ΔΕΘ: έναρξη προεκλογικής περιόδου
Κλίμα έντασης με την Τουρκία, ξύλο εναντίον φοιτητών, υποκλοπών συνέχεια, η αδύνατη ρύθμιση των ΜΜΕ, φτώχεια και ανάπτυξη μαζί. Αντεπίθεση της Ουκρανίας, ακροδεξιά θριαμβεύουσα στην ΕΕ.
Ανεξάρτητα από τον τελικό χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, η παρουσία του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης κηρύσσει την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Οι πυκνές εξελίξεις στο θέμα των υποκλοπών, της αύξησης του κόστους ζωής και της ενέργειας, αλλά και οι έξωθεν απειλές από την - επίσης προεκλογική - Τουρκία, δημιουργούν ένα πλαίσιο που θα μπορούσε να οδηγήσει ανά πάσα στιγμή σε προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Όπως και να έχει οι εκλογές, απέχουν το πολύ εννέα μήνες και όλα δείχνουν πως το κλίμα θα διατηρηθεί ως τότε σε επίπεδα προεκλογικής έντασης.
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μια σειρά από μέτρα στήριξης της κοινωνίας που αφορούν μεταξύ άλλων, τη στέγαση, έκτακτα επιδόματα σε ασθενείς οικονομικά ομάδες, κατάργηση εισφορών, κίνητρα μονιμοποιήσεων και υποσχέσεις για αύξηση του βασικού μισθού (από τον Μάιο του 2023) και της βάσης των μισθών στο Δημόσιο (από 1/1/2024)
Παράλληλα απηύθυνε προειδοποίηση προς την Τουρκία για την κλιμάκωση των προκλήσεών της εναντίον της Ελλάδας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ αποδοκίμασαν - από διαφορετικές σκοπιές - τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.
Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ συνεχίστηκαν με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη (με σκληρές αιχμές κατά του πρωθυπουργού για την παρακολούθησή του), τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη (ο οποίος ζήτησε προεκλογική και όχι μετεκλογική σύγκληση των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε ένα κοινό πρόγραμμα) και του Δημήτρη Κουτσούμπα σήμερα. Μεθαύριο, Κυριακή, θα τοποθετηθεί και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με την Καθημερινή, με κεντρικό άξονα μια «θετική ατζέντα» προτάσεων.
Ενοίκια
Ανεξάρτητα από το αν τελεσφορήσουν οι σχετικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού - και έχει ήδη διατυπωθεί κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση για την ανεπάρκειά τους - το ζήτημα της στέγασης είναι πλέον οξύ και αγγίζει όλο και περισσότερο τους νέους και τους οικονομικά ασθενέστερους. Ήδη οι τιμές των ενοικίων παρακολουθούν τον πληθωρισμό - σε αντίθεση με τα εισοδήματα. Ιδίως στις πόλεις με ζήτηση φοιτητικής στέγης, οι τιμές έχουν αυξηθεί σε κάποιες περιπτώσεις και πάνω από 50% σε σχέση με προ πενταετίας. Παράλληλα, δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί, εκπαιδευτικοί και γιατροί σε τουριστικές περιοχές αδυνατούν να βρουν σπίτια σε λογική τιμή. Το πρόβλημα βαθαίνει και η άνοδος του AirBnB και της βραχυχρόνιας μίσθωσης γενικότερα, αλλά και τα διάφορα προγράμματα Golden Visa που έχουν συντείνει στην εκτόξευση των τιμών των ακινήτων. Υπάρχουν άλλωστε ήδη σκέψεις για ρύθμιση και περιορισμό τους.
Διαβάστε
Καθημερινή | Γιώργος Λιάλιος: Το στοίχημα της στέγης
Έντονες πολεμικές (προεκλογικές;) απειλές από την τουρκική ηγεσία
Είναι τόσο έντονη η επαναλαμβανόμενη τουρκική επιθετικότητα σε ρητορικό επίπεδο, που προκαλεί ανησυχία και πέραν την προεκλογικής συγκυρίας. Με αφορμή την εθνική επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής για εμάς, αλλά ανεξαρτησίας για εκείνους, Ισλαμιστές και Ρεπουμπλικάνοι ανταγωνίζονται όσον αφορά στο ποιος είναι πιο σκληρός υπερασπιστής του τουρκικού εθνικισμού, με αναφορές στην Μικρασιατική Καταστροφή και την Κύπρο.
Τσαβούσογλου 13/9: "Μας έχετε προκαλέσει και στο παρελθόν. Πήρατε την απάντησή σας, ο λογαριασμός ήταν βαρύς"
Ακάρ 13/9: Διδαχθείτε από την Ιστορία. Μην μπαίνετε σε νέες περιπέτειες. Κάποιοι μπορεί να πουν διάφορα στο αυτί σας. Έχετε δει στην ιστορία, ότι αυτά δεν ισχύουν. Μην επαναλάβετε το ίδιο πράγμα. Να είστε ξύπνιοι.
Οκτάι 15/9: «Η μέρα της Ελλάδας θα γίνει νύχτα»
Κουρτουλμούς 16/9: Όπως κάποιοι χάιδεψαν την πλάτη της Ουκρανίας και δημιούργησαν περιβάλλον σύγκρουσης με τη Ρωσία, τώρα, με τον ίδιο τρόπο, χαϊδεύουν την πλάτη της Ελλάδας.
Το πολεμικό κλίμα χαλάει μια πρόσφατη δημοσκόπηση στην Τουρκία όπου φαίνεται πως το 64% των Τούρκων θεωρεί φίλους τους Έλληνες και το 51% θεωρεί την ένταση μέρος της προεκλογικής τακτικής του Ερντογάν
Πάλι για τους πρόσφυγες και τα σύνορα στον Έβρο
Πανεπιστημιακή αστυνομία και ΑΠΘ
Η εστία της έντασης για την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας έχει μετακινηθεί από την Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου στο ΑΠΘ. Η αστυνομία έχει επιτεθεί βίαια στους φοιτητές και η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Οι συλλήψεις και τα χημικά δεν πτοούν τους φοιτητές πάντως, οι οποίοι επιμένουν στις κινητοποιήσεις τους.
Σε μια ενδιαφέρουσα παρέμβασή της, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων της Θεσσαλονίκης, καταφέρθηκε με αιχμηρό τρόπο κατά της δημιουργίας της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, προσθέτοντας έναν μάλλον αναπάντεχο σύμμαχο στο κίνημα εναντίον των ΟΠΠΙ.
Υποκλοπές
Υπό το πέπλο και το πρόσχημα του εθνικού απορρήτου, συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τις υποκλοπές. Οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης το επικαλούνται (παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες και την αντίθετη γνώμη εγκύρων συνταγματολόγων ποικίλων πολιτικών τοποθετήσεων) για να αποκρύψουν από τη Βουλή τα όσα διαπράχθησαν. Ο παλιός διοικητής της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης, τόνισε μάλιστα πως «κανένα στέλεχος της υπηρεσίας δεν μπορεί να επικαλεστεί το απόρρητο απέναντι σε μία κοινοβουλευτική επιτροπή τέτοιου χαρακτήρα».
Τελικά, με τη σιωπή τους, ο προηγούμενος διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και ο νυν, Παναγιώτης Δεμίρης, ουσιαστικά δεν πρόσφεραν τίποτα στη διερεύνηση των καταγγελιών. Ο κ. Δεμίρης απλώς διαβεβαίωσε την Επιτροπή πως επί των ημερών του δεν έχουν καταστραφεί αρχεία παρακολούθησης.
Πόλεμος: αφορμή συνέχισης της λιτότητας με άλλα μέσα;
Η Eurostat δημοσίευσε χθες έρευνα, σύμφωνα με την οποία το 2021, 27 εκατ. Ευρωπαίοι υπέφεραν από ελλείψεις ειδών και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης και 29,3 εκατ. ζουν σε νοικοκυριά «χαμηλής έντασης εργασίας», ενώ 95,4 εκατ. (1/5) απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση, πίσω από Ρουμανία και Βουλγαρία, λίγο πάνω από την Ισπανία και πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ: το 28% περίπου του πληθυσμού της αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας και αποκλεισμού. Είναι, όπως ξέρουμε από ανάλογες έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ, η δεύτερη χρονιά κατά την οποία ο επισφαλής πληθυσμός αυξάνεται στη χώρα μας, μετά από μια τετραετία μείωσής του.
Αν λάβει κανείς υπ'όψιν του, ωστόσο, ότι η Moody’s αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας, ενώ έχει τη χαμηλότερη αύξηση μισθών στην ΕΕ και ότι το ΑΕΠ κατά τα φαινόμενα θα σημειώσει σημαντική αύξηση το 2021, τότε είναι δύσκολο να μη συμπεράνει ότι στη χώρα εξακολουθεί μια ταξική πολιτική. Κάτι που επιβεβαιώνεται άλλωστε από τους δείκτες ανισότητας της ΕΛΣΤΑΤ.
Η χώρα βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά με ανήλικα παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες (31,7%), με πρώτη τη Ρουμανία (35,4%). Ποιοι είναι οι πιο ευάλωτοι; Νεαρές γυναίκες έως 24 ετών με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Γυναίκες (22,7%) έναντι των ανδρών (20,7%). Οι νέοι ηλικίας 18-24 χρόνων (27,3%). Το 22,5% των νοικοκυριών με ανήλικα παιδιά.
ΜΜΕ, ρυθμίσεις και απορρυθμίσεις
Το ζήτημα της ρύθμισης της λειτουργίας του Τύπου εκκρεμεί στην Ευρώπη, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου η τεχνολογία οδήγησε σε βαθιά απορρύθμιση του τοπίου. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η επίτροπος Βέρα Γιούροβα παρουσίασαν για πρώτη φορά στην ιστορία της Ένωσης μία γενική οδηγία για την προστασία των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων στην ήπειρο, η οποία θέτει μια σειρά από στόχους, όπως η ανεξαρτησία από τις εθνικές κυβερνήσεις, ένα πλαίσιο προστασίας απέναντι στις μεγάλες ψηφιακές εταιρείες κ.α.
Η πρόταση, η οποία πρέπει να περάσει από το Ευρωκοινοβούλιο και να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από τα δημοσιογραφικά σωματεία και τις οργανώσεις που ασχολούνται με θέματα δικαιωμάτων. Αντίθετα, αντιδράσεις ήρθαν από την Ουγγαρία και την Πολωνία και, παραδόξως, όχι από την Ελλάδα, στην οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Με πρόταση νόμου που φέρνει αυτές τις ημέρες η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ανταποκριθεί σε μία σειρά από ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, αλλά στον ελάχιστο δυνατό παρονομαστή.
Προϋποθέσεις για την κρατική χρηματοδότηση και ένα όργανο δεοντολογίας, με εκπρόσωπους εργαζομένων και εργοδοτών για τη ρύθμιση της κρατικής χρηματοδότησης στο διαδίκτυο, είναι τα φλέγοντα θέματα. Όμως το ν/σ δεν αντιμετωπίζει ούτε την πελατειακότητα στα δημόσια Μέσα ενημέρωσης, ούτε τα δομικά προβλήματα του Τύπου. Επιτρέπει στους εργαζόμενους της ΕΡΤ να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ από την άλλη πλευρά δεν κάνει πολλά για την προώθηση της παραγωγής πρωτότυπου δημοσιογραφικού έργου.
Είναι εξαιρετικά δύσκολο να εμπιστευθεί κανείς την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την εφαρμογή οποιοσδήποτε δεοντολογίας, όμως μια επιτροπή που θα ρυθμίσει τη διανομή της κρατικής χρηματοδότησης αποτελεί απαραίτητο βήμα στο χώρο του διαδικτύου όπου επικρατεί η απόλυτη αναρχία και το οποίο χρησιμοποιείται για να αποδιαρθρωθεί η εθνική βιομηχανία Τύπου και ενημέρωσης. Στο μεταξύ οι καταγγελίες για την κατάσταση της δημοσιογραφίας στη χώρα εξακολουθούν.
Εκδήλωση: Athens Forum: “Information disorder during a war infodemic” | Symbiosis
Διαβάστε:
TVXS | Ματθαίος Τσιμιτάκης: Νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ: «108» λόγοι καχυποψίας για την κυβέρνηση
Η ουκρανική αντεπίθεση
Η ουκρανική αντεπίθεση μέσα στον Σεπτέμβριο έχει οδηγήσει στην ανακατάληψη ευρύτατων σε έκταση εδαφών (περίπου 8.000 τετραγωνικά χλμ - όσο η Κρήτη σε μέγεθος περίπου) από την Ρωσική εισβολή. Οι εύλογοι πανηγυρισμοί στην Ουκρανία και στους συμμάχους της δεν θα πρέπει να οδηγήσουν στην ιδέα πως ο πόλεμος τελειώνει ή πως η Ρωσική επίθεση θα αναχαιτισθεί άμεσα. Οι Ρώσοι απάντησαν με βομβαρδισμούς σε υποδομές ηλεκτροπαραγωγής και ύδρευσης στο Χάρκοβο. Πάντως είναι πλέον καταφανές πως η Ρωσία κάθε άλλο παρά έχει πετύχει τη «γρήγορη νίκη» που επιζητούσε.
Το αμερικανικό περιοδικό Intercept αναλύει το πώς η ενίσχυση της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ καθιστά τη χώρα τον μεγαλύτερο αποδέκτη αμυντικών ενισχύσεων και χρηματοδοτήσεων αυτού του αιώνα, υπερβαίνοντας κατά πολύ το ετήσιο ποσό ενίσχυσης του Ισραήλ, της Αιγύπτου και του Αφανιστάν μαζί μέσα στο 2020. Η ροή όπλων και χρημάτων είναι τέτοια, που είναι δύσκολο να ελεγχθεί - άρα μπορεί να πέσει σε τρίτα χέρια, ενώ αποτελεί αντικίνητρο για οποιαδήποτε ειρηνευτική προσπάθεια καθώς, όπως λέει η αρθρογράφος Alice Speri, δεν μοιάζει κανένας στις ΗΠΑ να θέλει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.
Η Κίνα φαίνεται πως κοινοποίησε την «ανησυχία» της για τις εξελίξεις στη συνάντηση Πούτιν - Σι, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, που διεξάγεται στην Σαμαρκάνδη. Παρόλα αυτά, Κίνα και Ρωσία προχώρησαν σε κοινές ναυτικές περιπολίες στον Ειρηνικό και επιβεβαίωσαν την επιθυμία για συντονισμένη δράση.
Οι συνοριακές συγκρούσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, με βασικό επίδικο τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ / Αρτσάχ, σε Αρμενικό έδαφος, ανακινούν ανησυχίες πως η Ρωσία - με δεδομένη την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία - δεν είναι σε θέση να συνεχίσει να εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας, με την οποία συμμετέχει στην περιφερειακή συμμαχία του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας - CSTO. Η όρεξη του Αζερμπαϊτζάν είχε ανοίξει από τον πόλεμο στο Αρτσάχ το 2020, στο οποίο απέσπασε τμήματα πέριξ και μέσα στον θύλακα, που έχει αυτοανακηρυχθεί ανεξάρτητος. Η κατάπαυση του πυρός που υπογράφτηκε χθες μετά από ρωσική διαμεσολάβηση, αντιμετωπίστηκε με οργή στην Αρμενία και στο Αρτσάχ, καθώς όλο και περισσότεροι Αρμένιοι κατηγορούν την κυβέρνηση της χώρας τους για συνεχείς υποχωρήσεις απέναντι στην Αζέρικη επιθετικότητα. Πάντως ήδη οι ΗΠΑ στέλνουν τη Νάνσι Πελόσι στην Αρμενία, ως ένδειξη συμπαράστασης…
Η ακροδεξιά αλώνει την Ευρώπη
Μετά την εντυπωσιακή ενίσχυση της Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία, άλλο ένα ντόμινο πέφτει: η μέχρι τώρα «πρότυπα δημοκρατική» Σουηδία, ενώ αναμένουμε την επικράτηση της ακροδεξιάς συμμαχίας στην Ιταλία σε εννέα ημέρες. Αν σκεφτεί κανείς ότι ακόμα και σε χώρες που δεν υπάρχει συμμετοχή στην κυβέρνηση των ακροδεξιών, η μέχρι πρότινος κεντροδεξιά, έχει ενσωματώσει στοιχεία από την ακροδεξιά πολιτική και ρητορική, διαγράφεται ένα φαιό μέλλον για μια Ευρώπη που θέλει να θεωρεί τον εαυτό της δημοκρατικό υπόδειγμα…
Σουηδία
Στη Σουηδία, το δεξιό μπλοκ, που περιλαμβάνει ως ισχυρότερο κόμμα το Κόμμα των «Σουηδών Δημοκρατών» - κόμμα το οποίο ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 από έναν βετεράνο των Βάφεν - Ες Ες, διάφορους άλλους με νεοναζιστικό υπόβαθρο, και μάζευε όλους τους ναζί σκίνχεντ της Σουηδίας, κέρδισε - οριακά - τις εκλογές. Οι Σουηδοί Δημοκράτες έχουν φυσικά γίνει πιο «ευπρεπείς», αλλά οι σύνδεσμοί τους με τη φασιστική ακροδεξιά παραμένουν. Αναμένεται πάντως να ορκιστεί πρωθυπουργός από το δεξιό Κόμμα των «Μετριοπαθών» και να μην συμπεριληφθούν μάλλον ακροδεξιοί υπουργοί, καθώς η συμμετοχή των ΣΔ στην κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή θα διέλυε τη δεξιά συμμαχία.
Η διαφορά επιλογής μεταξύ ανδρών και γυναικών στη Σουηδία (από δημοσκόπηση πρόθεσης ψήφου) είναι πάντως εντυπωσιακή:
Transform Network | Petter Nilsson: Sweden: Right-Wing Coalition Wins Election by the Narrowest of Margins
Ιταλία
Στην Ιταλία όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου μια ακροδεξιά συμμαχία με τους φασίστες «Αδελφούς της Ιταλίας» της πιθανότατης νέας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, τη ρατσιστική Λέγκα και τον Μπερλουσκόνι (που θα είναι η αριστερή πτέρυγα της κυβέρνησης αυτής) θα σχηματίσουν κυβέρνηση.
Guardian | Lorenzo Tondo: Why Italy is on verge of electing its first far-right leader since second world war
Le Monde | Jérôme Gautheret: From a fascist heritage to the embodiment of novelty: The paradox at the heart of the Fratelli d'Italia party
ΥΓ. Μας εκπλήσσει η συνεχής αναφορά στη δεξιά-ακροδεξιά συμμαχία που θα κυβερνήσει από ό,τι φαίνεται την Ιταλία σαν “κεντροδεξιά", από πολλά Ελληνικά μέσα, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Διαβάστε επίσης:
Καθημερινή | Ξένια Κουναλάκη: Μια υπόθεση που μας αφορά όλους
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι ο χειμώνας, η ενεργειακή κρίση, η ένταση με την Τουρκία, ο πληθωρισμός θα στρέψουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης αλλού. Σκεφτείτε το λίγο. Αν δεν είναι αυτή η απόλυτη δυστοπία για το μέλλον της ιδιωτικότητας, τότε τι είναι;
Ανάλυση: Al Jazeera | Dimitar Bechev: Russia’s Ukraine losses are Turkey’s gains
With the Kremlin bogged down in war, Turkey is deftly expanding its influence — at Moscow’s cost.
Εφημερίδα Συντακτών | Νίκος Σμυρναίος: Τα smartphones ως σύστημα πολιτικής επιτήρησης
…Δεν είναι τυχαίο ότι η πλειονότητα των θυμάτων πολιτικής κατασκοπείας είναι αριστεροί ακτιβιστές, υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών και δημοσιογράφοι που ερευνούν υποθέσεις διαφθοράς...