10/6/2021 Ημέρα Γενικής Απεργίας - Τι να προσέξετε, ποιοί απεργούν
ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είναι σήμερα στους δρόμους ενάντια στο νομοσχέδιο Χταζηδάκη, το οποίο όπως καταγγέλουν οι ενώσεις εργαζομένων καταργεί την οκτάωρη εργασία. Επιμένει στην «κοινή λογική» η κυβέρνηση
Ημέρα Γενικής Απεργίας σήμερα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προσθέτει «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις και ρυθμίζει θέματα ελέγχου τήρησης της νομοθεσίας.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε εχτές επί της αρχής από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής μετά από ακρόαση κοινωνικών φορέων, οι οποίοι στο σύνολο τους εναντιώθηκαν σε αυτό. Το νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια του κοινοβουλίου στις 17 Ιουνίου δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να προεκτείνουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων «κατόπιν αιτήματος» των δεύτερων, κάτι που μεταφράζεται από πολλούς σαν κατάργηση της οκτάωρης εργασίας.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου έχει δεχτεί έντονη κριτική για τα ακόλουθα:
Την επίσημη θέσπιση της τετραήμερης εργασίας με δέκα ώρες εργασίας μέσω ατομικής συμφωνίας εργοδότη και εργαζόμενου, κάτι που μεταφράζεται από συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως κατάργηση του οκταώρου.
Την επέκταση της λίστα των δραστηριοτήτων και των επιχειρήσεων που θα μπορούν να μένουν ανοιχτά τις Κυριακές.
Εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης θα υποχρεούνται να παρέχουν πρόσθετη εργασία «πέραν της συμφωνημένης» εφόσον παραστεί ανάγκη
Θεσπίζεται απαγόρευση της παρεμπόδισης εργαζομένων να εργαστούν κατά τη διάρκεια απεργίας, εφόσον το επιθυμούν!
Στα κοινώς αποδεκτά θετικά σημεία του νομοσχεδίου καταγράφονται:
Η θέσπιση ψηφιακής κάρτας εργασίας
Η μετατροπή της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή
Η θέσπιση άδειας πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές
Η γονική άδεια 4 μηνών για κάθε γονέα με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δύο μήνες
Το δικαίωμα στην αποσύνδεση για εργαζομένους σε τηλε-εργασία
Διαβάστε τα πλήρη μέτρα: Εδώ
Διαβάστε αυριο στο weekly Digest: Η συνδικαλιστικη δραση τείνει να μειώνει τις ανισότητες ιστορικά, ενώ η υποχώρηση της τείνει να τις αυξάνει. Τι λένε τα ιστορικά στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο
Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία
Μετρό, Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, ΤΡAIΝΟΣΕ, τραμ και τρόλεϊ θα παραμείνουν σήμερα ακινητοποιημένα, ενώ τα λεωφορεία θα κινηθούν μεταξύ 9:00 – 21:00 λόγω της στάσης εργασίας που προκήρυξε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ. Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν τα 13 ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας παρά τη δικαστική απόφαση που έκρινε τη συμμετοχή τους παράνομη και καταχρηστική. Η δικαστική απόφαση θεωρείται προάγγελος του καθεστώτος που θα επικρατήσει στα συνδικαλιστικά πράγματα μετά την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη.
24ωρη απεργία κήρυξε η ΕΣΗΕΑ προκαλώντας αντιδράσεις, αφού έτσι δεν θα καλυφθεί δημοσιογραφικά η απεργία. Η ειδική γραμματέας της ΕΣΗΕΑ Μάχη Νικολαρά κατήγγειλε σήμερα την εργοδοσία του ΣΚΑΙ για στήσιμο απεργοσπαστικού μηχανισμού με απειλές και εκβιασμούς ενόψει της αυριανής απεργίας κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη.
Λόγω της απεργίας της ΑΔΕΔΥ θα υπολειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες, οι εφορίες, πολεοδομίες, δήμοι, νομαρχίες, υπουργεία. Στην κινητοποίηση θα λάβουν μέρος ακόμα, το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, οι καθηγητές, οι δάσκαλοι και οι δικαστικοί υπάλληλοι. Στο μεταξύ, παρέμβαση έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χθές δικηγόροι, «μετονομαζοντας» το σε… «ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ».
ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 11 πμ στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στις 10 πμ στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Μητέρα των μαχών»
Ως «Μητέρα των μαχών» χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ την σημερινή κινητοποίηση. Καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος στις 11. «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στην ουσία θέλει να καταλύσει το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο τής Μεταπολίτευσης- αυτή είναι η ευθεία επίθεση στις εργασιακές σχέσεις με την κατάργηση του 8ωρου, που θέλει να μας πείσει ο κ. Χατζηδάκης ότι η κατάργηση των δικαιωμάτων και η πληρωμή με ρεπό είναι μια στροφή προς το μέλλον», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.
Η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ Φώφη Γεννηματά, σε επιστολή της προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, καταγγέλλει ότι το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα και παρεμποδίζει την άσκηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών.Το ΚΙΝ.ΑΛ στηρίζει την σημερινή απεργία.
Το ΜέΡΑ 25 χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «ζόμπι που περιπλανάται στην Ελλάδα» και «αντεργατικό και αναχρονιστικό... Ένα πτώμα που αρνείται να δεχτεί ότι έχει πεθάνει και ταφεί, η σαπισμένη ιδέα ότι «η ελαστικοποίηση της εργασίας αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο». Ενώ επισημαίνει πως «η απάντηση των εργαζομένων πρέπει να είναι ηχηρή, μαζική και δυναμική απέναντι σε αυτές τις αθλιότητες που υπονομεύουν ευθέως την ποιότητα ζωής, τα δικαιώματα και τα κεκτημένα του κόσμου της εργασίας»
Ο Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε «ατομικό δικαίωμα» του εργαζόμενου να επιδιώξει να διευθετήσει το χρόνο εργασίας του για να καλύψει τις οικογενειακές και προσωπικές ανάγκες, χωρίς να περιμένει την έγκριση του συνδικάτου.
Στο μεταξύ κόντρα ξέσπασε μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και της ΕΣΗΕΑ, όταν η δεύτερη ισχυρίστηκε σε ανακοίνωση της οτι αντικαθίστανται ορισμένες υπερωρίες με ρεπό. «όσοι εργάζονται υπερωριακά έχουν το απόλυτο δικαίωμα να αμειφθούν με τον τρόπο που αμείβονταν μέχρι τώρα. Θα περίμενε κάποιος από αυτούς που έχουν ταχθεί να υπερασπίζονται τον κώδικα δεοντολογίας, ότι θα είναι οι πρώτοι που θα τον τηρούν» τονίζει με ανακοίνωση της η ΝΔ.
Με Αστερίξ καλεί σε συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα το ΚΚΕ
Κριτική από κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς
Αποστάσεις από το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας πήρε η βουλευτής Θεσσαλονίκης της Ν.Δ και εργατολόγος, Άννα Ευθυμίου. Επεσήμανε την ανάγκη αλλαγών σε κομβικά σημεία όπως η διευθέτηση των ωρών εργασίας με ατομική σύμβαση αλλά και τα ζητήματα των απολύσεων.
«Το εργασιακό νομοσχέδιο αφήνει, αν όχι όλους, τους συντριπτικά περισσότερους, δυσαρεστημένους», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας ο Γιώργος Καββαθάς, εκ μέρους της ΓΣΕΒΕΕ. «Είναι ένα νομοσχέδιο που έχει πολλές ασάφειες, δημιουργεί προβλήματα στη συλλογική έκφραση, τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων, και χτυπάει τον πυρήνα του συνδικαλιστικού κινήματος που είναι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας» είπε ο κ. Καββαθάς, κατά τη διαδικασία της ακρόασης φορέων.
Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε επί της αρχής στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, περιλαμβάνει «θετικές διατάξεις που υλοποιούνται στην Ελλάδα με καθυστέρηση», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Όμως, επισημαίνει πως «πρέπει να καταργηθεί η διάταξη για δυνατότητα αύξησης υπερωριών, σε διακεκομμένο ωράριο μάλιστα. Στη χώρα μας που η υποδηλωμένη εργασία είναι σύνηθες φαινόμενο, ιδιαίτερα στους νέους, η συγκεκριμένη διάταξη μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, με εξοντωτικά διακεκομμένα ωράρια για τους εργαζόμενους με χαμηλούς μισθούς», είπε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου.
Αντίθετα, η εκπρόσωπος του ΣΕΒ είπε ότι οι διατάξεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας κινούνται εις βάρος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων διότι δεν λαμβάνουν υπόψη τις σύγχρονες ευρωπαϊκές πρακτικές, τις πραγματικές λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεων και τα σύγχρονα οργανωτικά μοντέλα αλλά και τις ανάγκες των ίδιων των εργαζομένων, καθώς οι επιχειρήσεις δεν έχουν καν τη δυνατότητα να προτείνουν στους εργαζόμενους τους διευθέτηση του χρόνου εργασίας τους, κατά τρόπο που και οι δύο πλευρές να μπορούν να ωφεληθούν από τα ευεργετικά αποτελέσματα μιας τέτοιας ρύθμισης.