2021: Έξι κρίσεις σε γραφήματα
Μια ματιά σε απόψεις του χρόνου που πέρασε μέσα από επιλεγμένα γραφήματα και συνδέσμους
To 2021, πέρα από δισεκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης, υπήρξε χρονιά πολλαπλών κρίσεων: ελληνικών και διεθνών, ευκαιριών για λίγους, δυσκολίας για πολλούς: μια χρονιά με λίγες αφορμές για χαμόγελα.
Μέσα από πληροφοριακά γραφήματα θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε κάποιες ποσοτικές όψεις της, μια φευγαλέα φωτογραφία της σε αριθμούς…
Δείτε: 12 σπουδαίες έρευνες δημοσιογραφίας δεδομένων για το 2021
1. Πανδημία
Η κορύφωση των πανδημικών θανάτων συνέβη στις αρχές του 2021. Με την εμφάνιση της παραλλαγής Δ τα ποσοστά θανάτων παρέμειναν υψηλά, αγγίζοντας στην Ελλάδα (αλλά όχι στη Δυτική Ευρώπη) τα υψηλά του περασμένου χειμώνα. Παγκόσμια, το “εμβολιασμένο” 2021 είχε τους διπλάσιους σχεδόν θανάτους από το 2020, κυρίως σε χώρες με σχετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών. Στην Ελλάδα, όπως δείχνουν τα ενδεικτικά γραφήματα κάτω, το 2021 έδειξε την αδυναμία του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε σχέση με τη Δυτική Ευρώπη, καθώς από “πρωταθλήτρια” στον περιορισμό των θανάτων στο πρώτο μισό του 2020, έφτασε τους μέσους όρους στο δεύτερο μισό, ενώ το 2021 μεταξύ χαμηλής αρχικής εμβολιαστικής κάλυψης και αδιαφορίας για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ, η χώρα μας διατήρησε υψηλό αριθμό κρουσμάτων σε όλο το δεύτερο εξάμηνο, με περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία αναλογικά, αλλά και ακόμα περισσότερες διασωληνώσεις και θανάτους, συγκριτικά με την Ευρώπη. Ενδεικτικά είναι τα παρακάτω γραφήματα:


2. Κλιματική κρίση
11 Αυγούστου Μεσόγειος: νέο υψηλό ρεκόρ Ευρώπης στη θερμοκρασία με 48,8°C (στη Σικελία, την ίδια εποχή που είχαμε και εδώ τον πρωτόγνωρο καύσωνα) με θερμοκρασία εδάφους στους 56°!


Ενώ στον Καναδά οι θερμοκρασίες-ρεκόρ θύμισαν Ντουμπάι…
Η φλεγόμενη το καλοκαίρι Ελλάδα έδωσε την εμβληματική εικόνα της κλιματικής κρίσης για το 2021 παγκοσμίως, παρότι τα αίτια των μεγάλων πυρκαγιών που κατέκαψαν την Αττική, την Εύβοια, την Ηλεία, τη Ρόδο κτλ. όπως είχαμε γράψει δεν είναι μόνο κλιματικά.

O χρόνος πέραν αυτών, άνοιξε με πρωτοφανή παγετό στο Τέξας, βιβλικές πλημμύρες στη Γερμανία και την Κίνα το καλοκαίρι και έκλεισε με δασικές πυροθύελλες στα προάστια του Boulder στο Κολοράντο, θερμοκρασία-ρεκόρ για Ιανουάριο στο Τέξας (37,2, χειμωνιάτικα).
Η Συζήτηση: Κλιματική κρίση, διαχειριστική ανεπάρκεια και διαφθορά οι αιτίες των πυρκαγιών
Εκπομπές αερίων θερμοκηπίου
Η μικρή κάμψη στην παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα το 2020, δεν είχε συνέχεια το 2021. Η κλιματική σύνοδος στη Γλασκώβη (COP26), δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς.

Δείτε ακόμη:
Πόσο λιώνουν οι πάγοι; Ο Guardian χαρτογράφησε τα σημαντικότερα καταγεγραμμένα παγόβουνα Visualised: glaciers then and now
The Climate Crisis, By The Numbers: Your Guide To Humanity’s Greatest Challenge
3. Ενεργειακή κρίση
Ίσως είναι απλά ένα γεωπολιτικό παιχνίδι, ίσως να είναι η πρώτη κρίση της κλιματικής μετάβασης. Όπως και να έχει, οι χώρες της ΕΕ βρίσκονται αναγκασμένες να επιχορηγούν την κατανάλωση υδρογονανθράκων από τους πολίτες τους, που δείχνει πως το κλιματικό τους σχέδιο “μπάζει νερά”. Στην Ελλάδα ο κόσμος καταφεύγει πάλι σε σόμπες και μαγκάλια, με επιβαρυντικά για την υγεία όλων και συχνά τραγικά αποτελέσματα
4. Ανισότητα
Οι πολλαπλές κρίσεις, είναι όπως αποδείχθηκε και εφέτος, ευκαιρία για πολλούς παγκοσμίως:

…και ειδικά

Η Παγκόσμια Τράπεζα χαρακτηρίζει τις εξελίξεις ως “πανδημία ανισότητας” και δίνει σε 11 γραφήματα την πολύπλευρη πανδημική όξυνσή της
5. Τρόφιμα και ακρίβεια
Κάτι η άνοδος της τιμής της ενέργειας, κάτι η πανδημική κρίση και η διαχείρισή της, κάτι η κερδοσκοπία, κάτι η κλιματική κρίση, οι πραγματικές παγκόσμιες τιμές στα τρόφιμα έφτασαν σε επίπεδα που είχαν να εμφανιστούν από το 1977…

6. Αφγανιστάν
Μετά από μια εξαιρετικά αιματηρή και διεφθαρμένη κατοχή, οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν - στους Ταλιμπάν όπως αποδείχθηκε. Τα μέτρα εναντίον της κυβέρνησης των Ταλιμπάν που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ, είναι στην πραγματικότητα μέτρα εναντίον των Αφγανών. Το φάσμα ενός τρομακτικού λιμού πλανάται πάνω από το Αφγανιστάν…