οι κρίσεις δεν έχουν φύγει
Ο αντίκτυπος των πολλαπλών κρίσεων των τελευταίων ετών παραμένει ενεργός σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, καθώς ένας στους δύο Ευρωπαίους θεωρεί ότι το βιοτικό του επίπεδο έχει χειροτερέψει. Οι Ευρωπαίοι πολίτες επιθυμούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (38%). Ακολουθούν στη σχετική λίστα προτεραιοτήτων η δημόσια υγεία (33%), η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής (31%) και η στήριξη της οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (31%). Στην Ελλάδα, ύψιστη προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρείται η στήριξη της οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (59%), ακολουθούμενη από την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (56%) και τη δημόσια υγεία (50%).
Το 85% των Ελλήνων δεν είναι ικανοποιημένο από τα μέτρα που έχουν ληφθεί στη χώρα για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους ζωής (μ.ό. 65% στην ΕΕ), ενώ το 78% δεν είναι ικανοποιημένο από την απάντηση της ΕΕ. Στα θεσμικά ζητήματα οι Ευρωπαίοι πολίτες εκφράζουν ικανοποίηση για τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές (70%), την ελευθερία του λόγου (70%) και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων (66%), ενώ δεν είναι ικανοποιημένοι από την παραπληροφόρηση και της διαφθορά. Στην Ελλάδα, το 63% δηλώνει εμπιστοσύνη στις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, καθώς και από την «ποικιλομορφία» των Μέσων Ενημέρωσης (62%) και το γενικό καθεστώς της ελευθερίας του λόγου (60%).
Διεθνή
Ο καπνός πνίγει την Νέα Υόρκη
Καλύτερα νέα από τον Αμαζόνιο
Από ό,τι φαίνεται ο ρυθμός αποδάσωσης του Αμαζονίου μειώθηκε ήδη τους πρώτους μήνες της θητείας του Προέδρου Λούλα στη Βραζιλία κατά 31%.
Την εβδομάδα αυτή, ο Λούλα ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων που έχουν τον φιλόδοξο στόχο να σταματήσουν την αποδάσωση του Αμαζονίου εντελώς μέχρι το 2030.
Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι: παρατηρητήρια μέσα στο τροπικό δάσος για πυρκαγιές και παράνομη υλοτομία, δικαστικά μέτρα εναντίον τοπικών κυβερνήσεων που παραβιάζουν την νομοθεσία προστασίας του Αμαζονίου, την δημιουργία περιοχών προστασίας, έκτασης άνω των 30.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αύξηση της συμμετοχής ιθαγενών πληθυσμών σε κέντρα λήψης αποφάσεων
Πρώτη οδηγία για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε την πρώτη οδηγία για τη ρύθμιση της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στις χώρες-μέλη της (αναφέραμε σχετικά στο τελευταίο Νημα Επιστήμες). Η οδηγία που εγκρίθηκε με ψήφους 543 προς 52 στο Ευρωκοινοβούλιο, στοχεύει στη δημιουργία κατευθυντήριων γραμμών για την ανάπτυξη συστημάτων ΤΝ, ώστε να είναι αξιόπιστα, διαφανή και συμβατά με τις αξίες της ΕΕ. Η ΕΕ θα απαιτήσει από τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις που εφαρμόζουν συστήματα ΤΝ να πληρούν απαιτήσεις ορθής τεκμηρίωσης, διαφάνειας και ανθρώπινης εποπτείας, όταν χειρίζονται δεδομένα για την παραγωγή εφαρμογών τεχνητής νοημοσυνης. Οι εφαρμογές υψηλού κινδύνου όπως η βιομετρική αναγνώριση, τα αυτόνομα οχήματα και η ΤΝ που θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στους ανθρώπους θα υπόκεινται σε επιπλέον εξέταση και έλεγχο. Οι νέοι κανόνες θεωρούνται ως πρότυπο που θα μπορούσε να διαμορφώσει παρόμοιες πολιτικές σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.
Διαβάστε σχετικά:
Brookings Institute | Alex Engler: The EU AI Act will have global impact, but a limited Brussels Effect
Taylor Wessing | Introduction on the AI Act of the European Union
Διαβάστε κι αυτά
Απογειώνεται το Ελ. Βενιζέλος
Η επιβατική κίνηση «απογειώθηκε» στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών τον Μάιο ανερχόμενη σε 2.538.086 επιβάτες, αυξημένη κατά 23,4% σε σχέση με τον Μάιο του 2022. Τόσο η κίνηση εσωτερικού όσο και η κίνηση εξωτερικού ξεπέρασε τα επίπεδα του 2022, κατά 20,6% και 24,8% αντίστοιχα.
Πολεμώντας την ΚΟΙΝΣΕΠ των νεαρών Τσιγγάνων στο Κορδελιό
Η περιπέτεια μιας συνεταιριστικής πρωτοβουλίας νεαρών τσιγγάνων στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης είναι ενδεικτική της αντιμετώπισης των Ρομά στη χώρα μας. Η προσπάθειες τοπικών παραγόντων να την σαμποτάρουν δημιούργησε, πάντως, κύμα συμπαράστασης στο οποίο συμμετέχει ο Δημήτρης Μυστακίδης και ο Γιάννης Αγγελάκας (βίντεο)
Στο μικροσκόπιο των Αρχών και οι παράνομοι χρήστες streaming
Στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών βρίσκονται και οι χρήστες παράνομου οπτικοακουστικού περιεχομένου…
Ανησυχία για την Πάρνηθα
Ο ξηρός χειμώνας και το αναμενόμενο θερμό καλοκαίρι, είναι ένα συνδυασμός συνθηκών που ανησυχούν τους φύλακες του δρυμού…