Αποκαλύψεις για τις υποκλοπές μέσω Βρυξελλών
Κόντρες για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και τι σημαίνει. Τι συνέβη τελικά με τους πρόσφυγες στον Έβρο; Τα πολλά αντίο για την Ελισάβετ Β'. Δημογραφικό και αμβλώσεις
Υποκλοπές και επιτροπές: Βουλή και Ευρωκοινοβούλιο - PEGA
Οι εξελίξεις στο θέμα των υποκλοπών συνεχίζονται ραγδαίες:
Έγινε σήμερα γνωστή η παγίδευση του κινητού ενός ακόμα πολιτικού, του πρώην Υπουργού και τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη, μέσω Predator, όπως αποκάλυψε ο ίδιος. Παράλληλα δημοσίευμα των Νέων αποκαλύπτει πως το αρχείο των παρακολουθήσεων του Νίκου Ανδρουλάκη διαγράφτηκε λόγω “τεχνικού” προβλήματος, κατά την επίσημη δήλωση της ΑΑΔΕ.
Το πεδίο των αποκαλύψεων όμως έχει μεταφερθεί στις εξεταστικές επιτροπές: λιγότερο από ότι φαίνεται σε εκείνη του κοινοβουλίου, και περισσότερο στην εξεταστική επιτροπή PEGA του ευρωκοινοβουλίου (η πλήρης συνεδρίαση με τις καταθέσεις των δημοσιογράφων, εδώ). Στη δεύτερη, όπως και στην πρώτη, οι υπεύθυνοι δήλωσαν αδυναμία απέναντι στο νόμο να απαντήσουν στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, κάτι που προκάλεσε αίσθηση. Στην επιτροπή αυτή μίλησαν και οι παρακολουθούμενοι δημοσιογράφοι Σταύρος Μαλιχούδης και Θανάσης Κουκάκης, όπως και η ρεπόρτερ του Inside Story Ελίζα Τριανταφύλλου. Αξίζει να σημειωθεί πως δημοσιογράφοι δεν έχουν κληθεί να καταθέσουν στην Ελληνική βουλή.
Ανάμεσα στα άλλα που ακούσαμε στην επιτροπή PEGA, από τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ κ. Ράμμο, ήταν πως επίκληση λόγων “εθνικής ασφαλείας” για τις παρακολουθήσεις γινόταν όχι μόνο από την ΕΥΠ αλλά και από την Ελληνική Αστυνομία. Στην επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου υπήρξαν παραλληλισμοί της κατάστασης στην Ελλάδα με εκείνη στην Πολωνία.
Στην εξεταστική επιτροπή του Ελληνικού κοινοβουλίου, η κακή ημέρα φάνηκε από το πρωί: τόσο από την μονοκομματική σύνθεση του προεδρείου της, όσο και από τον αποκλεισμό πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων ως μαρτύρων από την πλειοψηφία.
Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη η οποία σε συνέντευξή της, εκτίμησε πως όποιος αποκαλύψει στοιχεία των παρακολουθήσεων πάει “δέκα χρόνια φυλακή”, κάτι που ερμηνεύθηκε από την αντιπολίτευση ως απειλή με κοινή αναφορά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε “ομερτά”. Αντίστοιχης σφοδρότητας ήταν και η αντίδραση του ΜέΡΑ25.
Podacast του Euractiv για το “Ελληνικό Watergate”, μεταξύ άλλων με συνέντευξη τουΘανάση Κουκάκη
Αστυνομία στις σχολές
Επιτόκια και κρίση
Η αύξηση των επιτοκίων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, κατά 75 μονάδες βάσης (φτάνοντας στο 1,25%) έγινε με στόχο να ανακοπεί η περαιτέρω άνοδος του πληθωρισμού και η διατήρησή του σε υψηλά επίπεδα. Χαμένοι της αύξησης θα είναι όσοι έχουν δάνεια, και παράλληλα, όσοι περιμένουν αυξήσεις μισθών, μια και βασικός στόχος αυτής της αύξησης είναι η ανάσχεση των πιέσεων για αυξήσεις στους μισθούς. Κερδισμένοι - λίγο - όσοι έχουν καταθέσεις. Καθώς η αύξηση αυτή είναι θεωρητικά υφεσιογόνος, η ήδη εμφανής αύξηση της φτώχειας στην Ευρώπη, αναμένεται τον χειμώνα να κλιμακωθεί ακόμα και στον εύπορο Βορρά.
Εδώ το CNN εξηγεί πώς η αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ επηρεάζει την οικονομία, κάτι που επί της αρχής ισχύει στο ακέραιο και στην Ευρώπη
Οι καθηγητές οικονομικών του Πανεπιστημίου του Leeds, Muhammad Ali Nasir και David Spencer, εξηγούν στο Conversation για ποιο λόγο οι ανησυχίες για τη σύνδεση μισθών και πληθωρισμού σε αυτή τη συγκυρία είναι αβάσιμες: Why wages should keep up with inflation: the economic case for getting a pay rise
Τελικά τι συνέβη με τους 38 πρόσφυγες στον Εβρο;
Η υπόθεση της μικρής Μαρίας που πέθανε (;) από σκορπιό, σύμφωνα με την καταγγελία που δημοσίευσε το Βρετανικό Channel 4 και στη συνέχεια το Spiegel, προκαλεί έντονη διχογνωμία γύρω από τα πραγματικά στοιχεία της υπόθεσης και για εμάς ανοίγει τη συζήτηση για τη δημοσιογραφία, το ρόλο και τη λειτουργία της. Δυο ρεπορτάζ της Βασιλικής Σιούτη στη Lifo, δημιουργούν ερωτηματικά και αμφιβολίες για το αν όντως υπήρξε ένα πέμπτο παιδί που πέθανε από τσίμπημα σκορπιού, ή όχι, αν είχε πράγματι υποχρέωση η ελληνική πλευρά να κινηθεί ή όχι, αν δηλαδή η νησίδα βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια και τελικά αν διεξάγεται σωστά η δημόσια συζήτηση για το προσφυγικό και το πρόβλημα στα σύνορα ή όχι. Το τελευταίο είναι προφανώς ουσιαστικό ζήτημα για το οποίο σκοπεύουμε να γράψουμε εκτενώς. Η ερευνητική δημοσιογραφία χρειάζεται ακριβή στοιχεία και αυτά δεν μπορούν πάντοτε να παραχθούν σε ωφέλιμο χρόνο. Ακόμα χειρότερα, τα στοιχεία δεν υπάρχουν πάντοτε, δεν είναι πάντοτε ακριβή ή δεν είναι διαθέσιμα στους δημοσιογράφους.
Οι 38 πρόσφυγες έδωσαν δυο φορές στίγμα από δυο διαφορετικά σημεία. Σύμφωνα με διαφορετικές ελληνικές και Ευρωπαϊκές υπηρεσίες τα σημεία αυτά βρίσκονται και εντός και εκτός της ελληνικής (ευρωπαϊκής) επικράτειας. Η έρευνα που κάναμε σχετικά με τη νησίδα και το καθεστώς της έδειξε τα παρακάτω:
Υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες για το τι συνέβη, τεχνικές η πολιτικές, που μένει να διευκρινιστούν. Το ουσιώδες για εμάς όμως είναι ότι η δημοσιογραφία δεν είναι μια τεχνική υπόθεση, αλλά πρωτίστως μια υπόθεση αρχών και αξιών. Στην παρουσα συζήτηση τα συνορα γίνονται αντιληπτά ως άκαμπτα, σαν ένας φράχτης, όμως στην πραγματικότητα ορισμένες φορές είναι ασαφή και ανοιχτά. Οταν συζητάμε για αυτά θεωρούμε αυτονόητο το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και πολλες φορές ξεχνάμε ότι στην αντίπερα όχθη ισχύει μια τελείως διαφορετική νομική, ηθική και πολιτική πραγματικότητα. Σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι η δημοσιογραφία καταστατικά υπερασπίζεται τον ανθρωπισμό και τα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, την κοινωνική δικαιοσύνη και το δημόσιο συμφέρον. Η εξουσία έχει μηχανισμούς επιβολής. Είναι υποχρέωση των αρχών να υπερασπίζονται την εγκυρότητά και την αξιοπιστία τους και να μην αντιμετωπίζουν τη δημοσιογραφία ανταγωνιστικά. Οι δημοσιογράφοι ελέγχουν, οι πολιτικοί αποφασίζουν.
Διαβάστε σχετικά
Ματθαίος Τσιμιτάκης - Balkan insight | ‘This is Hell’: On Asylum, Europe Must Reinstate the Rule of Law
--Η ρητορική του υβριδικού πολέμου έχει πραγματικά θύματα (Αρθρο-άποψη)Α.Φωτιάδης, Ι.Παπαγγελή, Σ.Μαλιχούδης - Balkan insight | Asylum Surveillance Systems Launched in Greece without Data Safeguards (έρευνα)
—Με χρήματα από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης τέθηκαν σε λειτουργία συστήματα παρακολούθησης των μετακινήσεων των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, χωρίς τις βασικές εγγυήσεις προστασίας των προσωπικών δεδομένων
Ο Θάνατος της Βασιλίσσης και η αυτοκρατορία
Ο θάνατος της “Ελισάβετ της Β’, με τη Χάρι του Θεού, βασίλισσας του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας και των άλλων Βασιλειών και Εδαφών, Επικεφαλής της Κοινοπολιτείας και Υπερασπίστρια της Πίστης” σε ηλικία 96 ετών δεν αιφνιδίασε κανέναν, αλλά προκάλεσε εκδηλώσεις θλίψης, αγάπης και νοσταλγίας σε όλη τη Βρετανία. Διάδοχός της θα είναι ο Κάρολος, που θα βασιλεύσει ως Κάρολος ο Γ’. Ο Κάρολος είναι πολύ λιγότερο δημοφιλής από ό,τι ήταν η μητέρα του και υπάρχει συζήτηση για το αν η βασιλεία του θα οδηγήσει στην έξαρση του αντιμοναρχισμού στην Βρετανία.
Αν στη Βρετανία ο θάνατος της Ελισάβετ προκάλεσε θλίψη και επαίνους για την Βασίλισσα, όπως ανάλογα δοξαστικές και τιμητικές ήταν και οι επίσημες αντιδράσεις στον θάνατό της σε όλο τον κόσμο, στην πρώην Βρετανική αυτοκρατορία αντιμετωπίστηκε, από ένα κομμάτι τουλάχιστον του πληθυσμού, με πανηγυρισμούς και θύελλες καταγγελτικών μηνυμάτων στα ΜΚΔ. Με δεδομένο πως η ίδια η Βασίλισσα δεν είχε κανένα ρόλο στη διαμόρφωση της Βρετανικής πολιτικής - ήταν για τις τελετές, τις δημόσιες εμφανίσεις και τα κουτσομπολιά των ταμπλόιντ - όλο αυτό το μένος προφανώς δεν απευθύνεται στην ίδια την αποθανούσα προσωπικά, αλλά στη Βρετανική αυτοκρατορία την οποία συμβόλιζε και εκπροσωπούσε, και στην τραυματική ιστορική της μνήμη, από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο πως τα πιο οργισμένα και ασεβέστερα tweets ήρθαν από την Ιρλανδία, την Κένυα, την Νότιο Αφρική, κ.ο.κ. από χώρες δηλαδή για τις οποίες το βρετανικό στέμμα συμβολίζει μια αιματοβαμμένη αποικιοκρατία, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος….
Διαβάσαμε
Ιάπωνες στον Λακωνικό κόλπο
Ρεπορτάζ του πρακτορείου Nikkei κατέδειξε ότι στο εξάμηνο από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, 41 πλοία πραγματοποίησαν μεταφορές πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο στα ανοικτά της ελληνικής ακτογραμμής με δεξαμενόπλοια που έφυγαν από τη Ρωσία και έφτασαν αργότερα σε ευρωπαϊκά λιμάνια. Πέρυσι είχε καταγραφεί μόνο ένα τέτοιο πλοίο.
Νομιμοποιώντας προϊόντα αρχαιοκαπηλίας
Η Υπουργός Πολιτισμού παραδίδει την κατοχή 161 αρχαιοτήτων σε ιδιώτες κατά παράβαση του αρχαιολογικού νόμου, σύμφωνα με το σύλλογο Ελλήνων αρχαιολόγων
Σχεδόν απόλυτη η πρόσβαση των Ελλήνων στο διαδίκτυο
Σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari, για το πρώτο εξάμηνο του 2022, η περίοδος της καραντίνας εκτόξευσε τα ποσοστά πρόσβασης των Ελλήνων στο διαδίκτυο - πρωτευόντως μέσα από smartphones. Έτσι, ακόμα και στις ηλικίες των 65+ κατά την έρευνα η πρόσβαση στο διαδίκτυο φτάνει πια το 80% του πληθυσμού, το 88% στις ηλικίες 5-12 και πρακτικά στο 100% στις ηλικίες 13-44
Ναυτεμπορική | Στο 95% έφθασε πλέον η χρήση του Διαδικτύου από τον ελληνικό πληθυσμό ηλικίας 13-74 ετών
Το δημογραφικό πρόβλημα
Στο δημογραφικό επανέρχεται μια έρευνα του Reporting Democracy που δημοσιεύτηκε στο Balkan Insight. H πρώτη «ψηφιακή απογραφή» είχε συναντήσει μεγάλο σκεπτικισμό σε ό,τι αφορά την ακρίβεια της, καθώς η απόκλιση μεταξύ των καταγεγραμμένων και των πραγματικών στοιχείων μπορεί να αγγίζει ακόμα και το 8%. Η Ελλάδα μεταναστεύει, γερνάει και αφήνει χωρίς στήριξη τους υποψήφιους γονείς, ενώ ενοχοποιεί τις γυναίκες για την υπογεννητικότητα, προσθέτουμε εμείς, μέσα από μια κοντόφθαλμα οικονομίστικη αντίληψη, που αποδεδειγμένα δεν λειτουργεί.
Διαβάστε:
Balkan Insight | Tim Judah: Greece’s Ticking Demographic Time Bomb
Αντίθετα από ό,τι ισχυρίζεται η Εκκλησία της Ελλάδος, λύση για το δημογραφικό δεν συνιστά η απαγόρευση των αμβλώσεων. Η από άμβωνος συυντεταγμένη νουθεσία της ΕτΕ μέσω εγκυκλίου στις 8/9, προκάλεσε και οργανωμένες διαμαρτυρίες και εντάσσεται σε ένα παγκόσμιο ρεύμα εναντίον των γυναικείων αναπαραγωγικών δικαιωμάτων. Πάντως η Μάλτα, στην οποία υπάρχει σκληρή νομοθεσία κατά των αμβλώσεων, παρουσιάζει και αυτή ανάλογη δημογραφική συρρίκνωση ως προς τις γεννήσεις
Διαβάστε:
News 24/7 | Μαρία Λουκά: Αμβλώσεις: Το κήρυγμα σκοταδισμού εκκλησίας και ακροδεξιάς
Στο Luben, και ο Κώστας Αρβανίτης παρουσιάζει με τον τρόπο του Luben, αναλυτικά τους “Έλληνες εχθρούς της έκτρωσης”
Η αρχή του Γιάννη Αντετοκούνμπο
Με αφορμή τις αλλεπάλληλες νικηφόρες εμφανίσεις της εθνικής μας ομάδας στο φετινό Eurobasket δικαιούμαστε να αναρωτηθούμε αν θα εξελιχθεί στην καλύτερη εθνική ομάδα μπάσκετ που είχε ποτέ η χώρα - κάτι που θα εξαρτηθεί φυσικά από το τελικό αποτέλεσμα και τη διάρκειά της, αλλά μοιάζει πολύ πιθανό. Νομίζουμε πως έχει πάντως νόημα να αναλογιστούμε ποια συνθήκη, ψυχική, κοινωνική και πολιτική δίνει αυτά τα αποτελέσματα. Αντί των επικών στιγμιοτύπων των αδερφών Αντετοκούνμπο στους αγώνες με την Ουκρανία την Ιταλία, την Κροατία σας προτρέπουμε να ξαναδείτε την πρώτη συνέντευξη του Γιάννη σε ηλικία 18 ετών όταν έπαιζε ακόμα στον Φιλαθλητικό.