Ρητορική πολέμου στην Ουκρανία - σκιές κρίσης στην Ελλάδα
H διπλωματική κρίση στην Ουκρανία κλιμακώνεται. Κρίσιμο Σαββατοκύριακο για την κρίση στην Ουκρανία, καθώς Αμερικανοί και Βρετανοί απομακρύνουν τους πολίτες τους
H διπλωματική κρίση στην Ουκρανία κλιμακώνεται, καθώς Αμερικανοί, Βρετανοί και Ισραηλινοί απομακρύνουν τους πολίτες τους, ενώ ο Πρόεδρος Μπάιντεν δηλώνει ότι είναι θέμα χρόνου πλέον να εκδηλωθεί η Ρωσική επίθεση. Σε μια συνέντευξη του στο Truthout ο Νόαμ Τσόμσκι ανατέμνει την ιστορία της σχέσης ΝΑΤΟ-Δύσης και καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι ΗΠΑ αποχωρούν από το στρατόπεδο της λογικής με την επέκταση του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας. Σταχυολογήσαμε μια σειρά από Ρωσικές δηλώσεις οι οποίες φαίνονται ερειστικές στο σημερινό σκηνικό των διεθνών Μέσων, ενώ είναι απλώς ευθείς, ειλικρινείς και κυριολεκτικές. Όπως ας πούμε η δήλωση του Πρόεδρου Πούτιν ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ φέρνει την Ευρώπη κοντά σε έναν πυρηνικό πόλεμο.
Η κυβέρνηση διαχειρίζεται αλλεπάλληλες κρίσεις
Η πίεση στην Ελλάδα αυξάνει σε μια σειρά από μέτωπα: Στην ακρίβεια, το ρεύμα, το κράτος δικαίου…
Η εκδήλωση έλλειψης εμπιστοσύνης των Βρυξελλών προς την Αθήνα και η πιθανή απώλεια της πολιτικής σταθερότητας που επικαλούνται, ανάγκασαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαχείριση κρίσης σε δυο μέτωπα: Στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης που φαίνεται πως έχει χαθεί, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και της πρωτοβουλίας των πολιτικών κινήσεων στο εσωτερικό, στην πορεία προς τις εκλογές. Έτσι, τονίζεται η σταθερότητα παρά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, ενώ μόλις χτες ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα οικονομίας Αλέξης Πατέλης έκανε λόγο για την ανάγκη να ανέβει η χώρα επενδυτική βαθμίδα, στόχο που χαρακτήρισε «εθνικό».
Διαβάστε: Αλέξης Πατέλης σε ΣΚΑΪ: Δεν θα είχε μεγάλο αντίκτυπο μια προσωρινή μείωση ΦΠΑ | ΣΚΑΙ
Αλέξης Πατέλης / Βλέπουν «μονόκερους» ενώ η ακρίβεια θερίζει - Υπόσχονται νέες ευκαιρίες για δάνεια | Η Αυγή
Την ίδια ώρα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) προειδοποιούσε για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα μέλη του να χάσουν μερίδιο αγοράς λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας, των πρώτων υλών και του μεταφορικού κόστους. Ο ΣΒΒΕ παρουσίασε έρευνα που δείχνει αύξηση των ενεργειακών συντελεστών άνω του 40% για τις επιχειρήσεις-μέλη του. Προβλέπει μείωση πωλήσεων και εξαγωγών έως 20%. Ο ΣΒΒΕ προτείνει την επανεξέταση του ενεργειακού μείγματος της χώρας και την επιτάχυνση της θέσπισης νόμων για την αποθήκευση, την αναβάθμιση των υποδομών και τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για τη βιομηχανία. Όπως γράψαμε την περασμένη εβδομάδα παρουσιάζοντας το σχετικό ρεπορτάζ της ομάδας του Manifold, η ελληνική αγορά ενέργειας είναι η πιο απορυθμισμένη στην Ευρώπη, καθώς το κράτος αποφεύγει να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα είναι μια από τις τρεις χώρες της ΕΕ με ποσοστό ενεργειακής εξάρτησης από εισαγωγές που κυμαίνεται μεταξύ 73-97%!
Ουκρανία: Μια ρητορική - προς το παρόν - όξυνση
Το Σαββατοκύριακο προβλέπεται αγωνιώδες καθώς οι χώρες της Δύσης απομακρύνουν τους πολίτες τους εσπευσμένα και ο Πρόεδρος Μπάιντεν δηλώνει ότι μια στρατιωτική ενέργεια από την πλευρά της Μόσχας είναι πλέον θέμα ημερών. Στις αλλεπάλληλες κατηγορίες της Δύσης για επικείμενη εισβολή υπήρξαν μια σειρά από επίσημες αντιδράσεις της Ρωσικής πλευράς που κυμαίνονταν από το απειλητικό, μέχρι το διδακτικό ή το αστείο. Ενδεικτικά:
H κοινή γνώμη πάγωσε κατά τη συνέντευξη τύπου Μακρόν - Πούτιν όταν ο τελευταίος προειδοποίησε ευθέως πως ο δρόμος της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ οδηγεί σε πυρηνικό πόλεμο.
«…Η Ρωσία είναι μια από τις κορυφαίες πυρηνικές δυνάμεις και με κάποια από τα σύγχρονα όπλα της, ισχυρότερη από πολλές. Δεν θα υπάρξουν νικητές. Και θα συρθείτε σε αυτή τη σύγκρουση ενάντια στη θέλησή σας. Δεν θα προλάβετε να ανοιγοκλείσετε το βλέφαρό σας, όταν θέσετε σε ισχύ το άρθρο 5 [συλλογική αλληλοϋποστήριξη των χωρών του ΝΑΤΟ]»
Στις 3/2, το Ρωσικό Υπ.Εξ επεσήμανε πως το “ναυτικό της Ρωσίας βρίσκεται στην Κριμαία από την εποχή της εμφάνισης των ΗΠΑ στον χάρτη” και ως εκ τούτου η απόσυρσή του είναι απαίτηση ανάλογη με εκείνη της διάλυσης των ΗΠΑ!
Οι ΗΠΑ προχώρησαν σε προαναγγελία ρωσικής προβοκάτσιας, για να λάβουν υπενθύμιση των εξαπατήσεων που έχουν χρησιμοποιήσει ανά τα χρόνια, όπως π.χ. τις καταγγελίες για χημικά όπλα στο Ιράκ.
Στις 5/2, η εκπρόσωπος τύπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα έσπευσε να επισημάνει πως η επιθετική ρητορική της Δύσης κλιμακώνεται όταν οι Ολυμπιακοί διεξάγονται σε “λάθος χώρες”, με αφορμή την εκστρατεία των ΗΠΑ εναντίον του Πεκίνου.
Στις 7/2, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία οι ΗΠΑ θα σταματήσουν τον Ρωσο-Γερμανικό αγωγό αερίου Nord Stream 2, παρουσία του Γερμανού καγκελάριου, ο οποίος δεν αντέδρασε στο άδειασμα της κυριαρχίας της χώρας του. Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Γερμανία, δηλώνει πως πρόκειται για “κατεχόμενη χώρα” αντέτειναν οι Ρώσοι.
Χθες 10/2, η εκπρόσωπος της Βρετανίας ρωτήθηκε αν αναγνωρίζει την κυριαρχία της Ρωσίας στο Ροστόφ και στο Βορόνεζ - ρωσικές περιοχές όπου έχουν μετακινηθεί στρατιωτικές δυνάμεις - και μπερδεύοντάς τις περιοχές με τις αυτονομημένες περιοχές της Ουκρανίας στο Λουγκάνσκ και στο Ντόνετσκ, είπε πως “η Βρετανική κυβέρνηση ποτέ δεν θα αναγνωρίσει την κυριαρχία στις περιοχές αυτές”!
Ήταν μια γκάφα ολκής από την πλευρά της Βρετανής Υπ.Εξ, αλλά δεν ήταν ακριβώς προσπάθεια να παγιδευτεί: ήταν ερώτηση σχετικά με το δικαίωμα της Ρωσίας να κάνει ό,τι θέλει με τον στρατό της μέσα στα σύνορά της.
Διαβάστε: Chomsky: US Approach to Ukraine and Russia Has “Left the Domain of Rational Discourse” | Truthout
«Καταπληκτική» ποιότητα υγείας στο Αττικό νοσοκομείο
Στο χάρτη που δημοσιεύσαμε την περασμένη εβδομάδα για τους θανάτους ανά την Ελλάδα κατά τη χρονιά που μας πέρασε πρωτιά εμφανίζουν η Δυτική Αττική και η Θεσσαλία. Ένα ακόμα δημοσίευμα μιλάει για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Αττικό νοσοκομείο, το μεγαλύτερο της Δυτικής Αττικής, εικόνα που έτυχε να έχουμε και από δικούς μας ανθρώπους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Αττικό εξυπηρετεί μια περιοχή περισσότερων από 160,000 κατοίκων αλλά και 100,000 βιομηχανικών εργατών επιπλέον. Έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα και τους περισσότερους πλεονάζοντες θανάτους, ενώ είναι ούτως η άλλως βεβαρημένη η δημόσια υγεία στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό πως οι νεοπλασίες παρουσίασαν αύξηση 100% περίπου κατά την τελευταία 20ετία.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση φαίνεται πως κόβει την παροχή οξυγόνου για ασθενείς του ΕΟΠΠΥ ενώ το νοσοκομείο Νίκαιας σταματάει τα χειρουργεία λόγω έλλειψης αναλώσιμων.
Το Νήμα σκοπεύει να επανέλθει σύντομα στο θέμα με ειδικό αφιέρωμα
Η απόγνωση των αγροτών
Τα αγροτικά μπλόκα αυτή τη φορά συνιστούν κινητοποιήσεις απόγνωσης μπροστά στο τρομακτικό κόστος της ακρίβειας. «Αντιμετωπίζουν την ακρίβεια η οποία επηρεάζει σημαντικά το κόστος παραγωγής, την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της, γεγονός που επηρεάζει την παραγωγικότητά τους καθώς και τα προβλήματα στην αγορά που αφορούν στη διάθεση των προϊόντων τους» εξηγεί σε συνέντευξη του στον 105,5 Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο καθηγητής Αγροτικής Κοινωνιολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Μπάμπης Κασίμης. «Χρειάζονται παρεμβάσεις από την κυβέρνηση, όχι με ψίχουλα, αλλά με πόρους και με μέτρα πολιτικής». Ακούστε την ανάλυσή του:
Το κράτος δικαίου υπό απειλή
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πρακτικές διωγμού “αντιφρονούντων” δικαστικών σε χώρες όπως η Τουρκία του Ερντογάν ή Λατινοαμερικανικές ναρκο-δικτατορίες. Η κλήση σε απολογία της πρώην ανακρίτριας διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη ως κατηγορούμενης για «σκευωρία» στο σκάνδαλο Novartis, (αποτιμημένο με 345 εκατομμύρια δολάρια από την αμερικανική Δικαιοσύνη) θεωρούμε πως συνιστά ευθεία επίθεση στο κράτος δικαίου. Παρότι θα αποτελέσει τεράστια έκπληξη τυχόν καταδίκη της, η δίωξη δημιουργεί εκφοβιστικό προηγούμενο και προειδοποίηση πως οι πολιτικοί της άρχουσας τάξης είναι υπεράνω ελέγχου.
Διαβάστε: Η δήλωση της Ελένης Τουλουπάκη | Cnn.gr
Συνέντευξη της Γιάννας Παπαδάκου | L’Humanite
Η Αγία Σκέπη του Βασανισμού
Οι πρώτες καταγγελίες για το γηροκομείο των Χανίων “Αγία Σκέπη” πέρυσι τον Απρίλιο, ήταν φρικιαστικές. Στο ρεπορτάζ του Σταύρου Μαλιχούδη τον Ιούλιο είχε σκιαγραφηθεί ήδη το αποτρόπαιο πλαίσιο της ακραίας κακομεταχείρισης των “φιλοξενούμενων” ηλικιωμένων στη μονάδα. Οι διαψεύσεις της ιδιοκτησίας δεν έπεισαν και έτσι στις 9 Φεβρουαρίου, έγιναν οι επτά πρώτες συλλήψεις για την υπόθεση. Με 80 περίπου θανάτους υπό διερεύνηση στη δικογραφία, η οποία εκτιμάται πως μπορεί να οδηγήσει σε ευθύνες για εκατοντάδες θανάτους συνολικά. H δικογραφία είναι σαν από ταινία τρόμου. Και η απορία είναι πώς είναι δυνατόν το 2022 να μην υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός που να αποτρέπει τις φρικαλέες ιστορίες που ακούμε πια, όπως η μαρτυρία αυτή στο ρεπορτάζ του Νέα Κρήτη:
Αντίθετα φαίνεται πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της περιφέρειας δρούσαν τιμωρητικά μόνο προς όσους εργαζομένους κατήγγειλαν την αθλιότητα, ενώ έκαναν τα στραβά μάτια για τις ίδιες τις καταγγελίες.
Ιδιωτικοποιείται ή όχι ο ΕΦΚΑ;
Η κυβέρνηση σπεύδει να καθησυχάσει πως οι αλλαγές στον ΕΦΚΑ και η εισαγωγή χρυσοπληρωμένων ιδιωτών μάνατζερ στη διοίκησή του, δεν είναι ιδιωτικοποίηση και είναι για το καλό της δημόσιας ασφάλισης:
Διαβάστε: Υπουργείο Εργασίας: Οχτώ ερωτήσεις και απαντήσεις για τις αλλαγές στον ΕΦΚΑ | Τα Νέα
Η αξιωματική αντιπολίτευση δια της τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του κόμματος, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου μιλάει σαφώς για “ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και την “ανεξέλεγκτη πρόσληψη «ημετέρων» με παχυλούς μισθούς σε διευθυντικές θέσεις”. Ο Διονύσης Τεμπονέρας, εργατολόγος, σχολιάζει τις αυξήσεις στα διοικητικά μισθολόγια του ΕΦΚΑ. Πάντως οι μέχρι τώρα επιδόσεις των ιδιωτών στα ασφαλιστικά είναι λιγότερο από εντυπωσιακές…