Μέρες του '68, για την Παλαιστίνη
Ανάπτυξη χωρίς οφέλη για την κοινωνία στην Ελλάδα. Κλιματική κρίση, από τα μεγάλα λόγια στην αδιαφορία. Έκθεση του State Department, άλλο ένα καμπανάκι για το κράτος Δικαίου στη χώρα μας
Την περασμένη εβδομάδα μιλούσαμε για την απαγόρευση εισόδου στη Γερμανία για το Γιάνη Βαρουφάκη και την καταστολή των φιλειρηνιστών ακτιβιστών εκεί υπό το πρόσχημα του αντισημιτισμού. Αυτή την εβδομάδα τα Αμερικάνικα πανεπιστήμια έχουν «εκραγεί» σε μια θύελλα ειρηνικών δράσεων και διαμαρτυριών. Οι δράσεις εναντίον της (συνεχιζόμενης) γενοκτονίας στη Γάζα, είχαν ξεκινήσει λίγες ημέρες μετά την 7η Οκτωβρίου, αλλά ήταν η απόφαση της Προέδρου του ιδρύματος Μινούς Σαφίκ, να καλέσει την αστυνομία της Νέας Υόρκης για να διαλύσει βίαια την ειρηνική διαμαρτυρία / κατασκήνωση μιας εκατοντάδας περίπου φοιτητών στον χώρο του πανεπιστημίου (την ειρηνική φύση των διαδηλωτών επιβεβαίωσε και η ίδια η αστυνομία της Νέας Υόρκης) που πυροδότησε την διασπορά των διαμαρτυριών με νέα μαζικότητα και ορμή σε όλες τις ΗΠΑ, αλλά και παραπέρα. Η αστυνομία κλήθηκε στον χώρο του πανεπιστημίου Κολούμπια για πρώτη φορά από το 1968, όταν οι αντιπολεμικές κινητοποιήσεις των φοιτητών είχαν και πάλι εξαπλωθεί σε όλες τις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ. Μάλιστα το Κολούμπια έχει κεφαλαιοποιήσει την μνήμη των κινητοποιήσεων εκείνων, όχι μόνο μνημονεύοντάς τις στο σάιτ του, αλλά κάνοντας και τουρ του πανεπιστημίου αφιερωμένα στα γεγονότα αυτά.
Υπήρξε λοιπόν άμεση αντίδραση στην βίαιη αυτή καταστολή και από τους ίδιους τους φοιτητές στο Κολούμπια, αλλά και από φοιτητές του Γιέιλ, του Χάρβαρντ, του ΜΙΤ, του Έμερσον, του Ταφτς, του NYU - και σύντομα από φοιτητές από άκρο σε άκρο των ΗΠΑ. Στην Ατλάντα η βία περιλάμβανε ελαστικές σφαίρες, ξυλοδαρμούς καθηγητών και συλλήψεις μέχρι και προέδρου τμήματος φιλοσοφίας. Στο Πανεπιστήμιο του Τέξας χρησιμοποιήθηκε η πολιτειακή και η έφιππη αστυνομία. Οι κινητοποιήσεις διεθνοποιήθηκαν: έφτασαν στο Παρίσι - ακόμα και στη Σορβόνη- στην Αυστραλία, στη Βρετανία.
Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ η αμερικανική νεολαία έχει ξεσηκωθεί εναντίον της γενοκτονίας στη Γάζα, το αμερικανικό κογκρέσο και η γερουσία πέρασε νόμο που στέλνει πάνω από 20 δισ. σε βοήθεια στο Ισραήλ, πάνω από 60 δισ. στην Ουκρανία και πάνω από 10 δισ δολάρια στην Ταϊβάν, κρατώντας ανοιχτά όλα τα πολεμικά μέτωπα στα οποία εμπλέκονται οι ΗΠΑ, ενώ ουσιαστικά εκβιάζει τους κινέζους ιδιοκτήτες του TikTok, να πουλήσουν την εταιρεία σε αμερικανούς ή να διακοπεί η πρόσβαση στην εφαρμογή στις ΗΠΑ (όπου υπάρχουν πάνω από 150 καθημερινοί χρήστες της εφαρμογής -κυρίως νεώτεροι). Πρόκειται για έναν νόμο που είναι ανοιχτό ερώτημα αν θα περάσει από τα δικαστήρια καθώς είναι ευθύς περιορισμός της ελευθερίας του λόγου.
Μας είναι σαφές ότι τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης στις ΗΠΑ είναι πλέον σκληρά αστυνομευμένα από τις γεωπολιτικές στρατηγικές των ΗΠΑ και την ανάγκη προστασίας της «Δύσης» από την εκ των έσω αμφισβήτηση. Ο πόλεμος στη Γάζα, κατά μια έννοια σε συνέχεια εκείνου στην Ουκρανία, έχει δώσει την αφορμή για την κατάλυση της ελευθερίας του λόγου σε όλη σχεδόν τη Δύση και στην Ευρώπη - και στη Γαλλία και στη Γερμανία μεταξύ άλλων- σε σημείο που η Διεθνής Αμνηστία έσπευσε να εγκαλέσει τις χώρες της Ευρώπης για περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης. Εντωμεταξύ, τα μέλη του ΜεΡΑ25 στη Γερμανία βρέθηκαν ξανά στο στόχαστρο.
Διαβάστε/Δείτε:
O Μπέρνι Σάντερς απαντά στις κατηγορίες περί αντισημιτισμού των Αμερικανών φοιτητών από τον Νετανιάχου:
AP | A look at the protests about the war in Gaza that have emerged on US college campuses
Slate | Aymann Ismail: What Is Really Going On at Columbia University?
Peoples Dispatch | Vijay Prashad: Elites in the global north are scared to talk about Palestine
Verso | Jodi Dean: Palestine speaks for everyone
Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και η απεικόνισή τους
Εντωμεταξύ στην ίδια τη Γάζα η ανακάλυψη μαζικών τάφων παλαιστινίων, πολλοί εκ των οποίων βρέθηκαν εκτελεσμένοι δεμένοι πισθάγκωνα (κάτι για το οποίο το ΙΣραήλ αρνείται την ευθύνη), ειναι η νέα φρίκη μιας επίθεσης που μοιάζει να εφευρίσκει αγριότητες πέρα από κάθε φαντασία, κάθε μέρα. Οι εικόνες και τα βίντεο που έρχονται από τη Γάζα είναι συγκλονιστικές. Τα κυρίαρχα ΜΜΕ δεν δείχνουν την αγριότητα, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης παρείχαν στους κατοίκους της Γάζας μια πλατφόρμα για να μεταδώσουν τα δεινά τους, εγείροντας δύσκολα νέα ερωτήματα σχετικά με το ρόλο των πολεμικών εικόνων. Ο καταιγισμός φρικιαστικών οπτικών εικόνων, σε αντιδιαστολή με τις προσπάθειες της Ισραηλινής προπαγάνδας, αφήνει πολλούς να αισθάνονται αβοήθητοι και να παλεύουν με τα όρια του τι μπορεί να επιτύχει η οπτική τεκμηρίωση για να παρακινήσει τη δράση και τι η εππιμονή στο αδιανόητο και ανήθικο των εγκλημάτων του πολέμου
Διαβάστε: n+1 magazine | Who Sees Gaza?
Το πρόγραμμα της εσωτερικής υποτίμησης συνεχίζεται
Το άρθρο των Financial Times για την Ελλάδα δεν αποκάλυπτε κάτι που δεν γνωρίζαμε: η Ελλάδα έχει 2% ανάπτυξη (πάνω από τον μ.ό της ευρωζώνης) αλλά είναι προτελευταία σε ΑΕΠ κατά κεφαλήν, μετρημένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, ενώ η Βουλγαρία ανακάμπτει ταχύτερα και σε λίγα χρόνια θα μας αφήσει και αυτή πίσω, η λιτότητα έκοψε τα πόδια της Ελληνικής οικονομίας (έχει ένα ενδιαφέρον που οι FT σημειώνουν πως η κατάρρευση της Ελληνικής οικονομίας ήταν προϊόν της επιβεβλημένης λιτότητας και όχι γενικά της κρίσης), οι μισθοί έχουν πέσει στα τάρταρα -30% από το 2007 σε πραγματικές τιμές (οι FT δεν αναφέρουν πως αυτό συμβαίνει ενώ τα κέρδη έχουν υπερ-ανακάμψει), η χώρα αδειάζει καθώς όσοι μπορούν φεύγουν, και όσοι μένουν δεν νοιώθουν οικονομικά ασφαλείς να κάνουν παιδιά, ο τουρισμός παραμένει η εύθραυστη ατμομηχανή της Ελληνικής οικονομίας, η οποία είναι εκτεθειμένη ιδιαίτερα στην κλιματική κρίση.
Είναι ένα είδος εθνικής μειονεξίας μάλλον ότι τα πράγματα αυτά τίθενται στο προσκήνιο μόνον όταν τα γράφουν οι «ξένοι», ή ίσως η σιωπή των τηλεοπτικών σταθμών επ’ όλων αυτών που δεν κολλάνε στην ατζέντα της κυβέρνησης να τα κάνει αόρατα, ακατάλληλα θέματα για συζήτηση. Όπως και να έχει οι FT προειδοποιούν πως για να βγει από την τρύπα που την πέταξε η λιτότητα, η Ελλάδα μάλλον θα χρειαστεί (άλλη) μια γενιά.
FT | Valentina Romei: Greece’s economic rebound in (painful) context
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Predator, Πύλος και Τέμπη στην ετήσια έκθεση του State Department για τα δικαιώματα στην Ελλάδα
Σε αξιόπιστες αναφορές για υπερβολική χρήση βίας και κακομεταχείριση στα κέντρα κράτησης μεταναστών, βία κατά φυλετικών, εθνοτικών και μειονοτικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων Ρομά και ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, αναφέρεται η ετήσια έκθεση του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας κατά το 2023. H έκθεση εκφράζει ανησυχίες για κυβερνητικές παρεμβάσεις και σωματικές επιθέσεις κατά δημοσιογράφων. Ακόμη, αμφισβητεί την αντίδραση της κυβέρνησης στις υποθέσεις ενδοοικογενειακήες βίας και βίας λόγω φύλου ενώ σημειώνει την υποεκπροσώπηση των γυναικών σε ηγετικές θέσεις. Η Ελλάδα παραμένει χώρα προορισμού, διέλευσης αλλά και προέλευσης για την εμπορία ανθρώπων, για καταναγκαστική εργασία και εμπορία σεξ, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η οποία θέτει ερωτήματα σχετικά με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να προστατεύσει τα θύματα. Η κυβέρνηση αμφισβήτησε την εγκυρότητα της έκθεσης καθώς δεν ερωτήθηκε, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ σύμφωνα με την ίδια δεν ελήφθησαν υπόψιν οι νομοθετικές της πρωτοβουλίες.
Διαβάστε: State Department: 2023 Country Reports on Human Rights Practices: Greece
ΕΕ: Καταστρατήγηση ελευθεριών με πρόσχημα την παιδεραστία
Η πρόταση της ΕΕ για την καταπολέμηση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης ωφελεί κυρίως εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού Τεχνητής Νοημοσύνης και ομάδες λόμπι, παρά τις ανησυχίες για προστασία της ιδιωτικότητας. Αυτό αναφέρει μια πολύμηνη δημοσιογραφική έρευνα του Αποστόλη Φωτιάδη και ομάδας Ευρωπαίων δημοσιογράφων που δημοσιεύθηκε στην Ελλάδα απο το Solomon. Η έρευνα αποκαλύπτει πως υπάρχει διαπλοκή συμφερόντων γύρω από την προώθηση της νομοθετικής πρότασης, με την ανάμειξη οργανισμών που αναπτύσσουν προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης και ομάδες λόμπι που απολαμβάνουν οικονομική υποστήριξη και της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον. Ένα δεύτερο ρεπορτάζ αποκαλύπτει τις βλέψεις της Europol για πλήρη επιτήρηση των πολιτών της ΕΕ, με πρόσχημα την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Επιπλέον, η Europol προτείνει να επεκταθεί η σάρωση δεδομένων και σε άλλους τομείς εγκληματικότητας πέραν της παιδικής κακοποίησης, καθώς και να της δοθεί εξαίρεση από τους περιορισμούς που ενδέχεται να επιβληθούν από τον νέο κανονισμό της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε από τις: Die Zeit (Γερμανία), Le Monde (Γαλλία), De Groene Amsterdammer (Ολλανδία), IRPI Media (Ιταλία), El Diario (Ισπανία), Balkan Insight (Βαλκάνια) και Solomon, είναι ανάμεσα στις προτεινόμενες για το Ευρωπαϊκό βραβείο δημοσιογραφίας, το σημαντικότερο στην Ευρωπαική Ηπειρο.
ΕΥΡΩΠΗ-ΕΚΛΟΓΕΣ
Μακρόν: Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ριζικά πορεία
Σε μια σκληρή ομιλία στη Σορβόννη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε να αναζωογονήσει την εκστρατεία του κόμματός του κατά του ευρωσκεπτικισμού απηύθυνοντας επείγουσα προειδοποίηση: η ΕΕ κινδυνεύει να καταρρεύσει αν δεν αναπροσαρμόσει γρήγορα την κοινή άμυνα, την οικονομία και τον γεωπολιτικό της ρόλο. Ο Μακρόν σκιαγράφησε μια ζοφερή εικόνα των τρωτών σημείων της ηπείρου, υποστηρίζοντας ότι η εποχή της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια, του outsourcing στην Κίνα και της υπαναχώρησης στις ΗΠΑ για ασφάλεια έχει τελειώσει. «Η εχθρότητα της Ρωσίας, η αδιαφορία των ΗΠΑ και ο ανταγωνισμός από την Κίνα» απειλούν την ΕΕ. «Η Ευρώπη μπορεί να τελειώσει», αν οι ηγέτες της δεν λάβουν «στρατηγικές αποφάσεις» για την ενίσχυση της αυτονομίας και της ανθεκτικότητας της. Αυτό σημαίνει μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή αμυντική δύναμη, ικανή να πάει σε πόλεμο χωρίς αμερικανική υποστήριξη, όπως είπε.
Ο Μακρόν ζήτησε μεγαλύτερο οικονομικό προστατευτισμό, λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να είναι η μόνη ήπειρος που υπακούει στους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες, καθώς ΗΠΑ και Κίνα τους περιφρονούν. «Η Ευρώπη δεν είναι απλώς ένα κομμάτι γης, είναι μια αντίληψη της ανθρωπότητας», δήλωσε, προτρέποντας τους ηγέτες να αποφύγουν την ηττοπάθεια.
Ακόμη:
Πιθανός διάδοχος της Von Der Leyen ο Μητσοτάκης;
Αυτό γράφει ο Economist απηχώντας φήμες που σέρνονται εδώ και μήνες για ανασύνταξη του συντηρητικού μπλοκ στην Ευρώπη με μια υποψηφιότητα που μπορεί να ενώσει τη συντηρητική, τη λαϊκιστική και τη νεοφιλελεύθερη δεξιά. Και βεβαίως να σώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό απο τα εγκλήματα που αποδίδονται στις πολιτικές του…
Ο Όρμπαν καλεί σε εκστρατεία κατά των Προοδευτικών
Σε ομιλία του σε συντηρητικό συνέδριο στη Βουδαπέστη, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν κάλεσε τις ευρωπαϊκές δεξιές δυνάμεις και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο. Ο Όρμπαν αναφέρθηκε στις επερχόμενες ευρωπαϊκές και αμερικανικές εκλογές ως μια ευκαιρία να νικηθεί η «προοδευτική φιλελεύθερη τάξη» και να εγκαθιδρυθεί μια «εποχή κυριαρχίας» βασισμένη στις εθνικιστικές πολιτικές της Ουγγαρίας.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η ετήσια έκθεση για το κλίμα προειδοποιεί - η Ευρώπη ακούει;
Η ετήσια έκθεση για το κλίμα της Ευρώπης του 2023 που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 22 Απριλίου από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Copernicus αναδεικνύει για ακόμα μια φορά την επιτακτική ανάγκη άμεσης δράσης για το κλίμα. Από τη δεκαετία του 1980, η Ευρώπη θερμαίνεται δύο φορές πιο γρήγορα συγκριτικά με τον παγκόσμιο μέσο όρο, ενώ οι τρεις θερμότερες χρονιές για την ευρωπαϊκή ήπειρο έχουν καταγραφεί όλες μετά το 2020. Στη βορειοδυτική Ευρώπη σημειώνονται οι περισσότερες βροχερές μέρες (συγκριτικά με τον μέσο όρο), ενώ για το σύνολο της ηπείρου οι βροχοπτώσεις ήταν αυξημένες κατά 7% για το όλο το έτος. Από την άλλη, η ξηρασία ήταν αυξημένη ενώ σημειώθηκαν εκτεταμένες πλημμύρες (Ιταλία, Ελλάδα, Σλοβενία, Νορβηγία και Σουηδία) επηρεάζοντας 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους. Μέσα σε δύο χρόνια (2022 – 2023) οι παγετώνες στις Άλπεις έχασαν το 10% του όγκου τους και σημειώθηκαν λιγότερες χιονοπτώσεις συγκριτικά με τον μέσο όρο. Το 2023, ήταν χρονιά ρεκόρ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς το 43% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια καλύφθηκε από ανανεώσιμες πηγές (σε σύγκριση με το 2022 που ήταν 36%). Η έκθεση δίνει βάρος στις επιπτώσεις των ακραίων κλιματικών και καιρικών φαινομένων στην υγεία, καθώς οι θάνατοι που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες αυξήθηκαν κατά 94% στην Ευρώπη. Προτείνει, μάλιστα, μέτρα πολιτικής και δράσεις για την αύξηση της κλιματικής ανθεκτικότητας του τομέα της υγείας.
Από τη βιωσιμότητα στην ασφάλεια - η ευρωπαϊκή ατζέντα σε περιδίνηση
Όμως, λίγο πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, η ατζέντα των ευρωπαίων ηγετών για το μέλλον της Ευρώπης εστιάζει περισσότερο στην οικονομία και την ανταγωνιστικότητα, και ειδικότερα σε:
Μια ισχυρή και ασφαλή Ευρώπη
Μια ευημερούσα και ανταγωνιστική Ευρώπη
Μια ελεύθερη και δημοκρατική Ευρώπη
Καμία από αυτές τις προτεραιότητες δεν συμπεριλαμβάνει και δεν θέτει σε προτεραιότητα την αντιμετώπιση της τριπλής κρίσης, κλίμα – βιοποικιλότητα – ρύπανση. Σαν να μην αναγνωρίζεται η υπαρξιακή απειλή, την οποία οι επιστήμονες συνεχώς αναδεικνύουν. Αλήθεια, όμως, αντέχει η Ευρώπη να οπισθοχωρήσει στην κλιματική και περιβαλλοντική της πολιτική; Το κόστος της κλιματικής δράσης μπορεί να μοιάζει υψηλό και να εγείρει αντιδράσεις, όμως το κόστος της μη δράσης και της υποχώρησης θα είναι ακόμα υψηλότερο σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες (και εδώ) και όπως άλλωστε είδαμε στη Θεσσαλία.
Social Europe | EU leaders may miss a rendezvous with history
E3G | Securing social, economic and climate stability through the EU Strategic Agenda
Βουλή: Πέρασε το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής
Με 159 ψήφους υπέρ και 136 κατά πέρασε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Το νομοσχέδιο αφορά τομείς όπως τη διαχείριση υδάτων, δασών, αστική ανθεκτικότητα, καταπολέμηση αυθαίρετης δόμησης και ενεργειακή ασφάλεια, τους οποίους ανοίγει στην ιδιωτική εκμετάλευση, όπωςε άλλωστε φάνηκε με την ίδρυση ΑΕ για τα νερα της θεσσαλίας.
Δ. Κουρέτας - Θεσσαλία: «Το μοντέλο των Ολλανδών μετατρέπει τον μικρό παραγωγό σε υπάλληλο των μεγάλων εταιρειών τροφίμων»
ΣΥΝΤΟΜΑ
Ένοχος ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα
To Ά Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών έκρινε ένοχο τον αστυνομικό της Ν. Μπάκογιάννη για ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα Λαλαούνη. Το δικαστήριο καταδίκασε τον αξιωματικό σε 3 χρόνια φυλάκιση με αναστολή και δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό. Ο δικαστής έκρινε ότι ο αστυνομικός ήταν απρόσεκτος όταν έκανε παράνομη στροφή που οδήγησε στη θανατηφόρα σύγκρουση.
Ναρκοθετημένο το παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό
Εκατοντάδες βόμβες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκαν θαμμένες κάτω από το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, μόλις δύο μέτρα κάτω από εγκαταστάσεις παιδικών σταθμών, αθλητικών χώρων καθώς και της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων. Ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης δήλωσε ότι είναι "τρομακτικό" πως αυτές οι βόμβες βρίσκονταν σε τόσο επικίνδυνα σημεία.
Εργασιακή αποχαλίνωση
Ενδεικτικό της κατάστασης της εργασιακής απορρύθμισης στη χώρα μας είναι η πρόταση της «Ελληνικός Χρυσός» προς τους εργαζομένους της για 4 συνεχόμενα 12ωρα την εβδομάδα (+4 ρεπό), με καμία επίσημη αργία. Αύξηση ωρών (επικίνδυνης) εργασίας. Σε μια εταιρεία που έχει δει αύξηση παραγωγικότητας και κέρδη της μητρικής εταιρείας πάνω από 1 δισ. δολάρια.
Ποιοί είναι οι βάνδαλοι, τελικά;
Τα μέλη της κατάληψης Rosa Nera βρήκαν ανθρώπινα κόπρανα, κοπριά στους χώρους, καταστροφή της βιβλιοθήκης και άλλες εκτεταμένες ζημιές. Καταγγέλλουν ότι οι αστυνομικοί προέβησαν σε βανδαλισμούς, καταστρέφοντας περιουσιακά στοιχεία και γκραφίτι με εθνικιστικά σύμβολα. Παρόλα αυτά, οι αλληλέγγυοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέσα και έξω από τις δομές τους.
Επέτειος του Τσέρνομπιλ: 38 χρόνια μετά, 26/4/1986
Έξοδος απο το Σιωνισμό και κάθε σοβινισμό
Η Εβραϊκής καταγωγής Ναόμι Κλάϊν, στο δημόσιο σέντερ (Εβραϊκό Πάσχα) που διοργάνωσαν φοιτητές στο πανεπιστήμιο Κολούμπια παρουσιάζει τον Σιωνισμό σαν μια παρέκβαση του Ιουδαϊσμού που αναιρεί την διεθνιστική και ανθρωπιστική του παράδοση. Το κείμενο της ομιλίας στον Guardian: We Need an Exodus from Zionism