Η ώρα των εκλογών στην Τουρκία
Στέψη με συλλήψεις στη Βρετανία. Το φάντασμα της λιτότητας ξανά πάνω από την Ευρώπη. Εξέγερση στο Πακιστάν και στη Συρία. Φονικά από ναζί σε Σερβία και ΗΠΑ
Οι μεγάλες συγκεντρώσεις του Ερντογάν - με τη βοήθεια 10.000 “πούλμαν”, λένε στην αντιπολίτευση, από όλη την Τουρκία, αλλά και πάλι - ήταν η υπενθύμιση πως ο “σουλτάνος” είναι λαβωμένος πολιτικά και άρρωστος, όπως φημολογείται, αλλά κάθε άλλο παρά δεδομένη δεν είναι η ήττα του στις εκλογές της Κυριακής, παρά το δημοσκοπικό προβάδισμα του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Περίπου 61 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές. Αν κανένας από τους υποψήφιους δεν συγκεντρώσει το 50%+1 ψήφο, θα υπάρξει δεύτερος γύρος δύο εβδομάδες μετά.
Κρίσιμο ζήτημα των εκλογών η ασθμαίνουσα οικονομία, ενώ βαριά είναι η σκιά του σεισμού της Αντιόχειας στην δημοφιλία του Ερντογάν. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας προσπαθεί να αναπληρώσει το κενό υποστήριξης, μοιράζοντας χρήμα, τρομοκρατώντας με τραμπουκισμούς τους αντιπάλους του, συσπειρώνοντας το πιο συντηρητικό κομμάτι της Τουρκικής κοινωνίας - ίσως όχι όμως τις γυναίκες - και κατασκευάζοντας πλαστές ειδήσεις. Από την άλλη ο Κιλιτσντάρογλου προσπαθεί να πείσει τη νεολαία να πάει στις κάλπες και υπόσχεται εκδημοκρατισμό της χώρας.
Δεν είναι βέβαια καθόλου προφανές πως σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας θα αλλάξει κάτι παραπάνω από τον τόνο και τις αποχρώσεις. Ο Κιλιτσντάρογλου θα είναι πιο ανοιχτός προς τη Δύση, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την πολιτική ισορροπιών με όλους που ακολουθεί ο Ερντογάν, για λόγους που έχουν σχέση πια με την γεωστρατηγική ισχύ της Τουρκίας και τα συμφέροντά της άρχουσάς της τάξης. Στην Ελλάδα ο Κιλιτσντάρογλου υπόσχεται ειρήνη και συνεργασία από τη μια, αλλά συνεχίζει το τροπάριο αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου.
Σε ότι αφορά τις βουλευτικές εκλογές που και αυτές γίνονται στις 14/5, το AKP του Ερντογάν φαίνεται πως θα βγει πρώτο κόμμα, αλλά ενδέχεται ρυθμιστής να είναι το αριστερό και φιλοκουρδικό HDP, που ηγείται της Συμμαχίας Εργασίας και Ελευθερίας. Η συμμαχία αυτή αποφάσισε στις προεδρικές εκλογές να στηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου για να ηττηθεί ο Ερντογάν. Την προοπτική της συμμετοχής του φιλοκουρδικού κόμματος σε θέση ρυθμιστή χρησιμοποιεί άλλωστε το AKP ως φόβητρο για τους ψηφοφόρους.
Διαβάστε:
CNN | Nadeen Ebrahim: Turkey’s upcoming elections could unseat Erdogan. Here’s everything you need to know
Politico | Νεκταρία Σταμούλη: Turkey’s election gives Greece a migraine
eKathimerini | Michael Rubin: What would Erdogan’s defeat mean for East Med?
Καθημερινή | Γιώργος Σκαφίδας: Τουρκικές εκλογές: Η μεγάλη πρόκληση της αλλαγής και ο κίνδυνος της αστάθειας
in.gr | Σόφη Λούκα: Τουρκία εκλογές: Η Δύση πρέπει να καταλάβει ότι το… ποτάμι δεν γυρίζει πίσω
Capital.gr | Κώστας Ράπτης: Τουρκία-Εκλογές 2023: Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου τα παίζουν όλα για όλα
ACLED | Ameneh Mehvar, Berk Özlü: Turkey’s 2023 General Elections and the Kurdish Question
Στέψη και καταστολή
Αν αναζητήσουμε το αντικείμενο των εργασιών ενός βασιλιά, θα διαπιστώσουμε ότι σε ορισμένες χώρες μπορεί να μην υπάρχει κανένα, και αφού σπαταλήσουν τη ζωή τους χωρίς ευχαρίστηση για τους ίδιους ή όφελος για το έθνος, αποσύρονται από τη σκηνή και αφήνουν τους διαδόχους τους να διανύσουν τον ίδιο άπραγο βίο. Στις απόλυτες μοναρχίες όλο το βάρος των πολιτικών και στρατιωτικών καθηκόντων βαραίνει τον βασιλιά- οι Ισραηλίτες ζητώντας έναν βασιλιά προέβαλαν αυτό το επιχείρημα: "για να μας κρίνει και να βγει μπροστά για να πολεμήσει τις μάχες μας". Αλλά σε χώρες όπου ο βασιλιάς δεν είναι ούτε δικαστής ούτε στρατηγός, όπως στην Αγγλία, θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ακριβώς η δουλειά του;
Thomas Paine: Common Sense, 1776
Η στέψη του Καρόλου εξελίχθη κατά το πρωτόκολλο, ήταν μαζική, αλλά απευθυνόταν σε έναν όλο και λιγότερο ενδιαφερόμενο λαό. Το 70% των νέων στη Βρετανία δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους εστεμμένους. Και παρότι η επιθυμία για απαλλαγή από την βασιλική οικογένεια παραμένει μειοψηφική -στο 25%- πρόκειται για υψηλό ποσοστό ρεκόρ τα τελευταία χρόνια. Στους άλλους λαούς επί των οποίων βασιλεύει η Αγγλική βασιλική οικογένεια, ο ενθουσιασμός για τον Κάρολο και την βασιλεία είναι ακόμα μικρότερος, π.χ. στην Αυστραλία και στον Καναδά.
Η στέψη σημαδεύτηκε όμως από διαδηλώσεις εναντίον της βασιλείας οι οποίες, παρότι απόλυτα ειρηνικές, κατεστάλησαν και οδήγησαν σε συλλήψεις. Η επέμβαση της αστυνομίας οδήγησε σε σοβαρές διαμαρτυρίες για την καταπάτηση της ελευθερίας της ειρηνικής διαδήλωσης, με βάση τον νόμο περί διαδηλώσεων που ψήφισαν πρόσφατα οι συντηρητικοί. Η αστυνομία του Λονδίνου εκ των υστέρων διατύπωσε την λύπη της για την επέμβαση, ενώ μέχρι και βουλευτές των συντηρητικών εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους για τις ενέργειες της αστυνομίας.
Dissident Voice | Binoy Kampmark: King Charles III: Policing the Republican Protests
Λιτότητα πάλι στον ευρωπαϊκό ορίζοντα
Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους νέους “κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης στην Ένωση” είναι ένα κείμενο που μας επαναφέρει στην Ευρωπαϊκή δημοσιονομική ορθοδοξία από την οποία η εμπειρία της Ελλάδας, η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία την είχαν απομακρύνει. Όποιος και να κυβερνήσει την Ελλάδα θα πρέπει να ξέρει πως σε μια ή την άλλη μορφή ο δημοσιονομικός ευρωζουρλομανδύας θα αποκατασταθεί - με μια θολή υπόσχεση να είναι λίγο λιγότερο σφιχτός από παλιότερα. Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα προειδοποιούν πως αν δεν αλλάξει κάτι στο τελικό κείμενο - μέχρι τον Δεκέμβρη - τα μέτρα θα επαναφέρουν την λιτότητα και θα εμποδίσουν την κλιματική δράση.
Ήδη τα καμπανάκια με τους στόχους μείωσης του χρέους ηχούν στη Γαλλία, με τους εργαζόμενους ακόμα στους δρόμους για το συνταξιοδοτικό, καθώς το 55% των Γάλλων επιθυμεί την συνέχιση των διαμαρτυριών.
Η εμπειρία πάντως της προηγούμενης καταστροφικής περιόδου λιτότητας, κάνει την επίτευξη τελικής συμφωνίας για τον περιορισμό των δαπανών δύσκολη, καθώς η Γερμανία φαίνεται πως πιέζει για περαιτέρω αυστηροποίηση, με τις υπόλοιπες χώρες να αντιδρούν ακόμα και σε αυτό το σχέδιο που δημοσιεύθηκε. Σε άρθρο του Κρίστιαν Λίντνερ, του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών που ζητούσε “ενίσχυση” των δημοσιονομικών κανόνων, απάντησαν με κοινή τους επιστολή οικονομολόγοι, συνδικαλιστές και περιβαλλοντικοί ακτιβιστές ζητώντας να σταματήσει η “φετιχοποίηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας”. Η τάση επαναφοράς πολιτικών λιτότητας (έστω και, στα χαρτιά, πιο λελογισμένων) είναι άλλωστε, όπως γράψαμε και στο προηγούμενο τεύχος, τάση που αφορά και τις πολιτικές του ΔΝΤ.
Jacobin | Marlon Ettinger: After Raising the Pension Age, Emmanuel Macron Is Planning “Unprecedented Austerity”
Εξέγερση στο Πακιστάν
Η σύλληψη του ανατραπέντα πρώην προέδρου του Πακιστάν Ιμράν Χαν από στρατιώτες, έξω από δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ, προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις στο Πακιστάν που αγγίζουν τα όρια της λαϊκής εξέγερσης. O Χαν καταγγέλλει πως κακοποιήθηκε και βασανίστηκε όσο ήταν υπό κράτηση.
Το Πακιστάν βρίσκεται σε καταστροφική οικονομική κρίση, την οποία επιβάρυναν η πανδημία και οι βιβλικές πλημμύρες, του 2022. Γεωπολιτικά πάντως μιλώντας, η αλλαγή ηγεσίας στο Πακιστάν δεν μοιάζει να έχει επηρεάσει την φιλοκινεζική και φιλορωσική στάση της χώρας.
Time | Charlie Campbell: Imran Khan’s Arrest Fuels Pakistani Divisions, Furthering Sense of Political Persecution
The Guardian | Hannah Ellis-Petersen: How Imran Khan became the man who divided Pakistan
Φονικά σε Σερβία και Τέξας: η ακροδεξιά σύνδεση
Παρότι πλέον έχουν γίνει καθημερινότητα, η τελευταία σειρά μαζικών τυφλών δολοφονιών στην πολιτεία του Τέξας των ΗΠΑ σοκάρει. Οι τελευταίες δολοφονίες ήταν και πολιτικές: διαπράχθηκαν από έναν ισπανόφωνο νεοναζί. Συνολικά 18 άτομα δολοφονήθηκαν από τρεις ενόπλους στο Τέξας μέσα σε δύο ημέρες.
Αν το περιστατικό στο Τέξας σοκάρει, αλλά δεν ξαφνιάζει λόγω της συρροής παρόμοιων περιστατικών, το μακελειό σε σχολείο της Σερβίας ήταν κεραυνός εν αιθρία τόσο ως προς τα θύματά του - εννέα στον αριθμό - όσο και από το προσχεδιασμένο της επίθεσης.
Την επόμενη μέρα πάλι έξω από το Βελιγράδι ένας 21χρονος, φορώντας μπλούζες με χιτλερικά σύμβολα, εκτέλεσε 8 και τραυμάτισε 14 μετά από κάποια διαφωνία
Η επάνοδος της Συρίας του Άσαντ;
Η επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο, είναι μια μείζων εξέλιξη στην Μέση Ανατολή, που θα πρέπει να ιδωθεί και υπό το πρίσμα άλλων εξελίξεων, όπως η εξομάλυνση των σχέσεων Ιράν - Σαουδικής Αραβίας, ή η αυτονόμηση της ενεργειακής πολιτικής Σαουδικής Αραβίας και ΗΑΕ από τις ΗΠΑ. Και πιθανώς έχει σχέση με την άνοδο των BRICS. Ως εκ τούτου η εξέλιξη αυτή αποτελεί κομβική στιγμή στη ραγδαία μεταβολή των παγκόσμιων γεωπολιτικών ισορροπιών
Εφημερίδα των Συντακτών | Γιώργος Τσιάρας: Η κρυφή όψη μιας αιφνίδιας «αναθέρμανσης»
Associated Press | Kareem Cheayeb, Abby Sewell: What’s behind Syria’s return to the Arab League?
Ειδήσεις από όλο τον κόσμο
Ο Francisco Rodriguez στους Financial Times αναλύει και περιγράφει τις καταστροφικές συνέπειες των οικονομικών κυρώσεων που μόνο “ειρηνικό” όπλο δεν είναι:
Σε πολλές περιπτώσεις η ζημία [στις υπό κυρώσεις χώρες] είναι παρόμοια με εκείνη που προκύπτει από ένοπλες συγκρούσεις, κάνοντας τις οικονομικές κυρώσεις ίσως το φονικότερο όπλο που χρησιμοποιούν οι δυτικές δυνάμεις
Η δολοφονία του σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλτς από την 17 Νοέμβρη το 1975, έθεσε σε κίνηση την αντεπίθεση της CIA στο εσωτερικό μέτωπο στις ΗΠΑ, εναντίον των ελέγχων και των ορίων που η επιτροπή Τσερτς είχε ξεκινήσει. Την παρουσίαση του τρόπου που η CIA “έκανε την κρίση ευκαιρία” αποκαλύπτει ο αναπληρωτής σταθμάρχης της CIA στην Αθήνα εκείνη την εποχή Ρον Έστις στο βιβλίο του The Last Honest Man.
The Intercept | James Risen, Thomas Risen: Church and State - How the Murder of a CIA Officer Was Used to Silence the Agency’s Greatest Critic
Το Business Insider γράφει τον επικήδειο του Metaverse, καθώς ο Ζούκερμπεργκ μοιάζει να αλλάζει ρότα σε σχέση με τις προτεραιότητες της Meta / Facebook. Άλλοι πάντως διαφωνούν, ενώ η Facebook δημοσιοποίησε μελέτη που δείχνει πως το Metaverse θα παράγει το 2,4% του ΑΕΠ των ΗΠΑ μέχρι το 2035
Τσιμέντο να γίνει: Το υλικό που έφτιαξε τον σύγχρονο κόσμο, το τσιμέντο, τον καταστρέφει κιόλας; Μια περιήγηση στην ιστορία, τα προβλήματα και το μέλλον του δεύτερου περισσότερου χρησιμοποιημένου υλικού στον πλανήτη (μετά το νερό)
Noema | Joe Zadeh: Concrete Built The Modern World. Now It’s Destroying It
Η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που νομιμοποιεί την βιομετρική επιτήρηση είναι η Γαλλία του Μακρόν
Η κούρσα της Κίνας για να γίνει η παγκόσμια υπερδύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, από την Monde Diplomatique
H Lockheed-Martin είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στρατιωτικών εξοπλισμών στον κόσμο. Πέρα από το να συμμετέχει στην αγορά της μαζικής δολοφονίας, η εταιρεία πρόσφατα ανακοίνωσε πως δεν την αφορά η κλιματικη κρίση, στο βαθμό που η συμμετοχή στην αντιμετώπισή της στοιχίζει στα κέρδη της.