Επιστροφή των εθνικισμών στις δυο όχθες των Πρεσπών
Οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας αναζωπυρώνονται ενόψει των εκλογών. Στη Γάζα συνεχίζονται τα εγκλήματα του Ισραήλ. Η Ελλάδα στέλνει πυρομαχικά στην Ουκρανία
Οι εντάσεις μεταξύ των Ελλάδας και Βόρειας Μακδόνιας, αναζωπυρώθηκαν όταν η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, αναφέρθηκε στη χώρα της ως «Μακεδονία» στην ομιλία της ορκωμοσίας της. Μια αναφορά στην οποία επέμεινε, στηριζόμενη και από το δεξιό VMRO που την είχε προτείνει, αλλά που προκάλεσε αντιδράσεις όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ΕΕ και στην ίδια τη Βόρειο Μακεδονία. Η κυβέρνηση προειδοποίησε τη Βόρεια Μακεδονία ότι η ένταξή της στην ΕΕ δεν θα προχωρήσει εάν συνεχιστεί η παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι τα τρία μνημόνια συνεργασίας που εκκρεμούν από το 2018 δεν θα επικυρωθούν από το κοινοβούλιο όσο η Πρόεδρος της γειτονικής χώρας παραβιάζει τη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία ο Γιώργος Γεραπετρίτης κάλεσε την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να εφαρμόσει πλήρως!
Η Συμφωνία των Πρεσπών, είχε χαιρετιστεί παγκοσμίως ως θρίαμβος της διπλωματίας και η σημαντικότερη συμφωνία στα Βαλκάνια μετά την Συμφωνία του Ντέιτον το 1995, παρά τις αντιδράσεις που αντιμετώπισε από διάφορες πλευρές, της ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη πρωτοστατούσης.
Το εθνικιστικό VMRO-DPMNE όμως, κατήγαγε σαρωτική νίκη στις τελευταίες εκλογές και μποϊκοτάρισε το δημοψήφισμα για τον συμβιβασμό που απαιτούνταν για την κύρωση της συνθήκης. Η αθέτηση της υπόσχεσης της ΕΕ να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία μετά το δημοψήφισμα, παρά τις υποσχέσεις στον Ζάεφ υπονόμευσε περαιτέρω τη συμφωνία. Ακόμα, η εχθρική στάση της Βουλγαρίας απέναντι στη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα, συνέβαλε περαιτέρω στην αποσταθεροποίηση. Στη Βόρεια Μακεδονία, το φιλοευρωπαϊκό αίσθημα φθίνει σταδιακά με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ο Στέφανος Κασσελάκης, άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό ο οποίος είχε καταψηφίσει τη Συμφωνία όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 2018. Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει …
Καθημερινή | Νίκος Κοτζιάς: «Εθνικοφροσύνη της ανοησίας» – Αιχμές με φόντο τη Συμφωνία των Πρεσπών
Καθημερινή | Ξένια Κουναλάκη: Είναι η ρεαλπολιτίκ…ηλίθιε!
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ, με τον οποίο συνομίλησαν για τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Συμφώνησαν στη σημασία που έχει η πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η συνεργασία των δύο χωρών τόσο για την Ευρωπαική προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, όσο και για την ειρήνη και τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ επεσήμαναν πόσο υποκριτικός και επικίνδυνος είναι ο εθνικιστικός λαϊκισμός, που αναπτύχθηκε και στις δυο πλευρές.
Αποφάσισαν το επόμενο διάστημα να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες για τη στήριξη και την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, την προώθηση των σχέσεων των λαών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας και την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Στις 17 και 18 Ιουνίου, με αφορμή τη συμπλήρωση έξι χρόνων (16/6/18) από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, το «Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα» και το «Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ» συνδιοργανώνουν στην Αθήνα Διεθνή Διάσκεψη για την "Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη". Στο πλαίσιο της Διάσκεψης θα απονέμεται κάθε χρόνο ένα βραβείο Ειρήνης, το «Βραβείο των Πρεσπών», σε μια προσωπικότητα για τη προσφορά της στην Ειρήνη. Το πρώτο βραβείο θα απονεμηθεί φέτος στον Ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ Matthew Nimetz, για την πολύχρονη προσφορά του στην ειρήνη
Δείτε ένα σποτ για τις παλινωδίες της Νέας Δημοκρατίας στον πολιτικό χειρισμό της Συμφωνίας των Πρεσπών
Explainer - Al Jazeera
Μπορούν να υπάρξουν δυο βιώσιμα κράτη στην Παλαιστίνη;
Ο πόλεμος Ισραήλ-Γάζας έκανε πολλούς να θυμηθούν την λύση της ίδρυσης δύο κρατών. Συχνά παρουσιάζεται ως η μόνη επιλογή για την επίτευξη μόνιμης ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Αλλά τι σημαίνει λύση δύο κρατών; Είναι πράγματι δυνατή; Και γιατί κάποιοι μιλούν για μια "λύση ενός κράτους";
ΕΛΛΑΔΑ
250 βαγόνια με πυρομαχικά
Η ελληνική κυβέρνηση στέλνει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, η οποία περιλαμβάνει περίπου 250 κοντέινερ με άγνωστου τύπου όπλα και πυρομαχικά. Αυτή η βοήθεια μεταφέρεται αρχικά με τρένα από τη Θεσσαλονίκη προς τη Ρουμανία, παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων στα λιμάνια, και στη συνέχεια μεταφέρεται από αμερικανικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Ενώ αρχικά ο Κ. Μητσοτάκης είχε διαψεύσει ότι υπήρχαν μυστικές συμφωνίες με την Ουκρανία για στρατιωτική βοήθεια, φαίνεται ότι τελικά υπάρχουν και δεν πέρασαν ποτέ από τη Βουλή.
ΕφΣυΝ | Απόστολος Λυκεσάς: Τρένα τρόμου με πολεμικό υλικό προς Ουκρανία
Τράπεζες χορηγοί της αστεγίας
Σύμφωνα με το άρθρο της Ευγενίας Τζώρτζη στην Καθημερινή, περίπου οι μισοί φορολογούμενοι στην Ελλάδα δεν μπορούν να δανειστούν από τις τράπεζες για την αγορά κατοικίας λόγω των αυστηρών κανόνων δανειοδότησης. Συγκεκριμένα, περίπου 2,1 εκατομμύρια φορολογούμενοι που δηλώνουν εισόδημα έως 5.000 ευρώ, καθώς και 1,3 εκατομμύρια που δηλώνουν εισόδημα 5.000-10.000 ευρώ, αδυνατούν να περάσουν τα κριτήρια των τραπεζών και να εξυπηρετήσουν ένα στεγαστικό δάνειο. Αυτό οφείλεται τόσο στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή στη χώρα, όσο και στην αυστηρή πολιτική των τραπεζών μετά την κρίση. Η άνοδος των επιτοκίων επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την πρόσβαση στη στέγαση, ιδίως για τους νέους. Απαιτούνται μέτρα για να καταστεί η στέγη πιο προσιτή.
Η Καθημερινή | Ευγενία Τζώρτζη: Δηλώνουν λίγα, δεν παίρνουν στεγαστικό
Έρευνα της Metron Analysis για τον Σύλλογο Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, δείχνει ανάγλυφα το μέγεθος της στεγαστικής κρίσης ειδικά για τους ενοικιαστές και τα χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα. Η έρευνα δείχνει για άλλη μια φορά ότι τα «υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης» στην Ελλάδα σε σχέση με την Ε.Ε. είναι πλέον μύθος καθώς από την αρχή της κρίσης και με ένταση τα τελευταία τρία χρόνια, το ποσοστό των ιδιοκατοικούντων στη χώρα μας έχει πέσει κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Στην έρευνα αποτυπώνεται η σαφέστατα ταξική μορφή της κρίσης, που ξεφεύγει από το στεγαστικό και απλώνεται σε όλες τις όψεις της καθμερινότητας
Εφημερίδα των Συντακτών | Αφροδίτη Τζιαντζή: Η στεγαστική κρίση με αριθμούς
Η τελική πραγματογνωμοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών
ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Καθηγητές Πανεπιστημίων απολύονται στις ΗΠΑ για τη Γάζα
Καθηγητές πανεπιστημίων σε όλες τις ΗΠΑ χάνουν τη δουλειά τους επειδή εκφράζουν την υποστήριξή τους στον παλαιστινιακό αγώνα και επικρίνουν τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα. Ενας νέος "Μακαρθισμός", όπου οι ακαδημαϊκοί τιμωρούνται για τον πολιτικό τους λόγο με το πρόσχημα του αντισημιτισμού και της ασφάλειας.
Δείτε ακόμα: Ποιόν μπορούμε να υπερασπιστούμε και ποιον όχι; Σε αυτή τη συζήτηση στο κανάλι του Red May του Σηατλ, το ερώτημα αφορά στο αν υπάρχουν καλοί και κακοί παλαιστίνιοι στον αγώνα κατά της κατοχής, με αφορμή ένα κείμενο που στάθηκε αφορμή για να τεθεί σε διαθεσιμότητα η καθηγήτρια πολιτικής φιλοσοφίας Jodi Dean. Η συζήτηση επεκτείνεται στο πολιτικό φαντασιακό της αριστεράς που περιορίζεται απ;o τη φιλελεύθερη ιδεoλογία και το άνοιγμα της προοπτικής του σοσιαλισμού. Συζητούν: Jodi Dean, Ματθαίος Τσιμιτάκης, Enzo Rossi.
Πόλεμος στην επισιτιστική βοήθεια
Η Forensic Architecture καταγράφει την συστηματική επίθεση των δυνάμεων του Ισραήλ κατά υποδομών, αποστολών και εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και κατά Παλαιστινίων που περίμεναν να παραλάβουν την βοήθεια. Η οργάνωση έχει καταγράψει 80 τέτοιες επιθέσεις μέσα στη Λωρίδα της Γάζας από τον Ιανουάριο και μετά.
The Conversation | Sam Phelps: Gaza update: why neither ceasefire talks nor the Rafah offensive appear to be working
Άλλη μια αποτύπωση του ελλείμματος δημοκρατίας στην Ελλάδα - και στον κόσμο
Ο Δείκτης Πρόσληψης της Δημοκρατίας είναι η μεγαλύτερη διεθνής έρευνα στον κόσμο για το πώς οι λαοί προσλαμβάνουν την δημοκρατία, που γίνεται υπό την αιγίδα της ΜΚΟ Alliance of Democracies.
Η Ελλάδα σύμφωνα με την έρευνα είναι η χώρα της Ευρώπης με την μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ του ποσοστού των πολιτών που είναι ικανοποιημένοι με την κατάσταση της Δημοκρατίας και του ποσοστού που θεωρεί σημαντική την δημοκρατία (στο οποίο είμαστε από τις πρώτες χώρες στον κόσμο)
Επίσης τα δύο τρίτα περίπου των Ελλήνων θεωρούν πως δεν υπάρχει «αρκετή δημοκρατία» στη χώρα μας, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη και το τρίτο μικρότερο από τις χώρες στις οποίες διεξήχθη η έρευνα.
Τα γενικά συμπεράσματα της έρευνας είναι επίσης πολύ ενδιαφέροντα καθώς η πλειονότητα των πολιτών στον κόσμο θεωρούν ως πρώτο κίνδυνο για την δημοκρατία την οικονομική ανισότητα, και αμέσως μετά την διαφθορά, ενώ η Κίνα είναι από τις χώρες στις οποίες ένα τεράστιο ποσοστό των πολιτών θεωρεί πως είναι δημοκρατικές.
Latana & Alliance of Democracies | Democracy Perception Index 2024
Η συνεχιζόμενη κατάλυση του κράτους δικαίου
Η άρνηση της ΕΥΠ να συμμορφωθεί στην απόφαση του ΣτΕ και να δώσει τις διευκρινίσεις που της ζητήθηκαν σχετικά με τον λόγο παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενη πάλι λόγους εθνικής ασφαλείας, τους οποίους πάντως ο προϊστέμενός της έχει διαψεύσει.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε πως θα κινηθεί δικαστικά αν χρειαστεί προκειμένου να υπάρξει η ενημέρωση για τους λόγους παρακολούθησής του.
In.gr | Δημήτρης Τερζής: Είναι η ΕΥΠ κράτος εν κράτει;
Η παρακαταθήκη της μεταπολίτευσης
«Η απόδειξη της παρακαταθήκης του [Καραμανλή] εντοπίζεται στη δεκαετία του 1980, όταν αποδείχθηκε πως το ΠΑΣΟΚ και η Αριστερά μπορούσαν να αποτελούν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις». O Μαρκ Μαζάουερ υποστηρίζει ότι η συζήτηση γύρω από την κληρονομιά της Μεταπολίτευσης έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα, σε μια εποχή που η άνοδος της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη υπονομεύει τις δημοκρατικές κατακτήσεις. Ο Μαζάουερ θεωρεί ότι το δίπολο Αριστερά-Δεξιά εξακολουθεί να είναι χρήσιμο εργαλείο πολιτικής και κοινωνικής ανάλυσης, καθώς αφορά τη σημασία και τον ρόλο του δημόσιου τομέα στην οικονομία. Εντοπίζει δε, τις κυρίες προκλήσεις σήμερα στο μεταναστευτικό ζήτημα και τις οξυμένες ανισότητες του καπιταλισμού.
Οικονομική Επιθεώρηση | Μάρκ Μαζάουερ: Η μεταπολίτευση μας αφορά σήμερα, γιατί ζούμε σε μία μία εποχή που η δημοκρατία δεν θεωρείται η φυσική κατάληξη της ιστορίας
Μια ιστορική μεταβολή στην αναζήτηση online
Η Google ανακοίνωσε μια ριζική αλλαγή για τη μηχανή αναζήτησής της, παρουσιάζοντας το "Gemini" - ένα chatbot ΤΝ που θα παράγει περιλήψεις απαντήσεων. Αντί για συνδέσμους, η Google θα προβάλλει μια "Επισκόπηση ΤΝ" στην κορυφή. Αυτό μεταμορφώνει τη μηχανή αναζήτησης σε κλειστή πηγή πληροφοριών που ενδέχεται να λογοκλέπτει διαδικτυακές σελίδες. Οι πρώτες δοκιμές του Gemini (το «ChatGPT της Google») παρήγαγαν προβληματικές αλλά και λανθασμένες απαντήσεις. Η Google επίσης υποβαθμίζει την εμφάνιση διαδικτυακών συνδέσμων. Οι αλλαγές προκαλούν ανησυχίες για τη διαφάνεια και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της Google.
Slate | Nitish Pahwa: Google Is About to Change Everything—and Hopes You Won’t Find Out
Τα μαθηματικά της τεχνητής νοημοσύνης
Ένα paper στο Nature υποστηρίζει ότι ο τομέας των μαθηματικών βρίσκεται στα πρόθυρα μιας σημαντικής μεταμόρφωσης, χάρη στις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ). Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μαθηματικών Επιστημών του Λονδίνου Thomas Fink εξηγεί ότι οι ιδιότητες των μαθηματικών τα καθιστούν ιδανικό πεδίο δοκιμών με τη βοήθεια της ΤΝ. Η αφθονία άμεσα διαθέσιμων δεδομένων επιτρέπουν στα συστήματα ΤΝ να εντοπίζουν μοτίβα και να δημιουργούν προτεινόμενες μαθηματικές λύσεις, καθώς και να εντοπίζουν μοτίβα για νέες μαθηματικές εικασίες.
Περιβάλλον
Δρόμοι του πουθενά
Στην Αμοργό ο Δήμος επιδιώκει την κατασκευή ενός δρόμου σε μια περιοχή Natura και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων αρχών. Το άρθρο αυτό επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα παράδειγμα της επίδρασης τοπικών συμφερόντων στη διαδικασία σχεδιασμού, οδηγώντας σε ανάπτυξη αντίθετη προς το ευρωπαϊκό πλαίσιο βιωσιμότητας.
Βιώσιμες Κυκλάδες | Τάσος Τέλλογλου-Ειρήνη Σωτηροπούλου: Τα πολεοδομικά θαύματα της Χοζοβιώτισσας
Μαρίνα Σάττι
Η Μαρίνα Σαττι δεν υπήρξε αγαπημένη μας τραγουδίστρια ούτε πριν, ούτε κατά τη διάρκεια της Eurovision. Την πιστέψαμε όταν είπε ότι δεν ήθελε να προσβάλει τη Golan και αισθανθήκαμε αλληλεγγύη όταν την κατηγόρησαν ότι δεν είχε δικαίωμα να έχει άποψη, επειδή εκπροσωπούσε όλους τους Έλληνες λες και μπορεί να ανασάνει ο καλλιτεχνικός δημιουργός χωρίς ελευθερία. Δεν είχαμε την απαίτηση να εκπροσωπεί πολιτικά ούτε εμάς, ούτε κανέναν άλλο. Αλλά αυτό είναι ο αυταρχισμός στην ουσία του. Τώρα έχουμε την ελπίδα πως μπορεί να γράψει τραγούδια που θα αρέσουν και σε εμάς. ‘Ηδη ο τελευταίος της δίσκος είναι προκλητικά ελπιδοφόρος. ΜΤ