Ένας νέος Μάης του '68 στη Γαλλία;
Η Γαλλία σε εξέγερση. Το State Department μιλά για καταπάτηση δικαιωμάτων στη χώρα μας. Τα Τέμπη ακόμα πληγώνουν και εξοργίζουν. Αλλαγή φρουράς στην Τουρκία. Μαφίες λυμαίνονται τη Μύκονο.
Η τραγικότητα του δυστυχήματος των Τεμπών ανάγκασε τον Πρωθυπουργό να απευθυνθεί ξανά στο εθνικό ακροατήριο μέσω της τηλεόρασης και αυτό ήταν αναμφισβήτητα το πολιτικό γεγονός της εβδομάδας. Έδωσε έτσι το περιθώριο στον Σταύρο Θεοδωράκη να ενδυθεί για λίγο το μανδύα του πολιτικού, αποφεύγοντας να ρωτήσει οτιδήποτε ουσιώδες για τις ευθύνες της κυβέρνησης. Ούτε για τα μείζονα θέματα ρώτησε οτιδήποτε όμως ο πρώην ηγέτης του Ποταμιού, όπως για παράδειγμα για τις υποκλοπές, ζήτημα που στηλιτεύεται ακόμα και απο το State Department στην ετήσια έκθεση του για το καθεστώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας (δείτε παρακάτω).
Ένα άρθρο - συνέντευξη στους New York Times, της Αρτέμιδας Σίφορντ, του στελέχους της Meta (facebook) που βρισκόταν υπό παρακολούθηση μέσω Predator στην Ελλάδα, ξαναφέρνει στο προσκήνιο το θέμα των υποκλοπών. Η κ. Σίφορντ, πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και μάνατζερ για την πολιτική κυβερνοασφάλειας για το Facebooκ, ισχυρίζεται πως το κινητό της μολύνθηκε μέσω λινκ που στάλθηκε από το σάιτ εμβολιασμού για την COVID-19 του gov.gr. Αυτό ενδεχομένως σημαίνει πως το ίδιο το gov.gr είναι εκτεθειμένο και κανένας πολίτης δεν μπορεί να νοιώθει ασφαλής λαμβάνοντας μηνύματα από αυτό.
Με σημερινό του ρεπορτάζ το Inside Story πάει λίγο παρακάτω, συσχετίζοντας την παρακολούθηση της Artemis Seaford από την ΕΥΠ με το #predator κατά την ίδια περίοδο. Ακόμα, αποκαλύπτει την περίπτωση υψηλόβαθμου δημόσιου λειτουργού, ο οποίος είχε κάνει παραγγελία από γνωστό κατάστημα υποδημάτων, έλαβε στο κινητό του επιβεβαίωση της παραγγελίας του και «σε δεύτερο χρόνο έλαβε σχετικό με την ίδια παραγγελία κακόβουλο μήνυμα». Επίσης αποκαλύπτεται η ύπαρξη και δεύτερης στοχοποίησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα στις αποκαλύψεις. Ο Γιάννης Ραγκούσης, Τομεάρχης Διαφάνειας και 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βάζουν τώρα με ερώτηση τους στο «κάδρο» τον Κυριάκο Πιερρακάκη και ζητούν απαντήσεις για τις υποκλοπές. Αυτά, την ώρα που η πρώην σύζυγος του Φέλιξ Μπίτζιου τον καταγγέλλει ως κεντρικό στέλεχος και εγκέφαλο των υποκλοπών! Ο Φέλιξ Μπίτζιος δεν εκλήθη στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και δεν συνομίλησε με την επιτροπή PEGA.
Η αντίδραση του κυβερνητικού εκπρόσωπου ήταν, για άλλη μια φορά, παρελκυστική και ανεπαρκής.
New York Times | Matina Stevis-Gridneff: Meta Manager Was Hacked With Spyware and Wiretapped in Greece (αρχειοθετημένος σύνδεσμος)
Από το Νήμα Επιστήμες
Διεθνή
Θα επηρεάσει την Ελλάδα η νέα τραπεζική κρίση;
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας εμφανίζεται καθησυχαστικός, αναφορικά με τη νέα τραπεζική κρίση. Σε συνεντεύξεις του αυτή την εβδομάδα είπε ότι εκτός από την εγγύηση των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη, τα κόκκινα δάνεια έχουν συρρικνωθεί, οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 50 δισ. ευρώ την τελευταία τετραετία και οι τράπεζες έχουν ενισχύσει την κερδοφορία τους. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι τράπεζες και εθνική οικονομία είναι εκτεθειμένες σε οποιαδήποτε εξωτερική κρίση. Στη διεθνή σκηνή τώρα, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάρκ Ρούτε εμφανίζονται καθησυχαστικοί για το Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, όμως η Deutsche Bank τούς διαψεύδει. Η μετοχή της γερμανικής τράπεζας πέφτει και οι ρυθμιστικές αρχές στις δυο όχθες του Ατλαντικού φοβούνται τώρα και επισήμως το ντόμινο. Οι πολιτικοί βεβαίως, οφείλουν να κάνουν θετικές δηλώσεις για την προστασία του οικονομικού κλίματος, έτσι όμως δεν μπορούν να πουν την αλήθεια. Εδώ μια εκτενής συνέντευξη του ΥΠ.ΟΙΚ. Τα συμπεράσματα δικά σας:
Διαβάστε ακόμα: Το φάντασμα της λιτότητας πλανάται και πάλι πάνω από την Ευρώπη: Ναυτεμπορική | Γιάννης Γούναρης: Νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ: επιστροφή στη λιτότητα;
Διαβάστε πώς ξεκίνησε η νέα τραπεζική κρίση στο Νήμα Κόσμος - κάθε δεύτερη Τετάρτη στο inbox σας
Ο νέος Μάης του ‘68;
Η κυβέρνηση Μακρόν επιβίωσε της πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης, για την οποία γράφαμε στο προηγούμενο τεύχος της ανασκόπησης, και έτσι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, που αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64, έγινε νόμος του κράτους. Οι αντιδράσεις όμως δε σταμάτησαν. Τα συνδικάτα προκήρυξαν απεργία χθες και η συμμετοχή σε αυτή ήταν εξίσου μεγάλη και ίσως ακόμα πιο οργισμένη από ότι στις προηγούμενες. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι (τρεισήμισι κατά τους διοργανωτές) συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.
Η απεργία παρέλυσε διυλιστήρια, μέσα επίγειας μεταφοράς και αεροδρόμια, γέμισε τους δρόμους με σκουπίδια. Η νύχτα που ακολούθησε ήταν βίαιη, με πύρινα οδοφράγματα, οδομαχίες, δακρυγόνα, αστυνομική βία (η οποία γίνεται όλο και πιο ανεξέλεγκτη, καθώς θεριεύουν οι διαδηλώσεις). Ο απολογισμός ήταν πάνω από 900 εμπρησμοί, 457 συλλήψεις, άγνωστος αριθμός τραυματιών διαδηλωτών και 441 τραυματίες αστυνομικοί. Έχει προκηρυχθεί νέα απεργία για τις 28/3, ημέρα κατά την οποία θα επισκεπτόταν την Γαλλία ο Βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας (αναβλήθηκε λόγω ακριβώς της απεργίας)
Διαβάστε: Τι προβλέπει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Μακρόν: Euractiv | Davide Basso: Decoding the French pension reform
Τουρκικές εκλογές: Τέλος εποχής για τον Ερντογάν
Φαίνεται πως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα στις 14 Μαΐου του 2023 η μακρότατη περίοδος Ερντογάν (πρωθυπουργός από το 2003, Πρόεδρος της Τουρκίας από το 2014), στην Τουρκία να βαίνει προς το τέλος της, τουλάχιστον με βάση τις δημοσκοπήσεις. Η ανακοίνωση του αριστερού / φιλοκουρδικού HDP πως δε θα κατεβάσει υποψήφιο Πρόεδρο, αντικειμενικά ενισχύει την πιθανότητα εκλογής του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, γύρω από τον οποίο έχει ενωθεί το μεγαλύτερο τμήμα της αντιερντογανικής αντιπολίτευσης.
Διαβάστε:
CNN Greece | Σταύρος Ιωαννίδης: Τι θα σήμαινε για την Ελλάδα μια ήττα του Ερντογάν από τον Κιλιντσάρογλου
Bloomberg | Selcan Hacaoglu, Firat Kozok: Erdogan’s Week of Setbacks Worsens as Elections Approach
Ελλάδα
Η διπλωματία των σεισμών βάζει τα ελληνοτουρκικά σε θετική τροχιά
Τα πράγματα αλλάζουν άρδην μετά τον σεισμό στην Τουρκία, που άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο «διπλωματίας των καταστροφών», καθώς η γείτων δε δύναται να ανταποκριθεί στο πλήγμα μόνη. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου συμφώνησαν αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα της Αθήνας για τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας το 2025-26 και την υποψηφιότητα της Άγκυρας για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ).
Μετά την απόφαση για μορατόριουμ στο Αιγαίο, η Τουρκία αποφάσισε να επιτρέψει την έκδοση του πατέρα ενός από τα θύματα του πρόσφατου θανατηφόρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ο οποίος εξέτιε ποινή σε τουρκική φυλακή. Η διάσκεψη δωρητών ανακοίνωσε ότι έχει συγκεντρώσει ήδη 7 δις ευρώ για τους πληγέντες σε Τουρκία και Συρία, ενώ η Τουρκία εκτιμά ότι η αποκατάσταση των ζημιών θα ξεπεράσει τα 100 δις. Στο κλίμα αυτό «ξεπαγώνει» η υποψηφιότητα της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ οι ΗΠΑ πιέζουν τον Ερντογάν να κάνει το ίδιο και με τη Σουηδία.
Διαβάστε ακόμα:
Omegapress | Σωτήρης Σιδέρης: Ελλάδα - Τουρκία: Διπλωματία και μορατόριουμ ή συμφωνίες του αέρα;
in.gr | Π.Κ. Ιωακείμιδης: Η σημασία του ΙΜΟ για την Ελλάδα και η στήριξη στην Τουρκία
Το δυστύχημα στα Τέμπη και η μετακύλιση των ευθυνών
Οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ήταν, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue, οι μαζικότερες των τελευταίων ετών και συγκρίσιμες σε μαζικότητα με τις κινητοποιήσεις των “αγανακτισμένων” των πλατειών το 2011.
Η μαζικότητα αυτή έχει κινητοποιήσει όλους τους μηχανισμούς άμυνας και απόσεισης ευθύνης της κυβέρνησης, ιδίως μετά την επίσκεψη-αυτοψία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο -άδειο, πλέον- Κέντρο Τηλεδιοίκησης της Λάρισας, όπου οι εργαζόμενοι επιβεβαίωσαν πως τηλεδιοίκηση στα τρένα δεν υπήρχε από τον Ιούλιο του 2019. Η προσπάθεια των υφυπουργού μεταφορών να αντικρούσει την πραγματικότητα είχε κωμικά αποτελέσματα πάντως.
Αξίζει να σημειωθούν τα όσα αποκαλύπτει η πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων Ιωάννα Τσιαπαρίκου, σχετικά με τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και της ΡΑΣ για την επικινδυνότητα του σιδηροδρομικού δικτύου.
Διαβάστε:
Ξένια Κουναλάκη | Καθημερινή: Η δημιουργική ασάφεια για τις εκλογές
Σχόλιο
Ο γρίφος του ΠΑΣΟΚ: 1+1 ή 2+1 κόμματα = … Κανένας πρωθυπουργός!
Η αποστροφή του Ν. Ανδρουλάκη ότι εφόσον το ΠΑΣΟΚ κερδίσει διψήφιο ποσοστό στις εκλογές, θα εξετάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας, μόνο όμως, αν αποσυρθούν Μητσοτάκης και Τσίπρας από τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας, έχει μερικά προφανή και κάποια μη-προφανή προβλήματα. Η αδυναμία να χαραχθεί ένας σαφής πολιτικός δρόμος αδυνατίζει την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος, τη δυνατότητα να προβάλει όραμα στην ελληνική κοινωνία και το κρατάει σε κατάσταση εσωστρέφειας. Πώς θα καταφέρει, για παράδειγμα να ισσοροπ΄’ησει ανάμεσα σε δυο ΄δυνάμεις που θα συγκρουστούν στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας; Θα ταχθεί και με τη δημοκρατία και με τον αυταρχισμό; «Όταν πηγαίνουμε σε εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει να προτείνουμε και πρόσωπα - ώστε οι πολίτες να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πρώην Υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος τηρεί φιλοκυβερνητική στάση προκαλώντας εσωκομματική αναταραχή. Στις πρώτες εκλογές, που θα διεξαχθούν πιθανότατα (;) στις 21 Μαΐου, θα ισχύσει το αναλογικό σύστημα. Αν υπάρξουν δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική, θα πρέπει τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να συγκεντρώσουν 37-38% για να μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Σε συνθήκες πόλωσης, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αν δεν έχει ξεκάθαρη στάση, κινδυνεύει από αμφίπλευρη φθορά. Αλλά πριν απο αυτό, θα φτάσει ενωμένο στις εκλογές; ΜΤ.
Διαβάστε ακόμα:
Β. Σκουρής | ieidiseis: Σενάριο αστάθειας μετά τις εκλογές με πρωταγωνιστή τον Κυριάκο - «Ανάδελφο κόμμα» η ΝΔ
ΣΥΡΙΖΑ και το State Department; Η έκθεση για τα δικαιώματα στην Ελλάδα και η πολιτική του σημασία
Στις αλλεπάλληλες καταγγελίες, τις εκθέσεις, τα ρεπορτάζ, τις κατατάξεις που δείχνουν τη συστηματική υποβάθμιση του κράτους δικαίου στη χώρα μας, ήρθε να προστεθεί και η νέα έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα. Κατά την πάγια τακτική της πάντως η κυβέρνηση έκανε δύο πράγματα: παραπλάνησε - γνωρίζοντας πως δε θα ελεγχθεί από τα μεγάλα ΜΜΕ - και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, με βάση ανάλογες αναφορές στην αντίστοιχη έκθεση του 2018. Η έκθεση τονίζει ότι υπήρχαν αξιόπιστες αναφορές για σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων στις φυλακές, μεταναστών και αιτούντων άσυλο από τις αρχές.
Σχόλιο: Διαβάζοντας την έκθεση του 2018 και την έκθεση του 2022, αλλά και εκείνη του 2014, διαπιστώνουμε πως ο τόνος της έκθεσης φέτος είναι υψηλότερος, το μέγεθός της μεγαλύτερο και οι μομφές για το κράτος Δικαίου περισσότερες από άλλες χρονιές. Μπορεί η κυβέρνηση να θεωρεί ότι ο ρόλος της στον αμερικανικό στρατηγικό σχεδιασμό για την περιοχή και οι προνομιακές σχέσεις με τον γερουσιαστή Μενέντεζ και την επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Γερουσίας να διασφαλίζουν την πολιτική της υπόσταση, όμως η εικόνα μιας «υβριδικής» δημοκρατίας δεν περιποιεί τιμή για κανένα και δεν εγγυάται το μέλλον. Αντιθέτως, οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ έχουν λόγους να μην επιθυμούν τη διασπορά των παραδειγμάτων υβριδικών καθεστώτων, αφού αυτό τονώνει την δημόσια παρουσία των Τραμπιστών στη χώρα τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χάνει σταδιακά το χαρτί του φιλελεύθερου με Αμερικανικούς όρους που επιθυμούσε να παίξει ταυτοτικά και προσεγγίζει στη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας όλο και περισσότερο τη «γκρίζα» περιοχή. Ευτυχώς για αυτόν προκηρύσσονται εκλογές. Ευτυχώς, αν δεν μετέλθει τραμπικές τεχνικές δηλαδή. Κάτι που δεν είναι καθόλου σίγουρο, δυστυχώς… ΜΤ.- ΜΠ.
Διαβάστε ακόμα
Άνω-κάτω με τη δόμηση στην επαρχία
Δεν ακούγεται στην Αθήνα, έχει προκαλέσει όμως τεράστια αναστάτωση στην επαρχία. Σε συνέχεια της κατάργησης της «κατά παρέκκλιση» δόμησης στα λεγόμενα «μικρά οικόπεδα», ερμηνεία πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ απαγορεύει τη δόμηση ακόμα και στα άρτια και οικοδομήσιμα αγροτεμάχια άνω των 4 στρεμμάτων, με αποτέλεσμα να είναι μετέωρες ακόμα και οι οικοδομικές άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί και υλοποιηθεί. Η οικοδόμηση επιτρέπεται πλέον μόνο σε οικόπεδα που έχουν πρόσβαση σε νόμιμο δρόμο. Την ίδια ώρα αλλαγές στον χάρτη των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έρχονται από το καλοκαίρι, με επέκταση του συστήματος σε 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα, διορθώσεις στις τιμές ζώνης ορισμένων δήμων αλλά και ενεργοποίηση του συστήματος αυτόματης αναπροσαρμογής.
Στη Μύκονο οι μαφιόζοι κυνηγούν αρχαιολόγους και χτίζουν ξενοδοχεία
Η επίθεση κατά του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού στην Αθήνα, από ανθρώπους της «Μυκονιάτικης Μαφίας» επειδή έκανε τη δουλειά του σαν αρχαιολόγος, αλλά και η συνέχεια στις απειλές από τα συγκεκριμένα κυκλώματα, έθεσαν το θέμα της αυθαίρετης δόμησης και της γενικευμένης πολεοδομικής -και όχι μόνο- ανομίας στο νησί. Στο θέμα παρενέβη ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ενώ αμέσως ανακοινώθηκε η απαγόρευση κάθε εκτός σχεδίου δόμησης μέχρι την έγκριση του ειδικού πολεοδομικού σχεδιασμού.
Ανησυχία πάντως προκάλεσε η απομάκρυνση αρχαιολόγων από το νησί μετά την επίθεση στον Μ. Ψαρρό, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του ιδίου και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Διαβάστε: Καθημερινή | Ελβίρα Κρίθαρη: Μύκονος: Τσιλιαδόροι, παράγοντες και οικοδομή τη νύχτα
Ιδιωτικοποιείται το νερό;
Η κατάθεση του νομοσχεδίου που επεκτείνει τις ρυθμιστικές αρμοδιότητες της ΡΑΕ και στα ύδατα προκαλεί μεγάλη ανησυχία και σφοδρές αντιδράσεις. Ιδιωτικοποιείται όμως το νερό; Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει κατηγορηματικά όχι, Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2018, δεν έλεγε όμως όχι. Έμπειροι παρατηρητές θεωρούν πως άνοιξε η κερκόπορτα, που θα χρησιμοποιηθεί σε δεύτερο, εύκαιρο χρόνο.
Διαβάστε: Ναυτεμπορική | Νικήτας Μυλόπουλος: Κόκκινη γραμμή η ιδιωτικοποίηση του νερού
Ακόμα
Η επανάσταση του ‘21 στον Αμερικανικό Τύπο
Μια έκκληση της γερουσίας της Μεσσηνίας για στήριξη της Ελληνικής επανάστασης με ημερομηνία 25 Μαρτίου 1821 στην αμερικανική εφημερίδα Alexandria Gazette & Daily Advertiser στις 27 Ιουλίου του 1821.