ΑΔΑΕ: Άλλο ένα θεσμικό πραξικόπημα συγκάλυψης
Νέος Πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο δεύτερος πνιγμός του Βόλου. Αθόρυβες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο Άδωνις, οι ΗΠΑ και η Huawei.
Έχουμε επανειλημμένως αναφερθεί στα δεκάδες θεσμικά ατοπήματα και πραξικοπήματα αυτής της κυβέρνησης κατά την διάρκεια της πρώτης της θητείας. Η νέα -ενισχυμένη- διακυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία, συνεχίζει με ορμή εκεί που σταμάτησε την προηγούμενη τετραετία.
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης συνεχίζουν να βρίσκονται οι ανεξάρτητες αρχές, πρωτευόντως η ΑΔΑΕ, στην αγωνία της να σταματήσει κάθε διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών - αλλά και το ΕΣΡ. Η ΑΔΑΕ «ανατρέπεται» ώστε να μην επιβληθεί στην ΕΥΠ πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ για απόκρυψη στοιχείων στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων κινητών τηλεφώνων και να μείνει ανοιχτό το θέμα της διερεύνησης του σκανδάλου. Οι χθεσινές εξελίξεις βρίσκονται σε συνέχεια των εξαγγελιών για «υπαγωγή του Αστεροσκοπείου και της ΕΜΥ στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας» και μοιάζουν να εντάσσονται σε ένα σχέδιο ελέγχου κάθε δημόσιου οργανισμού που θα μπορούσε να αμφισβητήσει οποιαδήποτε πτυχή της κυβερνητικής πολιτικής.
Την απόφαση για την σύνθεση των ανεξάρτητων αρχών την λαμβάνει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Αποτελείται από τον Πρόεδρο και τους Αντιπροέδρους της Βουλής, τους διατελέσαντες Προέδρους της Βουλής εφόσον έχουν εκλεγεί Βουλευτές, τους Προέδρους των Διαρκών Επιτροπών, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και έναν εκπρόσωπο των ανεξάρτητων Βουλευτών. Σε προετοιμασία του χθεσινού πραξικοπήματος (εν μέσω κατακλυσμών), η ΝΔ διεύρυνε την σύνθεσή της προσθέτοντας στη σύνθεση τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας στις 8/9/2023 (αξίζει να σημειωθεί, με τη σύμφωνη ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ). Είχε προηγηθεί, όπως σημειώνει ο καθηγητής της Νομικής του ΕΚΠΑ Αντώνης Καραμπατζός σε μια αναλυτική περιγραφή της πραξικοπηματικής αυτής εξέλιξης, η προσθήκη δύο ακόμα Προέδρων Επιτροπών της βουλής στη Διάσκεψη. Καμία από τις πρόσφατες αυτές προσθήκες δεν βρήκαμε αναρτημένη στον ιστοχώρο της Βουλής.
Η συνέχεια όμως ήταν χειρότερη: η κυβέρνηση συνήψε συμφωνία με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου προκειμένου να αλλάξουν τις συνθέσεις του ΕΣΡ και της ΑΔΑΕ, μια και ακόμα και με τις αλλαγές αυτές δεν εξασφάλιζε τη σύμφωνη γνώμη των 3/5 της ΔτΠ. Ο ίδιος ο Βελόπουλος, έχει συσωρρεύσει τεράστια πρόστιμα εναντίον του λόγω των εκπομπών του (για 2 εκατομμύρια € μίλησε ο εκπρόσωπος του κόμματός του), οπότε υπήρχε αμοιβαίο συμφέρον στην αλλαγή της σύνθεσης. Συζητείται έντονα πως ο Κ. Βελόπουλος στήριξε τη ΝΔ στην «απεμπλοκή» της από τον «βραχνά» της ΑΔΑΕ υπό τον Χ.Ράμμο, ώστε να εξασφαλίσει (;) ένα πιο ευνοϊκό ΕΣΡ προκειμένου να μην βρίσκεται ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης συνεχώς υπό οικονομική πίεση.
Παρόλα αυτά η απαιτούμενη πλειοψηφία των 3/5 (στους 27) δηλαδή 17 μέλη δεν συμπληρώθηκε. Η εφεύρεση -νομίζουμε μοναδική στα κοινοβουλευτικά χρονικά της Ελλάδας- ήταν να υπολογιστούν τα 3/5 επί των 27 (16,2) και να «στρογγυλοποιηθεί προς τα κάτω» ο απαιτούμενος αριθμός. Παγίως τα ποσοστά αυτά αποτελούν κάτω όριο. Για να μην υπάρξει δε κανένα περιθώριο αντίδρασης η κυβέρνηση έβγαλε το ΦΕΚ (διαδικασία που μπορεί να πάρει συνήθως από ημέρες μέχρι εβδομάδες) αυθημερόν, τα χαράματα.
Οι νέες συνθέσεις των δύο αρχών περιλαμβάνουν και πρώην στελέχη της ΝΔ και διορισθέντες από αυτή, και δοκιμάζουν την έννοια του «Ανεξάρτητου» στις «Ανεξάρτητες Αρχές». Πρόκειται για επίθεση στην ίδια την λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών, που προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Η αντιπολίτευση φυσικά καταγγέλλει αυτήν την πραξικοπηματική μεθόδευση, και ο ΣΥΡΙΖΑ, και το ΚΙΝΑΛ, αλλά και η Πλεύση Ελευθερίας.
Το Βήμα | Δήμητρα Κρουστάλλη: Γιατί η κυβέρνηση «τρέχει» να αντικαταστήσει μέλη της ΑΔΑΕ
Τοποθέτηση του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και Διευθυντή του Κέντρου Ευρωπαϊκου Συνταγματικού Δικαίου, στην σελίδα του στο Facebook
«Εντυπωσιακά άτυχος ο Βόλος»
Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες, συμβαίνει ένα «πρωτοφανές» μετεωρολογικό γεγονός στον Βόλο και στην Θεσσαλία (αλλά και στην καμμένη» Βόρεια Εύβοια) που έπνιξε πάλι την πόλη και την περιοχή, πριν προλάβει σχεδόν να ξεκινήσει καλά-καλά η ανοικοδόμηση και η αποστράγγιση των υδάτων. Τα χωριά, μεταξύ των οποίων ο Παλαμάς, ξαναζούν την προ δεκαπενθημέρου καταστροφή. Ο Βόλος βρίσκεται εκ νέου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η υπομονή των κατοίκων του έχει εξαντληθεί. Ο Αχιλλέας Μπέος ανοίγει πάντως τα σχολεία τη Δευτέρα.
Από την πλευρά της κυβέρνησης ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης διαπίστωσε την ατυχία του Βόλου, πράγμα στο οποίο όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε, ξεκινώντας πιθανόν από διαφορετικές αφετηρίες. Πάντως είναι πλέον προφανές πως η κλιματική κρίση απαιτεί πόρους και σοβαρούς μηχανισμούς για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της.
Καθημερινή | Θεοδώρα Βασιλοπούλου: Τι είδαν οι Ολλανδοί στη Θεσσαλία
Ο Νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Όπως προέβλεπαν όλοι, ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με σημαντική διαφορά από την Έφη Αχτσιόγλου. Οι πρώτες του δηλώσεις και οι πρώτες του κινήσεις ήταν εξωστρεφείς και ενωτικές. Είναι πάντως βέβαιο πως στα παραδοσιακά στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, η προεδρία του δημιουργεί ακόμα αντιδράσεις. Παρά τις μεμονωμένες πάντως αποχωρήσεις, δεν έχει γίνει καμία κίνηση διάσπασης παρότι προεξοφλείται από πολλούς. Η επιλογή του νέου Προέδρου να διατηρήσει τον Σωκράτη Φάμελλο σαν αρχηγό της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ (και άρα τύποις, αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης) είναι συναινετική, δεδομένης της άρνησης της Έφης Αχτσιόγλου να αναλάβει καθήκοντα πέραν εκείνων της βουλευτού, σε μια πρώτη συνάντηση σε γενικά θετικό κλίμα.
Η εκτόξευση του Στέφανου Κασσελάκη από την ασημότητα στην θέση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος φαινομενικά με αξίες «κόντρα» στο προφίλ της ζωής του, είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Οι αιτίες είναι πολλές, αν και εκτιμώ πως η πλευρά Αχτσιόγλου, η «κομματική» πλευρά, αρνήθηκε να δει ποιοι και γιατί στήριξαν τον νέο πρόεδρο και έχει ίση συμμετοχή δια λαθών και παραλείψεων στον θρίαμβό του. Παρόλα αυτά οι πρώτες δημοσκοπήσεις δεν μοιάζει να «σηκώνουν» τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στην καλύτερη περίπτωση μένει στάσιμος, με ποσοστά για τον κ. Κασσελάκη υποδεέστερα εκείνων του Αλέξη Τσίπρα. Ο καιρός θα δείξει αν η επικοινωνιακή στρατηγική του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ θα κατορθώσει να αποκτήσει επαφή και ερείσματα με τα παλιά, αλλά και νέα ακροατήρια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παρά τις διαβεβαιώσεις του πάντως ένα μεγάλο μέρος της ιντελιγκέντσιας της ευρύτερης κεντροαριστεράς και πέριξ και κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον απορριπτική, αν και όχι ομοφώνως.
Οι αθόρυβες εκλογές
Χωρίς πολύ θόρυβο, χωρίς πολλές διαφημίσεις, χωρίς πολλές δημοσκοπήσεις την άλλη Κυριακή, στις 8 Οκτωβρίου διεξάγονται οι εκλογές για τις περιφέρειες και τους δήμους. Το πολιτικό τοπίο είναι ρευστό, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πώς οι αλλεπάλληλες καταστροφές και η κακοδιαχείρισή τους, αλλά και οι αλλαγές στο πολιτικό κλίμα θα επηρεάσουν, αν επηρεάσουν, τα αποτελέσματα. Θα προέβλεπε κανείς σε άλλες εποχές πως ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ή ο δήμαρχος Βόλου, θα είχαν σοβαρά προβλήματα επανεκλογής, αλλά δεν ξέρουμε πια τι να περιμένουμε.
Ενδεικτικά πάντως, παραθέτουμε κάποιες τελευταίες δημοσκοπήσεις -δεν γνωρίζουμε όμως την εγκυρότητά τους- στην Περιφέρεια Αττικής (και δεύτερη), στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (και δεύτερη), στην Περιφέρεια Στερεάς, στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στον Δήμο Αθηναίων (δεύτερη).
Λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές πάντως, η κυβέρνηση έφερε στη βουλή και υπερψήφισε επί της αρχής, νομοσχέδιο με το οποίο καταργεί τις οικονομικές επιτροπές, τις επιτροπές ποιότητας ζωής και τις κοινωφελείς επιχειρήσεις των δήμων, σε ένα εγχείρημα που μοιάζει και αυτό να στοχεύει σε μεταφορά πόρων και αποφάσεων σε ιδιώτες.
Η Huawei, o Άδωνις, η Κομισιόν και ο νέος Ψυχρός Πόλεμο
Το ενδιαφέρον για εμάς σε σχέση με το δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης που ισχυρίζεται πως ο Άδωνις Γεωργιάδης δωροδοκήθηκε για να ευνοήσει την κινεζική Huawei, το αποσπά φυσικά η καταγγελία -που διαψεύδει ο ίδιος- περί δωροληψίας του Υπουργού Ανάπτυξης. Πρόκειται για καταγγελία που, ενδέχεται να κριθεί στα δικαστήρια (;) και συνάδει με τα όσα -μέχρι και στην Κίνα-γνωρίζουμε για την διαφθορά στη χώρα μας. Εντύπωση πάντως προκαλεί η σπουδή των «Νέων» να προκαταλάβει το δημοσίευμα των NYT, «απαντώντας» εκ μέρους του Άδωνη Γεωργιάδη πριν καν δημοσιευτεί στην αμερικανική εφημερίδα!
Στην ευρύτερη εικόνα πάντως πολύ μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι η εμμονή των ΗΠΑ να αστυνομεύσουν τις παράλογες κυρώσεις και αποκλεισμούς που έχουν επιβάλλει στη Huawei επειδή στην πραγματικότητα είναι τεχνολογικά ανταγωνιστές με τους αμερικανούς και τους δορυφόρους τους. Όπως επίσης και η βιασύνη της ΕΕ να συνταχθεί άνευ όρων με τις ΗΠΑ και σε αυτόν το ψυχρό, οικονομικό προς το παρόν, πόλεμο με δυνητικά βαρύτατες συνέπειες. H Κομισιόν, αφού απέκλεισε την Huawei και την ZTE από την παρουσία στους χώρους της, είχε ζητήσει -ουσιαστικά- να αποκλειστεί από χρηματοδοτήσεις έρευνας σε όλη την χώρα και συμβάσεις η κινεζική εταιρεία, ουσιαστικά και ένδεκα χώρες της ΕΕ έχουν επιβάλλει σχετικούς περιορισμούς ήδη, μεταξύ των οποίων μέχρι στιγμής δεν συγκαταλέγεται η Ελλάδα. Προφανώς η κινεζική εταιρεία βρίσκεται σε μεγάλη πίεση και προσπαθεί -με μέσα που ταιριάζουν στην κάθε χώρα και κυβέρνηση στην οποία απευθύνονται- να διατηρήσει την παρουσία της στις ευρωπαϊκές αγορές. Καταγγέλλει μάλιστα τον αποκλεισμό της από την Κομισιόν ως «παράνομο»
New York Times | Adam Satariano, Eliza Triantafillou: Gifts, Gadgets and Greece: Inside a Huawei Lobbying Campaign (αρχειοθετημένος σύνδεσμος)
Ενδιαφέρον έχει η εταιρική σύσταση της Huawei: πρόκειται για συνεταιρισμό εργαζομένων (με 1% να ανήκει στον ιδρυτή της). Αμερικανικές πηγές έχουν αμφισβητήσει την πραγματική της ιδιοκτησιακή κατάσταση, αλλά πολλές σχετικές μελέτες (π.χ. από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο) επιβεβαιώνουν πως πρόκειται όντως για την μεγαλύτερη ίσως συνεταιριστική επιχείρηση του κόσμου
Τα αναψυκτήρια των μουσείων της χώρας γίνονται… αλυσίδα
Η εφαρμογή μιας ήδη ειλημμένης από τον χειμώνα απόφασης σχετικά με την μοίρα των αναψυκτηρίων και των καντινών των αρχαιολογικών μουσείων της χώρας μας, προκαλεί αντιδράσεις. Ήδη έχουν κλείσει καφέ-τοπόσημα των Αθηνών στο Νομισματικό Μουσείο ή στο Εθνικό Αρχαιολογικό. Θα ξανανοίξουν ως «Γρηγόρης»;
Η διαδικασία που επελέγη είχε πολλά προβλήματα και ήδη από τον Φεβρουάριο υπήρξαν καταγγελίες για «παράτυπη, παράνομη ενάντια σε κάθε νόμο της ΕΕ που σκοπό έχει να δώσουν τους χώρους σε φίλους». Το ότι είχε υπάρξει και έκρηξη βόμβας στο σπίτι υπαλλήλου του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, την περίοδο της σχετικής απόφασης, το ανέφερε το Κοσμοδρόμιο σε σχετικό άρθρο του όπου προβλεπόταν πως την ανάθεση θα την έπαιρνε η αλυσίδα «Γρηγόρης», σημειώνοντας μάλιστα τις σχέσεις του ιδιοκτήτη της με το πρωθυπουργικό ζεύγος και τον Γραμματέα της ΝΔ.
Σημαντικά αλλά απαρατήρητα
Το Βενιζέλειο, το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο του Ηρακλείου και της Κρήτης, εβδομο στη χώρα, ουσιαστικά «κλείνει» δια της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης
Λίγες ημέρες πριν την δεύτερη καταστροφή του Βόλου, πρωθυπουργός της Ελλάδας βγήκε στην τηλεόραση του Bloomberg και ισχυρίστηκε ότι η κλιματική κρίση μπορεί να έχει και θετικές επιπτώσεις επειδή θα «παρατείνει την καλοκαιρινή σεζόν»
Ένα από τα θύματα της αστυνομικής βίας, ο Χρήστος Χρονόπουλος που βασανίστηκε μέχρι αναπηρίας στο Α.Τ. Καλλιθέας (οι βασανιστές του καταδικάστηκαν με αναστολή) το 2007, πέθανε σε ηλικία μόλις 49 ετών.
«Δολοφονημένοι, παρακολουθούμενοι και μηνυόμενοι», είναι ο τίτλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, μετά την επί τόπου επίσκεψη και τις συναντήσεις που είχαν οι απεσταλμένοι του
Διαβάστε
Ένα άρθρο του Μιχάλη Παναγιωτάκη για την λειτουργία των ΜΚΔ, στα πλαίσια του αφιερώματος της εφημερίδας Αυγή για την ιδεολογία και τα ΜΜΕ
Αυγή | Μιχάλης Παναγιωτάκης: Ο μηχανισμός των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης