Ανεξάρτητες αρχές εναντίον κυβέρνησης: β' γύρος
Προς μια έντονη προεκλογική περίοδο. Πλούσιοι δείκτες, φτωχά νοικοκυριά. Το Εθνικό Αρχαιολογικό, η νέα κόντρα κυβέρνησης επιστημόνων. Μαζική απεργία στην Γαλλία για τις συντάξεις.
Άλλοι είκοσι οι παρακολουθούμενοι από το Predator
Μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης έξι ακόμη στόχων από την ΑΔΑΕ την περασμένη εβδομάδα και το «αυτογκόλ» Ντογιάκου, στο παιχνίδι των αποκαλύψεων μπαίνει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) η οποία, σύμφωνα με το Inside Story, εδώ και έξι μήνες διενεργεί σιωπηλά τους δικούς της αυτεπάγγελτους ελέγχους για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού. Σε ανακοίνωσή της αυτή την εβδομάδα αποκαλύπτει ότι εντόπισε είκοσι ακόμα στόχους του παράνομου λογισμικού, μετά από έλεγχο που έκανε στην εταιρεία, στην οποία επιπλέον επέβαλε πρόστιμο 50.000 ευρώ. Το αίτημα, που υποβλήθηκε στις 17 Ιανουαρίου από τον επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής για την Ασφάλεια των Επικοινωνιών και την Προστασία του Απορρήτου (ΑΔΑΕ), Χρήστο Ράμμο, προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Θανάση Μπούρα, για ενημέρωση κεκλεισμένων των θυρών, δεν έγινε δεκτό. Η Επιτροπή -το μόνο όργανο που μπορεί να εποπτεύσει το έργο της ΕΥΠ- αρνήθηκε να αλλάξει την ατζέντα της και παρέπεμψε την ΑΔΑΕ σε μεταγενέστερο χρόνο. Αντίθετα, η PEGA καλεί άμεσα τις δυο ανεξάρτητες Αρχές για ενημέρωση:
Την Τετάρτη, ο κ. Ράμμος ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα και τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη διευκρινίσεις σχετικά με τον νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, ο οποίος καταργεί το δικαίωμα της ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες για το αν έχουν βρεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Με τον νέο νόμο, τα αιτήματα των πολιτών θα πρέπει πλέον να υποβάλλονται σε τριμελές όργανο, αποτελούμενο από δύο εισαγγελείς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ. Με νέα επιστολή του ο κ. Ράμμος διαμαρτύρεται γιατί ο Πρόεδρος της Βουλής διαπράττει παράβαση καθήκοντος, ακόμα και με το νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, μη δεχόμενος να λάβει ενημέρωση. Σε αλλεπάλληλα tweets ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει αποκαλύψεις.
Διαβάστε: Greek Authorities Fine Spyware Firm Owned by Former Israeli Intel Officer | Haaretz
Αυξάνει η πόλωση, έρχονται αναταράξεις
Λέγαμε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν περιμένουμε μια ήρεμη και πολιτισμένη προεκλογική περίοδο και φαίνεται ότι μαζί μας συμφωνεί τουλάχιστον ένας από τους πρωταγωνιστές: Την περασμένη Δευτέρα ο Κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους βουλευτές του να περιμένουν «αναταράξεις» ενόψει των εκλογών, τις οποίες τοποθέτησε κάποια στιγμή την Άνοιξη. Η δήλωση ερμηνεύτηκε εύλογα ως «φόβος» για περισσότερες αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο των υποκλοπών. Σύμφωνα με τη Metron Analysis η διαφορά μεταξύ των δυο κομμάτων είναι πλέον περίπου 6 μονάδες. Πάντως, ο χρόνος των εκλογών ενδεχομένως και να καθοριστεί στα βουνά του Νταβός, αφού όπως είπε και ο ίδιος, όταν χρειάζεται να πάρει αποφάσεις, παίρνει τα όρη και τα βουνά.
Μεγάλη παραμένει η ανησυχία για την επάνοδο της ναζιστικής ακροδεξιάς, καθώς μια απαγόρευση μπορεί να φέρει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Διαβάστε:
Εφημερίδα των Συντακτών | Θανάσης Καμπαγιάννης: Χρειαζόμαστε αντιναζιστική νομοθεσία, όχι επικίνδυνες κυβερνητικές μεθοδεύσεις
News 24/7 | Γιάννης Αλμπάνης: Ρύθμιση για Κασιδιάρη χωρίς «παραθυράκια» και παραβίαση του Συντάγματος
Η πολιτική των έκπτωτων
…Πίσω από την υποχώρηση του Κράτους Δικαίου, κάθε ημέρα που περνάει η χώρα διολισθαίνει σε ατραπούς που φαίνονταν ιστορικά ξεπερασμένες. Στην πραγματικότητα, ήταν κρυμμένες κάτω από το χαλί μιας δανεικής ευμάρειας, ως τη χρεωκοπία. Η σπουδή του Κ. Καραμανλή να θέσει την ελληνική Δεξιά στις ράγες του Γκωλισμού το 1974 και να την καταστήσει πυρήνα και θεμέλιο της Μεταπολίτευσης, βάλλεται μέσα στο γενικό πνεύμα ιστορικού αναθεωρητισμού, την άνοδο της αντιδραστικής δεξιάς σε όλη την Ευρώπη και την αντιμεταπολίτευση στη χώρα μας. Σε αυτό το πνεύμα, η κηδεία του Τέως πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά με τη στήριξη της επίσημης Εκκλησίας…
Εποχή | Ματθαίος Τσιμιτάκης: Το πρωτόκολλο
Διαβάστε ακόμα:
Καθημερινή - Ειδικός συνεργάτης | Όταν ο τέως βασιλιάς συνωμοτούσε για την «εξουδετέρωση του Καραμανλή»
Δ. Χριστόπουλος - News247 | Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ: Μια ιθαγένεια που ορθώς αφαιρέθηκε
Ενήλικες στην κυβέρνηση
Την πεποίθησή του ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2% «ίσως και παραπάνω» το 2023 εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Fareed Zakaria στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός. «Το 2021 και το 2022 είχαμε δυο χρονιές-ρεκόρ για τις ξένες επενδύσεις, χωρίς να θυσιάσουμε την δημοσιονομική βιωσιμότητα», είπε χαρακτηριστικά. Σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, είπε ότι «θα βρεθεί δίαυλος συνεννόησης» και ότι «δεν θα πάμε σε πόλεμο, παρά τις πολλές εντάσεις τα τελευταία τρία χρόνια». Πρόσθεσε ότι πρέπει οι δυο χώρες να καθίσουν «στο τραπέζι» σαν «ενήλικες» και να επιλύσουν την κύρια διαφορά «που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο». Η φράση αυτή μάς δημιουργεί την εύλογη απορία αν τα σενάρια για διμερή διάλογο με την γείτονα υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ, έχουν βάση. Άλλωστε η κυβέρνηση μάς έχει συνηθίσει πλέον σε πολλές πρωτοβουλίες μυστικής διπλωματίας, χωρίς εθνική συνεννόηση και λογοδοσία. Αξίζει να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη γιατί δίνει τον πυρήνα του πολιτικού αφηγήματος και των επιδιώξεων του Πρωθυπουργού.
Δείκτες, φτώχεια και ανισότητα
Το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού του 2022, ήταν χαμηλότερο του στόχου του 1,6% του ΑΕΠ κατά 0,2-0,6%, καθώς διαμορφώθηκε στα 6,6 δισ. Ευρώ, έναντι στόχου 8,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, δεν ευημερούν και οι άνθρωποι, όπως δείχνουν να ευημερούν οι αριθμοί: Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, βασικά είδη διατροφής και οικιακής χρήσης κοστίζουν φέτος έως και 70% παραπάνω από τον περασμένο Φεβρουάριο. Αυτό, παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, το καλάθι του νοικοκυριού πέρυσι κόστιζε 76 ευρώ, ενώ φέτος διαμορφώνεται περίπου 20 ευρώ ακριβότερα, στα 94 ευρώ (αύξηση 23%). Την ίδια ώρα, η Eurostat εκτίμησε την Τετάρτη τον πληθωρισμό στην Ελλάδα για τον Δεκέμβριο του 2022 στο 7,6%, ελαφρώς υψηλότερα από την ΕΛ.ΣΤΑΤ (7,2%). Η κατάσταση σε όλη την Ευρώπη είναι κακή, αλλά ο συνδυασμός της ακρίβειας με το χαμηλό εισόδημα (τρίτη η χώρα μας από το τέλος σε διαθέσιμο ισοδύναμο διάμεσο εισόδημα στην ΕΕ το 2021) μεγεθύνει την άνοδο των ανισοτήτων στη χώρα και δημιουργεί δυσοίωνο οικονομικό περιβάλλον. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο στο 15,5%.
Τέλος, όπως λέγαμε την προηγούμενη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός δεν αναμένει να λάβει η χώρα επενδυτική βαθμίδα παρά μόνο μετά τις εκλογές.
Οικονομικός Ταχυδρόμος | Ελένη Στεργίου: Ακρίβεια: Στα τρόφιμα οι μεγαλύτερες αυξήσεις μετά την ενέργεια
Έθνος | Σε απόγνωση οι καταναλωτές από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια: Μικρότερες ποσότητες, υψηλότερες τιμές
Δεν υπάρχει ανθρωπιστική φύλαξη των συνόρων
Μπορεί ο Πρωθυπουργός να ομολογεί ανοιχτά πως «η χώρα φυλάει τα σύνορα από πρόσφυγες και μετανάστες», αλλά η αποστροφή του προς τον Freed Zacharia ότι το κάνει με ανθρώπινο τρόπο, τον εκθέτει για άλλη μια φορά. Βεβαίως, μάς έχει συνηθίσει στα ψέματα, που πατούν στην ευρωπαϊκή υποκρισία. Όπως έχουμε γράψει επανειλημμένα, παράνομες επαναπροωθήσεις γίνονται σε όλη την Ευρώπη, αν και όχι εξίσου επικίνδυνες παντού. Η τελευταία έρευνα ενός διεθνούς κονσόρτιουμ δημοσιογράφων υπό τη διεύθυνση της ερευνητικής ομάδας του Lighthouse, στην οποία συμμετείχε ο Σταύρος Μαλιχούδης και η ομάδα του Solomon, έφερε στη επιφάνεια την εμπλοκή των ναυτιλιακών εταιρειών των γραμμών Ελλάδα-Ιταλία στην προσφυγική κρίση. Κλειδωμένοι σε αμπάρια έως και 50 ώρες, αιτούντες άσυλο -ανάμεσά τους ασυνόδευτα παιδιά- επαναπροωθούνται με το ίδιο πλοίο πίσω στην Ελλάδα κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Αυτά αποκαλύπτονται μετά το δικαστήριο της Σάρα Μαρντίνι που πήρε διεθνή δημοσιότητα και τους λιβέλους κατά δημοσιογράφων, που δεν είναι εγκληματολόγοι, για την υπόθεση των 38 του Έβρου.
Διαβάστε:
Long Road Magazine | Patrick Strickland: Pushed Back
«Μεσαιωνική ανάκριση» καταγγέλλει η Καϊλή
Ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωσε ότι η πελάτισσά του αντιμετώπισε «μεσαιωνικά» βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της ανάκρισής της από τη Βελγική αστυνομία. Συγκεκριμένα ότι υπέστη 16ωρη ανάκριση και κρατήθηκε σε απομόνωση, με τα φώτα συνεχώς αναμμένα, ενώ της αρνήθηκαν δεύτερη κουβέρτα που ζήτησε λόγω του κρύου. Τζόρτζι και Παντσέρι βρίσκονται στις φυλακές από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2022. Η τροπή της έρευνας άλλαξε από τότε που ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής Πιερ-Αντόνιο Παντσέρι αποφάσισε να συνεργαστεί με τη βελγική Δικαιοσύνη. Δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας Le Soir αναφέρει ότι ο Παντσέρι αποκάλυψε πως έδινε χρήματα στον Βέλγο ευρωβουλευτή, ιταλικής καταγωγής, Mark Tarabella. Ετέθη ήδη εκτός της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών.
Διαβάστε:
Politico | Eddy Wax: Qatargate: Marc Tarabella steps down from EU Parliament Gulf delegation
Gentrification και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Η επιλογή της πρότασης για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, των αρχιτεκτονικών γραφείων David Chipperfield Architects και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε. έχει δημιουργήσει αντιδράσεις. Τόσο για το «αδιαφανές» και προβληματικό της διαγωνιστικής διαδικασίας, όσο και για την μη-δημοσιοποίηση του σχεδίου πέρα από μια φωτογραφία. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι ένας παγκόσμιος θησαυρός, και πρόκειται για εμβληματικό κτήριο της πόλης των Αθηνών, και εδώ υπάρχει το θέμα της παράκαμψης των ανοιχτών διαδικασιών που όπως λέει η Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων εισάγει άλλη μια δίοδο για την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου:
«Με το τέχνασμα των χορηγιών ο δημόσιος χώρος ουσιαστικά εκχωρείται στις επιθυμίες ιδιωτών που επιλέγουν με καθαρά προσωπικά και συμφεροντολογικά κριτήρια τον μελετητή του έργου».
Πρόκειται για ένα ακόμα ζήτημα διαχείρισης αρχαιοτήτων, μετά από την καταστροφή των αρχαίων της Βενιζέλου π.χ., τη συζήτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ή τις παρεμβάσεις στην Ακρόπολη, στο οποίο η κυβέρνηση μοιάζει να βρίσκεται σε άλλο μήκος κύματος από τις επιστημονικές κοινότητες.
Διαβάστε:
Documento | Όλγα Σακαλή, Ευγένιος Μπαλασής: Αρχαιολογικό Μουσείο: Διαγωνισμός για λίγους και εκλεκτούς
News 24/7 | Αρχιτέκτονες για το Νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Ο διαγωνισμός παρακάμπτει την νομοθεσία
Καθημερινή | Γιάννης Πεπονής, Άγγελος Χανιώτης, Στάθης Καλύβας, Νίκος Βατόπουλος: Σηκώνοντας το αβάσταχτο βάρος των Mαρμάρων
ΔΙΕΘΝΗ
Χωρίς φως στο τούνελ της Ουκρανίας
Παρά την αποφασιστική ρητορική από πλευράς δυτικών ηγετών και στρατιωτικών, 11 μήνες μετά την έναρξη της Ρωσικής εισβολής δεν διαφαίνεται κάποια αποφασιστική εξέλιξη. Η διάσκεψη του Ραμστάιν για την Ουκρανία δεν κατέληξε με το επιδιωκόμενο από την Ουκρανία αποτέλεσμα: οι Γερμανοί αρνήθηκαν να στείλουν άρματα μάχης τύπου Λέοπαρντ στην Ουκρανία, μια ενίσχυση που παρά τις αρχικές κόντρες, υποβάθμισε ως προς την σημασία της και ο Υπ.Εξ. των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν (και βέβαια η Ρωσική κυβέρνηση). O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ Μαρκ Μίλεϊ, σπεύδει πάντως να μιλήσει για την ανάγκη έναρξης διαπραγματεύσεων, καθώς εκτιμά πως θα είναι «πολύ δύσκολο» να απωθηθούν οι Ρώσοι από τα ουκρανικά εδάφη μέσα στη χρονιά:
AP | Lolita Baldor, Tara Copp: Defense chiefs fail to resolve dispute on tanks for Ukraine
New Yorker | Isaac Chotiner: How Russia’s New Commander in Ukraine Could Change the War
Οι ανησυχίες της πλουτοκρατίας
Διακόσιοι εκατομμυριούχοι παρακαλούν να τους φορολογήσουν περισσότερο (στις ΗΠΑ) μια και κατανοούν πως με τα σημερινά επίπεδα ανισότητας, όλα θα πάνε κατά διαόλου και για αυτούς τελικά:
CBS News | Aimee Picchi: Why 200 millionaires want higher taxes: Inequality is "eating our world alive"
Μιλώντας για εκατομμυριούχους και βαθύπλουτες ελίτ:
Οι «ελίτ» του Νταβός στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ γνωρίζουν και μπορούν να φυλάγονται: φίλτρα καθαρισμού αέρα, υποχρεωτικά τεστ PCR, μάσκες παντού. Είναι οι ίδιες ελίτ που κατήγγειλαν την Κίνα επειδή προφύλαξε σ
The Gauntlet | Julia Doubleday: Billionaires at Davos don't think COVID is a cold
Δεν χιονίζει φέτος στην Ευρώπη
Ο ζεστός χειμώνας στην Ευρώπη, συνέχεια ενός θερμού έτους, είναι τόσο θερμός ώστε στην Ελβετία δεν έχει χιόνι για να λειτουργήσουν τα χιονοδρομικά. Αλλά το 2023 - που θα είναι θερμότερο - είναι χρονιά Ελ Νίνιο, και επειδή τα αποτελέσματά του θα φανούν το 2024, η επόμενη χρονιά αναμένεται να σπάσει πάλι όλα τα ρεκόρ θερμοκρασιών. Ήδη πάντως το 2022 ήταν η τέταρτη συνεχόμενη θερμότερη χρονιά στους ωκεανούς…
Τιγκράι: ένα αιματηρός και αόρατος πόλεμος
Ενώ στην Ευρώπη ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, ένας άλλος πόλεμος στην Αφρική έληξε, αλλά επειδή η Αφρική δεν βρίσκεται στον χάρτη των ΜΜΕ δεν έχουμε μάθει τίποτα για αυτόν. Παρότι οι νεκροί του πολέμου μπορεί να έφτασαν τις 600.000, εκ των οποίων πάνω από τους μισούς άμαχοι, που έχουν περάσει μια κόλαση από όλες τις πλευρές (Αιθιοπία, Ερυθραία, αντάρτες). Αν ο αριθμός των απωλειών επιβεβαιωθεί μιλάμε για τριπλάσιο αριθμό νεκρών από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οπότε γίνεται εντυπωσιακότερη η αδιαφορία των ΜΜΕ, ιδίως των Ελληνικών, μια και μιλάμε και για πληθυσμούς «ομοδόξους», που συνήθως ελκύουν το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.