Βουβές εκλογές
Αυτοδιοικητικές εκλογές. Νέα σεζόν αστυνομικής καταστολής. Ολοκληρώνεται η εθνοκάθαρση των Αρμενίων. Ινδία και αγωγοί. Αποχαιρετισμός στο Στέλιο Φαϊτάκη και τη Μαίρη Χρονοπούλου. Το Νήμα σε χρειάζεται
Το Νήμα μπήκε στη συζήτηση για τη νέα δημοσιογραφία από μια δύσκολη θέση. Δεν κάνουμε έρευνα ή ρεπορτάζ ώστε να αναζητήσουμε χρηματοδοτήσεις στον μη-κερδοσκοπικό κλάδο της οικονομίας, αλλά κάνουμε αυτό που στον αναλογικό κόσμο θα λέγαμε desk, ή σύνταξη, ή επιμέλεια ύλης και στον ψηφιακό meta-blogging. Δεν παραγγέλλουμε ρεπορτάζ, όπως θα κάναμε στον αναλογικό κόσμο αν είχαμε αυτή τη θέση σε μια εφημερίδα, αλλά διαλέγουμε και διανέμουμε αυτά που θεωρούμε σημαντικά με ένα τρόπο που πιστεύουμε πως είναι εύληπτος, ευχάριστος και σέβεται τόσο τον αναγνώστη όσο και τον παραγωγό ενημέρωσης. Δεν είμαστε κομμάτι της τεράστιας φάμπρικας αντιγραφής του διαδικτύου, δεν προσδοκούμε σε διαφημίσεις για να κανιβαλίζουμε τη δουλειά τρίτων και ανακυκλώνουμε με κριτική ματιά, συνδέοντας πληροφορίες και προσθέτοντας (ελπίζουμε) επίπεδα κατανόησης που βοηθούν τον αναγνώστη. Στον ψηφιακό κόσμο, αυτό συνήθως το κάνουν εταιρείες στρατηγικής για κοινά ειδικού ενδιαφέροντος (insiders, οικονομικοί αναλυτές, πολιτικοί αναλυτές). Εμείς ανοίγουμε αυτό το μοντέλο στο ευρύ ακροατήριο. (Διαβάστε τη συνέχεια στο τέλος του email)
Αυτοδιοικητικές εκλογές
Οι αθόρυβες εκλογές για τις οποίες γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα, έγιναν κάπως πιο αισθητές την εβδομάδα που πέρασε. Από το Υπουργείο Εσωτερικών μάθαμε πως πάνω από 150.000 Έλληνες πολίτες είναι υποψήφιοι στις εκλογές αυτές -κάτι που χαιρετίζουμε- είναι το 2% του εκλογικού σώματος, οι γυναίκες εκλογείς είναι 280.000 περισσότερες από ό,τι οι άνδρες - αλλά μόνο το 13,5% των υποψηφίων δημάρχων είναι γυναίκες, και 14% των υποψηφίων περιφερειαρχών. Η ΝΔ στοχεύει σε καθαρή επικράτηση σε 13 περιφέρειες και στους 3 μεγάλους δήμους: Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Οι περιφερειακές εκλογές αντιμετωπίζονται σαν μια ευκαιρία για την κυβέρνηση να δείξει ότι εξακολουθεί να έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών μετά τις τραγικές φυσικές καταστροφές το καλοκαίρι.
Οι εκλογές αυτές θα κριθούν από τη συμμετοχή, αλλά δεν θα δώσουν -ιδίως στις περιφέρειες- μια πρώτη στάθμιση της εκλογικής διάθεσης των Ελλήνων πολιτών, καθώς η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να παραμείνει όσο φτωχή είναι σήμερα. Η μοίρα ορισμένων εμφανώς ακατάλληλων τοπικών αρχόντων θα κρίνει κατά πόσο οι εκλογείς συσχετίζουν ακόμα αυτό που συμβαίνει με την πολιτική των αιρετών, αλλά και αν συμπεριφορές όπως αυτές που είδαμε στον Βόλο ή στο Ναύπλιο απαξιώνονται ή είναι μέρος της νέας κανονικότητας.
Καθημερινή | Σοφία Χρήστου: Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Από τι θα κριθεί ο νικητής στα ντέρμπι
ΕΡΤ | Αυτοδιοικητικές εκλογές: Πού και πώς ψηφίζουμε – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Αστυνομική βία season 5: Η επίθεση στην κατάληψη του Ευαγγελισμού
Η κατάληψη του εγκαταλελειμμένου νοσοκομείου Ευαγγελισμός στο Ηράκλειο της Κρήτης, μετά από 21 χρόνια εκκενώθηκε από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, με έναν εξαιρετικά βίαιο τρόπο που παρολίγον να στοιχίσει τη ζωή ενός νέου ανθρώπου, ενώ έδειξε, για άλλη μια φορά, πως η ΕΛΑΣ συμπεριφέρεται σαν να μην ισχύουν οι νόμοι - ή οι διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα - για αυτήν. Η αστυνομία ώθησε από όσα μαρτυρούνται, έναν άνθρωπο να πέσει από την ταράτσα του κτηρίου, 12 μέτρων ύψους, τον πήγε στο νοσοκομείο όπου δόθηκε η άδεια από τους γιατρούς να μεταφερθεί ο πολυτραυματίας με φριχτούς πόνους στην Ασφάλεια, όπου κρατήθηκε επί 13 ώρες μέχρι να υποχωρήσει η υποδιευθύντρια της υπηρεσίας και να τον ξαναστείλουν στο νοσοκομείο. Στη συνέχεια οι πορείες διαμαρτυρίας στην πόλη του Ηρακλείου για το γεγονός αντιμετωπίστηκαν με ρίψη χημικών μέσα σε πολυσύχναστους δρόμους, εναντίον, μεταξύ άλλων, μικρών παιδιών και τουριστών (που φαίνεται είναι η μόνη κάπως προστατευόμενη κατηγορία ανθρώπων σε αυτή τη χώρα). Ακολούθησε επίθεση στα γραφεία του Αθλητικού Συλλόγου «Τηγανίτης» επειδή γινόταν εκεί συνέλευση αλληλέγγυων με την κατάληψη. Διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Κρήτης καταγγέλλουν σε ψήφισμά τους την αστυνομική βία, την ατμόσφαιρα καταστολής, αλλά και την εμπλοκή της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου και τη στάση της. Οι δράσεις εναντίον της εκκένωσης της κατάληψης του Ευαγγελισμού συνεχίζονται και έχει προγραμματιστεί νέα πορεία από τα Λιοντάρια την Κυριακή.
Το περιστατικό έρχεται σε συνέχεια του επεισοδίου του θανάτου του Κώστα Μανιουδάκη στα Χανιά, λόγω της κακοποίησης του από τις Ειδικές Δυνάμεις των ΤΑΕ σύμφωνα με τις καταγγελίες του γιου του, λόγω κατοχής μικροποσότητας χασίς. Μετά το περιστατικό υπάρχουν έντονες προσπάθειες συγκάλυψης της υπόθεσης.
Επίσης της επίθεσης των ΜΑΤ κατά πλημμυροπαθών, δυνάμεις που επιστρατεύτηκαν από την πρώτη στιγμή και πολύ πιο γρήγορα από άλλες υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού και με τις ευλογίες της κυβέρνησης.
Για όποιον θέλει να εντρυφήσει στη σειρά προτείνουμε ξανά το αφιέρωμα των The Manifold Files, «Ασύδοτοι Προστάτες: Μια έρευνα για την αστυνομική αυθαιρεσία, βία και ατιμωρησία στην Ελλάδα», όπου βρίσκεται συγκεντρωμένο ένα μεγάλο αρχείο υποθέσεων των τελευταίων ετών
Στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ έγινε εθνοκάθαρση και αυτό πρέπει να μας ανησυχήσει
Η εθνοκάθαρση των Αρμενίων από τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Ο Αρμένιος πολιτικός αναλυτής Τιγκράν Γριγκοριάν την χαρακτηρίζει ως «τη μεγαλύτερη καταστροφή που έχει βρει τον λαό μας από τη γενοκτονία των Οθωμανών Αρμενίων το 1915». Το Στεπάνακέρτ (ή Χανκεντί, όπως είναι πλέον η επίσημη, Αζέρικη ονομασία του) είναι πρακτικά άδειο από τον πληθυσμό του. Οι Αζέροι, οι οποίοι επιμένουν πως δεν υποχρέωσαν κανέναν να φύγει με τη βία (ύστερα από αποκλεισμό βέβαια μηνών που οδήγησε την περιοχή σε λιμό και υπό την απειλή των προηγούμενων Αζέρικων αγριοτήτων), φρόντισαν να καταστήσουν σαφείς τις αναφορές τους, όταν στη μετονομασία των δρόμων έχουν επιλέξει το όνομα του επικεφαλής της Αρμένικης γενοκτονίας του 1915, Εμβέρ Πασά.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε την εθνοκάθαρση και ζήτησε κυρώσεις στο καθεστώς Αλίγεφ, κάτι που προκάλεσε την οργίλη αντίδραση της Άγκυρας. Αλλά στην όλη καταστροφή και η ΕΕ και οι ΗΠΑ απέτυχαν να παίξουν τον ρόλο του υποστηρικτή των Αρμενίων, ύστερα από την πλήρη απαξίωση της (εγγυήτριας) Ρωσίας στον αρμενικό πληθυσμό, η οποία κατηγορείται, μάλλον δικαίως, πως άφησε την εθνοκάθαρση να προχωρήσει, αν δεν την υποκίνησε κιόλας, δεδομένων των στενών πλέον σχέσεών της με το καθεστώς Αλίγιεφ. Υπάρχει πάντως διάχυτη η ανησυχία στην Αρμενία πως το Αζερμπαϊτζάν δε θα σταματήσει εκεί, αλλά θα προχωρήσει και στην εισβολή και κατοχή και άλλων τμημάτων της Αρμενίας, άλλωστε από το 2022 οι Αζέροι έχουν καταλάβει τουλάχιστον 215 τ.χ. Αρμενικών εδαφών τα τελευταία χρόνια
Al-Monitor | Amberin Zaman: Azerbaijan eyes Iran, Armenia borderlands after 'voluntary' exodus from Nagorno-Karabakh
AP | Isabel Debre: Israeli arms quietly helped Azerbaijan retake Nagorno-Karabakh, to the dismay of region’s Armenians
Νέα γεωπολιτική αρχιτεκτονική στην περιοχή
Παρατηρήστε τον υπερβολικά πανηγυρικό τόνο του Μπ. Νετανιάχου (και διαβάστε τα links)
Το υπό κατασκευή δίκτυο καλωδίων οπτικών ινών Andromeda που συνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025, έχει τη δυνατότητα να δώσει αναπτυξιακή δυναμική σε μια σειρά από τομείς, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, εμπόριο). Ωστόσο, μπαίνει στην ατζέντα των Ελληνο-Τουρκικών διαφορών καθώς η Άγκυρα έχει αποκλειστεί από το έργο και αντιδρά. Η διαδρομή του δικτύου μάς θυμίζει την υπόθεση του EastMed η οποία έληξε άδοξα, όπως θα θυμάστε. Είναι η Ανδρομέδα μέρος του φιλόδοξου Οικονομικού διάδρομου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC), που υπεγράφη πριν τρεις εβδομάδες στο περιθώριο της G20 στην Ινδία;
Η IMEC ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ευρώπης-Κίνας-Ινδίας, περιπλέκοντας λίγο παραπάνω τις γεωπολιτικές ισορροπίες, αφού προτάσσεται ως εναλλακτική στο κινεζικό διάδρομο Belt & Road. Σύμφωνα με άλλους αναλυτές όμως, η επιτυχία της εξαρτάται από την πιθανότητα να πετύχει μια νέα ισορροπία στις σχέσεις Κίνας-ΕΕ-Ινδίας. Η προσπάθεια της Ελλάδας να ενταχθεί στον IMEC, περνάει κυρίως από την ΕΕ, καθώς ο σχεδιασμός αποφεύγει τις «διαφιλονικούμενες» περιοχές με την Τουρκία και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Η πρόταση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ότι η ελληνική και η τουρκική κοινότητα θα μπορούσαν να μοιραστούν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου μέσω συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα παρόμοια με εκείνη που υπεγράφη μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου πέρυσι, δεν μπορεί να γίνει δεκτή γιατί θα δημιουργούσε τετελεσμένα.
Διαβάστε:
Observer research Foundation | Rajeswari Pillai Rajagopalan: The Geopolitics of the New India-Middle East-Europe Corridor
Forum AIS | India Middle East Europe Corridor-Explained Pointwise
The Hindu | Iftikhar Gilani: India-Middle East-Europe Economic Corridor: A passage of possibilities
Προς το παρόν σημειώνουμε μόνο πως πρόκειται για μείζονος σημασίας κίνηση στη γεωπολιτική σκακιέρα. Βεβαίως, ο Νετανιάχου έχει και άλλους λόγους για να επιχαίρει για τα καλά νέα εν μέσω σοβαρών εσωτερικών αναταραχών μετά από μήνες μαζικής δυσαρέσκειας και με την πίεση για δικαστική του δίωξη. Μεταξύ σοβαρού και αστείου δείτε μια ανάλυση για τη στάση της Τουρκίας από Ινδική σκοπιά:
Στέλιος Φαϊτάκης, Αγιογράφος των Αθηναϊκών δρόμων (1976-2023)
Σε ηλικία 47 ετών έφυγε από τη ζωή ο εικαστικός καλλιτέχνης Στέλιος Φαϊτάκης, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους ζωγράφους της χώρας μας. «Θέλησή μου είναι να προσφέρω στον θεατή μια ευκαιρία να αποδράσει από τον ορθολογισμό που επιβάλλει η εποχή της υψηλής τεχνολογίας και της μηχανοποίησης των ανθρώπινων σχέσεων, να βρεθεί σε τόπους που βρίσκονται πέρα από τον χρόνο, να θέσει εκείνα τα ερωτήματα που θα διευρύνουν την αντίληψή του και να βελτιώσει τη σχέση του με τον κόσμο που τον περιβάλλει» έγραφε ο ίδιος
In.gr | Στέλιος Φαϊτάκης: Έφυγε ένας «βυζαντινός άγιος» της ζωγραφικής
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα με τα έργα του
Πέθανε η Μαίρη Χρονοπούλου
Η Μαίρη Χρονοπούλου πέθανε σήμερα Παρασκευή 6/10/2023 σε ηλικία 90 ετών στον «Ευαγγελισμό» μερικές ημέρες έπειτα από πτώση που της προκάλεσε αιμάτωμα στον εγκέφαλο. Δεν ήταν μόνο η «γυναίκα του γλεντιού», είχε διαγράψει μια αξιοσημείωτη πορεία στο θέατρο αλλά και στον κινηματογράφο, πέρα από τα μιούζικαλ του Δαλιανίδη με σκηνοθέτες όπως οι Βασίλης Γεωργιάδης, Θόδωρος Αγγελόπουλος, Σόμερσετ Μομ, Ιάκωβος Καμπανέλλης κ.α. - Ι.Δ.
Διαβάστε: Αντώνης Μποσκοϊτης | Documento: Μαίρη Χρονοπούλου: «Άμα το πάθος είναι αβέρτα χύμα, παύει να είναι πάθος»
Το Νήμα σε χρειάζεται
Το Νήμα αναπτύσσεται αργά, αυτό είναι πιστεύουμε κατανοητό. Τα προηγούμενα δύο χρόνια σας στείλαμε δυο ερωτηματολόγια τα οποία μας έδωσαν μια αίσθηση των ενδιαφερόντων σας. Περισσότερο μάς βοηθάει η αναγνωσιμότητα, η οποία παραμένει υψηλή, ενώ εγγράφεστε οργανικά (σκεφτόμαστε να ζητήσουμε την ομάδα του Κασσελάκη μιας και την προσέφερε στους «Πρωταγωνιστές», αλλά δεν τρέφουμε ελπίδες). Δεν είμαστε σίγουροι τι θα είχαμε κάνει αν δε μας ενθαρρύνατε να συνεχίσουμε, καθώς ο χρόνος και η ενέργεια που απαιτείται κάποιες εβδομάδες είναι απαγορευτικά. Το θετικό είναι ότι αποκρυσταλλώνεται πλέον η εικόνα και η ανάγκη και φαίνεται πως μπορούμε να την καλύψουμε. Θα θέλαμε λοιπόν να σας ζητήσουμε να μας δώσετε λίγα λεπτά ακόμα από το χρόνο σας και να συμπληρώσετε αυτό το ερωτηματολόγιο. Ακόμα σε αυτή τη φάση χρειάζεται να σας ζητήσουμε να συνδράμετε οικονομικά την προσπάθεια για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του Νήματος, ωστόσο για λόγους διαφάνειας δεσμευόμαστε να σας στείλουμε email με αναλυτικές πληροφορίες για τις ανάγκες που θα καλύψουμε και τον ενδεδειγμένο τρόπο.
Και πάλι σας ευχαριστούμε που μας διαβάζετε