

Discover more from NemaMedia
Ο ευρωπαϊκός τρόπος θανάτου
Οι εκλογές προ των πυλών. Στουρνάρας για φοροδιαφυγή, Λαγκάρντ για αύξηση επιτοκίων. Νέο χαμηλό εμπιστοσύνης των Ελλήνων προς τα ΜΜΕ. Αντίο στον Γιάννη Μαρκόπουλο
Από την τροπή των αποκαλύψεων σχετικά με το τραγικό ναυάγιο έξω από την Πύλο, φαίνεται πως ίσως προκύπτουν ευθύνες των ελληνικών αρχών αλλά και των τακτικών που έχουν εφαρμόσει επί μακρόν. Οι παλιννωδίες των επίσημων δηλώσεων του Λιμενικού, δημιουργούν επιπλέον ερωτήματα, καθώς ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος έδωσε εντολή για απόλυτη τήρηση της μυστικότητας της έρευνας. Στο αλιευτικό σκάφος που ανατράπηκε και βυθίστηκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης περίπου 80 χλμ. από την Πύλο, επέβαιναν έως 750 άτομα. Σύμφωνα με το Λιμενικό, 104 άτομα μεταφέρθηκαν στην ξηρά, ενώ οι σοροί των 79 θυμάτων εστάλησαν σε νεκροταφείο κοντά στην Αθήνα για εξετάσεις DNA. Οι πιθανότητες ανάσυρσης του βυθισμένου πλοίου είναι ελάχιστες λόγω του βάθους. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το πλοίο έφυγε από την Αίγυπτο και σταμάτησε στο λιβυκό λιμάνι Τομπρούκ πριν αποπλεύσει για την Ιταλία, όμως αντιμετώπισε πρόβλημα στα ανοιχτά της Πύλου. Εννέα Αιγύπτιοι έχουν συλληφθεί σε σχέση με το ναυάγιο.
Στο μεταξύ, λίγες μόνο ημέρες προηγουμένως, συνήφθη μια «ιστορική» συμφωνία για το μεταναστευτικό, από τους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με την οποία τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να καταβάλλουν 20.000 ευρώ για κάθε μετανάστη που αρνούνται να δεχτούν, όπως είχαμε αναλύσει στην ανασκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας…
Πάντως, οι συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το σύνολο της δέσμης μέτρων για τους μετανάστες αναμένεται να είναι δύσκολες τους επόμενους μήνες, ενώ δύο κράτη μέλη, η Πολωνία και η Ουγγαρία, έχουν δηλώσει ανοιχτά την αποδοκιμασία τους. Μια μέρα μετά το τραγικό ναυάγιο ακολούθησαν μαζικές διαδηλώσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις.
Δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές
Πλησιάζοντας στην τελική ευθεία των εκλογών της 25ης Ιουνίου, αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις (Metron Analysis, Marc, Opinion Poll) παρουσιάζουν μια παρόμοια κατάσταση, που δεν απέχει πολύ από το αποτέλεσμα τω εκλογών του Μαΐου: μια άνετη πλειοψηφία της ΝΔ, κατά πάσα πιθανότητα με πάνω από 40%, στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ περί το 20%, του ΠΑΣΟΚ περί το 11%, και του ΚΚΕ περί το 7%, ενώ μπαίνουν μάλλον στη Βουλή Πλεύση Ελευθερίας, Ελληνική Λύση, η Νίκη, και το παλεύει ακόμα το ΜεΡΑ25.
Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τη δεξιά στροφή του εκλογικού σώματος και την κυριαρχία της ΝΔ, ενώ ο τελικός αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή θα καθορίσει το εύρος της αυτοδυναμίας της, που εκτιμάται πάντως σε επτακομματική Βουλή από 155 μέχρι 165 βουλευτές.
Εντωμεταξύ λόγω του ναυαγίου της Πύλου το προεκλογικό ντιμπέιτ αναβλήθηκε αρχικά, για να ματαιωθεί τελικά καθώς η Νέα Δημοκρατία δεν συμφώνησε να γίνει την Κυριακή.
Στα 60 δις η φοροδιαφυγή
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, τα έσοδα ανήλθαν σε 5,15 δισ. ευρώ τον Μάιο, δηλαδή αυξημένα κατά 9,3% πάνω από το αναμενόμενο. Ο προϋπολογισμός της γενικής κυβέρνησης παρουσίασε έλλειμμα 1,126 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο. Σε σύγκριση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για έλλειμμα 1,396 δισ. ευρώ ο κρατικός προϋπολογισμός πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 2,289 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου. Με βάση τα στοιχεία αυτά η κυβέρνηση πανηγυρίζει για μείωση του χρέους στο 160% του ΑΕΠ φέτος και προαναγγέλλει αυξήσεις στις συντάξεις από το πλεόνασμα των 2 δις ευρώ. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα φτάνει τα 60 δισ. ευρώ ετησίως. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στο in.gr, ο κ. Στουρνάρας αποκάλυψε ότι τα εισοδήματα της χώρας επισήμως ανήλθαν σε 80 δισ. ευρώ το 2022, η κατανάλωση όμως ήταν 140 δισ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει απώλεια αποταμιεύσεων, οι οποίες αντίθετα συνεχίζουν να αυξάνονται.
Ωστόσο, τα παραπάνω έχουν εκλογικό «άρωμα» καθώς παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο η Κομισιόν στέλνει μηνύματα για επιστροφή στην δημοσιονομική πειθαρχία από το 2024.
Αύξηση επιτοκίων, προετοιμασία για νέα λιτότητα;
Μια νέα αύξηση των επιτοκίων, η όγδοη συνεχόμενη τον τελευταίο χρόνο, από την ΕΚΤ, στο 3,5% έχει οδηγήσει το κεντρικό επιτόκιο της ευρωζώνης σε επίπεδα που είχαμε να δούμε πριν προκύψει η κρίση του 2008.
Η Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει μάλιστα πως οι αυξήσεις δεν έχουν τελειώσει και βάζει στο στόχαστρο τους μισθούς, παρότι και η ίδια είχε αναγνωρίσει πως τα κέρδη έχουν παίξει κεντρικό ρόλο στην αύξηση του πληθωρισμού, κάτι που έχει μελετηθεί και επιβεβαιωθεί π.χ. στην περίπτωση της Ισπανίας.
Το ΔΝΤ, πάντως, συμφωνεί στις αυξήσεις επιτοκίων και ζητά και περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα σε όλη την ευρωζώνη. Ήδη έχει ξεκινήσει μια κόντρα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για το αν τα δημοσιονομικά μέτρα περιορισμού του χρέους θα είναι οριζόντια για όλες τις χώρες και αυτόματα, ή αν θα προκύπτουν μετά από συζήτηση και διαπραγμάτευση. Η Γαλλία επιμένει στο δεύτερο, η Γερμανία, ως γνωστόν, απαιτεί το πρώτο…
Πρώτη -και τελευταία- κατοικία
Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε στην ίδια συνέντευξη ότι η νομοθετική πρόταση για την υιοθέτηση ενός τυποποιημένου κώδικα δεοντολογίας για τα funds που διαχειρίζονται μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι έτοιμη να παραδοθεί στον επόμενο υπουργό Οικονομικών. Ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι οι αδύναμοι οφειλέτες θα πρέπει να διασφαλίζονται, αλλά πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει τον ανταγωνισμό στον τραπεζικό τομέα προκειμένου να μειωθεί η διαφορά μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανείων. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθήσει τις μικρότερες τράπεζες και ζήτησε από την κυβέρνηση να παράσχει δίκαιους όρους ανταγωνισμού. Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα φέτος.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση της ΕΕ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η τελευταία έρευνα των Reporters United, δείχνει πώς οι servicers «καθαρίζουν» τραπεζικά χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων και επισπεύδουν πλειστηριασμούς ακινήτων σε χρόνο ρεκόρ. Σύμφωνα με τα δεδομένα που άντλησε και επεξεργάστηκε το Reporters United από την πλατφόρμα eauction.gr, 169.748 πλειστηριασμοί έχουν επισπευσθεί από τράπεζες και servicers μέσα στο διάστημα Οκτώβριος 2017 – Μάιος 2023, με τους τελευταίους να κυριαρχούν από το 2021 και μετά. Από τους πλειστηριασμούς στην Αττική το 60% με 70% περίπου είναι κατοικίες, πρώτες και δεύτερες.
H δομική ανεργία επιμένει
Η ανεργία στην Ελλάδα μειώθηκε στο 11,8% το πρώτο τρίμηνο του 2023 από 13,8% την ίδια περίοδο πέρυσι και 11,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Οι άνδρες αριθμούν το 9% των ανέργων, 15,4% οι γυναίκες. Το 52,7% του συνόλου είναι μακροχρόνια άνεργοι. Στις ηλικίες 15-19 ετών η ανεργία είναι 33,2%, 26,1% στις ηλικίες 20-24 ετών, 19,3% για τις ηλικίες 25 - 29 ετών, 12,5% και 8% στις ηλικίες 30-44 ετών. Το 52,7% του συνόλου είναι μακροχρόνια άνεργοι.
Digital News Report 2023
O κατακερματισμός αυξάνεται, η εμπιστοσύνη μειώνεται
Σημαντικές μεταβολές στην ελληνική αγορά των ψηφιακών ΜΜΕ εντοπίστηκαν στην έκθεση του Ινστιτούτου Reuters για το 2023. Πτώση της (ήδη χαμηλής) εμπιστοσύνης των Ελλήνων στα Μέσα φέτος, με μόλις το 19% των Ελλήνων να δηλώνει ότι τα εμπιστεύεται, φέρνει τη χώρα στην τελευταία θέση μεταξύ των 46 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα. Η ελληνική αγορά των Μέσων Ενημέρωσης είναι κατακερματισμένη. Η έρευνα έδειξε ότι οι Έλληνες χρησιμοποιούν έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς ειδησεογραφικών πηγών στην Ευρώπη, κατά μέσο όρο πάνω από 20 κάθε εβδομάδα. Ο πολλαπλασιασμός των διαδικτυακών ειδησεογραφικών πηγών και η ευρεία χρήση των ΜΚΔ για ενημέρωση, όπως το Facebook, το Instagram και το TikTok, συμβάλλουν σε αυτόν τον κατακερματισμό. Παρά τις συστημικές δυσκολίες, η ερευνητική δημοσιογραφία είχε σημαντικές νίκες φέτος, επισημαίνεται στην έκθεση (σκάνδαλο υποκλοπών Predator). Ωστόσο, η έρευνα του Reuters επισημαίνει ότι χρειάστηκαν εβδομάδες για να αναφερθούν στις επιτυχίες αυτές τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης, γεγονός που καταδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις.
Dianeosis | Α. Καλογερόπουλος: Oι Ψηφιακές Ειδήσεις Στην Ελλάδα Το 2023
Πιο κοντά σε μια ευρωπαϊκή ρύθμιση για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Η οδηγία για την Τεχνητή Νοημοσύνη που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχθές Τετάρτη, θεσπίζει ένα πλαίσιο με βάση τον κίνδυνο που διαφαίνεται από τη χρήση αυτών των τεχνολογιών. Επιβάλλει στις εταιρείες υποχρεώσεις ανάλογες με το επίπεδο κινδύνου που ενέχεται κάθε φορά για τις θεμελιώδεις αρχές και τα δικαιώματα. Τα συστήματα που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» - όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στην απασχόληση, την υγειονομική περίθαλψη, τις μεταφορές και τη δικαιοσύνη - θα αντιμετωπίζουν τους αυστηρότερους κανόνες, όπως υποχρεωτική εποπτεία και έλεγχο δευτέρου επιπέδου. Τα συστήματα «περιορισμένου κινδύνου», όπως τα chatbots και οι εικονικοί βοηθοί, θα χρειαστεί να δίνουν στους χρήστες τους μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά την ανάπτυξη και την εκπαίδευσή τους. Οι προγραμματιστές γλωσσικών μοντέλων θα πρέπει να αξιολογούν τους κινδύνους στα δικαιώματα και την ασφάλεια πριν την ανάπτυξη και να διασφαλίζουν ότι τα δεδομένα εκπαίδευσης δε θα παραβιάζουν τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων. Εάν δεν το κάνουν, οι εταιρείες μπορεί να κληθούν να διαγράψουν αμέσως τις εφαρμογές ή να αντιμετωπίσουν πρόστιμο έως και 7% των πωλήσεών τους, το οποίο μπορεί να ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Google και η Microsoft.
Γιάννης Μαρκόπουλος (1939 - 2023)
