Ελληνοτουρκική νηνεμία
Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μετεκλογική ευφορία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «βράζει», παρά τον καύσωνα, Η Ελλάδα φλέγεται όμως, το ίδιο και οι εργαζόμενοι του πολιτισμού σε ΗΠΑ και ΕΕ
Δεν είμαστε σίγουροι αν μετά το «Μητσοτάκης-γιοκ» θα πρέπει να βάλουμε τίτλο «Μητσοτάκης-evet» καθώς η τουρκική γλώσσα είναι ιδιαίτερα πλούσια στην αποτύπωση διαφορετικών δυναμικών, αλλά σίγουρα αυτό το κλίμα ήθελα να βγάλουν προς τα έξω οι ηγέτες των δυο χωρών, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Είναι όμως βέβαιο ότι μετά τους σεισμούς στη γείτονα, άλλαξε η δυναμική στο διεθνές πεδίο, αφού η χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη το τεράστιο κόστος, που σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς υπερβαίνει τα 80 δις δολάρια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις αρχές της εβδομάδας και κατέληξαν σε συμφωνία που αναμένεται να οδηγήσει σε παρατεταμένη περίοδο ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Αιγαίο (και στο Turk-Aegean;) καθώς και στη δημιουργία ενός νέου διαύλου επικοινωνίας σε ανώτατο επίπεδο. Η τριμερής συμφωνία προβλέπει την άμεση επικοινωνία μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, την παρακολούθηση των θεμάτων αρμοδιότητάς τους, την προώθηση στρατιωτικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και τη συνέχιση της θετικής ατζέντας με την ανακοίνωση της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο.
Η συνάντηση των δύο ανδρών και των αντιπροσωπειών τους ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει μισή ώρα, αλλά έφτασε τη μία ώρα και πέντε λεπτά. Η ατμόσφαιρα στην οποία διεξήχθησαν οι συνομιλίες ήταν θετική, αντανακλώντας τη γενική στάση που διατηρεί ο Ερντογάν σε όλες τις επαφές του στο Βίλνιους. Mετά τη συνάντησή του με τον Μητσοτάκη, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι στόχος της Τουρκίας είναι «να κάνει περισσότερους φίλους παρά εχθρούς». Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία «δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ» τα μαχητικά μας αεροσκάφη F-16 εναντίον της Ελλάδας και δεν σχεδιάζει να τα χρησιμοποιήσει. Η Ελλάδα, βεβαίως, ζητά εγγυήσεις ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν στο Αιγαίο Πέλαγος, με καθημερινές υπερπτήσεις νησιών που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία. Έξι Αμερικανοί γερουσιαστές απέστειλαν επιστολή στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ζητώντας να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός παρακολούθησης που θα διασφαλίζει ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα νέα F-16 για να παραβιάσει την ελληνική κυριαρχία.
The Guardian | Patrick Wintour: Erdoğan boxes clever for Turkish interests as Sweden wins Nato prize
Καζάνι που… δεν «βράζει» ο ΣΥΡΙΖΑ
Η συζήτηση για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στην κύρια φάση της με λιγότερες εντάσεις από τις αναμενόμενες, αλλά και χωρίς ουσιαστικές πολιτικές συζητήσεις. Ή παρουσία της Έφης Αχτσιόγλου ήταν με τεχνικούς όρους άρτια για όποιον θα ήθελε να παίξουν δύο ατάκες από το λόγο της στο βραδινό δελτίο ειδήσεων, αλλά άφησε το ακροατήριό της σε αναμονή για μια πολιτική τοποθέτηση με βάθος. Η Έφη Αχτσιόγλου, νομικός, πρώην Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και βουλευτής από το 2019, τόνισε ότι η υποψηφιότητά της επικεντρώνεται στο δικαίωμα στους δημόσιους πόρους, τη δημόσια εκπαίδευση και την αξιοπρεπή εργασία.
Η εμφάνιση του Ευκλείδη Τσακαλώτου σήμερα (Παρασκευή) περιορίστηκε στη διατύπωση των γενικών αρχών μια αριστερόστροφης διαφοροποίησης χωρίς να διευκρινίσει το ιδεολογικό ή πολιτικό στίγμα της. Τόνισε τα (αδιαμφισβήτητα) στοιχεία της επαρκούς διαχείρισης που εκτέλεσε ως Υπουργός Οικονομικών, σκιαγραφώντας ένα προφίλ αντι-Βαρουφάκη. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, το ένα μετά το άλλο τονίζουν την τεχνοκρατική επάρκεια του κόμματος, μιλούν για αυτό με όρους project, αγκαλιάζουν κάποια κυβερνητική προοπτική και κρατάνε τους τόνους χαμηλά. Αν πρόκειται για την υπεράσπιση του έργου της προηγούμενης κυβέρνησης και τοποθετήσεις πάνω στη σκακιέρα, κανείς δε θα πει ότι η παρτίδα δεν παίζεται σωστά… Όμως δεν προκαλούν και την πολιτική συγκίνηση που περιμένει ο κόσμος της Αριστεράς. Το γεωμετρικό σχήμα που αναδύεται με τις τρεις ή τέσσερις υποψηφιότητες που αναμένεται να κατατεθούν φαίνεται να συγκρατεί δυνάμεις στον πυρήνα του κόμματος. Όμως το κόμμα φυλλορροεί από έξω, περισσότερο από όσο οι δεσμοί των στελεχών του δοκιμάζονται εσωτερικά. Περιμένουμε τη συνέχεια.
Μ.Τ.
Καμίνι η Ελλάδα
Η χώρα μας βρίσκεται υπό την επίδραση ενός παμμεσογειακού καύσωνα (Κέρβερος) που στην χώρα μας τον λέμε Κλέωνα και αγγίζει -καθώς γράφουμε το παρόν- σε κάποιες περιοχές τους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι θερμοκρασίες στον ήλιο κυριολεκτικά ψήνουν αυγά. Η ίδια περίπου κατάσταση, ελαφρά βελτιωμένη θα συνεχιστεί και αύριο, ενώ από την Κυριακή μέχρι τα μέσα της άλλης εβδομάδας αναμένεται μια κάποια ύφεση, αλλά προς το παρόν φαίνεται πως ο καύσωνας θα επανέλθει δριμύτερος το άλλο Σ/Κ, με την αισιόδοξη ονομασία «Χάρων». Φυσικά με τις θερμοκρασίες αυτές έκλεισαν οι αρχαιολογικοί χώροι και ελήφθησαν έκτακτα μέτρα προστασίας ενώ ήδη ανέρχονται σε επίπεδα-ρεκόρ τα φονικά εργατικά δυστυχήματα. Την Πέμπτη, πάντως, οι καταγγελίες για παραβίαση των μέτρων προστασίας έπεφταν βροχή και η αξιωματική αντιπολίτευση μιλάει για «κενό γράμμα». Δεν είναι, βέβαια, μόνο η Μεσόγειος που φλέγεται από καύσωνες αλλά και οι ΗΠΑ.
Κοσμοδρόμιο | Δημήτρης Κωστάκος: Εργασία και καύσωνας: Οι «πάνω» χλιαροί κι εμείς καιγόμαστε
Τουρισμός σε συνθήκες ασυδοσίας
Το επεισόδιο με τον ξυλοδαρμό εργαζομένου στην Πάργα επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του, σε συμφραζόμενα μάλιστα πλήρους εργασιακής αποχαλίνωσης, όπως περιγράφει και η Έλσα Υφαντή, πρόεδρος του Σωματείου Σργαζομένων στον Τουρισμό – Επισιτισμό Πάργας:
«Να τελειώνουμε πια με την καραμέλα της βαριάς βιομηχανίας του τουρισμού. Δεν είναι βιομηχανία, είναι παροχή υπηρεσιών και μάλιστα με κακοπληρωμένους εργαζόμενους»
Τα ρεπορτάζ για την κατάσταση που αγγίζει σε ορισμένες περιπτώσεις το οργανωμένο έγκλημα στο χώρο του τουρισμού είναι ήδη πολλά:
Documento | Αντώνης Ρηγόπουλος: Κολυμπώντας στη θάλασσα της μαφίας
ieidiseis | Τουρισμός, ο νόμος της αρπαχτής: «Μπόμπες», σερβιτόροι - υποβρύχια, beach bar χωρίς άδεια, αυθαιρεσία παντού
Πέρα από τον εργασιακό ευτελισμό του τουριστικού μας προϊόντος, υπάρχει και ο περιβαλλοντικός. Όπως γράφει η Καθημερινή, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η «…εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας μιας περιοχής, δηλαδή της ‘χωρητικότητάς’ της να δεχθεί περαιτέρω οικιστική, τουριστική ή άλλη ανάπτυξη…» να δωθεί στους υποψήφιους… επενδυτές!
Καθημερινή | Γιώργος Λιάλιος: Ποιος θα κρίνει πόσο «αντέχει» ένα νησί;
Απεργίες στο Χόλιγουντ
Μετά τους σεναριογράφους, σειρά στις εργατικές κινητοποιήσεις πέριξ της βιομηχανίας του θεάματος έχουν οι ηθοποιοί. Η Φραν Ντρέσερ ,πρόεδρος του σωματείου των Αμερικανών ηθοποιών, υπήρξε λαύρη εναντίον της βιομηχανίας του Χόλιγουντ, μιλώντας για την ανάγκη της προσαρμογής σε ένα νέο κόσμο, με καινούριες προκλήσεις και το πώς χωρίς τους ηθοποιούς κανέναν «γρανάζι» της βιομηχανίας του θεάματος δεν γυρνά… Στις 14 Ιουνίου η διεθνής Ένωση σεναριογράφων και συγγραφέων πραγματοποίησε παγκόσμια διαμαρτυρία προς υποστήριξη τρων δυο ενώσεων Αμερικανών σεναριογράφων, ενώ διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Την ίδια ώρα σε έκθεση που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την Κομισιόν να υιοθετήσει ένα πλαίσιο που θα παρέχει στους καλλιτέχνες δικαιώματα και παροχές παρόμοιες με αυτές που απολαμβάνουν οι απλοί εργαζόμενοι, όπως πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, επιδόματα ανεργίας και συντάξεις. Η έκθεση των επιτροπών Πολιτισμού (CULT) και Απασχόλησης (EMPL) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακολουθεί πρόσφατη μελέτη ομάδας εμπειρογνωμόνων που εκπροσωπούν τα 27 κράτη μέλη, η οποία διαπίστωσε ότι οι καλλιτέχνες αντιμετωπίζουν επισφαλείς συνθήκες εργασίας, και έλλειψη κοινωνικής προστασίας. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό στην Ευρώπη δεν έχουν ίση πρόσβαση σε επιδόματα ανεργίας και ασφάλιση υγείας. Καθίσταται κοινή πεποίθηση από διαφορετικές πλευρές στην ΕΕ ότι η κατάσταση του πολιτιστικού τομέα μετά τον κορονοϊό είναι «απλά μη βιώσιμη και τώρα εξαιτίας του ΑΙ (Τεχνητή Νοημοσύνη, Artificial Intelligence) και των τεχνολογικών εξελίξεων. Στο χορό των διαμαρτυριων για το ΑΙ και οι δημοσιογράφοι. Ειδική μνεία πρέπει να κάνουμε στον «Ξενοφώντα», την εταιρεία συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων του Σωματείου των δημοσιογράφων και φυσικά στους #Support Art Workers που άνοιξαν το δρόμο μετά τον κορονοϊό.
Διαβάστε: Social Europe | An EU framework for artists’ working conditions, finally?
Αυξήσεις τιμών πωλήσεων ενοικίων και κύμα πλειστηριασμών
Η αγορά κατοικιών της Αθήνας σημείωσε αυξήσεις τιμών άνω του 30% σε ετήσια βάση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Μια αύξηση άνω του 30% μέσα σε μόλις ένα χρόνο φαίνεται εξαιρετικά υψηλή και δύσκολα δικαιολογείται καθώς τα βασικά στοιχεία όπως η ζήτηση, η προσφορά, τα επιτόκια κλπ. Παραμένουν χαμηλά. Ειδικοί προειδοποιούν ότι οι αυξήσεις είναι τεχνητές και κατά πάσα πιθανότητα θα αποκλιμακωθούν. Μια αιτία φαίνεται πως είναι το πρόγραμμα το Σπίτι μου, που οδήγησε σε τεχνητές αυξήσεις. Στο μεταξύ στο μέτωπο των πλειστηριασμών, μια έρευνα των Reporters United δείχνει ότι το ράλι των πλέιστηριασμών για το οποίο γράφαμε προεκλογικά έχει ξεκινήσει.
«Πιστεύετε ότι αν υπήρχε σήμερα τσουνάμι πλειστηριασμών δεν θα το ξέρατε; Δεν θα ήταν πρώτη είδηση; Δεν είναι πρώτη είδηση, γιατί πολύ απλά δεν γίνονται τέτοιοι πλειστηριασμοί», διερωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του.
Διαβάστε σχετικά: Reporters United | Μαζικοί πλειστηριασμοί: Ο 13ος άθλος του Ηρακλή
Άλλες ειδήσεις
Με βάση αδημοσίευτα έγγραφα που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στην Κομισιόν, οι Reporters United αποκαλύπτουν την καθυστέρηση που υπάρχει (όχι μόνο από την Ελλάδα πάντως) στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ανάμεσα στα καθυστερημένα έργα, πολλές κρίσιμες παρεμβάσεις (όπως π.χ. για τους σιδηρόδρομους)
Αποκαλυπτικό βίντεο που πρόβαλε το MEGA λίγες ώρες πριν την μοιραία στιγμή της βύθισης, δείχνει πως Adrianna ήταν ήδη ένα ταλαντευόμενο ετοιμόρροπο σκάφος, έτοιμο να βυθιστεί ανά πάσα στιγμή.
663.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα πάρουν αυξήσεις μετά από 15 χρόνια περίπου, ενώ θα αυξηθούν ακόμα επιδόματα, όπως το οικογενειακό, το επίδομα θέσης ευθύνης και τα επιδόματα ειδικών συνθηκών εργασίας. Το μέσο ετήσιο όφελος για κάθε δημόσιο υπάλληλο υπολογίζεται συνδυαστικά σε 1.292 ευρώ μεικτά ή 800 ευρώ καθαρά. Το σχέδιο νόμου, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές της εβδομάδας και προβλέπει αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολόγητου επιδόματος για οικογένειες με παιδιά από το νέο έτος, πρόσθετη μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν την κατοικία τους, παράταση του market pass κατά τρεις μήνες και περαιτέρω στήριξη των νέων με 150 ευρώ.
Σχόλιο: Σημειώνουμε θετικά ότι η κυβέρνηση ξεκινάει διαβουλεύσεις για τα νομοσχέδια ξανά
Το ευρωκοινοβούλιο πέρασε σε μια οριακή ψηφοφορία το νόμο περί αποκατάστασης της φύσης για να αντιμετωπίσει την κατάρρευση των φυσικών οικοσυστημάτων, μια συμμαχία των μη-δεξιών δυνάμεων απέναντι στο μέτωπο δεξιάς-ακροδεξιάς επικράτησε οριακά - μια κάποια νίκη:
H πρώτη συνέντευξη του Μίλαν Κούντερα στους ΝΥΤ
"The novel is the only truly democratic art form. It is the only art form in which the reader is free to participate." Η συνέντευξη με τον Μίλαν Κούντερα δόθηκε στο σπίτι του στο Παρίσι, τον Μάιο του 1985. Η Ολγα Καρλαισλ, ήταν δημοσιογράφος και συγγραφέας και είχε μεταφράσει τα έργα του Κούντερα στα αγγλικά. Ήταν η πρώτη φορά που ο Κούντερα μιλούσε εκτενώς για τη ζωή και το έργο του σε μια ξένη γλώσσα. Η συνέντευξη έγινε σε μια εποχή που ο Κούντερα ήταν ακόμα υπό απαγόρευση στην Τσεχοσλοβακία. Του έδωσε την ευκαιρία να μιλήσει για τις ιδέες και το έργο του σε ένα ευρύτερο κοινό. "The novel is a game of mirrors. It reflects the world back to us, but it also reflects our own thoughts and feelings back to us."
New York Times | A TALK WITH MILAN KUNDERA - By Olga Carlisle - May 19, 1985