Το Νήμα κλείνει τον τρίτο χρόνο λειτουργίας του
Οι απαντήσεις σας σε ένα ερωτηματολόγιο και μερικά σχόλια για τη χρονιά που κλείνει
Αυτό το Σαββατοκύριακο επρόκειτο να σας στείλουμε το τελευταίο δελτίο του καλοκαιριού, ως τον Σεπτέμβριο, όμως λίγο η ζέστη, λίγο η καλοκαιρινή ραστώνη μας καθυστερεί. Το τελευταίο digest της περιόδου θα έρθει μεσοβδόμαδα και θα δίνει έμφαση σε άρθρα που μπορείτε να κρατήσετε και να διαβάσετε το επόμενο διάστημα για τα θέματα της ευρύτερης επικαιρότητας. Σήμερα σας στέλνουμε ένα απολογιστικό δελτίο. Το φθινόπωρο σάς ζητήσαμε να απαντήσετε σε ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο κρατήσαμε ανοιχτό για τέσσερις περίπου εβδομάδες. Όπως και τις προηγούμενες φορές, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση μας δώσατε μερικές πολύ χρήσιμες απαντήσεις.
Το Νήμα ξεκίνησε σαν έρευνα πάνω στη χρήση των Μέσων, θέλοντας να απαντήσει στο ερώτημα ποια θα ήταν η καλύτερη απάντηση που θα μπορούσαμε να δώσουμε στη διάσπαση προσοχής που χαρακτηρίζει το σημερινό τοπίο των ΜΜΕ. Αυτή ήταν το digest, μια υπόθεση την οποία έχετε επιβεβαιώσει ως ορθή, με τον ρυθμό ανάγνωσης κάθε δελτίου να κυμαίνεται μεταξύ 40 και 50%. Μέχρι σήμερα λοιπόν σας έχουμε στείλει 320 email (μαζί με το σημερινό) σε χίλιους αποδέκτες. Το email είναι ο κύριος τρόπος πρόσβασης στο Νήμα, ενώ πολλοί επισκέπτεστε κατευθείαν το website, ή έρχεστε σε αυτό μέσω του Facebook.
Πέρυσι ανοίξαμε τις συνδρομές εθελοντικά και μέχρι σήμερα υπάρχουν 62 εγγεγραμμένοι συνδρομητές οι οποίοι φέτος προσέφεραν εθελοντικά συνολικά 1.100 ευρώ. Το ποσό αυτό δεν καλύπτει, βεβαίως, τα έξοδα του Νήματος, αλλά δε θα το αναλύσουμε σήμερα αυτό. Στο ερωτηματολόγιο απάντησαν 64 αποδέκτες. Μερικά από τα στοιχεία σας: Στα δημογραφικά οι αναγνώστριες μας δηλώνουν άνδρες κατά τα 2/3, γυναίκες κατά το 1/3 και 10% δηλώνει non binary. Σε ποσοστό 96% είστε κάτοχοι πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος. Σε ποσοστό 87% είστε δημόσιοι/ιδιωτικοί υπάλληλοι ή αυτοαπασχολούμενοι. Ακολουθούν φοιτητές και συνταξιούχοι. Τα επαγγέλματα σας είναι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων (1η θέση), υπάλληλοι του δημόσιου (κυρίως) και ιδιωτικού τομέα (2), δημοσιογράφοι και επαγγελματίες της Επικοινωνίας, του Μάρκετινγκ και της ψηφιακής οικονομίας (3), μηχανικοί διαφόρων κλάδων (4), καλλιτέχνες. Βρίσκεστε στην Ελλάδα (93,8%) και κυρίως στην Αθήνα (67,7%) και τη Θεσσαλονίκη (9,7%).
Τα θέματα που σας ενδιαφέρουν είναι με διαφορά η πολιτική και ακολουθούν η επιστήμη και ο πολιτισμός. Διαβάζετε καθημερινά ειδήσεις ή και πολλές φορές μέσα στη μέρα, σε ποσοστό 87% από ιστοτόπους πρώτα και έπειτα από ΜΚΔ, ενώ ακούτε και ραδιόφωνο. Δεν διαβάζετε έντυπες εφημερίδες και δε βλέπετε τηλεόραση. Οι πηγές που προτιμάτε είναι με σειρά κατάταξης οι: Καθημερινή, Εφημερίδα των Συντακτών, News247, BBC, The Guardian, New York Times, Press Project, Στο Κόκκινο, TVXS, CNN.gr. Ακολουθούν in.gr, lifo, Jacobin κ.α. Είναι εντυπωσιακό ότι συμπίπτουν με την επιλογή αξιόπιστων πηγών που κάνουμε και εμείς τις περισσότερες φορές. Τα ΜΚΔ που χρησιμοποιείτε είναι το Facebook και το X (Twitter). Ο τρόπος με τον οποίο διαβάζετε επίσης μας εντυπωσίασε καθώς μας περιγράψατε τα ενημερωτικά σας μονοπάτια, από πού ξεκινάτε και πού τελειώνετε. Δεν μπορούμε να το αναλύσουμε εδώ αλλά οι περισσότεροι ξεκινάτε από την ΕφΣυν και έχετε την Καθημερινή στο μέσο περίπου της διαδρομής σας. Οι διαδρομές είναι βεβαίως πολλές και χρήσουν περαιτέρω μελέτης.
Σε αυτή την ανάγκη της εύρεσης αξιόπιστων πηγών προσπαθεί να απαντήσει το Νήμα. Συγκεκριμένα είπατε ότι σας αρέσουν οι τεκμηριωμένες αναλύσεις, η συμπυκνωμένη παρουσίαση των θεμάτων, η θεματολογία του δελτίου που εκτείνεται πέρα από τα ελληνικά σύνορα, η χρήση αξιόπιστων πηγών και η εκλαΐκευση πολύπλοκων θεμάτων. Είπατε ακόμα ότι εκτιμάτε την αμεροληψία και την προοδευτική προσέγγιση του μέσου, την ποικιλομορφία θεμάτων, την παράθεση πηγών για περαιτέρω διερεύνηση, καθώς και το φόρμά του Νήματος. Σας αρέσει δε, ιδιαίτερα το newsletter για τις Επιστήμες.
Τι δε σας αρέσει και τι θα θέλατε να κάνουμε στη συνέχεια
Ορισμένες απαντήσεις εστιάζουν στην περιορισμένη ποικιλία θεμάτων και στο ότι το περιεχόμενο είναι πολύ «επιστημονικοκεντρικό». Ορισμ.ενοι έχετε εκφράσει δυσαρέσκεια σχετικά με την αντικειμενικότητα μας, με κάποια σχόλια να χαρακτηρίζουν πολιτικά πολωμένη την «αριστερή ματιά» μας. Ακόμα, layout και παρουσίαση φαίνεται πως δεν αρέσουν πάντα, ενώ κάποιες φορές αντιμετωπίζετε δυσκολίες στο να μοιραστείτε το περιεχόμενο στα κοινωνικά δίκτυα, υποθέτουμε λόγω της εγγραφής στην πλατφόρμα. Αντίστοιχα, έχετε προσπαθήσει ορισμένοι να συνεισφέρετε συνδρομή η δωρεά και δεν τα έχετε καταφέρει λόγω προβλημάτων με το Stripe που χρησιμοποιεί το Substack.
Τί θα θέλατε να προσθέσουμε στην ύλη του Νήματος:
1. Πολιτισμό και Τέχνη 2. Διεθνή θέματα με έμφαση στη Γεωπολιτική και τις Διεθνείς σχέσεις - θέλετε να δώσουμε έμφαση στην Ευρωπαϊκή πολιτική 3. Επιστήμη και Τεχνολογία, γράφοντας περισσότερο για θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης, Βιολογίας και Νευροεπιστημών, 4. Οικονομία και Επενδύσεις, 5. Περιβάλλον, 6. Πρακτικές πληροφορίες (π.χ. δωρεάν δραστηριότητες, αγγελίες, υγεία κ.α.) 7. Θετικές ειδήσεις.
Στην ερώτηση τι Μέσα να προσθέσουμε, απαντάτε podcast, πρωτότυπα ρεπορτάζ και πλατφόρμα συλλογικής επεξεργασίας δημοσιευμάτων. Σε αυτά, η πρώτη σας προτίμηση θεματολογικά είναι να προσθέσουμε συνεντεύξεις και ακολουθούν: Επισκόπηση ρεπορτάζ ερευνητικής δημοσιογραφίας (το κάνουμε ήδη), περιβαλλοντικά θέματα (και αυτό το ξεκινήσαμε) και θέματα σχετικά με την υγεία και την ποιότητα ζωής. Στην ερώτηση αν θα έπρεπε να ζητήσουμε συνδρομή ή δωρεά, μιας και η παραγωγή αυξάνει τις απαιτήσεις οι περισσότεροι/ες απαντήσατε donation(45%), συνδρομή (28%) ή δωρεάν με χορηγία (19,5%). Το ποσό που προκρίνετε οι περισσότεροι/ες είναι 5 ευρώ το μήνα και το μοντέλο που μας προτείνετε να ακολουθήσουμε είναι το freemium, δηλαδή μια συνοπτική έκδοση δωρεάν και μια ανεπτυγμένη με πληρωμή.
Με βάση τα παραπάνω, πώς θέλετε να προχωρήσει το Νήμα από Σεπτέμβριο; Αφήστε μας ένα σχόλιο σχετικά.
Σας ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!
Στην έκδοση του Νήματος συνεργάστηκαν φέτος οι Αχιλλέας Λαζόπουλος (Επιστήμες), Ιωάννα Θεοδοσίου (Περιβάλλον), Ντάνι Βέργου (Υγεία-ποιότητα ζωής), Ιφιγένεια Διαμάντη (proofreading, διόρθωση). Το Νήμα Κόσμος επιμελήθηκε ο Μιχάλης Παναγιωτάκης.