Η έρημος του πραγματικού και στην έρευνα.
Το Νήμα Επιστήμες επιστρέφει με την ανασκόπηση του Ιανουαρίου, λίγα λόγια για τους σεισμούς στο Αιγαίο και πολύ περισσότερα για την επιστήμη στον καιρό του Τραμπ.
Ο στραγγαλισμός της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στις ΗΠΑ — η επιστήμη στη διαμάχη Δύσης και Κίνας — ορισμένα καλά νέα του 2024 (για να σπάει η μονοτονία) — Τεχνητή νοημοσύνη στον καιρό του DeepSeek — Κλίμα στον καιρό του Trump.
Για τους σεισμούς στο Αιγαίο
Η σεισμική δραστηριότητα στα βορειοανατολικά της Σαντορίνης έχει αναλυθεί διεξοδικότατα στα δελτία ειδήσεων τηλεόρασης και ραδιοφώνου, οπότε θα περιοριστούμε σε λίγες βασικές πληροφορίες. Το παράξενο με τη συγκεκριμένη σεισμική δραστηριότητα είναι ότι δεν ακολουθεί το συνηθισμένο μοτίβο ενός μεγάλου σεισμού με πολλούς μικρότερους μετασεισμούς, ενώ αυτό που τροφοδοτεί τον δικαιολογημένο φόβο κατοίκων και αρχών είναι η εγγύτητα με τα ηφαίστεια της Σαντορίνης και του Κολούμπο (στα βορεια-βορειοανατολικά της Σαντορίνης). Οι σεισμολόγοι δείχνουν να συμφωνούν ότι η σεισμική δραστηριότητα δεν είναι αποτέλεσμα μαγματικών κινήσεων (γιατί δεν συνοδεύεται από σημαντική παραμόρφωση του εδάφους και δεν συμβαίνει στις υπάρχουσες καλδέρες). Ό…